Hoe levensvatbaar zijn meme-coins op lange termijn?

meme coins levensvatbaar
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Voor tal van verschillende cryptocurrencies geldt dat ze op de markt zijn gebracht bij wijze van grap. Eén van de belangrijkste namen op dit vlak is natuurlijk Dogecoin (DOGE). Ondanks het feit dat het project gedurende lange tijd niet over een duidelijk toekomstperspectief beschikte moet het gezegd dat ze toch op interesse is kunnen blijven rekenen. Dit zelfs onder meer van Elon Musk, toch niet bepaald de minste ondernemer. Vaak kan er in de praktijk zelfs worden vastgesteld dat de koers van bepaalde meme-coins ongelofelijke “explosies” kennen waardoor ze in een mum van tijd een gigantisch rendement kunnen opleveren. Toch is het zo dat er ook bepaalde risico’s aan verbonden zijn. In het bijzonder het “future proof” element van deze coins wordt vaak (terecht) in vraag gesteld.

Community gedreven munten

Er zijn best een aantal eigenschappen toe te schrijven aan zogenaamde meme-coins. In eerste instantie worden deze digitale munten op de markt gebracht zonder dat er echt een concreet doel aan verbonden is. Er wordt een leuk logootje ontwikkeld en een grappig naampje verzonnen en het project is klaar om gelanceerd te worden. Wonderwel kan er in de praktijk vaak worden vastgesteld dat deze coins best op de nodige aandacht kunnen rekenen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

  • Dogecoin (DOGE);
  • Shiba Inu (SHIB);

Voor de beide bovenstaande munten geldt dat ze kunnen rekenen op een ongelofelijk uitgebreide en vooral enthousiaste en trouwe community. Dit is meteen één van de kernzaken waar eender welke meme-coin behoeften aan heeft. Neem deze community weg en het zal al snel duidelijk worden dat er nog maar zeer weinig over zal blijven om de koers van de token in de juiste richting te duwen. 

Zolang de community trouw blijft vasthouden aan de coin en zich zelfs nog verder weet uit te breiden zou er zomaar eens op een langdurige interesse gerekend kunnen worden. Het is dus zeker niet zo dat meme-coins automatisch als ééndagsvliegen bestempeld moeten worden. Dat heeft onder meer Dogecoin door de jaren heen uiteraard wel weten te bewijzen.

Ook meme-coins hebben steeds vaker een duidelijk project

Toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat meme-coins zelf ook beseffen dat er meer nodig kan zijn dan enkel en alleen een gedreven community om de tand des tijds te kunnen weerstaan. Mede omwille van deze reden verraste Dogecoin vriend en vijand door in december 2021 voor het eerst in acht jaar uit te pakken met een heuse roadmap. Ondanks het feit dat er geen wereldschokkende zaken in werden aangekondigd werd toch meteen duidelijk dat het team achter de nummer één meme-coin van de cryptomarkt de toekomst van de token wil vrijwaren.

Naast bovenstaande trachten verschillende andere meme-coins waaronder Shiba Inu vooral om ervoor te zorgen dat hun trouwe aanhangers de tokens die ze in bezit hebben niet alleen vasthouden, maar ook echt vast gaan zetten. Dit kan bij Shiba Inu bijvoorbeeld door het “begraven” van tokens. 

In ruil voor dat begraven krijg je een bepaalde reward toegekend. Het gaat hierbij uiteraard om een bepaalde vorm van staking die blijkbaar toch best aanslaat. Op deze manier kunnen mensen beloond worden voor het vaak niet onaanzienlijke vertrouwen dat ze in het project in kwestie stellen. In ieder geval maakt ook dit duidelijk dat er tegenwoordig toch ook bij de lancering van een meme-coin veel steviger wordt nagedacht in vergelijking met vroeger.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅1 oktober

Waarom investeren in meme-coins?

Wanneer een meme-coin het momentum met zich mee heeft zal je tot de conclusie komen dat er maar weinig andere coins deel uitmaken van de markt die er op korte termijn in kunnen slagen om even aanzienlijke rendementen te realiseren. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de pump & dumps die door de jaren heen hebben plaatsgevonden in met name DOGE. Wie op het juiste moment was ingestapt en terug had verkocht had keer op keer gigantische rendementen kunnen behalen. 

Bovendien bewijst de nummer één meme-coin Dogecoin ook dat een dergelijke munt wel degelijk over een bepaald toekomstperspectief kan beschikken. Zolang ze aandacht blijft krijgen van gerenommeerde ondernemers en zolang erover wordt gesproken ligt er altijd een nieuwe pump in het verschiet. Let wel, echt investeren in meme-coins voor de lange(re) termijn brengt ook altijd gigantische risico’s met zich mee. Vaak is het traden van deze coins dan ook interessanter.

Kan je investeren in meme-coins voor de lange termijn of niet?

Het belangrijkste risico dat zich stelt bij populaire meme-coins heeft te maken met het feit dat ze zelden tot eigenlijk nooit over een solide businessmodel beschikken. De kracht van de coin is dan ook louter gedreven op emotie. Binnen het hoog-risico gedeelte van je portefeuille zou je eventueel een aantal van deze munten onder kunnen brengen. Echter dien je, je er wel altijd van bewust te zijn dat ze op fundamenteel vlak een significant verschil vertonen in vergelijking met bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. 

Indien er een nieuwe meme-coin wordt gelanceerd die een significant gedeelte van de interesse van bijvoorbeeld Dogecoin of Shiba Inu wegneemt zou dat er zomaar voor kunnen zorgen dat je nooit nog enig rendement op je investering kan behalen. Hier moet je, je zeker bewust van zijn.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin