Mandje cryptomunten kopen? Ontdek 3 opties + strategieën

Mandje cryptomunten
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Ontdek de wereld van mandjes cryptomunten en hoe ze het potentieel hebben om de volatiliteit van de cryptomarkt te verminderen en rendementen te verhogen door diversificatie. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het investeren in verschillende soorten cryptovaluta, evenals de diverse manieren waarop je kunt investeren in mandjes cryptomunten. Laat je informeren en leer hoe je je eigen mandje kunt samenstellen en beheren.

Wat is een mandje cryptomunten?

Een cryptocurrency mandje, ook wel bekend als een portefeuille, is een verzameling van verschillende soorten digitale valuta’s of tokens die in één investeringspakket worden bewaard. Het doel van zo’n mandje is om te profiteren van de verschillende eigenschappen en potentieel van verschillende cryptocurrencies, terwijl het risico wordt gespreid.

Net als bij traditionele aandelen- of obligatiemandjes kan een cryptocurrency mandje verschillende samenstellingen hebben, afhankelijk van de voorkeuren van de belegger en de specifieke cryptomarkt. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit grote, gevestigde cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), maar ook kleinere of opkomende munten (ook wel ‘altcoins’ genoemd) zoals Chainlink (LINK) of Polkadot (DOT).

Het idee achter een cryptocurrency mandje is om de volatiliteit van de cryptomarkt te verminderen en de potentiële rendementen te verhogen door te diversifiëren. In plaats van te proberen te voorspellen welke enkele munt het beste zal presteren, kan een belegger een mandje van meerdere munten aanhouden om zo te profiteren van de algemene groei van de markt, terwijl de impact van individuele prijsschommelingen wordt verminderd.

Koop Crypto Bundels

Kies uit 7 verschillende mandjes crypto!

Laatst bekeken:✅2 oktober

Voordelen van een mandje cryptomunten

Welke voordelen biedt het investeren in mandjes met verschillende soorten cryptovaluta? Hieronder hebben we alle pluspunten op een rijtje gezet.

Diversificatie

Een van de belangrijkste pluspunten van het beleggen in een mandje cryptomunten is de diversificatie. Door te investeren in meerdere munten, spreid je je risico’s en ben je minder afhankelijk van de prestaties van één enkele munt. Hierdoor kunnen eventuele verliezen in de ene munt gecompenseerd worden door winsten in een andere munt.

Risicobeheer

Een ander pluspunt van het beleggen in een mandje cryptomunten is beter risicobeheer. Het is algemeen bekend dat de cryptomarkt zeer volatiel is en dat de waarde van individuele munten sterk kan schommelen. Door in meerdere munten te investeren, verlaag je het risico op grote verliezen als gevolg van deze schommelingen en vergroot je de kans op een stabiel rendement.

Gemak

Het beheer van een mandje cryptomunten kan gemakkelijker zijn dan het beheer van meerdere afzonderlijke beleggingen. Door alle munten in één portefeuille te hebben, kun je de prestaties van je investeringen eenvoudiger volgen en aanpassingen maken wanneer dat nodig is.

Mandje met bigcap munten
Mandje met bigcap munten

Nadelen van investeren in mandjes met crypto

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen. Dit zijn ze:

Kosten

Afhankelijk van de manier waarop je via mandjes in crypto investeert, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Dit kan bijvoorbeeld komen door abonnementskosten of kosten voor het herbalanceren. Hoe meer je zelf doet, hoe goedkoper het meestal is.

Beveiligingsrisico’s

Net als bij elke vorm van digitale investering zijn er beveiligingsrisico’s verbonden aan het investeren in cryptocurrencies. Hacks, fraude en technische storingen kunnen ertoe leiden dat je jouw investering verliest. Het risico op verlies kan worden verminderd door gebruik te maken van een cold wallet. Echter is voor het merendeel van de mogelijkheden voor het automatisch investeren in mandjes crypto het gebruik van een offline wallet niet mogelijk.

Balancing bot van Shrimpy

Verschillende manieren van investeren in mandjes crypto: hoe werkt dat?

Een investering in een mandje cryptomunten kan op verschillende manieren plaatsvinden: passief via een cryptobroker of middels een ETN, of actief door zelf een mandje samen te stellen en dit (automatisch) te laten herbalanceren. Hieronder bespreken we deze manieren van investeren en we beginnen bij de meest eenvoudige optie.

Crypto Bundels: passief investeren zonder kennis

De meest eenvoudige manier om te investeren in een mandje cryptomunten is via de Nederlandse Cryptobroker Finst. Bij Finst kun je investeren in verschillende bundels met crypto op basis van marktkapitalisatie, populariteit of thema’s zoals DeFi of groene crypto. 

De Crypto Bundels zijn beschikbaar op de website en na het aanmaken van een account kun je met één klik een mandje cryptomunten aanschaffen. Finst herbalanceert de munten eens per maand, dus je hoeft er verder geen omkijken naar te hebben. De kosten zijn minimaal: Finst rekent 0.15% transactiekosten en daarnaast betaal je 0.10% over de gehele portefeuillewaarde voor de herbalancering.

Koop Crypto Bundels

Kies uit 7 verschillende mandjes crypto!

Laatst bekeken:✅2 oktober

Crypto index volgen (ETN)

Een andere manier om te investeren in meerdere cryptovaluta’s tegelijkertijd is door middel van een Exchange Traded Note (ETN). Deze passieve manier van investeren vereist echter veel meer kennis dan investeren via een cryptobroker zoals Finst.

Een ETN is een beleggingsproduct dat de waardeontwikkeling van een bepaalde index volgt. In het geval van een mandje cryptomunten ETN, volgt het de waardeontwikkeling van een index die bestaat uit verschillende grote en liquide digitale assets. Door te investeren in een mandje cryptomunten ETN, kan een belegger op een gemakkelijke manier blootstelling krijgen aan de ontwikkeling van meerdere cryptovaluta’s.

Het is niet nodig om zelf een portfolio samen te stellen en afzonderlijke munten in een eigen wallet op te slaan, maar je kunt via één product investeren en daarmee het beleggingsrisico spreiden. Het nadeel van het volgen van een crypto index is dat je zelf geen eigenaar wordt van jouw cryptomunten. Een voordeel hiervan is dat je ze ook nooit kunt kwijtraken in het geval van een hack.

De kosten omvatten beheerskosten en andere administratie- of exploitatiekosten van 1,5% van de waarde van uw belegging per jaar, en er zijn geen transactiekosten of prestatievergoedingen.

Crypto Leaders ETN

Hoe maak je je eigen mandje cryptomunten?

Als je handmatig een mandje met cryptovaluta wilt samenstellen, kun je dit doen bij elke euro crypto exchange. Het is het beste om alle munten op één exchange aan te schaffen. Als dit niet mogelijk is, kun je jouw aankopen over meerdere exchanges verdelen. Maar hoe ga je te werk?

Onderzoek doen

Voordat je begint met het samenstellen van je eigen mandje cryptomunten, is het belangrijk om eerst grondig onderzoek te doen naar de verschillende soorten cryptomunten en hun potentieel. Lees over hun technologie, toepassingen en marktkapitalisatie om te bepalen welke munten het beste passen bij jouw beleggingsdoelen.

Beleggingsstrategie bepalen

Het is belangrijk om je beleggingsstrategie te bepalen voordat je begint met het samenstellen van je mandje cryptomunten. Overweeg bijvoorbeeld of je een meer conservatieve of agressieve aanpak wilt hanteren, en of je voor de lange termijn of korte termijn gaat beleggen. Deze beslissingen hebben invloed op de samenstelling van je mandje. Vergeet ook niet om te beslissen hoe vaak je jouw portfolio wilt herbalanceren om je beleggingsstrategie aan te passen. Hierover meer later.

Munten selecteren

Selecteer op basis van je onderzoek en beleggingsstrategie de soorten cryptomunten die je wilt opnemen in je mandje. Zorg ervoor dat je een goede mix van munten kiest, zodat je portefeuille goed gediversifieerd is. Misschien doe je nog inspiratie op uit onderstaande toplijstjes voor jouw selectie muntjes. 

Beste crypto 2023

Tips
  •  

Play to earn coins

Tips
  •  

AI crypto

Tips
  •  

Balans tussen munten

Je moet bij het samenstellen van je portefeuille ook rekening houden met de verdeling van verschillende cryptomunten in je mandje. Deze verdeling kan variëren afhankelijk van je beleggingsstrategie en risicotolerantie. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je de balans tussen munten in je mandje kunt bepalen:

Gelijkmatige verdeling

Een gelijkmatige verdeling van je investering over alle geselecteerde cryptomunten is een optie. Als je bijvoorbeeld een mandje van vier munten (Bitcoin, Ethereum, Cardano en Chainlink) hebt gekozen, zou je 25% van je totale investering in elk van deze munten investeren.

Verdeling op basis van marktkapitalisatie

Bij deze benadering verdeel je je investering op basis van de marktkapitalisatie van de geselecteerde cryptomunten. Dit betekent dat je meer investeert in munten met een grotere marktkapitalisatie en minder in kleinere munten. Een voorbeeld hiervan is om 50% van je investering in Bitcoin te stoppen (met de grootste marktkapitalisatie), 30% in Ethereum, 15% in Cardano en 5% in Chainlink.

Thematische verdeling

Bij een thematische verdeling concentreer je je investeringen op specifieke sectoren of toepassingen binnen de cryptowereld. Je verdeelt je portefeuille bijvoorbeeld over DeFi-projecten (zoals Lido DAO, Conflux en Injective) en munten die zich richten op Artificial Intelligence (zoals dKargo en Oraichain). Een voorbeeld van een thematische verdeling kan zijn dat je 60% van je investering in DeFi-coins stopt en de overige 40% in AI-gerichte munten.

Risico gewogen verdeling

Bij deze aanpak verdeel je je investeringen op basis van risico. Je kunt bijvoorbeeld een groter deel van je portefeuille toewijzen aan gevestigde cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum, die als minder risicovol worden beschouwd, en een kleiner deel aan opkomende altcoins die mogelijk een hoger risico en rendement hebben.

Metaverse bundel met cryptomunten
Metaverse bundel met cryptomunten

Herbalanceren van je mandje crypto: strategieën

Stel dat je een mandje met cryptomunten hebt gekocht op basis van een gelijke verdeling, waarbij bijvoorbeeld 4 cryptomunten elk 25% van je totale portefeuille vertegenwoordigen. Je wilt deze verdeling graag behouden en daarom ga je herbalanceren.

Herbalanceren is het proces van regelmatig aanpassen van de verdeling van activa in je beleggingsportefeuille, waaronder een mandje cryptomunten, om ervoor te zorgen dat deze nog steeds in lijn is met je oorspronkelijke beleggingsdoelen en risicotolerantie.

Strategieën voor herbalanceren

Er zijn verschillende vooraf bepaalde strategieën die je kunt volgen om je portfolio te herbalanceren. Dit proces kan zowel handmatig als geautomatiseerd worden uitgevoerd via een rebalancing bot.

Tijd gebaseerd herbalanceren

Bij deze methode bepaal je een vast tijdsinterval (bijvoorbeeld per kwartaal, halfjaar of jaar) om je portefeuille te herbalanceren. Op deze manier wordt je portefeuille regelmatig aangepast, ongeacht de marktomstandigheden.

Drempel gebaseerd herbalanceren

Bij deze methode pas je de herbalancering van je portefeuille aan wanneer de verdeling van je activa een bepaalde vooraf vastgestelde drempel overschrijdt. Bijvoorbeeld, als je oorspronkelijke verdeling van Bitcoin in je portefeuille 40% was en je besluit om te herbalanceren wanneer dit aandeel met meer dan 5% stijgt of daalt, zou je je portefeuille aanpassen zodra het aandeel van Bitcoin 35% of 45% bereikt.

Gebeurtenis gebaseerd herbalanceren

Bij deze strategie kan het zinvol zijn om je portefeuille te herbalanceren op basis van specifieke gebeurtenissen, zoals grote marktveranderingen, veranderende economische omstandigheden of wijzigingen in je persoonlijke financiële situatie. Deze strategie kan niet geautomatiseerd worden, zoals je zult begrijpen.

Het is belangrijk om een herbalanceringsstrategie te kiezen die past bij je beleggingsdoelen, risicotolerantie en tijdshorizon. Het herbalanceren van je portefeuille kan helpen om risico’s te beheersen en ervoor te zorgen dat je blootstelling aan verschillende cryptomunten in lijn blijft met je oorspronkelijke strategie. Houd er echter rekening mee dat herbalanceren kosten met zich mee kan brengen, zoals transactiekosten en eventuele beheerkosten.

Automatisch herbalanceren

Er zijn diverse balanceringshulpmiddelen op de markt die het herbalanceringsproces kunnen automatiseren. De meeste van deze hulpmiddelen zijn niet gratis en er worden transactiekosten in rekening gebracht naast een abonnement. Voor het maximaliseren van het rendement heeft Binance de oplossing: de Binance Rebalancing Bot. 

Het voordeel van deze bot is dat je de herbalanceringsparameters kunt instellen en alleen de transactiekosten van Binance betaalt, die maximaal 0,10% bedragen. Als je af en toe nog iets extra’s wilt investeren, kan dat ook en dat maakt de Binance Rebalancing Bot geschikt voor handelaren die graag zelf de touwtjes in handen hebben, maar wel alles willen automatiseren.

Conclusie

In dit artikel hebben we de wereld van mandjes cryptomunten verkend en hoe ze kunnen helpen om de volatiliteit van de cryptomarkt te verminderen en rendementen te verhogen door diversificatie. We hebben de voor- en nadelen van het investeren in verschillende soorten cryptovaluta besproken, evenals de diverse manieren waarop je kunt investeren in mandjes cryptomunten, zoals passief via cryptobrokers of ETN’s, of actief door zelf een mandje samen te stellen en te beheren.

Het is belangrijk om te beseffen dat iedereen uiteindelijk voor zichzelf moet bepalen welke strategie het beste past bij zijn of haar situatie en doelen. Dit betekent ook rekening houden met de kosten van de verschillende benaderingen, zoals eventuele abonnementskosten, kosten voor het herbalanceren, beheerskosten of andere administratieve kosten. Door je goed te informeren en je eigen situatie te evalueren, kun je een weloverwogen beslissing nemen over hoe je het beste kunt investeren in mandjes cryptomunten.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Veelgestelde vragen over investeren in mandjes cryptovaluta

Dit is afhankelijk van jouw beslissingen, de kansen om zelfstandig te kiezen en jouw ambities. Over het algemeen wordt aangeraden om een portefeuille te hebben met zo’n 5 tot 10 verschillende cryptovaluta.

Dit is afhankelijk van de beleggingsmethode. Kies je voor een kant-en-klare oplossing zoals een Crypto Bundel van Finst, dan kun je via hun platform precies bijhouden hoe het mandje presteert. Selecteer je zelf cryptomunten voor een mandje, dan kun je ze volgen via de exchange zelf of door een app te gebruiken zoals Delta

Hoewel het investeren in een verzameling cryptovaluta het risico enigszins kan verlagen door diversificatie, moet je je ervan bewust zijn dat er altijd een bepaald niveau van risico aanwezig is bij het beleggen in cryptomunten. Dit komt door de onvoorspelbaarheid van de markt en het feit dat een exchange of broker kwetsbaar kan zijn voor hacks.

Zeker, je hebt de mogelijkheid om je verzameling cryptovaluta te verkopen wanneer je dat wenst. Dit kan gedaan worden door de afzonderlijke munten in je verzameling te verkopen via een handelsplatform of beurs.

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin