Het digitaliseren van kunst of andere assets met als resultaat een NFT is iets waar veel mensen op z’n minst reeds over hebben gehoord. Wanneer we het hebben over een bepaalde NFT is het echter zo dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen verschillende versies. Zo bestaat er buiten de oorspronkelijke NFT ook zoiets als een NFT 2.0. Eigenlijk is er hierbij sprake van één NFT die bestaat of is opgebouwd uit meerdere andere NFT’s. Klinkt behoorlijk complex toch? Geen paniek. Wanneer je de informatie op deze pagina hebt doorgenomen weet je alles over de NFT 2.0!
NFT 2.0 en de toevoeging van “add-ons”
De komst van de oorspronkelijke NFT heeft een compleet nieuwe wereld open doen gaan. Ondanks dit gegeven moeten we toch concluderen dat de mogelijkheden van een standaard NFT eerder beperkt zijn. Eenmaal ze is gecreëerd kan je er dan ook verder maar weinig meer mee doen of aan veranderen. Enter NFT 2.0!
De introductie van deze nieuwe versie brengt zogenaamde add-ons met zich mee. Door gebruik te maken van dergelijke add-ons is het mogelijk om allerlei extra unieke zaken toe te voegen aan je (bestaande) NFT. De manier waarop deze add-ons werken is zeker niet nieuw. De werkwijze is dan ook vergelijkbaar met de add-ons die reeds zijn terug te vinden in games.
In menig aantal games is het zo dat je personage mee evolueert met de game. Met andere woorden, hoe verder je komt in het spel, des te sterker je personage zal worden. Dat is ook nodig, want alleen zo blijft hij of zij opgewassen tegen de sterkere vijanden die worden geïntroduceerd. In principe werkt een NFT 2.0 op min of meer dezelfde manier. Je start met een “standaard” exemplaar waarna je er vervolgens stelselmatig nieuwigheden aan kan toevoegen. Zo word je NFT steeds meer uniek.
Aan welke eisen moet een NFT zien te voldoen?
Het is in de praktijk van belang om er rekening mee te houden dat niet elke NFT zomaar kan worden bestempeld als een NFT 2.0. Er zijn dan ook tal van verschillende eisen of condities waar een NFT aan moet zien te voldoen. Van belang is bijvoorbeeld dat een NFT ‘extensible’ moet zijn. Met andere woorden, het moet mogelijk zijn om de NFT uit te breiden.
Dit gebeurt door ze in verbinding te stellen met andere projecten of NFT’s. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat een NFT veel meer wordt dan enkel en alleen bijvoorbeeld een standaard plaatje. Het is mogelijk om ze, op basis van jouw wensen en mogelijkheden, heel wat completer te maken. Van belang om hierbij te weten is dat er geen sprake is van een limiet voor wat het aantal nested layers betreft. Met andere woorden, het is mogelijk om je NFT steeds uitgebreider en dus ook unieker te maken.
RMRK, één van de belangrijkste NFT 2.0 partijen
Eén van de verschillende projecten die zich bezighoudt met NFT 2.0 is RMRK. Voor deze organisatie geldt dat ze voor het creëren van haar NFT’s gebruik maakt van de Kusama blockchain. De manier waarop RMRK werkt is een beetje vergelijkbaar met het “spelen” met legoblokjes. Dit betekent dat het in de praktijk mogelijk is om oneindig te blijven uitbreiden. Dit bovendien ook zonder dat er hierbij gebruik moet worden gemaakt van parachains of bijvoorbeeld smart contracts. Voor de NFT’s die door RMRK worden gecreëerd geldt dat ze allen over vier overeenkomstige elementen of kenmerken beschikken. Denk hierbij aan:
- Nested NFT’s;
- NFT DAO’s;
- Reactieve NFT’s;
- Meerdere bronnen van NFT’s;
Al deze verschillende kenmerken zorgen ervoor dat er heel wat nieuwe mogelijkheden met betrekking tot NFT’s zijn geïntroduceerd. Bij de standaard NFT was het reeds mogelijk om ze in verschillende vormen te realiseren. Met andere woorden, een NFT kon een afbeelding zijn, maar ook een muziek- of een videofragment. Tegenwoordig is het met behulp van NFT 2.0 mogelijk om deze verschillende bronnen met elkaar te combineren.
Singular, marktplaats voor nested NFT’s
Wie RMRK zegt denkt meteen ook aan Singular. Het betreft hier de marktplaats die door RMRK in het leven is geroepen. Voor deze marktplaats geldt uiteraard dat ze specifiek werd ontwikkeld voor de Kusama NFT’s. Het belangrijkste voordeel van deze marktplaats?
Dat ze het niet zomaar mogelijk maakt om nested NFT’s te verhandelen, maar dat ze die mogelijkheid ook nog eens aanbiedt tegen zeer lage kosten. Bovendien werkt de marktplaats ook op een zeer duurzame manier. Iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een dergelijke NFT is hier dus aan het juiste adres.
Conclusie; verzekerd NFT 2.0 de toekomst van NFT’s?
Het staat als een paal boven water dat NFT’s over een ongelofelijk potentieel beschikken. Echter zal niemand ontkennen dat de standaard mogelijkheden die voor handen waren bij de eerste NFT vrij beperkt waren. Daar komt nu verandering in.
Doordat NFT 2.0 gebruik maakt van nested layers is het in de praktijk eigenlijk mogelijk om ze eindeloos te blijven uitbreiden. Dit betekent dat je kan blijven sleutelen aan jouw NFT tot ze echt tot één van de meest unieke exemplaren ter wereld behoort. Ook de combinatie van verschillende bronnen zoals video, muziek en beeld zorgt voor een enorme waaier aan nieuwe mogelijkheden. Eén ding staat in ieder geval vast, we hebben het laatste van de NFT-markt duidelijk nog lang niet gezien, in tegendeel.