Het kan niet anders of je hebt iets meegekregen over non-fungible tokens het afgelopen jaar. Of beter bekend als NFT’s. Na het lezen van dit artikel weet jij eindelijk hoe je NFT’s mint en flipt en of het mogelijk is NFT’s te kopen via Bitvavo.
Je weet op welke plekken je moet zijn om NFT’s te maken en te kopen. Je komt te weten welke verschillende NFT-marktplaatsen er zijn en welke blockchains zij gebruiken. En bijvoorbeeld welke wallets hiervoor geschikt zijn. Tot slot weet je ook wat het kost om je eigen NFT te maken.
Ben je nieuwsgierig geworden? Jeuken je handen al om je eigen NFT te maken? Laten we beginnen.
Kan je handelen in NFT’s bij Bitvavo?
Nee, je kan bij Bitvavo niet handelen in NFT’s. Wel kan je bij Bitvavo cryptocurrency’s zoals ETH kopen, met bijvoorbeeld iDeal , om naar je wallet te versturen. Deze crypto’s gebruik je vervolgens om NFT’s te kopen op een marktplaats.
Maar hoe kom je dan aan een NFT?
Waar kan je investeren in NFT’s?
Er zijn verschillende NFT-marktplaatsen. De meest bekende is OpenSea. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de ‘echte’ marktplaats die je kent.
Overzichtelijk worden alle producten aangeboden. En als je erop klikt kan je er een kopen. Zo simpel is het.
Welke verschillende NFT-marktplaatsen zijn er?
Soms hebben NFT-marktplaatsen een specialisatie. Zo wordt er op Theta Drop vooral in video’s gehandeld. SuperRare verkoopt vooral zeldzame, single editie NFT’s. De Enjin marktplaats focust zich op in game NFT´s.
En zo zijn er ook nog marktplaatsen die zich op speciale NFT-collecties richten. Zo is er de Axie marktetplace waar je Axies kan verhandelen. Dit zijn magische wezens die uit een game komen.
Een ander voorbeeld van zo’n marktplaats is die voor NBS Top Shot. Dit is een marktplaats waar je verschillende video’s en afbeelding van memorabele NBA-momenten kan verhandelen.
Op welke manieren kan jij geld verdienen aan NFT’s?
Er zijn drie manieren om geld te verdienen aan NFT’s.
- De eerste manier is door ze te verhandelen op de eerder genoemde marktplaatsen. De kunst van het goedkoop inkopen en duur verkopen is hier van toepassing. Ook wel flippen genoemd.
- De tweede manier is om zelf NFT’s te maken.
- De derde manier is play to earn. Dit kan in speciaal ontworpen NFT-games die draaien op een blockchain.
We gaan inzoomen op de eerste twee manieren. Hoe je een eigen NFT koopt en verkoopt en hoe je je eigen NFT kan maken. Geloof me, dit is makkelijker dan het klinkt.
Als eerst volgt een uitleg hoe jij NFT koopt bij OpenSea.
Uitleg voor beginners over hoe je een NFT koopt en verkoopt bij OpenSea
Er is voor OpenSea gekozen omdat het een overzichtelijke website is. Het is hier eenvoudig om een NFT te kopen voor de starters onder ons. Daarnaast is het de meest bekende en grootste marktplaats die er is.
Nu volgt een tutorial die stap voor stap uitlegt hoe je een NFT bij OpenSea koopt.
Stap 1: maak een Ethereum-wallet aan (MetaMask).
OpenSea maakt gebruikt van de Ethereum-blockchain. Je moet dus een Ethereum-wallet hebben om een account aan te maken. MetaMask is een goede wallet hiervoor. Deze wordt ook als suggestie gegeven bij het creëren van een account op OpenSea.
Ga dus naar de website van MetaMask, maak een account aan en zorg dat je de recovory phrase goed opschrijft en veilig bewaard. Stuur vervolgens wat Ethereum vanuit (bijvoorbeeld) Bitvavo naar jouw Metamask Ethereum-wallet.
Hieronder staat een overzicht van alle beschikbare wallets.
Stap 2: maak een account aan op OpenSea
Navigeer naar de OpenSea website. Je komt nu op de homepage zoals hieronder in de afbeelding te zien is.
Klik op een van de twee iconen rechtsboven in beeld. Connect je MetaMask wallet en voer vervolgens je wachtwoord in. Je krijgt nu een pop-up van Meta waar ze vragen of je je account wilt koppelen aan OpenSea. Druk op ‘volgende’ en vervolgens op ‘Connect’.
Je wallet wordt nu gekoppeld aan OpenSea, ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden door op ‘Teken’ te klikken.
Nu kom je weer op de OpenSea website terecht, hier stel je je profiel in. Jouw eigen wallet adres krijg je nu te zien. Druk op ‘save’ en je krijgt een bevestigingsmail toegestuurd.
Na het bevestigen van deze mail kan je gaan speuren op de website naar de juiste NFT.
Stap 3: het kopen van een NFT op OpenSea
Navigeer naar ‘explore’, te zien op bovenstaande afbeelding. Verschillende categorieën komen nu in beeld. Van kunst tot sport en van trading cards tot muziek.
Je kan ook gewoon in de zoekbalk typen als je opzoek bent naar een specifieke NFT
Nu is het tijd om de NFT te selecteren waarin jij geïnteresseerd bent. De NFT’s worden aangeboden in de vorm van een veiling of een vaste prijs.
Let op dat je meer ETH in je MetaMask wallet moet hebben dan bij de prijs staat, je moet tenslotte nog gas fee betalen om gebruik te maken van het Ethereum-netwerk. De gas fee kan oplopen tot tientallen dollars of zelfs meer dan $100.
Tip: doorgaans betaal je op zondagen, met name in de ochtend en begin middag, de laagste gas fee. Dit is afhankelijk van hoeveel transacties er plaats vinden op het netwerk.
Als je de juiste NFT gevonden en aangeklikt hebt kom je op een vergelijkbaarscherm als de foto hieronder. Druk op ‘buy now’ en vervolgens op ‘check out’. De trade wordt nu uitgevoerd.
Gefeliciteerd
Gefeliciteerd, je eerste NFT is binnen! Je kunt je aankopen zien in je collectie op OpenSea. Navigeer zoals op bovenstaande afbeelding naar je account. Hier kun je je collectie vinden.
Je kan een van je aanwinsten in je collectie gaan flippen. Als je klaar bent om afscheid te nemen van je aankoop kan je deze eenvoudig verkopen.
Het verkopen kan via je collectie, het verkoopproces is hetzelfde zoals hieronder is uitgelegd in de volgende paragraaf bij stap 2.
Na het aankopen van je eerste NFT ben je misschien wel warm geworden om je eigen NFT te gaan maken. Ook dit is makkelijker dan het lijkt.
Uitleg voor beginners over hoe je je eigen NFT maakt op OpenSea
Voor het maken (minten) van een NFT heb je weer je MetaMask wallet en OpenSea account nodig. En tot slot het bestand wat je wilt tokenizen.
Minten is het omzetten van een digitaal document naar een asset op een blockchain.
Stap 1: Klik op ‘create’ op de homepage van Opensea
Je komt nu op een pagina terecht die eruit ziet als onderstaande afbeelding.
De file die je kan uploaden moet aan bepaalde voorwaarde voldoen. Je ziet wat voor bestanden je kan uploaden en dat deze maximaal 100MB mag zijn. Als je dit gedaan hebt kan je een beschrijving toevoegen en de link bepalen.
Wanneer je al meerdere NFT’s hebt gemaakt kun je deze aan een collectie toevoegen.
Vervolgens krijg je een lijst met opties die voor je eerste non-fungible token nog niet zo belangrijk zijn, behalve als je expliciete content upload.
Als we door scrollen naar beneden kan je een blockchain kiezen. Als je voor de Ethereum-blockchain kiest houdt dan rekening met de hoge gasfees. Polygon is een andere optie en bovendien een snellere optie zonder gasfees!
- Bij ‘Supply’ kan je invullen hoe vaak je jouw NFT kan verkopen.
- Klik vervolgens op ‘create’ en gefeliciteerd!
Je eerste eigen NFT is gemaakt.
Stap 2: Nu is het tijd om geld te verdienen en je creatie te verkopen
Wanneer jouw NFT is aangemaakt en op de blockchain staat dan heb je de mogelijkheid om deze te verkopen.
- Klik op ‘sell’ en vul in welke prijs je wilt ontvangen en hoe lang deze te koop staat. Je komt op onderstaande pagina terecht.
- Vul hier je prijs in ETH in en bepaal hoe lang je NFT te koop staat. Dit kan vanaf 1 dag tot en met 6 maanden.
- Bij ´more options´ kan je kiezen om je NFT voor een speciaal iemand te reserveren. Hij of zij krijgt dan het alleenrecht om jouw kunst te kopen.
- Druk nu op ‘complete listing’
- Om je listing te voltooien druk op ‘unlock’ en teken je het ondertekenigsverzoek.
- Druk nu op ‘sign’ en ‘teken’.
- Nu staat je NFT op OpenSea!
- Als deze verkocht is dan ontvang je ETH in je MetaMask.
Hoe stel je royalty’s in bij OpenSea?
Als je royalty’s aanzet dan stel je in dat je bij elke verkoop van jou NFT een bepaald percentage van de verkoopprijs krijgt.
Navigeer weer naar ‘my collections’. Als je over een NFT navigeert krijg je drie bolletjes te zien waar je ‘edit’ kan selecteren.
Je beland nu op de ´Creater Earnings´ pagina. Bij ´percentage fee´ stel je de royalty´s in. Dit kan tot maximaal 10%. Dit kan je altijd nog aanpassen.
Voeg tot slot je wallet adres toe.
Welke kosten heb je bij OpenSea?
Er is alleen een service fee van 2,5% bij het verkopen van een NFT. Voor de rest is de website gratis in gebruik. Wel zijn er eventueel de bijkomende gas fee kosten voor het gebruiken van de Ethereum-blockchain.
Conclusie
Aan de hand van een simpele uitleg weet jij nu hoe je NFT’s kan kopen (en niet via Bitvavo) en zelfs een eigen NFT kan maken!
En waarschijnlijk was het een stuk makkelijker dan je dacht. Binnen een paar minuten heb je zelf een NFT gemaakt en eventueel te koop aangeboden.
Je weet nu dat er gespecialiseerde NFT-marktplaatsen zijn voor verschillende soorten NFT’s. Van marktplaatsen die zich focussen op kunst, verzamelobjecten als NBA TopShots en Axies of op games.
Bij OpenSea kan je gratis een account aanmaken om NFT’s te kopen en te verkopen. Je betaald alleen een service fee van 2,5% en gas fee voor het gebruiken van een blockchain.
Bitvavo
🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 300+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25%
🔐 Veiligheid: Uitstekend