Relatie: onderpand & betrouwbaarheid van een stablecoin

onderpand stablecoins
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Wanneer we vandaag de dag een evaluatie doen van de cryptomarkt kunnen we daarbij vaststellen dat er verschillende stablecoins op terug te vinden zijn. In eerste instantie is het natuurlijk vooral de stablecoin Tether (USDT) die over een aanzienlijke bekendheid en populariteit beschikt. Echter zijn er door de jaren heen ook nog heel wat andere varianten op de markt gelanceerd. Voor elke stablecoin die op de markt is terug te vinden geldt dat ze op een bepaalde manier een specifiek onderpand moet voorzien. In eerste instantie staan veel mensen hier niet bij stil, maar het is net dit onderpand dat verantwoordelijk is voor de nodige betrouwbaarheid waar de coin over dient te beschikken. Wil je hier nu graag meer over te weten komen? Dan is het de moeite waard om even verder te lezen.

Welke verschillende soorten onderpanden bestaan er?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven geldt voor elke stablecoin dat ze een bepaalde garantie moet kunnen bieden. De manier waarop deze garantie wordt geboden kan echter verschillen. Neem nu bijvoorbeeld de nummer één stablecoin Tether. Voor deze cryptovaluta geldt dat ze claimt voor elke uitgegeven USDT-token één Amerikaanse dollar aan te houden op een bankrekening. Deze waarborg zorgt ervoor dat de uitgevende partij in principe nooit in de financiële problemen kan komen. Dit er echter vanuit gaande dat de beweringen die gebeuren echt kloppen.

Het bovenstaande onderpand lijkt het meest logische. In de praktijk is het echter zo dat andere stablecoins het over een andere boeg gooien. Neem nu bijvoorbeeld de almaar populairder wordende stablecoin DAI. Voor deze token geldt dat ze het onderpand verstrekt voor haar token door middel van leningen waar een ander onderpand voor wordt verstrekt. Dat onderpand wordt afgebouwd naarmate het kredietbedrag wordt afgelost. 

Met andere woorden, hoe meer er is afbetaald, hoe beperkter ook de geldende waarborg wordt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat er altijd sprake is van een min of meer gelijkaardige waarborg naargelang het bedrag waarvoor de DAI is uitgegeven. Is de lening op een bepaald moment afbetaald? Dan zullen de voor de krediet in kwestie aangemaakte DAI-tokens ook terug worden verbrand.

Is het onderpand van de stablecoin van je keuze gegarandeerd?

Op het ogenblik dat je ervoor kiest om een bepaald gedeelte van je vermogen weg te zetten op de blockchain in een bepaalde stablecoin is het zeer belangrijk om na te gaan hoe betrouwbaar de token in kwestie al dan niet is. Veel mensen gaan er zomaar vanuit dat elke stablecoin even betrouwbaar is. Dat is echter niet het geval. Verschillende stablecoins worden bijvoorbeeld uitgegeven door bedrijven die nog niet over een bepaalde roots beschikken in de cryptomarkt. Gelukkig zijn er ook tokens waarbij dit wel het geval is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de BUSD token.

Voor deze token geldt uiteraard dat ze is uitgegeven door de crypto exchange Binance. Het feit dat er een dergelijk groot en gerenommeerd cryptobedrijf achter schuilgaat zorgt er in de praktijk meteen voor dat je kan rekenen op een vrij grote betrouwbaarheid. Is er nog maar net een nieuwe stablecoin op de markt gelanceerd? Bekijk deze dan altijd met een beetje argwaan. Doorgaans heeft de uitgevende partij immers nog geen betrouwbaarheid opgebouwd waardoor je kapitaal in deze token wegzetten zomaar gepaard kan gaan met de nodige problemen of onnodige risico’s.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Een onderpand is niet altijd honderd procent gegarandeerd

Naast bovenstaande dien je er in de praktijk ook rekening mee te houden dat een onderpand dat wordt verstrekt door een stablecoin veelal niet voor de volle honderd procent is gegarandeerd. Dit is immers voor een groot deel afhankelijk van onder meer de transparantie die aan de dag wordt gelegd door de uitgevende partij. Onder meer rond de USDT-token van Tether bestaat reeds vele jaren discussie over het feit of ze wel afdoende is ingedekt met fysieke Amerikaanse dollars of niet. Ook dat is een niet onbelangrijke factor waar je in de praktijk rekening mee zal willen houden.

Je vermogen spreiden over verschillende stablecoins, interessant of niet?

Tot slot rest er nog een zeer belangrijke vraag die wordt gesteld door veel mensen die van plan zijn om een gedeelte van hun vermogen weg te zetten op de blockchain. Voor deze personen geldt namelijk dat ze zich afvragen of het potentieel interessant kan zijn om hun investering te spreiden over verschillende stablecoins. 

Met andere woorden, is het de moeite waard om ervoor te kiezen om naast bijvoorbeeld Tether en haar USDT-token ook nog andere stablecoins aan te houden in je portefeuille of niet? Dat kan zeker het geval zijn. Van belang is op dit vlak vooral om rekening te houden met onder meer de factoren die hieronder staan opgelijst:

  1. Welk vermogen ga je wegzetten op de blockchain?
  2. Wat zijn de meest betrouwbare stablecoins die beschikbaar zijn?
  3. Op welke verschillende platformen wil je, je holdings graag aanhouden?

Indien je ervoor hebt gekozen om bijvoorbeeld periodiek een bepaald bedrag weg te zetten op de blockchain is het mogelijks niet meteen interessant om deze te gaan splitsen over verschillende stablecoins. Wellicht is het dan ook interessanter om je maandelijkse investeringen af te wisselen tussen verschillende projecten. Hierbij ga je dan als volgt te werk:

  • Maand 1 zet je kapitaal weg in USDT;
  • Maand 2 zet je kapitaal weg in USDC;
  • Maand 3 zet je kapitaal weg in BUSD;

Wanneer de bovenstaande drie maanden weg zijn kan je dan vervolgens de lijst terug opnieuw afgaan. Op deze manier kan je gespreid jouw kapitaal wegzetten in diverse stablecoins. In ieder geval, wil je kunnen rekenen op een optimale risicospreiding voor wat het wegzetten van je kapitaal op de blockchain betreft? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om je kapitaal te verdelen over verschillende stablecoins. Zo creëer je toch weer wat meer zekerheid.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin