Oplossingen voor de hoge transactiekosten van Ethereum?

oplossingen ethereum transactiekosten

We vertellen ongetwijfeld niets nieuws wanneer we zeggen dat de hoge transactiekosten een doorn in het oog zijn van Ethereum gebruikers. Er is echter hoop. Als alles volgens plan verloopt zien we in het jaar 2022 namelijk de volledige uitrol van Ethereum 2.0. Dit gezegd hebbende is niet alleen deze “upgrade” van het netwerk van Ethereum een oplossing voor de hoge fees die in rekening worden gebracht. Er bestaan op de markt immers ook nog heel wat alternatieve oplossingen voor dit probleem. Onder meer Consensys, de belangrijkste ontwikkelaar van het populaire blockchainproject heeft aangegeven te werken aan meerdere oplossingen. Op deze manier moet het voor gebruikers nog interessanter en vooral voordeliger worden om gebruik te maken van de mogelijkheden die Ethereum te bieden heeft. Benieuwd naar wat deze oplossingen nu precies zijn? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de inhoud van deze pagina!

Inhoudsopgave

Twee oplossingen

De belangrijkste ontwikkelaar van Ethereum, namelijk Consensys is onder meer de verantwoordelijke partij voor de Metamask wallet. Inmiddels heeft de onderneming echter niet stilgezeten. Zo werkt ze bijvoorbeeld op moment van schrijven samen met Mastercard om Consensys Rollups te lanceren. Deze nieuwe functie moet het mogelijk maken om de schaalbaarheid van de blockchain van Ethereum te verbeteren. Bovendien is het zo dat er op deze manier eveneens kan worden gewerkt aan het verbeteren van de privacy-functies van ETH.

De tweede oplossing die het bedrijf in petto heeft voor Ethereum-gebruikers luistert naar de naam Gravity Bridge. Zoals de naam reeds laat vermoeden zou deze een soort van brug moeten creëren tussen enerzijds Ethereum en anderzijds Cosmos. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om Ethereum te verbinden met andere blockchains. Deze brug zal er bovendien eveneens voor zorgen dat er nieuwe staking mogelijkheden worden geïntroduceerd. Op deze manier wordt er als het ware gezorgd voor een samensmelting van liquiditeit.

Gelijkaardige ambities

Dat er wordt gekozen voor een soort van samenwerking tussen Ethereum en Cosmos (ATOM) hoeft niet te verbazen. Deze laatste beschikt immers over gelijkaardige ambities als Ethereum. Dit uiteraard wel op een iets andere schaal. Voor Cosmos geldt dat ze zichzelf reeds verschillende malen heeft omschreven als zijnde het internet van blockchains. 

Ze biedt ontwikkelaars in de praktijk onder meer ondersteuning bij het bouwen van onafhankelijke blockchains. In de praktijk zouden deze in staat moeten zijn om verschillende gebruiksscenario’s te bedienen en met elkaar te laten communiceren. Dit is meteen waar het pijnpunt bij Ethereum is gelegen.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Enorm aantal toepassingen

De hoge transactiekosten die worden aangerekend op het netwerk van Ethereum zijn uiteraard het resultaat van de ongelofelijke populariteit waar het project op kan rekenen. Ze wordt dan ook gebruikt voor een gigantisch aantal verschillende toepassingen zoals:

  • dApps;
  • DeFi;
  • NFT’s;

Op moment van schrijven zou er volgens Etherscan sprake zijn van zomaar even 181 verschillende wallet-adressen. De enorme populariteit waarover ze beschikt heeft haar effect ondertussen niet gemist. Niet alleen is er immers regelmatig sprake van vertraagde transacties, daarnaast zijn ook de fees bijzonder hoog geworden. Tot op het moment dat ETH 2.0 wordt gelanceerd zou er voor het oplossen van dit probleem in het bijzonder moeten worden gekeken in de richting van een samenwerking met andere blockchains.

Wat zijn de Rollups van Consensys?

Rollups worden bestempeld als een zogenaamde laag-2 oplossing die een verbetering van de schaalbaarheid op het Ethereum netwerk moet zien te realiseren. Dit door het off-chain bundelen en verwerken van een groot aantal transacties. Vervolgens is het zo dat deze bundels ter verificatie worden teruggestuurd naar Ethereum. 

Op deze manier kan de zogenaamde congestie van het netwerk worden verminderd. Op moment van schrijven is het zo dat de ConsenSys Rollups een doorvoer van maximaal 10.000 transacties per seconde aankunnen. Dit uiteraard op een privé-blockchain. We kunnen dit enigszins vergelijken met de 15 TPS op het mainnet van Ethereum.

Alle ogen op de volledige uitrol van Ethereum 2.0

Het belang dat Ethereum vertegenwoordigt binnen de cryptowereld is ontzettend groot. Dit zorgt ervoor dat er met argusogen wordt uitgekeken naar de uitrol van ETH 2.0. Als het goed gaat moet deze uitrol er namelijk niet alleen voor zorgen dat er wordt overgestapt op een aanzienlijk milieuvriendelijker algoritme, bovendien zouden ook de hoge fees tot het verleden moeten behoren. 

Mocht Ethereum erin slagen om de vooropgestelde verwachtingen in te lossen zal dat ongetwijfeld zorgen voor een positief sentiment aangaande de digitale valuta. Het staat dan ook volgens menig aantal experten nu al vast dat er in het jaar 2022 met argusogen moet worden gekeken naar de evolutie die Ethereum zal doormaken.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin