Passief beleggen in Bitcoin? Dat kan met een Bitcoin ETN!

Passief beleggen in Bitcoin
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

De traditionele aandelenmarkt biedt ons verschillende mogelijkheden om passief te beleggen. De bekendste optie die op dit vlak wordt aangeboden is gebruikmaken van een zogenaamde ETF. Het gaat hierbij om een exchange traded fund welke bijvoorbeeld een bepaalde index kan volgen. Dit is volgens heel wat experten met recht en rede de eenvoudigste mogelijkheid die er bestaat om passief te beleggen. Je kan er dan ook gewoon elke maand opnieuw een bepaald (vast) bedrag in investeren zonder dat je er verder nog maar enig omkijken naar hebt. De vraag die veel crypto enthousiastelingen zich stellen is of er ook een dergelijke mogelijkheid bestaat voor de cryptomarkt. Die vraag trachten we te beantwoorden door middel van dit blogartikel.

Waarom passief beleggen in Bitcoin?

De cryptomarkt staat bekend als een behoorlijk volatiele markt. Dat is interessant omdat je net daardoor gigantische rendementen kan behalen, maar het is ook minder interessant omdat je holdings soms aanzienlijk fluctueren in waarde. 

Passief beleggen in Bitcoin zorgt ervoor dat je niet langer boven op je portefeuille hoeft te zitten. Het wordt mogelijk om nagenoeg volledig geautomatiseerd bijvoorbeeld elke maand een stukje Bitcoin te kopen zonder dat je daarvoor in de verleiding komt door rode koersen om een stuk van je holdings terug van de hand te doen. In het bijzonder voor mensen die zich snel tot dergelijke handelingen zouden kunnen laten verleiden kan het interessant zijn om ervoor te kiezen om passief te beleggen in Bitcoin.

Een andere reden om ervoor te kiezen om passief te beleggen in Bitcoin heeft te maken met het feit dat je, je op die manier veel eenvoudiger kan houden aan een vooropgesteld doel. Voor heel wat mensen geldt dat ze graag een stukje van hun vermogen willen investeren in crypto. Dit geldt in het bijzonder voor de nummer één cryptocurrency Bitcoin. Wanneer je aangewezen bent op éénmalige investeringen is dat niet zo eenvoudig. 

Periodiek en passief inleggen in Bitcoin zorgt ervoor dat je binnen de kortst mogelijke keren kan rekenen op een aantrekkelijke positie in BTC. Wanneer je dit doet door middel van een ETN is dit ook nog eens mogelijk zonder vereiste technische kennis.

Welke mogelijkheden bestaan er op dit vlak?

Bovenstaande brengt ons meteen bij één van de belangrijkste voordelen waar je op kan rekenen bij bijvoorbeeld een passieve investering in een Bitcoin ETN of Bitcoin ETF. Voor beide beleggingsproducten geldt dat ze de waarde van Bitcoin volgen. 

Je koopt deze producten bovendien net op dezelfde manier als gewone aandelen. Ze noteren beiden aan een beurs en voor de aan- en verkoop zal je een bepaalde transactiekost en transactiebelasting of andere kost betalen. Bovendien is het zo dat er ook sprake is van een jaarlijkse beheerdersvergoeding. 

Je hebt zelf geen omkijken naar dit beleggingsproduct, maar ze moet wel worden beheerd. Daarvoor wordt een bepaalde vergoeding aangerekend die doorgaans wordt ingecalculeerd in de koers van de ETN of ETF.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Welke risico’s zijn eraan verbonden?

Van belang om rekening mee te houden is dat investeren in crypto nooit zonder risico is. Dit geldt eveneens voor passieve investeringen. Iemand die consequent investeert in een traditionele ETF die bijvoorbeeld de S&P 500 index volgt zal gaandeweg eveneens geconfronteerd worden met enkele correcties en crashes. 

Dat geldt eveneens voor mensen die periodiek instappen in een passief beleggingsproduct zoals met name een Bitcoin ETN of een ETF. 

Om dit risico zoveel mogelijk te kunnen inperken is het van cruciaal belang om een interessante GAK te kunnen realiseren. GAK staat voluit voor “gemiddelde aankoopkoers”. Het realiseren van een dergelijke koers is echter in de praktijk uitsluitend mogelijk wanneer er periodieke investeringen gebeuren.

Een niet onbelangrijk nadeel van passief investeren in Bitcoin

De meest eenvoudige manier om passief te investeren of beleggen in Bitcoin is dus door middel van een ETN of een ETF. De kans is ongelofelijk groot dat veel mensen zich hierdoor aangetrokken voelen. Je hebt immers de mogelijkheid om te speculeren op een (sterke) stijging van de koers van Bitcoin zonder dat je daarvoor over ook maar eender welke technische kennis dient te beschikken. 

Daarenboven is het ook nog eens zo dat je niet het risico loopt om je tokens kwijt te spelen. Dit klinkt toch als niets meer of minder dan een absolute win-win-situatie? Ja en neen.

Van belang om rekening mee te houden is dat je bij passief investeren in Bitcoin ook heel wat mogelijkheden misloopt. Zo kan je bijvoorbeeld geen staking opbrengsten realiseren waardoor je een passief rendement misloopt. 

Daarnaast ben je ook gebonden aan de openingstijden van de beurs waaraan het Bitcoin gerelateerde beleggingsproduct staat genoteerd. Finaal zal je ook rekening willen houden met het percentage aan kosten dat wordt aangerekend door de ETF of ETN. Deze gaat immers zowat integraal af van het rendement dat je met je Bitcoin investering hebt gemaakt.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin