Passief beleggen in cryptocurrencies, hoe pak je het aan?

passief beleggen in cryptocurrencies
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Binnen de reguliere aandelenmarkt is het zo dat beleggers reeds sinds jaar en dag over de mogelijkheid beschikken om een keuze te kunnen maken tussen enerzijds actieve vormen van beleggen en anderzijds passieve beleggingen. Voor deze laatste geldt dat er eigenlijk op een consequente manier kan worden geïnvesteerd zonder dat er daarvoor rekening dient te worden gehouden met een actieve opvolging. De sterk toegenomen populariteit van cryptocurrencies en de cryptomarkt in het algemeen heeft er in de praktijk voor gezorgd dat heel wat mensen die daarin willen investeren zich de vraag stellen of ze ook op die manier aan passief beleggen kunnen doen. Of dat al dan niet tot de mogelijkheden behoort laten we je graag hieronder ontdekken.

Passief beleggen in cryptocurrencies middels een ETF

Op de Canadese beurzen is er reeds geruime tijd een Bitcoin ETF terug te vinden. In het jaar 2020 verscheen dan finaal ook de eerste Bitcoin ETF op een Amerikaanse beurs. Het principe van een ETF is simpel. Het betreft hier een traditioneel beleggingsproduct welke het mogelijk maakt om de prijs van een bepaalde onderliggende asset, index etc. te volgen. 

Een klassiek voorbeeld van een dergelijke ETF is bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500. Deze ETF is onder traditionele beleggers ongelofelijk bekend en geniet een ongelofelijke populariteit. Dit niet in het minst omdat ze de koers van de volledige S&P 500 index volgt. Voor een Bitcoin ETF ligt dat net even wat anders.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Welke Bitcoin ETF’s bestaan er precies?

Wanneer we het hebben over een Bitcoin ETF is er geen sprake van een “mandje met cryptomunten”. In plaats daarvan ga je eigenlijk beleggen in een zogenaamde tracker die de koers van Bitcoin volgt. Van belang om rekening mee te houden is dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de zogenaamde spot ETF. Het betreft hier een tracker die de koers van Bitcoin volgt en eigenlijk ook over Bitcoin als onderpand zou moeten beschikken. Op moment van schrijven is het zo dat er verschillende aanvragen lopende zijn voor een dergelijke ETF, maar er tot dusver nog geen enkele aanvraag ook daadwerkelijk werd goedgekeurd.

Een tweede Bitcoin ETF die wel reeds bestaat is een zogenaamde futures ETF. Zoals de naam reeds aangeeft worden de prestaties van deze echange traded funds bepaald door de futurecontracten die er aan verbonden zijn. Door crypto enthousiastelingen wordt een dergelijke ETF vaak met een beetje afschuw bekeken. Dit niet in het minst omdat er geen sprake is van het fysiek aanhouden van BTC.

Passief beleggen met een crypto ETF? Het kan!

De bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt dat een crypto ETF (of eigenlijk beter gezegd een Bitcoin ETF) op moment van schrijven anders werkt in vergelijking met een gespreide, traditionele ETF zoals deze die de S&P 500 volgt. Indien je passief investeert in een Bitcoin ETF geniet je namelijk uitsluitend van blootstelling aan BTC. 

De kans bestaat dat er in de toekomst wel een exchange traded fund op de wereld zal worden losgelaten die bestaat uit een mandje met cryptocurrencies, maar daar is op moment van schrijven nog helemaal geen sprake van. Op het moment dat deze wordt gelanceerd kan je uiteraard wel divers investeren met één enkele inleg.

In ieder geval, voor (toekomstige) investeerders die zich geen zorgen willen maken over de technische kant van cryptocurrencies en die graag op een eenvoudige, passieve manier willen investeren in deze digitale assets geldt dat ze in een crypto ETF de perfecte oplossing kunnen vinden. Let wel, het spreekt voor zich dat er ook aan dergelijke ETF’s uiteraard risico’s verbonden zijn.

Wat wanneer je toch liever investeert buiten ETF’s?

Bestaat er nog een mogelijkheid om passief te beleggen in crypto zonder dat je daarvoor gebruik moet maken van ETF’s? Zeker en vast. Voor heel wat mensen geldt dat ze bijvoorbeeld elke maand door middel van de dollar-cost-average methode instappen in Bitcoin en Ethereum. Dit omdat ze standvastig geloven in de toekomt van de beide projecten en de potentiële prijsstijgingen die de respectievelijke koersen nog kunnen gaan doormaken. Uiteraard betekent deze passieve vorm van investeren dat je een consequent beleggingspatroon zal moeten aanhouden om het optimale effect over de lange termijn te kunnen garanderen.

Heb je ervoor gekozen om je bestaande holdings bij een broker of euro crypto exchange onder te brengen die stakingsmogelijkheden aanbiedt? Dan zal je kunnen vaststellen dat je de mogelijkheid hebt om deze stakingopbrengsten steeds te laten bijschrijven in de cryptovaluta in kwestie. Ook dit is een vorm van passief beleggen. Je gaat als het ware je gerealiseerde stakingopbrengsten gaan herinvesteren waardoor niet alleen je positie in de cryptomunt in kwestie vergroot, maar je ook zomaar nog meer passief inkomen zal ontvangen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin