De top 9 crypto op de Polkadot chain

Polkadot altcoins
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Benieuwd naar welke coins op de Polkadot (DOT) chain de moeite waard zijn? In dit artikel vertel ik over 9 top munten die draaien op Polkadot’s ecosysteem. 

Top drie crypto op Polkadot

1 – Chainlink (LINK)

Chainlink is een project dat in 2014 werd bedacht door de crypto ondernemer Sergey Nazarov. De destijds 32-jarige Nazarov bedacht een gecentraliseerd oracle systeem dat binnenkomende informatie moest verifiëren. Natuurlijk leg ik zometeen uit wat dat betekent. Het kostte jaren om Chainlink verder te ontwikkelen. Uiteindelijk werd het met groot succes gelanceerd in 2017.

Integratie met Polkadot

In februari 2020 werd Chainlink geïntegreerd met Polkadot, waarmee het zich in één klap ontpopte tot de hoofdleverancier van gedecentraliseerde data oracles binnen de omgeving van Polkadot. Je kunt Chainlink zien als een ‘link’ tussen blockchains en externe systemen. 

Tenminste, dat is het uiteindelijke doel van dit Polkadot project waar hard aan gewerkt wordt. De bedoeling is dat bedrijven en organisaties uiteindelijk hun belangrijke data, zoals bankgegevens, delen, met zogeheten smart contracts.  De focus van Chainlink ligt dan ook op deze technologie. De bedoeling is dat smart contracts uiteindelijk veel taken gaan uitvoeren die mensen op dit moment nog voor hun rekening nemen.

Wat wil Chainlink bereiken?

Misschien ben je verhuisd en wil je graag een huurcontract op laten stellen.Met behulp van smart contracts vindt dit in de toekomst op een veilige en automatische manier plaats.  Ook zullen smart contracts communiceren met externe systemen in de buitenwereld. Op dit moment kunnen smart contracts dat nog niet optimaal. Chainlink wil dat uiteindelijk wel mogelijk maken.

Smart contracts

Smart contracts zijn vooraf gespecificeerde afspraken op de blockchain die afspraken direct uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Crowdfunding is daar een goed goed voorbeeld van. 

Als een bepaalde hoeveelheid Ether is overgemaakt naar een smaret contract op een bepaalde dag zal de regeling worden geaccepteerd om de crowdfunding actie te starten. 

Is dat niet het geval? Dan zal het geld dat worden teruggestuurd naar de mensen die hebben gedoneerd.

Smart contract - beste cryptomunten
Smart contract

Onveranderlijk en openbaar

Aangezien smart contracts deel uitmaken van blockchain, zijn ze onveranderlijk en openbaar. Ze kunnen dus niet worden gemanipuleerd en iedereen die wil kan het digitale contract bekijken. 

Dit zorgt voor een hoge mate van vertrouwen onder gebruikers. Smart contracts weerspiegelen de opgegeven criteria van het contract en worden alleen uitgevoerd als er daadwerkelijk aan de specificaties is voldaan.

Wat is de token van Chainlink?

Bedrijven die bereid zijn om hun gegevens te delen ontvangen de token van Chainlink als beloning: LINK. Dit is niet de enige manier waarop bedrijven hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van dit belangrijke Polkadot project. Zo kan men ook hulpmiddelen aanbieden en een zogeheten ‘Chainlink Node Operator’ worden. In dat geval wordt de organisatie deels verantwoordelijk voor de connectie tussen het netwerk van Chainlink en API.

Wat zijn Oracles?

Beveiligde informatie vormt de basis van smart contracts. Deze technologie maakt deel uit blockchain, die nog maar relatief kort bestaat. Je kunt je voorstellen dat ook de ontwikkeling van smart contracts nog in de kinderschoenen staat. Op dit moment verloopt de communicatie met externe bronnen nog erg stroef. Chainlink wil daar verandering in brengen met behulp van zogeheten ‘oracles’. 

Laat je niet ontmoedigen door deze Engelse term, want zo ingewikkeld is de technologie niet. Oracles zorgen voor externe data waarmee smart contracts uiteindelijk uitgevoerd worden. Het netwerk van Oracles maakt deel uit van de blockchain technologie. Dit brengt een groot voordeel met zich mee, namelijk dat blockchains en externe bronnen vrij eenvoudig met elkaar verbonden kunnen worden.

Off-chain en on-chain blockchain: een korte uitleg

Veel smart contracts hebben betrekking op informatie op de blockchain. Maar off-chain informatie delen, oftewel communicatie met externe partijen, is veel complexer en nog niet honderd procent ontwikkelt. Het is erg lastig om data te koppelen aan andere blockchains als er geen sprake is van dezelfde taal. Dit is zeker een beperking voor gebruikers van de blockchain. Oracles moeten daar zoals eerder gesteld de oplossing voor vormen.

Het voor- en nadeel van Oracles

Je kunt Oracles zien als een gedecentraliseerd bedrijf.  Mensen hebben er de leiding, wat zowel voordelen als nadelen met zich mee brengt. Aan de ene kant is er sprake van menselijke controle, maar aan de andere kant bestaat er het risico op manipulatie. In hoeverre is een Oracle te vertrouwen? 

Niemand wil natuurlijk gebruik maken van gemanipuleerde data dat niet klopt. Dit is meteen het grootste nadeel van Oracles.  Ook voor dit probleem heeft Chainlink een oplossing: Oracles decentraliseren. Dit is een lang en ingewikkeld proces, dat hopelijk positief zal uitpakken.

Wat zijn de voor- en nadelen van Chainlink?

Inmiddels is duidelijk dat Chainlink een veelbelovend Polkadot project is. Technologie zoals smart contracts staat nog in de kinderschoenen, maar heeft zeer veel potentie.  Alleen al het feit dat manipulatie door mensen niet meer mogelijk is stemt positief. 

Toch heeft Chainlink ook een aantal zwakke punten. Kijk goed naar de voordelen, maar wees je ook bewust van de nadelen van dit project. Ik heb ze jou de voor én nadelen van Chainlink op een rijtje gezet.

Wat zijn de sterke punten van Chainlink?

  • Chainlink creëert een brug tussen blockchains, zoals Ethereum, en off-chain gegevensbronnen.
  • Chainlink is kan door elke blockchain worden gebruikt, waardoor het veel potentie heeft.
  • Chainlink is door het gebruik van gedecentraliseerde oracle netwerken zeer innovatief en vooruitstrevend te noemen.
  • Het werkt samen met diverse blockchains, grote bedrijven en organisaties. Oracle en SWIFT zijn maar enkele indrukwekkende partners uit een lange lijst.
  • De groei en adoptie van smart contract technologie betekent waarschijnlijk ook dat Chainlink nog veel verder zal groeien.

Wat zijn de zwakke punten van Chainlink?

  • Zestig procent van het aanbod is niet verhandelbaar op de markt omdat het in handen is van de moedermaatschappij.
  • Wat betreft de verdeling van beloningen van node exploitanten zijn er nog geen beperkingen opgesteld.

2 - Celer Network (CELR)

Celer Network maakt deel uit van het Polkadot ecosysteem. Deze altcoin focust zich op het schaalbaarheidsprobleem van blockchains.  Een nadeel van deze jonge technologie is dat er vaak niet genoeg ruimte is te groeien. Daardoor lopen sommige blockchains uiteindelijk tegen hun eigen grenzen aan. 

Zelfs Bitcoin heeft schaalbaarheidsproblemen. Maar we hebben goed nieuws voor je. Langzamerhand ontstaat er een nieuwe generatie blockchains die een oplossing bieden voor het schaalbaarheidsprobleem. Celer Network is daar één van en biedt op geheel eigen wijze een oplossing.

Wat is Celer Network?

Al eerder schreef ik over een ‘layer one’ platform en een ‘layer two’ platform. Ze hebben betrekking op de hoeveelheid informatie die kan worden verwerkt. Celer Network is dat een platform dat onder ‘Layer 2’ valt en gebruikt verschillende off-chain blockchains om transacties van gebruikers veilig en efficiënt te verwerken. En dit alles vindt plaats zonder de problemen waar sommige blockchains mee kampen.

Ondersteuning smart contracts

Tevens ondersteunt Celer Network off-chain smart contracts. Een groot daarvan is dat de blockchain op veel plekken kan worden gebruikt. Dat Celer Network vrijwel perfect werkt is mede te danken aan de oprichters. Xiaozhou Li, Junda Liu, Qingkai Liang en Mo Dong zijn allemaal gepromoveerd aan de meest toonaangevende universiteiten ter wereld, waaronder Princeton, Berkeley en MIT. 

Het viertal heeft hun kennis en expertise gebruikt om een platform te bouwen die gedecentraliseerde toepassingen biedt aan software ontwikkelaars. Men kan deze zogeheten dApps op een vrij eenvoudige manier creëren en gebruiken. Dankzij off-chain schaalbaarheidstechnologie loopt de blockchain niet tegen zijn eigen grenzen aan.

Wat wil het team van Celer bereiken?

Het team achter Celer wil adoptie van blockchain toepassingen over de hele wereld stimuleren. De verschillende toepassingen die deze vrij nieuwe technologie met zich meebrengt moeten sneller en beter dan ooit worden. Wellicht trekt dit nieuwe bedrijven, organisaties en individuen over de streep om ook gebruik te maken van blockchain.

Eigen testnet applicatie

Een aantal jaar geleden lanceerde het Celer project een eigen testnet applicatie. ‘CelerX’ toonde het transactieproces op Celer Network en gooide meteen hoge ogen. Het team achter Celer streeft  naar een wereldwijde acceptatie van blockchain. De technologie van Celer, inclusief laag 2 schalingstechnologie, moet daar zeker een bijdrage aan leveren.

Hoe heet de token van Celer?

Het Celer ecosysteem heeft een eigen token genaamd Celer (CELR) die verschillende functies heeft. Zo is het te gebruiken wanneer je iets koopt bij je een dienstverlening buiten de blockchain Daarnaast zorgt CELR voor de stabiliteit van de liquiditeit, waardoor het netwerk in stand wordt gehouden. En tenslotte is het een beloning voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het netwerk. 

Wil jij dit ook? Meld je dan aan om een zogeheten ‘Staatsvoogd’ te worden, zodat je deel kunt nemen aan het ‘Staatsvoogdijnetwerk’. Je draagt bij aan het beschermen van het netwerk en ontvangt zowel dienstenvergoedingen als beloningen in de vorm van CELR.

Hoe werkt de off-chain technologie van Celer?

De vraag is natuurlijk wel: hoe werkt off-chain technologie van Celer dan precies? Laat je niet overweldigen door de veelal Engelstalige termen die een uitleg behelst. Het is namelijk niet zo ingewikkeld als het lijkt. In feite komt het er op neer dat Celer een broodnodige update geeft aan dApps. 

Sterker nog: het maakt normaliter trage dApps soms wel tienduizend keer zo snel! Dit geeft jou als gebruiker enorm veel voordelen. Zo verlopen gedecentraliseerde transacties sneller dan ooit, waardoor je binnen enkele seconden kunt betalen en ontvangen. Ook het spelen van spelletjes gaat dankzij de technologie van Celer sneller dan ooit. Heel fijn!

Spelletjes zonder storingen

Laten we nog even verder ingaan op spelletjes. Het internet staat er immers bol van. Helaas werken ze niet altijd even snel. Je weet waarschijnlijk zelf wel hoe vervelend een vertraging of storing is. Dankzij de moderne technologie van Celer komt dit niet meer voor. Bovendien blijft het zich verder ontwikkelen door regelmatig nieuwe toepassingen te integreren.

Wat heeft Celer te bieden aan software ontwikkelaars?

Niet alleen gewone investeerders, waar jij misschien ook wel toe behoort, profiteren van het Celer netwerk. Software ontwikkelaars zijn er ook heel blij mee omdat het bouwen van apps eenvoudiger is dan ooit. Dit is te danken aan de zogeheten ‘Celer SDK’ dat voor verschillende besturingssystemen beschikbaar is. 

Het maakt niet of je nu Android, iOS of Web gebruikt. Niemand hoeft een ingewikkelde smart contract taal te leren om gebruik te maken van een blockchain platform.

Celer SDK
Celer SDK

Goed voor de portemonnee

Tenslotte is het gebruik van dApps software goed voor de portemonnee van software ontwikkelaars. Software ontwikkelaars die graag deel willen nemen aan het Celer netwerk mogen namelijk een complete node hosten. Daardoor verdienen ze geld met hun eigen dApp.

3 – Ankr (ANKR)

Misschien doet de naam ‘Ankr’ je wel een belletje rinkelen. De populariteit van dit project en de bijbehorende token groeit snel. Ankr maakt deel uit van het Polkadot ecosysteem en heeft een belangrijk doel, namelijk het mogelijk maken om bestanden op te slaan op de blockchain cloud. Het wil daarmee de leider zijn van de volgende generatie toepassingen op het gedecentraliseerde web.

Ankr: cross-chain netwerk om informatie uit te wisselen

Ankr is inmiddels een paar jaar oud. Het is het geesteskind van Chandler Song, die er destijds van droomde om een systeem te ontwikkelen die van het gedecentraliseerde wereldwijde web de realiteit maakt.  Ankr maakt gebruik van de blockchain en functioneert als een cross-chain netwerk. Deze technologie maakt het uitwisselen van informatie tussen verschillende blockchains mogelijk en verbindt ze dus met elkaar.

Wat is het doel van Ankr?

Het voornaamste doel van Ankr is de creatie van Web 3.0. Zoals wij eerder schreven is dit een gedecentraliseerd web die software ontwikkelaars een open cloud-ecosysteem biedt waarin bijvoorbeeld dApps en hosting nodes gecreëerd kunnen worden. Ook bedrijven en organisaties zijn van harte welkom om gebruik te maken van dit innovatieve platform dat de cloudcomputing markt voorgoed wil veranderen. 

Hoewel cloudcomputing al enige tijd bestaat en bedrijven als Google en Amazon er gretig gebruik van maken, is het voor start-ups en de ‘gewone’ man erg duur. Ankr wil echter gedecentraliseerde en betaalbare cloudcomputing mogelijk maken voor iedereen.

Wie hebben Ankr bedacht?

Het team achter Ankr is opvallend jong en vrij onervaren in de software industrie. Toch houdt dit hen niet tegen om een compleet nieuw systeem te bouwen. Bovendien worden er inmiddels aardig wat manuren gemaakt om Ankr in de markt te zetten. Het team claimt dat hun project zeer betrouwbaar en betaalbaar is. 

Een gebruiker is wel 80 procent goedkoper uit in vergelijking met de publieke cloud providers die wij momenteel kennen.

Proof of Useful Work (PouW) moet van Ankr een groot succes maken

Laat ik verder duiken in Ankr. Hoewel het team vrij jong en onervaren is, kan men trots zijn op het ingenieuze cloud systeem dat inmiddels een plekje heeft veroverd op het web. Ankr gebruikt de zogeheten ‘Proof of Useful Work’ methode, dat we voor het gemak even afkorten tot PoUW. 

Dit is een consensus algoritme dat gebruik maakt van zogeheten SGX-technologie. Je kunt dit zien als een soort kluis dat gevoelige informatie beschermt. Intel Core processoren maken dan ook gebruik van SGX technologie om veiligheidsproblemen te voorkomen.

Waarom PoUW in plaats van PoW?

Het team achter Ankr heeft niet zomaar voor PoUW gekozen. Het is in hun opinie beter dan de traditionele Proof of Work (PoW) omdat de SGX functies de zogeheten ‘Trusted Execution Environment’(TEE)  gebruiken. Laat je niet overweldigen door al deze Engelse termen. 

TEE is een gebied in de hoofdprocessor dat gescheiden bestaat naast het hoofdbesturingssysteem. In dit geïsoleerde deel wordt data opgeslagen, verwerkt en beschermd. Uiteraard vindt dit proces plaats in een beveiligde omgeving, dus maak je daar vooral geen zorgen over.

Distributed Cloud Computing (DCC)

Nu ik toch bezig ben met technische termen, kan ik beter even doorpakken. Ankr maakt namelijk ook gebruik van ‘Distributed Cloud Computing’ (DCC). Deze techniek is in staat om verschillende taken op vakkundige wijze te verwerken. Deze vorm van cloud computing is mogelijk dankzij nodes die zowel zijn gedecentraliseerd als gedistribueerd. Informatie wordt gelijktijdig verwerkt en daarnaast is er sprake van een algoritme die zeer snel problemen weet op te lossen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Ankr?

Hopelijk is de essentie van dit Polkadot project inmiddels duidelijk. Toch wil ik graag nog even de voor- en nadelen van Ankr aankomen. Die zijn er namelijk allebei, en het is goed om je daarvan bewust te zijn. Bij deze:

  • Wat zijn de voordelen van Ankr?
  • De PoUW consensus is uniek, zeer inventief en vooruitstrevend. Mogelijk baant PouW het pad voor nieuwe consensus algoritmes.
  • De kosten van gedecentraliseerde cloud computing liggen veel lager dan die van traditionele clouddiensten.
  • Bijna elk proces bij gedecentraliseerde cloud computing verloopt automatisch.
  • Er is nauwelijks risico op de uitval van het systeem.
  • De kans op een hack is te verwaarlozen.
  • Als gebruiker heb je de mogelijkheid om jouw computerkracht te verkopen. Daar heb je geen speciale servers voor nodig.
  • Het project is zeer open en iedereen mag er op aan het werk, als hij of zij dat wil.
  • De populariteit van clouddiensten neemt steeds meer toe, zowel onder bedrijven als particulieren.
  • Ankr heeft al diverse vooraanstaande bedrijven aangetrokken, zoals Neo Global Capital, OK Blockchain Capital en Pantera.

Wat zijn de nadelen van Ankr?

  • Zoals bij elk blockchainproject (en cryptomunt) zijn er ook nadelen te bespeuren. Natuurlijk is het helemaal aan jou wat je er mee doet, maar het is altijd goed om het volgende te weten:
  • Het team achter Ankr is relatief jong en onervaren.
  • De volgende stappen van het project zijn in de roadmap vrij onduidelijk.
  • Ankr heeft veel concurrenten die gedecentraliseerde cloudcomputing ook gemeengoed willen maken. Denk bijvoorbeeld aan Oyster Pearl, Sparkster en Ethernity. Dit is maar een kleine greep uit de vele concurrenten.
  • Naast blockchain concurrenten heeft Ankr ook te maken met giganten uit de internetwereld die eveneens cloudoplossingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft, Amazon en Google Cloud Platform. Het gaat een grote uitdaging worden om gebruikers van deze cloudplatformen naar Ankr te krijgen.

4 - Kusama (KSM)

Ondertussen ben je waarschijnlijk al aardig gewend aan de technische termen van het Polkadot netwerk. Hopelijk ben je de term ‘Relay Chain’ niet vergeten. Zoek het anders nog maar even op. De Relay Chain speelt namelijk een belangrijke rol voor een ander project op het Polkadot netwerk: Kusama.  

Net als Ankr wil het een van de bouwstenen gaan vormen van Web 3.0. En Kusama wil eveneens interoperabiliteit tussen blockchains mogelijk maken.

Wat is Kusama?

Kusama zet zichzelf in de markt als een schaalbaar multi-chain netwerk en is een van de projecten waaraan je kunt zien dat de blockchain industrie zich in een rap tempo ontwikkelt.  De Relay Chain is een belangrijke bouwsteen van dit project. Zoals de naam al doet vermoeden is er sprake van een netwerk die beveiligd wordt met een versie van de Proof of Stake consensus (PoS). 

Dit houdt in dat gebruikers netwerk transacties valideren. Deze zogeheten validators worden zelf geselecteerd onder de noemer ‘Nominated Proof-of Stake’, simpelweg afgekort tot NpoS. Dit werkt heel simpel: validators maximaliseren de beveiliging van het netwerk door het staken van hun eigen munten.

Het ‘kanarie netwerk’

Kusama is meer dan een nieuw en innovatief project op de cryptomarkt. Het wil echt verandering bewerkstelligen en heeft een bijzonder imago.  Het draagt namelijk de bijnaam het ‘kanarie netwerk’. Niet omdat er ergens ook maar een geel vogeltje te bespeuren is, maar omdat in een ver verleden kanaries de koolmijnen in vlogen om mijnbouwers te waarschuwen voor giftige gassen. 

Nu vraag je jezelf misschien af: waarom komen we met dit verhaal als het om blockchain en Polkadot gaat? Het antwoord daarop is vrij simpel: Kusama waarschuwt als er problemen lijken te ontstaan. Kusama en Polkadot gebruiken dezelfde broncode die het voor software ontwikkelaars mogelijk maakt om met nieuwe blockchains en/of applicaties te experimenteren. Pas na een succesvol experiment worden de nieuwe blokken en/of dApps vrijgegeven. 

Dit maakt van Kusama een experimentele omgeving. Gaat iets niet goed, dan laat Kusama dit net als een kanarie snel weten.

‘Verwacht chaos’

Kusama is een jong vogeltje, maar groeit snel op. De whitepaper kwam in augustus 2019 op de markt en was nogal summier te noemen. Op de paper stond namelijk alleen de tekst: ‘expect chaos’. 

Natuurlijk deed het team achter Kusama dit niet zomaar. Het bijzondere zinnetje maakte duidelijk hoe experimenteel Kusama is en dat het mogelijk  voor veranderingen gaat zorgen in de blockchain industrie.

Wat heeft Kusama te bieden aan software ontwikkelaars?

Het is zeker interessant om een blik te werpen op de experimentele omgeving van Kusama. Dit bijzondere project biedt volop ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe blockchains en technologische toepassingen. Pas nadat de nieuwe blockchain toepassingen en/of applicaties voldoen aan strenge eisen stappen ze over het op Polkadot ecosysteem. Software ontwikkelaars zijn erg blij met deze manier van opereren. 

De experimentele omgeving geeft ze de mogelijkheid om beginversies van projecten op het Polkadot netwerk te testen. Dit doen ze wel met een echte cryptomunten. Tot de actieve protocollen behoren onder andere ChainLink (LINK), waar we het al eerder over gehad. Ook Reef Finance (REEF) is een interessant protocol op het ecosysteem van Polkadot, waar we het straks nog over gaan hebben.

Parachains Kusama
Parachains Kusama

Voorkomen van fouten

Ben jij een software ontwikkelaar die graag flexibel te werk gaat? Dan is Kusama misschien wel waar je naar op zoek bent. Je kunt in alle rust jouw project testen en ontdekken of het functioneert in het systeem. Zelfs elke upgrade van Polkadot wordt eerst op het Kusama netwerk uitgebreid getest. 

Dit voorkomt dat er fouten ontstaan wanneer er een project van start gaat. Kusama is bij uitstek geschikt voor het testen van nieuwe ontwikkelingen. Gaat er onverhoopt iets niet goed? Met dit ‘kanarienetwerk’ kun je ergere problemen voorkomen.

Wat zijn de verschillen tussen Kusama en Polkadot?

De regels op het netwerk van Kusama zijn iets minder streng dan die van Polkadot. Dit verklaart de groei van het aantal software ontwikkelaars op het platform. Ook interessant zijn de verschillende tarieven die de systemen hanteren. 

Terwijl het bij Kusama slechts acht dagen duurt om wijzigingen door te veren na verkiezingen, doet elke Polkadot er maar liefst een maand over. En dat is niet het enige waarom Kusama voor sommige ontwikkelaars een streepje voor heeft op Polkadot. Zo is het eisenpakket om validator te worden ook veel minder groot.

Hoe kan Kusama worden gebruikt?

Polkadot is nog altijd het hoofdnetwerk wanneer het gaat om het implementeren van gedecentraliseerde applicaties. Veiligheid en stabiliteit staan uiteraard centraal. Dit gaat echter wel ten koste van de ruimte voor software ontwikkelaars om te experimenteren. 

Gelukkig biedt Kusama die mogelijkheid wel. Als software ontwikkelaar kun je volop experimenteren met een nieuwe technologie. Leren doe je immers met vallen en opstaan. Is de technologie een succes? Dn kan het alsnog een plekje krijgen in het Polkadot netwerk. 

Wat is de token van Kusama?

Kusama heeft een eigen token die bekend staat onder de naam ‘KSM’. De totale voorraad is 10 miljoen tokens, waarvan er inmiddels bijna negen miljoen in omloop zijn.  Jaarlijks neemt het aantal tokens in omloop met tien procent toe. 

Het team achter Kusama heeft dit besloten om het netwerk zoveel mogelijk uit te breiden. Bovendien zorgt dit voor meer betrokkenheid van investeerders. 

Men op die manier namelijk gebruik maken van de zogeheten ‘governance’ functie.  Dit houdt in dat iedereen die tokens staked mag meebepalen hoe het netwerk zich verder ontwikkelt.  Daarnaast hebben KSM-houders toegang tot een referendum en mogen ze een stem uitbrengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Kusama?

Kusama is een veelbelovend project, maar brengt zoals elk blockchain project een aantal voor- en nadelen met zich mee. Ik heb ze voor het gemak even voor jou op een rijtje gezet:

  • Het is daadwerkelijk gedecentraliseerd: Sommige blockchain projecten noemen zich gedecentraliseerd, maar worden geleid door een kleine groep mensen. Bij Kusama is het tegenovergestelde het geval. Het is echt gedecentraliseerd omdat KSM-houders het netwerk draaiende houden.
  • Het is schaalbaar: Veel blockchains lopen tegen hun eigen grenzen aan wanneer het om schaalbaarheid gaat. Zelfs Bitcoin en Ethereum kampen met problemen. Kusama is wat betreft schaalbaarheid een betere optie. Het kan een ongelimiteerd aantal projecten huisvesten, wat veel investeerders een zeer groot voordeel vinden.
  • Het is zeer veilig: Het Kusama netwerk staat bekend als zeer veilig. Dit is mede te danken aan de decentralisatie. Er kan pas een aanval plaatsvinden wanneer verschillende partijen daartoe besluiten. De kans dat dit gebeurt is miniem.
  • Er is geen hard fork nodig: Soms leidt een meningsverschil over netwerk updates en schaalbaarheid tot een hard fork. Bij Bitcoin en Ethereum is dit al gebeurd. Bij Kusama is dit niet mogelijk, waardoor de kans op een hard fork te verwaarlozen is.
  • De interoperabiliteit is zeer groot: Nog niet zo heel lang geleden hadden software ontwikkelaars geen toegang tot meerdere blockchains om unieke projecten te creëren, laat staan dat de blockchains samenwerkten. Die tijden zijn mede dankzij Kusama echt voorbij. Het heeft interoperabiliteit hoog in het vaandel staan en geeft software ontwikkelaars de kans om verschillende kenmerken van meerdere blockchains te combineren. Uiteindelijk moet daar een innovatief en uniek project uit ontstaan.

Wat zijn de nadelen van Kusama?

  • Kusama is vooral om mee te experimenteren: Het is weliswaar geen testomgeving, maar wel een plek waar projecten eerst uitgeprobeerd worden. Projecten komen op het Kusama netwerk niet altijd uit de verf en daarom gaan ze alsnog naar Polkadot. Dit zit de groei van Kusama in de weg.
  • Het is gebouwd met dezelfde broncode als Polkadot: Dit is een nadeel wanneer je kijkt naar de felle concurrentie. Zo zijn ook Ethereum en Tezos zeer populair in de wereld van blockchain en crypto. Het gaat nog een hele kluif worden om deze populaire concurrenten te verslaan.
  • De parachains hebben hun beperkingen: Parachains moeten het schaalbaarheidsprobleem van crypto oplossen. Dit klinkt als een nobel doel, maar in de praktijk is het best ingewikkeld om er een succes van te maken. Iedere applicatie die op Polkadot gelanceerd wordt, moet al op een andere parachain bestaan. Veel software ontwikkelaars vinden dit een zeer ingewikkelde en tijdrovende taak.

5 - Ontology (ONT)

‘Vertrouwen’ is een woord die je wel eens tegenkomt in de beschrijving van een cryptocurrency project. Eerlijk gezegd komt het wel een beetje vaag over. Want was is vertrouwen in de digitale wereld? Het antwoord is simpel: Ontology (ONT). Deze altcoin bouwt op het Polkadot (DOT) netwerk en heeft sinds de lancering in 2017 veel enthousiaste investeerders aangetrokken.

Wat is Ontology en wanneer werd het opgericht?

Ontology werd in 2017 opgericht door het bedrijf OnChain. Het is het ‘kleine broertje’ van NEO, die een paar jaar eerder het digitale levenslicht zag. NEO en Ontology kunnen goed overweg met elkaar. De platforms werken regelmatig samen en hebben een technologie dat veel op elkaar lijkt.  

Zo gebruikt het NEO platform twee tokens, namelijk NEO en GAS. De laatste token is bedoeld om mee te betalen op het netwerk van NEO. Ontology gebruikt dezelfde manier van werken. Investeerders gebruiken de ONT token om mee te betalen, terwijl Ontology GAS bedoeld is om netwerktransacties mee af te handelen.

Wat wil Ontology bereiken?

We weten allemaal dat een aankoop niet plaatsvindt als de consument er geen vertrouwen in heeft. Hetzelfde geldt voor het verkopen van producten en/of diensten. Dit geldt uiteraard ook voor het wel of niet kopen van cryptocurrencies. Het feit dat de cryptomarkt relatief jong is en te maken heeft met volatiliteit zorgt niet bij iedereen voor vertrouwen. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanvallen van hackers op exchanges die zorgen voor angst en wantrouwen. Dit staat wereldwijde adoptie van crypto flink in de weg. Ontology wil daar graag verandering in brengen en introduceert het concept ‘vertrouwen’ in de digitale wereld als geen ander.

Veiligheid op de cryptomarkt

Veiligheid en vertrouwen: het zijn concepten die je regelmatig tegenkomt op de cryptomarkt. Zelfs de naam ‘crypto’ heeft er betrekking op. Het verwijst immers naar versleutelde informatie waar onbevoegden geen toegang tot hebben. Ontology wil een platform zijn waar veiligheid en vertrouwen een vanzelfsprekend zijn. 

Natuurlijk klinkt dit makkelijker dan het is. Er is veel technologie voor nodig om veiligheid te creëren in de cryptowereld. Denk bijvoorbeeld aan een crypto exchange zoals Bitvavo of een crypto wallet. Wanneer jij inlogt op de exchange dien je een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Ook is het verstandig om twee-factor-authenticatie (FA) te gebruiken.

2FA instellen bij Bitvavo
2FA instellen bij Bitvavo

Meerdere platforms in één ecosysteem

Maar wat heeft het bovenstaande verhaal te maken met Ontology? Heel simpel: dit platform integreert meerdere platforms in het bestaande ecosysteem. Daardoor hoeven investeerders alleen nog maar in te loggen op het zeer beveiligde Ontology platform. Niet langer hoeft men te vertrouwen op de beveiliging van platformen die zijn gecreëerd door derde partijen.  

Wat maakt Ontology zo veilig?

Daarmee komen we wel aan op een nieuwe vraag: wat maakt Ontology veiliger dan de platformen van derde partijen? Ook daar kunnen we kort, maar krachtig over zijn. Het gebruikt zeer geavanceerde beveiligingstechnieken, waaronder ID-verificatie. 

Wij hebben als mens een unieke identiteit de je zowel in de offline- als online wereld kunt gebruiken om mee in te loggen. Ontology neemt natuurlijk geen DNA test af, maar maakt wel een digitaal profiel aan. Daarbij worden verschillende stukjes data met elkaar gecombineerd. Op die manier weet het Ontology platform zeker dat jij daadwerkelijk de persoon bent die inlogt op het account.

Hoe maakt Ontology jouw ‘digitale DNA’ aan?

Om een digitaal DNA profiel aan te kunnen maken heeft Ontology wel een aantal gegevens van je nodig, zoals:

  • Je lengte
  • Je gewicht
  • Jouw opleiding
  • Jouw bloedgroep
  • Jouw auto

Digitale criminelen hebben geen kans

Al deze gegevens die van jou een uniek persoon en worden met elkaar gecombineerd. Digitale criminelen kunnen onmogelijk alles van je weten. Misschien weten ze één of hoogstens twee dingen.  Dit verkleint de kans dat het Ontology platform wordt gehackt aanzienlijk. En dat geeft een fijn gevoel!

Wat zijn de voor en nadelen van Ontology?

Inmiddels is duidelijk dat Ontology veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit kan zeker gezien worden als een voordeel van dit platform.  Ook brengt het deze voordelen met zich mee:

  • Het heeft een ervaren team: Het OnChain team had bij de oprichting van Ontology in 2017 al ervaring in de cryptowereld. Eerder lanceerde men met succes NEO. De ontwikkelaars staan bekend als professioneel en betrouwbaar. Een belangrijk kenmerk in de zeer competitieve blockchain industrie. Bovendien is het team in staat om snel op veranderingen te anticiperen.
  • Het gebruikt twee belangrijke consensus: Het Verifiable Random Function (VBFT) protocol en de de Byzantine Fault Tolerance (BFT) consensus versterken Ontology. VBFT verwerkt duizenden transacties per seconde en verhoogt de schaalbaarheid van de blockchain. De BFT zorgt op zijn beurt voor dat het gedecentraliseerde netwerk ook bij (veiligheids)problemen overeind blijft staan.
  • Het werkt samen met allerlei bedrijven: Zowel grote als kleine bedrijven kunnen gebruik maken van de diensten van Ontology.
  • Het heeft steun van NEO en China: NEO is een iets oudere token en een goede naam opgebouwd, zowel in Europa als daarbuiten. Zo is het populair onder Chinese investeerders. Hetzelfde geldt voor Ontology, dat heeft kunnen kijken naar de ontwikkelingen van NEO in dit deel van de wereld. NEO heeft Ontology net een beetje extra steun in de rug gegeven en dat zie je terug.

Wat zijn de nadelen van Ontology?

  • China is streng wat betreft crypto regulatie: De Chinese regering heeft meerdere malen aangegeven dat het NEO steunt. Toch staat de overheid ook bekend als ‘anti-crypto’. Dit zorgt voor onzekerheid onder investeerders. Een mogelijk verbod op crypto in China zal negatief uitpakken voor Ontology en NEO.
  • NEO kan ook in de weg zitten: Het feit dat NEO en Ontology veel gemeenschappelijk hebben is een voordeel én een nadeel. Ze kunnen elkaar op die manier namelijk ook in de weg gaan lopen.

6 – Phala Network (PHA)

Al eerder schreef ik over cloudoplossingen. Dit is een technologische trend die we de komende jaren zeer veel gaan zien. De computercloud oplossing Phala Network wil graag verder bouwen op deze ontwikkeling. Het combineert Web 2.0 met de veiligheid van Web 3.0 en de voordelen van de Polkadot blockchain, die ik al eerder noemde. Na het verkrijgen van een parachain op Polkadot vindt de lancering van het mainnet plaats

Wat is Phala Network?

Phala Network is een smart contracts platform. Om het programmeerders zo eenvoudig mogelijk te maken biedt het de programmeertaal Substratum aan. Daarnaast is het cross-chain, wat betekent dat het meerdere blockchains met elkaar in contact wil laten komen. Phala heeft meerdere doelen. Ten eerste streeft het naar meer vertrouwen in het cloud computing domein. Veel rekenkracht en privacy moet daarvoor gaan zorgen.

Hoe werkt Phala Network?

Misschien denk je dat Phala Network op een zeer ingewikkelde manier werkt. Gelukkig valt dit reuze mee. We leggen het graag voor je uit. Om transacties te verwerken gebruikt het platform TEE-nodes. Iedereen kan daar mee aan de slag. Je kunt het vergelijken met Bitcoin minen. Het enige wat je nodig hebt is goede hardware en een sterke processor.

Trusted Environment Execution

Belangrijk om te weten is dat Phala de zogeheten ‘Trusted Environment Execution’ (TEE) techniek gebruikt. Dit zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie wordt opgeslagen in een vertrouwde omgeving. De data wordt alleen vrijgegeven bij autorisatie. Het team achter Phala vindt dit erg belangrijk. 

Het bestaat uit mensen die hebben gewerkt voor verschillende internetbedrijven, waaronder Google. Hang Yin is de mede-oprichter van Phala en het huidige hoofd van de wetenschappelijke afdeling. Hij werkte onder andere aan het Equihash mining algoritme van Bitcoin Gold.

Khala
Khala

Ingewikkelde berekeningen

Het netwerk voert ingewikkelde berekeningen uit door middel van computers die overal ter wereld staan. Dit betekent niet dat de computers toegang hebben tot jouw gegevens. Alleen personen die expliciet toestemming hebben gekregen mogen dit.

Validators/gatekeepers

Op het Phala Network zijn zogeheten validators actief. Zij worden in dit geval ‘gatekeepers’ genoemd en spelen een belangrijke rol bij het voortbestaan van het project. Hun meest belangrijke taak is het onderhouden en valideren van transacties op de blockchain.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van de ‘gatekeepers’?

De ‘gatekeepers’ van het Phala Network hoeven zich niet te vervelen. Ze zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de verbinding tussen de TEE-nodes en de gebruikers. Dit komt er op neer dat ze de software en hardware die werknemers gebruiken nauwkeurig valideren

Het gebruik van bridges

Polkadot gebruikt zogeheten bridges, en Phala Network doet hetzelfde. Dit maakt het mogelijk om het platform in andere netwerken te integreren. Tevens kunnen softwareontwikkelaars in de nabije toekomst hun eigen projecten ontwikkelen op het platform.

Welke partnerschappen heeft Phala Network?

Phala Network krijgt steun van Ethereum, Polkadot en Kusama oprichter Dr. Gavin Wood en heeft meerdere subsidies ontvangen van de Web3 foundation.  Dit is dan ook een belangrijke partner van Phala Network. Ook met deze partners heeft het goed contact:

  • Parity
  • Plasm
  • Acala
  • Kusama
  • Polkadot
  • Zenlink
  • Linux Foundation

Heeft Phala Network veel potentie?

Phala Network heeft veel potentie. Het team achter dit project is ervaren, professioneel en enthousiast. De tijd zal leren of het daadwerkelijk lukt om meer vertrouwen in het cloud computing domein te creëren. Phala is echter niet het enige platform dat voor meer privacy in de digitale wereld wil zorgen. 

Waarschijnlijk heb je wel eens van Monero gehoord. Deze cryptocurrency focust zich op anonimiteit en kan een grote concurrent genoemd worden. Het team van Phala is van mening dat de technologie van Monero echter een stuk beter kan. Een andere concurrent van Phala Network is wellicht iets minder bekend, namelijk ‘Oasis Network’. Ook dit cryptocurrency project biedt decentralisatie en anonimiteit van smart contracts.

7 - 0x (ZRX)

Is 0X de volgende Bitcoin? Sommige investeerders denken van wel. Op deze vraag moet je toch echt zelf een antwoord vinden. Wel zijn er een aantal kenmerken die dit een interessant project maken.  Dit ecosysteem die gebaseerd is op Polkadot heeft interoperabiliteit hoog in het vaandel staan. 

Dit houdt in dat verschillende decentrale apps (dApps) met elkaar in verbinding moeten komen. Daardoor moet er uiteindelijk een zeer sterk en geïntegreerd netwerk met ERC20 tokens ontstaan.

Hoe werkt OX precies?

0X maakt gebruik van smart contracts, die door verschillende bedrijven en organisaties gebruikt kunnen worden. Smart contracts, in het Nederlands ook wel slimme contracten genoemd, maken het opstellen van belangrijke documenten (zoals huurcontracten) veiliger en betrouwbaarder. Tevens mogen software ontwikkelaars op het 0X platform dApps creëren waarmee zij eventueel geld kunnen verdienen. 

Wat is het doel van 0X?

Het doel van 0X is om een ERC20 kapitaalmarkt te ontwikkelen met interoperabiliteit als basis. Via het eco-systeem verzamelt het alle liquide middelen om dit mogelijk te maken. Soms zijn er verbeteringen nodig in het protocol. In dat geval komt het gedecentraliseerde governance model naar boven. Daarbij worden verbeteringen doorgevoerd zonder dat gebruikers dit doorhebben.

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van 0X?

0X is een protocol om tokens te handelen en te kopen. Het is dus geen centrale beurs. Bovendien is het volledig gedecentraliseerd, wat goed past bij de algehele visie van crypto (geen betrokkenheid van derde partijen, zoals banken en financiële instellingen). 

Ook belangrijk om te weten is dat 0X wordt gerund door een gemeenschap. Zij zorgen ook voor financiële steun en hopen dat het 0x protocol uiteindelijk door crypto exchanges en andere trading applicaties zal worden gebruikt.

Wat is de token van 0X?

De token van 0X heet ZRX en heeft twee functies. Ten eerste dient het eventuele problemen binnen het netwerk op te lossen. Ten tweede moet het de liquiditeit van het netwerk versterken. Zowel ‘makers’ als ‘takers’ maken gebruik van ZRX tokens. Dit zijn mensen die nieuwe orders in de orderboeken maken en vullen.

8 – Reef Finance (REEF)

Decentralized Finance (DeFi) heeft zich ontpopt tot een fenomeen in de cryptowereld. Waar de een spreekt van een hype, ziet de ander het als een blijvertje. Dankzij Reef Finance ligt de drempel om in Decentralized Finance te stappen lager dan ooit. Sterker nog: wanneer je investeert in Reef kun je jouw digitale portemonnee binnen één klik diversifiëren. 

Het is dus niet meer noodzakelijk om te wisselen tussen allerlei applicaties. De tijd die je overhoudt kun je bijvoorbeeld gebruiken om artikelen te lezen over crypto.

Wat is Reef Finance (REEF)?

Reef Finance is een van de projecten die draait op het netwerk van Polkadot. Het is een multi-chain platform waarop verschillende DeFi protocollen geïntegreerd kunnen worden. Bovendien zijn transacties tussen diverse DeFi protocollen voor gebruikers een fluitje van een cent. Reef Finance heeft een bijzondere connectie met Polkadot. De twee platforms gebruiken bijvoorbeeld hetzelfde beveiligingsprotocol.

Smart contracts in het ecosysteem

Om Reef Finance mogelijk te maken zijn er verschillende smart contracts samengesteld in het bestaande ecosysteem. Vervolgens is Reef daar bovenop gebouwd. Dankzij dit ingenieuze platform kun je als investeerder verschillende DeFi platforms vanuit één plek beheren.

Wat doet Reef Finance?

Reef Finance verbindt meerdere blockchains met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de Binance Smart Chain, Ethereum,  Moonbeam, Avalanche en Plasma. Daarnaast combineert Reef de liquiditeit van diverse markten met elkaar.  Daardoor heb je als investeerder snel toegang tot verschillende cryptomarkten en beurzen.

Wie is de bedenker van Reef Finance?

De bedenker van Reef Finance is Denko Mancheski uit Macedonië.  Hij streeft er naar om DeFi toegankelijk te maken voor iedereen. Of je nu jong of oud bent, rijk of arm: investeren in Decentralized Finance moet kunnen zonder dat er sprake is van ingewikkelde exchanges, protocols waar je hoofdpijn van krijgt, congestie, te weinig liquiditeit en andere problemen.

Welke token heeft Reef Finance?

Uiteraard is het ook mogelijk om te handelen op het Reef Finance platform. In dat geval gebruik je de token REEF. Dit is een zogeheten ‘utility token’. Dit betekent dat het door investeerders ook kan worden gebruikt om te stemmen bij een nieuw voorstel. Wanneer meerdere personen bijvoorbeeld een aantal functies willen veranderen, kan de gemeenschap van investeerders daar over stemmen.  

Hetzelfde geldt voor het aanpassen van een bepaalde parameter op het platform. Deze manier van opereren, dus stemmen over een voorstel, wordt ook wel ‘governance’ genoemd.

Vergoedingen voor acties op het platform

Reef Finance
Reef Finance

REEF speelt een essentiële rol bij het voortbestaan van dit project. Zo kunnen gebruikers deze token ook gebruiken om vergoedingen voor bepaalde acties op het platform te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een herverdeling. Tenslotte wordt de token gebruikt in diverse pools, waar investeerders rente verdienen met APR

Wat zijn de voordelen van Reef Finance?

Het feit dat Reef op het netwerk van Polkadot draait brengt een aantal voordelen met zich mee. Die willen we natuurlijk graag even benoemen. 

Zo ligt de transactiesnelheid hoger dan op het Ethereum netwerk. Daarnaast vallen de transactiekosten vrij laag uit Wanneer het zeer druk is op het Ethereum netwerk duurt het erg lang om een transactie te verwerken. Bovendien lopen de kosten om transacties te verzenden snel op, waar investeerders absoluut niet blij mee zijn.

Geen congestie dankzij parachains

Ook een voordeel van het Reef netwerk is het ontbreken van congestie. Van vastlopen is geen sprake meer. Dit laatste is te danken aan parachains op het netwerk die de cross-chain functie van Reef ondersteunen door middel van bridges. Deze innovaties zorgen ervoor dat Reef de diensten en/of producten van verschillende netwerken op één plek samenbrengt.

Heeft Reef Finance potentie?

Reef Finance is een nieuw project met potentie.  Omdat het nog maar net bestaat heeft het zijn potentie natuurlijk nog niet waargemaakt. Het project is volop in ontwikkeling. Uiteindelijk zal de roadmap succesvol uitgevoerd moeten worden. Dit kost tijd en vergt geduld van investeerders. Maar hopelijk loont het en stijgt de token REEF de komende jaren in waarde.

9 – Ren (REN)

De wereld telt tegenwoordig ontelbaar veel blockchains. Sterker nog: elke dag komt er wel een nieuwe blockchain bij. Deze technologie kan dan ook wel eens een hele grote rol gaan spelen in de (nabije) toekomst. Deze bijzondere ontwikkeling heeft geleid tot de komst van Decentralized Finance (DeFi). Een belangrijke blockchain voor DeFi is Ren (REN). Wat maakt het anders dan andere blockchains? Ik leg het je graag uit.

Wat is Ren?

Ren functioneert als een open-source protocol voor blockchain. Het heeft als doel om de interoperabiliteit van blockchain platforms te versterken. Tevens wil het voldoende liquiditeit waarborgen tussen diverse blockchain platforms.  Uiteindelijk moet dit de drempel om te beleggen in DeFi verlagen. 

Veel mensen vinden het gebrek aan interoperabiliteit en liquiditeit tussen blockchains een groot nadeel. Dit weerhoudt ze ervan om te investeren, maar Ren wil graag een einde maken aan dit probleem.

Wat is de token van Ren?

De token van dit platform heet REN en heeft twee functies. Ten eerste kun je er als gebruiker alle transactiekosten op het Ren platform mee betalen. Daarnaast is de token te gebruiken om de zogeheten registrar te betalen. Een registrar is een ander woord voor een smart contract die het beheer doet van de darknodes in het netwerk van Ren.

Hoe werkt Ren?

Het centrale platform van Ren heet de ‘Ren Virtual Machine’ (RenVM). Het maakt gebruik van zogeheten ‘darknodes’.  Kort samengevat zijn dit gedecentraliseerde nodes die het netwerk aandrijven.  Dit netwerk vormt uiteindelijk de RenVM. Daarnaast leveren darknodes de rekenkracht voor alle transacties binnen het netwerk. Alleen met voldoende rekenkracht kunnen transacties gevalideerd en verwerkt worden. Darknodes  zijn dus essentieel voor het functioneren van het platform van Ren.

Algoritme fragmenteert

Het bovenstaande proces is mogelijk dankzij de hulp van ‘Shamir Secret Sharing Scheme’. Dit algoritme fragmenteert orders zodat darknodes  niet in staat zijn om het exacte bedrag en/of de bestemming van een transactie te herleiden.  Sterker nog: niemand heeft door dat er een transactie wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd valideren de nodes alle transacties, wat natuurlijk een belangrijke taak is.

Wat maakt Ren uniek?

Ren is om verschillende redenen uniek. Niet alleen omdat het cross-chain is, maar ook omdat DeFi projecten externe cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) in hun aanbod kunnen integreren. Maar deze mogelijkheid blijft niet beperkt tot Bitcoin. In principe kun je als Ren investeerder vrijwel elke token tussen twee blockchains uitwisselen. Daar zijn geen tussenstappen meer voor nodig. Dit scheelt veel tijd en moeite, iets wat investeerders zeker kunnen waarderen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

Bitcoin logo op Cryptokoersgids.nl