Portugal als Bitcoin paradijs?

Portugal als Bitcoin paradijs
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Op het moment van schrijven is het zo dat geen enkel Europees land ervoor heeft gekozen om crypto in haar totaliteit te verbieden. Toch moet het gezegd dat niet elk land even interessant is om in te wonen voor (grote) bezitters van cryptovaluta’s. Om te kunnen bepalen welke landen op dit vlak het interessantst zijn dient er met verschillende factoren rekening te worden gehouden. Denk hierbij niet in het minst aan de belastingen die worden aangerekend aan crypto eigenaars. Des te hoger die belasting uitvalt, des te minder interessant het uiteraard is om in het land in kwestie te wonen. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Dan moet je zeker en vast even verder lezen!

Zwitserland als meest crypto friendly land van Europa

Binnen Europa kan er vaak worden vastgesteld dat Zwitserland over een voortrekkersrol beschikt bij de introductie van nieuwe technologieën. Dat is bij crypto niet anders. Niet voor niets wordt dit land op moment van schrijven bestempeld als niet alleen één van de meest crypto vriendelijke landen van Europa, maar bij uitbreiding ook van de hele wereld. Dat is het gevolg van verschillende zaken. In eerste instantie heeft het land vrij snel de deuren geopend voor crypto start-ups. Nergens anders in Europa zijn dan ook zoveel van deze bedrijven terug te vinden als hier. Dat is echter niet alles.

Naast bovenstaande geldt voor Zwitserland ook dat ze één van de belangrijkste spelers is op vlak van gedecentraliseerde financiële producten. Daarnaast is het ook één van de meest toonaangevende landen in de wereld waarin menig aantal bedrijven ervoor kiezen om reeds één of meerdere cryptovaluta’s te accepteren. 

Een belangrijke factor die zoals eerder reeds aangehaald ook meespelen in het bepalen van de meest crypto vriendelijke landen op deze planeet heeft betrekking tot de manier waarop de landen hun belastingen berekenen. Voor Zwitserland geldt dat ze slechts zeer geringe belastingen hanteert. Ook dit maakt het land gunstig voor crypto eigenaars.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Volgt Portugal het voorbeeld van Zwitserland?

Ondanks het feit dat Zwitserland zich dus met gepaste trots tot één van ’s werelds meest crypto vriendelijke landen mag rekenen is dit niet het enige Europese land dat crypto omarmt. Dat geldt namelijk ook voor het zuiderse Portugal. Ondanks het feit dat het door de jaren heen enigszins onder de radar is gebleven als crypto bestemming moet het gezegd dat ze toch zeker niet mag worden onderschat. Met name het belastingvoordeel voor crypto is er ongelofelijk interessant.

De basis voor de populariteit van Portugal als crypto-bestemming werd gelegd in het jaar 2016. In dat jaar werd een wetgeving in het leven geroepen welke stelde dat cryptocurrencies in het land niet zouden worden bestempeld als echte valuta’s. Dit had als gevolg dat Bitcoin dus niet de status kreeg een wettig betaalmiddel te zijn. Het resultaat is dat deze in het land ook niet belastbaar is. Dat maakt uiteraard een zeer belangrijk verschil. Dit niet in het minst voor mensen die over een significante hoeveelheid aan Bitcoin beschikken. Zij willen uiteraard niet dat elk jaar opnieuw een gedeelte van hun vermogen zomaar in rook opgaat vanwege de belastingen die ze er op moeten betalen.

Ook in het verleden stond Portugal al in de spotlight

Mensen die beschikken over een groot vermogen in crypto doen er dus goed aan om, wanneer ze  willen verhuizen, te kijken in de richting van het land Portugal. Eigenlijk is dit helemaal niets nieuws onder de zon. Reeds in het verleden werd namelijk duidelijk dat Portugal zich tot één van de meest interessante bestemmingen van Europa mocht rekenen voor crypto enthousiastelingen. 

In het verleden werd bijvoorbeeld in de Portugese hoofdstad Lissabon een appartement aangekocht met Dogecoin. Dat is echter niet alles. Daarnaast hebben ook verschillende gefortuneerde gezinnen of families (waaronder ook de Nederlandse Bitcoin familie overigens) ervoor gekozen om naar dit land te verhuizen. Stuk voor stuk zaken die duidelijk maken dat Portugal een prima crypto bestemming is.

Springen ook andere Europese landen op de crypto kar?

Op het moment van schrijven geldt dat menig aantal Europese landen nog een duidelijk standpunt moeten innemen tegenover crypto. Onder meer het gebrek aan (heldere) regulering zet op moment van schrijven nog een bepaalde rem op de groei die Bitcoin en bij uitbreiding crypto in haar totaliteit kan doormaken. Toch zullen landen hier op een bepaald moment een duidelijk standpunt over moeten innemen. 

Of er daarbij sprake zal zijn van Europese eensgezindheid is op moment van schrijven nog maar zeer de vraag. In bepaalde landen heerst de vrees namelijk nog steeds dat digitale valuta’s een bedreiging kunnen vormen voor het traditionele financiële stelsel. Dit gezegd hebbende lijkt het er op moment van schrijven niet naar uit te zien dat Europa mee zal gaan in het voorwendsel van een land als India om crypto af te schaffen of er bepaalde strikte limieten voor te hanteren. Helemaal zekerheid zullen we hierover echter pas hebben in de toekomst.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin