Menig aantal crypto-experten hebben inmiddels gesteld dat het jaar 2022 zomaar eens van cruciaal belang kan worden voor Ethereum. De nummer twee cryptovaluta van de wereld staat voor een belangrijk keerpunt nu de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake bijna kan worden gefinaliseerd. Dat is echter niet alles. Daarnaast blinkt dit platform in de praktijk uit in veelzijdigheid. Het vormt dan ook bij menig aantal toepassingen een belangrijke schakel in het hele DeFi gebeuren. Ook dit is een belangrijke indicator die duidelijk maakt dat we het beste van deze asset nog niet hebben gezien. Op deze pagina zetten we alvast voor jou op een rijtje welke drie belangrijke, potentiële triggers Ethereum naar een nieuwe all-time-high zouden kunnen stuwen in 2022.
De volledige uitrol van Ethereum 2.0
We kunnen het onmogelijk hebben over de belangrijkste triggers voor Ethereum zonder even stil te blijven staan bij de volledige uitrol van Ethereum 2.0. Hiervoor werd de basis natuurlijk reeds gelegd in 2021, maar we gaan het daadwerkelijke en volledige effect pas echt gaan ondervinden in 2022. In 2021, meer bepaald in de maand augustus werd de zogenaamde London Hard Fork (EIP-1559) uitgerold.
Deze upgrade wordt bestempeld als een belangrijke factor die de laatste rechte lijn richting de volledige uitrol van Ethereum 2.0 heeft ingeluid. In eerste instantie stond de overgang van het Proof of Work naar het Proof of Stake algoritme gepland voor 2019, maar dat bleek niet haalbaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen ongelofelijk hooggespannen staan.
Boost voor Ethereum
De volledige uitrol van ETH 2.0 staat nu gepland voor 2022. De uitrol zou als alles nu wel volgens plan verloopt moeten beginnen ergens net voor de zomer in de maand juni. Zekerheid hierover bestaat er echter niet. Mocht Ethereum 2.0 daadwerkelijk volledig worden uitgerold in 2022 staat het zo goed als vast dat dit de asset evenals het beleggersvertrouwen een ongelofelijke boost zal geven. Experten zien hier dan ook met recht en rede de belangrijkste trigger in voor ETH in het komende jaar.
Het marktaandeel van DeFi zal nog verder toenemen
Een tweede belangrijke potentiële trigger in het jaar 2022 is de gedeeltelijke shift die binnen ons financiële stelsel zal worden gemaakt richting DeFi. Dit is de afkorting voor “decentralised finance”. Met andere woorden, het wordt mogelijk om geld uit te lenen of zelf te lenen zonder dat er daarvoor een goedkeuring is vereist door een bank of een andere gecentraliseerde financiële instelling. Dit kan voor heel wat partijen een interessante oplossing bieden. In principe is het zo dat DeFi wordt bestempeld als een win-win-situatie voor zowel de kredietverstrekker als de kredietnemer.
Win-win-situatie
Voor de verstrekker van het krediet geldt dat hij zijn of haar vermogen aan het werk kan zetten. Door geld uit te lenen kan je immers aanspraak maken op een bepaalde rentevergoeding die wordt toegekend. Deze vergoeding is doorgaans niet min waardoor er een aardig rendement kan worden gerealiseerd. Voor de kredietnemer schuilt het voordeel in de snelheid en de eenvoud waarmee de lening kan worden geregeld. Hij of zij dient dan ook niet de complexe papiermolen te doorlopen die wel van toepassing is bij het aanvragen van een traditionele financiering bij een bank.
De basis voor de populariteit van DeFi is natuurlijk reeds gelegd. Het jaar 2021 heeft op dit vlak duidelijk gemaakt dat de shift richting gedecentraliseerde kredieten zelfs reeds gedeeltelijk is ingezet. Ethereum en vooral de ETH-token spelen hier een belangrijke rol in. Voor diverse DeFi-projecten geldt immers dat ze een onderpand in Ethereum vereisen. Denk hierbij aan:
- ETHlend;
- MakerDAO;
- NUO Network;
- Nexo;
Naarmate de populariteit van DeFi nog verder toeneemt spreekt het voor zich dat ook het aantal ETH dat zal worden aangehouden als onderpand zal stijgen. Ook dit kan een belangrijke trigger zijn die mee aan de basis kan liggen van een mooie verdere groei voor Ethereum in het jaar 2022.
Het vertrouwen na 2021 is groot
De derde trigger is eigenlijk niet zozeer een potentieel exemplaar. In plaats daarvan is het een trigger waarvoor de basis reeds werd gelegd in het jaar 2021. Over nagenoeg het volledige jaar 2021 is de koers van de ETH-token met ongeveer 450 procent gestegen. Dat is een behoorlijk indrukwekkend rendement dat we niet meteen zien verschijnen bij andere investeerbare assets.
Bovendien is Ethereum er hiermee in geslaagd om ook de meerwaarde die met name Bitcoin heeft laten optekenen aanzienlijk de overtreffen. Wanneer we er de actuele “year to date” kaart bijnemen kunnen we dan ook vaststellen dat het globale rendement van BTC in 2021 wellicht ergens rond de 75 procent zal zijn gelegen. Dat is een significant verschil welke er ongetwijfeld mee voor zal zorgen dat investeerders in Ethereum met een goed gevoel het nieuwe jaar zullen inzetten.