Hoeveel procent van je vermogen investeren in crypto?

Hoeveel procent vermogen in crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

In deze tekst zullen we bespreken hoeveel procent van je vermogen je het beste kunt investeren in crypto. We zullen ook bekijken of crypto kan worden beschouwd als vermogen en hoe je vermogen kunt opbouwen met crypto. Tot slot zullen we een voorbeeld geven van hoe je een portefeuille van cryptomunten kunt samenstellen en welke tips we voor je hebben om vermogen op te bouwen met crypto. 

Is crypto vermogen?

Cryptocurrency, zoals Bitcoin, kan worden beschouwd als vermogen, net als aandelen, obligaties en goud. Het is een soort belegging waarbij je geld inlegt in de verwachting dat de waarde ervan in de toekomst zal stijgen. Zoals met elk type vermogen, is het belangrijk om te onthouden dat de waarde van crypto’s kan fluctueren en dat er altijd een risico is dat je geld verliest.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Hoeveel procent is verstandig om aan te houden als vermogen in crypto?

Het is belangrijk om je vermogen te diversifiëren, zodat je niet te veel afhankelijk bent van één belegging. Dit betekent dat je je vermogen moet opdelen in verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en goud, naast crypto. Hoeveel procent je het beste kunt investeren in crypto, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je financiële doelen, hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoeveel kennis je hebt van de markt. Als richtlijn kun je kijken naar de “10% regel”, wat betekent dat je niet meer dan 10% van je vermogen in één belegging moet steken. 

Mocht je 10% van je vermogen teveel vinden om te investeren , schroom dan vooral niet door dit te verlagen naar bijvoorbeeld 5%. Dit geeft je wellicht een iets betere nachtrust. Crypto kan uiterst volatiel zijn. 

Hoe ziet de verdeling van portefeuille in cryptomunten eruit

Het is belangrijk om te diversifiëren binnen je portefeuille van cryptomunten omdat dit het risico vermindert. Als je al je geld in één munt steekt, ben je volledig afhankelijk van de prestaties van die ene munt. Als de waarde van die munt daalt, verlies je ook al je geld. Door te diversifiëren, verdeel je het risico over meerdere munten, wat betekent dat als de waarde van één munt daalt, dit niet automatisch betekent dat je al je geld verliest.

Een verdeling van je portefeuille in cryptomunten kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

  • 50% grote marktkapitalisatie munten, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Dit zijn vaak de meest populaire en best gevestigde cryptomunten met een hogere waarde en minder risico.
  • 30% mid cap munten, zoals Litecoin, Solana en Cardano. Deze munten hebben een middelgrote marktkapitalisatie en kunnen meer potentieel hebben voor groei, maar ook meer risico dragen.
  • 20% small cap munten, zoals Tamadoge, Barnbridge en Nucypher. Dit zijn munten met een kleine marktkapitalisatie en vaak meer risico, maar ook de mogelijkheid voor hogere rendementen.

Je kiest voor voornamelijk munten met een grote marktkapitalisatie omdat deze vaak de meest populaire en best gevestigde munten zijn met een hogere waarde en minder risico. Dit betekent niet dat je geen mid cap of small cap munten moet kopen, maar je wilt wel zorgen dat je portefeuille voldoende gebalanceerd is.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige van deze munten, in aanmerking komen voor staking, wat betekent dat je ze kunt “vastzetten” in een portemonnee en beloningen ontvangt in de vorm van extra munten. Dit kan een manier zijn om je vermogen op te bouwen met crypto.

Cryptoportefeuille
Procentuele verdeling crypto assets

Crypto vermogen en belasting

Cryptocurrency, zoals Bitcoin, kan worden beschouwd als vermogen, net als aandelen, obligaties en goud. Dit betekent dat het valt onder de vermogensbelasting in Nederland. Vermogensbelasting is een belasting op het vermogen dat je bezit, zoals je spaargeld, beleggingen en onroerend goed.

In Nederland moet je vermogensbelasting betalen als je meer dan €57.000 aan vermogen hebt. Het belastingtarief dat je moet betalen, hangt af van hoeveel vermogen je hebt en hoe lang je het hebt gehouden. Er is ook heffingsvrij vermogen, wat betekent dat je een bepaald bedrag aan vermogen kunt hebben zonder dat je hierover belasting hoeft te betalen. Volgens de belastingdienst is het heffingsvrije vermogen in 2023 €57.000 voor alleenstaanden en €114.000 voor gehuwden of samenwonenden. 

Op het internet zijn allerlei tooltjes te vinden waarmee je kan uitrekenen hoeveel je moet afdragen aan de belastingdienst. Besteed je de aangifte van je inkomstenbelasting uit, dan wordt er gevraagd om een peildatum. Dit werkt als volgt: 

Voor het bepalen van de vermogensbelasting gebruikt de Belastingdienst 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet als peildatum. Dus als je in 2024 belastingaangifte doet over het jaar 2023, zal de omvang van je vermogen op 1 januari 2023 worden gebruikt om de vermogensbelasting voor 2023 te bepalen

Tips om vermogen op te bouwen met crypto

In de wereld van crypto kan het opbouwen van vermogen soms een uitdaging zijn. De waarde van cryptomunten kan snel fluctueren en het is belangrijk om het risico te verminderen door te diversifiëren. In dit stuk geven we enkele tips om vermogen op te bouwen met crypto, zoals diversifiëren, “kopen en houden”, staking en het inschakelen van een vermogensbeheerder. Houd er ook rekening mee dat beleggen in crypto altijd een bepaald risico met zich meebrengt, dus wees voorzichtig en doe altijd je eigen onderzoek voordat je belegt.

Diversifiëren

Het is belangrijk om te diversifiëren en niet al je geld in één munt te steken. Door te diversifiëren, verdeel je het risico over meerdere munten, wat betekent dat als de waarde van één munt daalt, dit niet automatisch betekent dat je al je geld verliest.

Kopen en houden 'hodl'

In plaats van constant te handelen, doe je er goed aan om crypto te kopen en deze op lange termijn te houden. Dit is bekend als de “hodl strategie” en kan een manier zijn om vermogen op te bouwen als de waarde van de munt op lange termijn stijgt. Door niet te veel te handelen bespaar je op transactiekosten.

Staking

Sommige munten komen in aanmerking voor staking, wat betekent dat je ze kunt “vastzetten” in een wallet of of een exchange en hiervoor beloningen ontvangt in de vorm van extra munten. Dit kan een manier zijn om je vermogen op te bouwen met crypto.

Overweeg een vermogensbeheerder

Als je geen ervaring hebt met beleggen in crypto of als je het te druk hebt om je vermogen zelf te beheren, kun je overwegen om een vermogensbeheerder in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het samenstellen van een gebalanceerde portefeuille en het beheren van je vermogen op lange termijn.

Wees voorzichtig

Houd er rekening mee dat beleggen in crypto altijd een bepaald risico met zich meebrengt. Zorg ervoor dat je goed begrijpt hoe crypto werkt en doe altijd je eigen onderzoek voordat je belegt. Zoek professioneel advies als je twijfelt en wees voorzichtig met het geld dat je kunt missen.

Vermogen opbouwen via een veilige exchange

Nu je weet hoeveel procent van je vermogen je kunt aanhouden om te investeren in crypto en hoe de verdeling binnen je cryptoportefeuille eruit kan zien, is het tijd voor de volgende stap. Het uitkiezen van een geschikte website om jouw cryptomunten aan te kopen. Cryptokoersgids.nl investeert zelf in crypto via de populaire cryptobeurs Bitvavo. Deze Nederlandse exchange heeft een registratie bij de Nederlandsche Bank. Bovendien ben je tot €100.000, indien kwaadwillenden toegang krijgen tot je cryptovaluta. Registreer je via deze link, dan krijg je korting over de eerste €1000 aan handelskosten. Die pak je toch mooi even mee!

Mocht je daarin ook iets meer zekerheid willen inbouwen, zou je kunnen overwegen je vermogen in crypto te verspreiden over meerdere exchanges. Nog beter is door cryptovaluta te bewaren op zogenoemde coldwallets. Dit is de veiligste manier van het bewaren van crypto.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin