De cryptomarkt biedt deelnemers de mogelijkheid om op verschillende manieren rendement te realiseren. Dit kan zowel op een actieve als op een passieve manier gebeuren. In het bijzonder de introductie van het zogenaamde DeFi op de markt heeft ervoor gezorgd dat er kan worden gerekend op heel wat nieuwe manieren van inkomsten realiseren. Eén van deze mogelijkheden luistert naar de naam ‘Real Yield’. Ben jij benieuwd om hier meer over te weten te komen? Dan is het alvast absoluut de moeite waard om je verder te gaan verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.
Wat is Real Yield precies?
Laat ons in eerste instantie even grondig kijken naar wat Real Yield nu precies betekent. Het gaat hierbij namelijk om een nieuwe manier van investeerders belonen voor de bijdrage die ze leveren aan een bepaald protocol. Dit is een vrij nieuw model met als doel om meer liquiditeit aan te trekken. Voor de Real Yield opbrengsten geldt in de praktijk dat ze opbrengsten zijn die worden verkregen uit echte inkomsten afkomstig van DeFi-protocollen. Dit gebeurt op zo’n manier dat de winst afkomstig is uit een echt duurzaam bedrijfsmodel. Dit model stimuleert investeerders concreet om hun fondsen niet op te nemen waardoor er een zo duurzaam mogelijk ecosysteem kan worden gecreëerd.
Staking van native tokens
Eén van de inkomsten van een protocol is afkomstig uit het staken van native tokens. Het locken van de tokens in het protocol voor een bepaalde periode zorgt ervoor dat de investeerders bepaalde rewards zullen ontvangen. Des te succesvoller het protocol wordt, des te hoger de winsten zullen uitvallen voor elke betrokken investeerder. Eigenlijk zouden we kunnen stellen dat deze manier van inkomsten verwerven grote gelijkenissen vertoont met het dividend dat kan worden ontvangen uit (bepaalde) aandelen. Op deze manier wordt er namelijk echt waarde uitgekeerd aan de investeerder.
De behoeften aan Real Yield wordt steeds groter
Voor het vergaren van liquiditeit wordt er tegenwoordig dus gebruik gemaakt van torenhoge APY’s. Dit is in de praktijk allesbehalve duurzaam te noemen. Bovendien moet het gezegd dat ook het vertrouwen in de markt in het algemeen een stevige deuk heeft gekregen. Dat vertrouwen is beschadigd geraakt door verschillende projecten waaronder uiteraard Luna en Celcius.
Daarnaast blijkt in de praktijk eveneens vaak dat investeerders helemaal niet echt geïnteresseerd zijn in het project, maar dat ze hun investering vooral zien als een vorm van meerwaarde creëren op de korte(re) termijn. Winsten die worden uitgekeerd in native tokens? Deze worden niet zelden al even snel terug ingewisseld voor andere coins. Dit zorgt ervoor dat nieuwe tokens vaak extra volatiel zijn wat hun toekomst bijzonder onzeker maakt.

GMX, een voorbeeld van een Real Yield protocol
In de praktijk bestaan er al verschillende zogenaamde Real Yield protocollen. Eén van deze protocollen is het zogenaamde GMX. Hiervoor geldt dat ze één van de zogenaamde Arbritrums dApps vormt welke beschikt over een Total Locked Value op moment van schrijven van zomaar even 250 miljoen dollar. Voor het protocol geldt dat ze eigenlijk bestaat uit twee verschillende tokens. Het gaat hierbij om de volgende:
- De utility en governance token GMX;
- De liquidity provider token GML;
GMX zorgt ervoor dat de houders zomaar even 30 procent van de fees zullen ontvangen. Dit gebeurt niet alleen via swaps, maar ook door middel van zogenaamde leverage handel. Voor GLP-houders geldt dat ze de overige 70 procent ontvangen. Voor beiden geldt dat de uitbetalingen gebeuren in ETH. Dit niet in het minst omwille van het vrij betrouwbare langetermijnkarakter van de ETH-token.
Welke kanttekeningen dienen erbij te worden gemaakt?
Hoe interessant Real Yield in de praktijk ook mag zijn, er zijn helaas wel verschillende kanttekeningen die erbij gemaakt dienen te worden. In eerste instantie geldt voor de protocollen bijvoorbeeld dat ze over een winstgevend karakter dienen te beschikken. Het spreekt immers voor zich dat ze daadwerkelijk in staat moeten zijn om iets terug te geven aan de investeerders. Voor nieuwe projecten geldt dat het een stuk lastiger kan zijn om liquiditeit te verschaffen. Voor deze partijen is de uitkering van deze hoge APY’s dan ook wel degelijk een manier om op vrij korte termijn veel liquiditeit te kunnen krijgen.
Een andere kanttekening die moet worden gemaakt bij Real Yield heeft betrekking tot de resources waar het team nog slechts over komt te beschikken. Door een gedeelte van de opbrengsten en revenues terug te laten vloeien naar de investeerders zal het team uiteraard zelf minder van deze inkomsten overhouden. Het spreekt voor zich dat projecten te allen tijde voldoende financiële middelen moeten hebben om de markt te kunnen onderzoeken en zich verder te kunnen blijven ontwikkelen. Hier dient uiteraard wel bij stil te worden gestaan.