‘Regulering crypto EU stap dichterbij’

regulering crypto EU stap dichterbij

De Europese Raad en het Europese Parlement gaan samen onderhandelen over regulering voor cryptomunten. Deze regulering wordt uitgezet in een raamwerk, dat later ingezet kan worden om beleid te vormen voor het reguleren van cryptomunten. Daarmee komt de regulering van crypto in de Europese Unie weer een stap dichterbij. De Europese Unie heeft een raamwerk voorgesteld om crypto te kunnen reguleren. Mogelijk wordt dit voorstel binnenkort al geratificeerd, zodat er gebouwd kan worden aan regulering. Het raamwerk in kwestie heet MiCA, met als betekenis: Markets in Crypto Assets.

MiCA aangenomen

Het raamwerk Markets in Crypto Assets (MiCA) werd vorige week aangenomen door de Europese Raad, zo is te lezen op de website van de Raad. Dat betekent dat de Europese Raad en het Europees Parlement samen gaan onderhandelen over het voorstel. Na het onderhandelen wordt het voorstel formeel aangenomen als nieuwe Europese wet. Deze overeenkomst heeft ertoe geleid dat de Raad met het Parlement kan gaan onderhandelen.

MiCA is een groot, breed raamwerk dat ingaat over hoe de Europese lidstaten de komende jaren om moeten gaan met cryptocurrency. Momenteel ontbreekt regulering voor dit onderwerp, waardoor landen zelf hun eigen wetten en regels maken. 

In de toekomst moeten die wetten in alle landen van de Europese Unie hetzelfde zijn. Het framework gaat onder meer in op cryptomunten zoals bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. De Raad ziet het raamwerk zelf als een grote belofte om het voor cryptobedrijven gemakkelijker te maken om zich uit te breiden in de Europese Unie. Daarvoor krijgt zo’n bedrijf één licentie die het in de hele EU moet kunnen gebruiken.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Ontwikkelingen

De nieuwe afspraken spelen in op de recente ontwikkelingen op de cryptomarkt. Het raamwerk is bedoeld voor alle cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum, maar gaat vooral dieper in op het reguleren van de zogenaamde stablecoin. Zo gaf Facebooks moederbedrijf Meta aan een nieuwe stablecoin op de markt te willen brengen. Dit zijn cryptomunten die gelieerd zijn aan ander bezit of munten, zoals bijvoorbeeld fiduciair geld. Eerder zeiden verschillende landen al dat de stablecoin een bedreiging kan vormen voor de economie van een land.

Daarom is het belangrijk dat MiCA de stablecoin beter kan gaan reguleren. Het gaat dan vooral om het reguleren van de uitgevers van de munten. Het raamwerk refereert aan deze munten als “asset-referenced tokens”, wat in principe de basis is van een stablecoin. Het 405 pagina’s tellende document besteedt ruim een vijfde van het hele pakket aan vereisten en regels voor de uitgevers van deze tokens.

Geen gemakkelijke regulering

Uit de omvang van het raamwerk blijkt al dat de Europese Raad niet van plan is om de stablecoins met rust te laten of zomaar te accepteren. Het zal zeker niet toegeven, maar zorgt er juist voor dat voor de bedrijven die de munten uitgeven strikt duidelijk is wat zij wel en niet mogen. De regulering zorgt er dan ook voor dat er strenge regels voor het uitgeven van de munten gaan gelden. Speciaal voor stablecoins zijn er nog strengere regels opgesteld, zo is het in het document te lezen. “Deze munten moeten aan meer stringente eisen voldoen dan uitgevers van andere cryptomunten”, schrijft de Europese Unie in het omvangrijke mandaat.

USDT is een stable coin. Prijs schommelt rond de 0.9857 - 1.0564
Stable coin (USDT/Tether)

Uitzonderingen

De Europese Raad is niet van plan om crypto volledig in de weg te zitten. Daarom staan er ook uitzonderingen in het MiCA-document. Ten eerste, is de Europese Raad het ermee eens dat krediet instituties die nu al een vergunning van de Europese Unie hebben, niet “nog eens een vergunning nodig hebben voor het uitgeven van MiCa-gelieerde tokens.” Met andere woorden: verstrekkers die nu al een vergunning hebben, hoeven er niet nog een aan te vragen voor het uitgeven van cryptomunten.

Daarnaast is de niet-inwisselbare token (NFT) steeds verder in opkomst. De Europese Raad heeft bij het opstellen van MiCA stilgestaan bij deze verschijning. De Europese Raad ziet dit niet als een token, maar eerder als een “vorm van digitale kunst en verzamelobjecten, die uit te drukken zijn in waarde van cryptobezit.” Volgens de Raad is zo’n NFT uitgezonderd omdat het ‘unieke eigenschappen geeft aan de houder van de NFT.’

Daarnaast gaat de regulering ook niet gelden voor tokens die “diensten of fysieke bezittingen die uniek zijn en niet inwisselbaar zoals productgaranties of vastgoed” vertegenwoordigen. Andere tokens die mogelijk uitgezonderd worden, zijn cryptomunten die gratis worden aangeboden of worden weggegeven als beloning en transacties tussen verschillende wereldorganisaties zoals bijvoorbeeld het International Monetair Fonds. “Een aantal instituten zijn uitgezonderd van regulering, omdat deze publieke organisaties geen bedreiging voor de economie vormen.”

Over MiCA

MiCA werkt in september 2020 geïntroduceerd door de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de Europese Unie. Vorige week besloot de Europese Raad om het raamwerk aan te nemen. Daarnaast werd ook een ander raamwerk aangenomen, de Digital Operational Resilience Act (DORA), samen met MiCA. Beide raamwerken geven een interessante inkijk op hoe de Europese Unie tegen digitale financiële initiatieven aankijkt. 

Ook andere landen in de wereld zijn bezig met het reguleren van cryptotokens, zoals bijvoorbeeld India. Dit geeft aan dat steeds meer landen en ook de Europese Unie inzien dat het uitgeven van cryptomunten steeds belangrijker wordt. Experts stellen al langer dat het reguleren van munten beter is dan het verbieden ervan.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin