Ripple wil energieprobleem Bitcoin oplossen

ripple voorstel bitcoin mining

De voorzitter van Ripple, Chris Larsen, heeft een plan gemaakt om het energieprobleem van de Bitcoin op te lossen. Door de manier waarop de blockchain achter Bitcoin werkt, is er veel energie nodig. De coins worden namelijk gedolven onder veel computerkracht. Bij Bitcoin is er sprake van proof-of-work blockchain. De voorzitter van Ripple (XRP) heeft nu een plan bekendgemaakt waarvan hij hoopt dat Bitcoin miners deze overnemen.

In kort komt het plan erop neer dat de manier waarop de munten nu gemined worden, volledig moet worden veranderd. Anders zullen de Bitcoins steeds lastiger te delven zijn en is er nog meer rekenkracht nodig. Dit zal uiteindelijk leiden tot een torenhoog energieverbruik. Er zijn al meer critici die de munt slecht voor het klimaat vinden.

Het energieprobleem van Bitcoin

Bitcoin is een van de eerste succesvolle cryptocurrency, maar dat komt wel met een groot probleem. Waar veel altcoins werken op het Ethereum netwerk en dus proof-of-stake zijn, is dat bij de Bitcoin niet het geval. Deze munt werkt aan de hand van proof-of-work. Dat betekent dat miners die de meeste computerkracht hebben, de blokken in de blockchain mogen minen. In ruil daarvoor krijgen ze een beloning; een deel van een block.

Door het complexe algoritme van Bitcoin is het maar lastig om de munten met een doorsnee computer te verkrijgen. Juist daarom is er een gouden handel ontstaan in zogenaamde mining rigs. Dit zijn computers die zijn voorzien van een sterke processor en met name in serie geschakelde videokaarten. Deze videokaarten zijn nodig om de rekenkracht in te zetten die nodig is om de munten te minen. Dat zorgt ervoor dat één zo’n supercomputer veel van het stroomnetwerk vergt. Bovendien drijft het ook de prijs van professionele videokaarten al jarenlang op.

Ten slotte is het inzetten van energie slurpende computers niet bepaald goed voor het milieu. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor critici om tegen de Bitcoin te zijn. De Bitcoin heeft daarmee een serieus energieprobleem en kan ook tot problemen voor het klimaat leiden. Om deze reden moet er volgens Chris Larsen worden ingegrepen en moet de hele blockchain van de munt op de schop.

Af van proof-of-work

Als het aan Ripple voorzitter Larsen ligt, moet de Bitcoin volledig stoppen met proof-of-work als achterliggende blockchain. In plaats daarvan moet proof-of-stake door de community omarmd worden. Proof-of-stake zien we al bij veel andere succesvolle munten, zoals bijvoorbeeld Ethereum en altcoins die daarop gebaseerd zijn.

Proof-of-stake werkt volledig anders dan het proof-of-work concept. Bij proof-of-work mogen miners met de krachtigste computers de blokken gaan delven. Dat is bij proof-of-stake anders. In dit concept maakt het niet uit hoeveel computerkracht iemand heeft, maar hoe kapitaalkrachtig hij is. Hij kan ervoor kiezen om een deel van zijn munten te ‘staken’. Dat betekent dat de munten niet kunnen worden uitgegeven en worden vastgezet. Deze cryptocoins zijn dan vervolgens de borg voor het correct minen van blokken uit de blockchain. Op die manier is er meer kapitaal nodig, maar veel minder energieverbruik. Daarmee zou proof-of-stake een energiezuinigere oplossing voor het energieprobleem van de Bitcoin kunnen zijn.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Oplossing Ripple

Of het voorstel van Ripple voorzitter Chris Larsen echt zal worden omarmd, is maar zeer de vraag. Een dergelijke beslissing moet worden genomen door de miners van de Bitcoin. Daarom heeft Larsen ervoor gekozen om in het plan vooral de focus te leggen op de mensen die de munt delven. Daarvoor moeten de delvers wel eerst worden overtuigd van de voordelen van overstappen naar proof-of-stake. Daarna kan de gemeenschap serieuze stappen gaan zetten om de blockchain te veranderen.

Maar de kans is groot dat de oplossing van Ripple niet erg snel zal worden ingevoerd. Het probleem is het overtuigen van de miners van Bitcoin. Die hebben vaak duizenden euro’s geïnvesteerd in de aanschaf van krachtige supercomputers om de munt te kunnen delven. Deze mining rigs kunnen tot wel duizenden euro’s per stuk kosten. Er zijn ook delvers die niet één mining rig hebben, maar meerdere van deze computers tegelijkertijd aan het werk zetten. Dit noemen we een mining farm.

De miners hebben op die manier er baat bij om de huidige manier van delven middels proof-of-work in stand te houden. Op die manier is het voor hen mogelijk om inkomen te blijven houden. Maar toch moet het volgens Larsen anders. Ook voor miners zal de verandering op de lange termijn voordeliger zijn voor miners. Daarom heeft hij in zijn oplossing ook een manier verzonnen om het inkomstenverlies van miners tijdelijk te compenseren.

Bitcoin mining

Momenteel zijn er zo’n 2,1 miljoen Bitcoins vrij om nog te delven. Larsen wil daarom dat er wordt afgesproken dat er een limiet komt op hoeveel Bitcoins er per dag gedolven kunnen worden. Uit zijn berekeningen blijkt dat er maximaal 900 bitcoins per dag vrijgespeeld mogen worden. Deze beperking zou dan moeten gelden tot het jaar 2140.

De bestaande delvers krijgen dan de rechten tot Bitcoin beloningen in de toekomst, zonder dat daarvoor extra rekenkracht of hoeft worden ingezet. Het inzetten van mining rigs is bovendien een kostbare onderneming, zo stelt Larsen. Zo zullen delvers geen inkomsten mislopen en loopt het energieverbruik terug. Momenteel gebruikt het netwerk net zoveel stroom als 12 miljoen Amerikaanse huishoudens samen.

Wordt het voorstel ook echt ingevoerd?

Het voorstel van Larsen lijkt interessant, maar of het in de praktijk ook wordt ingevoerd is maar zeer de vraag. Er zijn geen signalen dat de gemeenschap achter Bitcoin het plan over wil gaan nemen, mede vanwege de hoge investeringen die zijn gedaan in de aanschaf van apparatuur om de munten te delven.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin