Hoe gevaarlijk is Ripple (XRP) echt om in te investeren?

ripple investeren gevaarlijk

Er wordt steevast heel wat gezegd over de volatiliteit van de cryptomarkt als belangrijkste aandachtspunt. Natuurlijk is het zo dat die volatiliteit een factor is om rekening mee te houden. Dat gezegd hebbende is het zo dat er ook andere dreigingen boven het hoofd van cryptoprojecten kunnen hangen. Neem nu bijvoorbeeld het onderzoek dat door de Amerikaanse SEC wordt gevoerd naar Ripple en haar XRP-token. Volgens de SEC zou het bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan het verkopen van niet-geregistreerde effecten. In het Engels gaat het hierbij om zogenaamde security’s. Zorgt dit ervoor dat het einde nabij is voor XRP of blijft dit een potentieel interessante cryptomunt waarin je zou kunnen overwegen om te investeren? Lees snel verder!

Wat zijn de belangrijkste problemen waar Ripple mee kampt?

Er zijn verschillende problemen waar Ripple mee wordt geconfronteerd. In eerste instantie is het zo dat veel trouwe crypto aanhangers het er met elkaar over eens zijn dat XRP eigenlijk geen echte cryptovaluta is. Dat is het gevolg van het feit dat ze niet over een gedecentraliseerd karakter beschikt. 

Alleen al omwille van deze reden weigeren heel wat mensen om deze cryptomunt te kopen. Of dit ook een reden kan zijn voor jou is uiteraard geheel aan jou om te bepalen.

Een tweede probleem waar het bedrijf achter de XRP-token mee wordt geconfronteerd is de Amerikaanse SEC. Zij heeft Ripple voor de rechtbank gedaagd omwille van de vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten. Ondanks het feit dat het nog helemaal niet vast staat dat de SEC deze rechtszaak gaat winnen hangt ze wel als het Zwaard van Damocles boven het hoofd van het cryptobedrijf. Niet alleen investeerders, maar ook cryptobeurzen laten zich hierdoor afschrikken.

Cryptocurrency exchanges kunnen cryptomunten schorsen of verwijderen

De hele heisa rond Ripple en haar XRP-token heeft ervoor gezorgd dat verschillende exchanges er ondertussen voor hebben gekozen om de cryptomunt (tijdelijk) niet meer aan te bieden. Daar staat echter tegenover dat onder meer Coinbase reeds heeft laten optekenen de situatie nauwgezet op te volgen. 

Van zodra het weer mogelijk is zullen heel wat handelsplatformen er dan ook wellicht opnieuw voor kiezen om Ripple terug te gaan listen. Tijdens de rechtszaak werd in ieder geval duidelijk dat zeker niet alles zwart-wit is. Ripple heeft op bepaalde gebieden een uitstekend punt weten neer te zetten waardoor het allemaal mogelijks niet zo’n vaart zal lopen als in eerste instantie werd verwacht. De rest van de cryptomarkt? Die kijkt met argusogen toe…

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Wat maakt de Ripple-kwestie zo belangrijk voor de hele cryptomarkt?

Buiten eventuele ontwikkelingen met betrekking tot Bitcoin is het zo dat de cryptomarkt doorgaans in haar geheel niet al te intensief wordt beïnvloed door een bepaalde gebeurtenis die zich afspeelt bij een altcoin. Het spreekt echter voor zich dat de kwestie van Ripple op z’n zachtst gezegd als uniek kan worden bestempeld. Mocht de SEC uiteindelijk de rechtszaak niet winnen kan dat ook voor andere cryptobedrijven heel wat perspectieven openen. 

Wint de SEC de rechtszaak echter wel degelijk? Dan spreekt het voor zich dat dit niet alleen het einde van XRP kan betekenen, maar ook dat er wellicht een schokgolf door de cryptomarkt zal trekken. Het is op moment van schrijven niet duidelijk hoelang deze zaak nog kan blijven aanslepen.

Is investeren in Ripple (XRP) interessant of niet?

Investeren in Ripple (XRP) kan het overwegen waard zijn omdat dit project eigenlijk vrij snel als één van de enige echt over een user case beschikte. Bovendien werd die user case ook daadwerkelijk vrij snel gepraktiseerd. Voor verschillende financiële instellingen in de wereld geldt dan ook dat ze op de één of andere manier gebruikmaken van de diensten die door Ripple worden aangeboden. 

Dit gezegd hebbende is het zo dat de XRP-token geen vereiste is binnen het systeem van Ripple. Hier knelt toch een belangrijk schoentje. Mocht Ripple op een bepaald ogenblik door willen gaan zonder de XRP-token, dan hoeft er op zich helemaal niets te zijn wat haar daarvan weerhoudt.

Bovenstaande is een belangrijke rode vlag voor heel wat potentiële investeerders die overwegen om in Ripple (XRP) te investeren. Dit is echter nog niet alles. 

Daarnaast is namelijk bekend dat er een significante hoeveelheid van de totale supply aan XRP-tokens in handen is van het team achter Ripple. Ook dit is een aspect waar je aandacht aan moet besteden. 

Dit gezegd hebbende is het zeker niet allemaal kommer en kwel. In het bijzonder de interesse waar de dienstverlening van Ripple op kan rekenen vanuit de financiële sector is er één waar heel wat andere projecten alleen maar van kunnen dromen. Of de XRP-token van Ripple al dan niet in jouw portefeuille thuishoort is uiteraard een keuze die je voor jezelf zal moeten maken.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin