Beleggen in de cryptomarkt brengt uiteraard in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Dat geldt eigenlijk ook niet alleen maar voor de cryptomarkt, maar ook voor de reguliere aandelenbeurs. Voor heel wat experten geldt echter dat ze van mening zijn dat je toch het risico binnen je cryptoportefeuille enigszins kan drukken. Dit vooral door weg te blijven van de zeer speculatieve, kleine altcoins en door vooral te investeren in gerenommeerde projecten die over een solide fundament beschikken. Het spreekt voor zich dat er dan al snel vooral wordt gekeken in de richting van Bitcoin en eventueel ook naar Ethereum. Kunnen we deze assets nu echt klasseren als veilige investeringen of zit er toch een addertje onder het gras? Je ontdekt het hieronder op deze pagina!
Heeft Bitcoin eigenlijk wel een user case?
De bovenstaande discussie is er één die sinds jaar en dag wordt gevoerd. Ze is ontstaan bij de lancering van Bitcoin en ze zal wellicht altijd stiekem wel een beetje blijven bestaan. De meningen hierover zijn dan ook sterk verdeeld. Voor heel wat mensen geldt dat ze van mening zijn dat er eigenlijk geen echte, specifieke of unieke user case kan worden toegeschreven aan Bitcoin. Toch is dat eigenlijk niet helemaal terecht. In de praktijk wordt BTC immers gebruikt voor:
- Het opslaan van waarde op de blockchain en dus buiten de traditionele markt(en);
- Het uitvoeren van gedecentraliseerde transacties;
In het bijzonder deze eerste user case is er één die door de jaren heen zomaar eens ongelofelijk belangrijk zou kunnen blijken te zijn. Dit niet alleen omdat het vasthouden van BTC uiteraard een bepaald fundament creëert voor de waarde van de coin, maar ook omdat dit de weg opent voor een koppeling met traditionele assets zoals bijvoorbeeld een ETF.
Op moment van schrijven is er reeds sprake van een zogenaamde futures ETF terwijl het ernaar uitziet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er ook een zogenaamde spot ETF zal verschijnen. Voor deze laatste geldt dat ze echt Bitcoin gaat aanhouden als onderpand voor de investeringen. Het spreekt voor zich dat al deze factoren er in de praktijk voor zullen zorgen dat het ooit verdwijnen van Bitcoin sterk zal worden bemoeilijkt.
Hoeveel bedraagt de intrinsieke waarde van Bitcoin?
Voor heel wat verschillende assets geldt dat het in principe vrij eenvoudig mogelijk is om te bepalen over welke intrinsieke waarde ze beschikt. Dit geldt onder meer voor aandelen. Voor deze assets geldt immers in de praktijk dat het mogelijk is om een grondige evaluatie uit te voeren van de kerngegevens van het achterliggende bedrijf. Op basis van deze bevindingen is het dan mogelijk om een correcte waarde te kleven op het aandeel in kwestie. Let wel, het spreekt voor zich dat de gerealiseerde cijfers kunnen fluctueren waardoor ook de correcte waarde van een aandeel kan schommelen. In ieder geval, een dergelijke “toetsing” kan niet gebeuren binnen de cryptomarkt.
In principe geldt voor Bitcoin net als voor eender welke andere cryptocurrency dat het niet mogelijk is om een zogenaamde intrinsieke waarde te bepalen. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat de cryptomarkt op moment van schrijven eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. Dit zorgt ervoor dat we nog niet over veel historische data beschikken. Daarnaast geldt uiteraard ook dat we een cryptovaluta niet op dezelfde manier kunnen evalueren als een bedrijf. Hierin schuilt dus een stevige moeilijkheid. In principe weerhoudt niets de BTC-koers ervan om ooit op een dag terug naar nul te gaan. De kans dat, dat zal gebeuren is echter vrij klein.
Hoe veilig is investeren in Bitcoin dan eigenlijk echt?
Hoe we het ook draaien of keren, op moment van schrijven geldt voor de volledige cryptomarkt dat ze bestaat uit uitsluitend alternatieve assets. Dit geldt zowel voor de altcoins als voor Bitcoin. Dit is voor een groot deel het gevolg van het feit dat er uiteraard nog geen sprake is van een duidelijke regulering. Verschillende landen hebben ondertussen acties ondernomen tegen de digitale valuta’s, maar er is geen uniform beleid. De kans dat deze laatste er op een dag zal komen lijkt bovendien ook vrij klein. Daarvoor is er sprake van te grote verschillen tussen verschillende landen onderling. Zo heeft China bijvoorbeeld mining activiteiten aan banden gelegd terwijl andere landen net hun toevlucht zoeken in cryptocurrencies als vlucht voor (hyper)inflatie.
Het staat als een paal boven water dat een pionier binnen een bepaalde markt altijd over een significant (concurrentie)voordeel beschikt. Niet alleen is Bitcoin sinds haar lancering danig geëvolueerd, daarnaast kan er worden vastgesteld dat er ook steeds meer institutionele partijen naar kijken. In het bijzonder de komst van een echte Bitcoin spot-ETF zou ervoor kunnen zorgen dat het vertrouwen in BTC als asset alleen nog maar verder toe kan nemen. Op dit vlak is nog lang niet al het potentieel dan ook ten volle uitgeperst, in tegendeel. Er zit nog ongelofelijk veel meer in de pijplijn welke met het zicht op de toekomst nog kan zorgen voor een aardige extra winst.