5 tips om risicobeheer toe te passen op je crypto holdings

risicobeheer crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

De wereld van crypto staat bekend als een plek waar risico’s op de loer liggen. Maar laat dat je als investeerder niet afschrikken! 

Er zijn namelijk slimme manieren om met deze risico’s om te gaan. Door goed risicobeheer kun je niet alleen je risico’s inperken, maar ook nog steeds een mooi rendement in het vizier houden. Ben je benieuwd hoe je dit aanpakt in de cryptowereld? Lees dan zeker verder!

Wat is risicobeheer in crypto?

Risicobeheer in crypto is een belangrijke basis die absoluut niet genegeerd mag worden. De term suggereert al wat het inhoudt: het managen en minimaliseren van je risico’s bij het investeren in cryptocurrencies. 

Dit proces start met een zorgvuldige analyse van potentiële risico’s en het ontwikkelen van strategieën om deze zo veel mogelijk te beperken. 

Effectief risicomanagement omvat diverse methoden, zoals het diversifiëren van je portefeuille door niet al je vermogen in één enkele cryptocurrency te steken, het gebruik van stop-loss orders om je verliezen te beperken, en het constant volgen van markttrends en -ontwikkelingen. 

Bovendien is het van vitaal belang om enkel te investeren met geld dat je kunt veroorloven te verliezen en om jezelf continu te onderwijzen over de fluctuerende aard van de cryptomarkt. 

Door deze risicobeheerprincipes toe te passen, vergroot je je voorbereiding op de fluctuaties van de cryptomarkt en verbeter je je kansen op een succesvolle investering.

Tips rondom risicomanagement in crypto

De informatie hierboven maakt wel duidelijk hoe cruciaal risicobeheer is. Dit is niet alleen van belang voor degenen die op korte termijn speculeren, maar juist ook voor investeerders die van plan zijn hun crypto voor langere tijd aan te houden. Er zijn vijf crypto tips op het gebied van risicomanagement (risk management) die je absoluut niet mag negeren:

Tip 1: Maak gebruik van take profit en stop loss orders

Twee essentiële instrumenten die elke cryptoinvesteerder moet kennen, zijn de ’take profit’ en ‘stop loss’ functies. Met de ‘take profit‘ optie die op cryptoplatformen beschikbaar is, kun je ervoor zorgen dat je een specifieke winst veiligstelt.

Het is een feit dat je als investeerder niet altijd direct kunt reageren op een koersstijging. Laat de exchange het werk voor je doen, met een gegarandeerde zekerheid dat je je winst verzilvert.

Stel je voor, je hebt besloten om voor 1.000 euro aan Bitcoin te kopen. Je bepaalt dat je tevreden bent met een winst van 25 procent. In zo'n geval kun je de 'take profit' instellen op een waarde van 1.250 euro. Zodra jouw holdings in Bitcoin deze waarde bereiken, sluit de exchange automatisch je positie, waardoor je winst wordt veiliggesteld. Als de koers van Bitcoin daarna direct weer daalt, kun je, als je dat wilt, met je gerealiseerde winst weer voordeliger instappen.

De ‘stop loss‘ is in feite het omgekeerde van de ’take profit’ functie. Hier ligt de focus op het beperken van je verlies. Stel, je hebt voor 1.000 euro aan Bitcoin gekocht en je bent bereid een maximaal verlies van 25 procent te accepteren. Dit betekent dat je positie automatisch zal worden gesloten zodra deze een waarde van 750 euro bereikt.

Voor lange termijn investeerders die vertrouwen hebben in de toekomst van Bitcoin, kan deze optie misschien iets minder aantrekkelijk zijn. Echter, het kan een uitstekende manier zijn om je verliezen te beperken en je geïnvesteerde kapitaal te beschermen.

Stop-loss Bitvavo bitcoin
Stop loss instellen

Tip 2: Stop nooit al je geld in crypto

Een gouden regel voor elke belegger is om nooit al je spaargeld in cryptocurrency te investeren. Het is verstandig om een strategie van diversificatie toe te passen, waarbij je jouw kapitaal spreidt over meerdere investeringstypes. Een breed geaccepteerde richtlijn is om niet meer dan 5% van je totale vermogen in cryptocurrencies te investeren. 

De rest van je kapitaal zou je idealiter verdelen over traditionele, vaak minder volatiele beleggingsopties zoals spaarrekeningen, aandelen, obligaties en goud. 

Deze aanpak draagt bij aan risicospreiding en creëert een vangnet tegen de grillen en mogelijke sterke schommelingen van de cryptomarkt.

Tip 3: Zorg voor spreiding binnen je crypto portefeuille

Of je nu kiest voor beleggen in aandelen of cryptocurrencies, spreiding is altijd essentieel. Echter, binnen de cryptomarkt hoeft deze spreiding niet te extreem te zijn, zeker niet voor de lange termijn investeerder. Voor de meeste altcoins wordt namelijk verwacht dat ze op de lange termijn niet levensvatbaar zijn. 

Het is daarom verstandig om een significant deel van je portefeuille in Bitcoin en Ethereum te houde, zeg 50%. 

De overige 50% beleg je in munten met een middelgrote of kleine marktwaarde. De kunst is om munten uit te kiezen die zich reeds bewezen hebben. Bekijk bijvoorbeeld eens mijn lijstje met ‘beste cryptomunten‘. Dit helpt je mogelijk een beetje op weg. 

Cryptoportefeuille
Verdeling

Tip 4: Emotievrij handelen

Om emoties zoals angst en hebzucht buiten de deur te houden bij het handelen in crypto, kan het gebruik van handelsbots een verstandige keuze zijn. Deze bots baseren hun beslissingen op objectieve data en technische indicatoren, niet op emoties. Hierdoor is het mogelijk om continu, 24 uur per dag, de markt te monitoren en automatisch te handelen op basis van vooraf gedefinieerde regels. 

Het selecteren van een betrouwbare bot en het regelmatig beoordelen van de prestaties ervan is belangrijk om grip te houden op je handelsstrategie en je succeskansen te optimaliseren.

Tip 5: Maak uitsluitend gebruik van betrouwbare exchanges en wallets

Tot slot is het van essentieel belang dat je altijd kiest voor betrouwbare partijen en wallets. In de loop der jaren zijn er tal van nieuwe crypto exchanges opgedoken die achteraf een scam bleken te zijn, waardoor veel mensen geld hebben verloren. Het spreekt voor zich dat je zo’n situatie wilt vermijden. 

In het geval je kiest voor het bewaren van crypto op een exchange, is het aan te bevelen om meerdere exchanges te gebruiken. Mocht er eentje, om wat voor een reden dan ook, omvallen, dan ben je niet alles kwijt. Als crypto belegger in Nederland is het aan te bevelen enkel bij legale Nederlandse crypto exchanges te beleggen. 

Als je van plan bent om niet actief te handelen met je cryptocurrencies en ze liever vasthoudt voor de lange termijn, dan is het sterk aanbevolen om ze op te slaan in een hardware wallet. Vooral de apparaten van Trezor en Ledger staan bekend om hun betrouwbaarheid. 

Let echter op dat je deze altijd nieuw aanschaft. Het kopen van dergelijke apparaten op de tweedehandsmarkt kan je blootstellen aan een zogenoemde ‘man-in-the-middle-attack‘, wat kan leiden tot aanzienlijke verliezen – iets wat je absoluut wilt voorkomen.

Ledger Nano S
Ledger

Kun je veel geld kwijt raken met crypto?

Ja, door te investeren in crypto kun je aanzienlijke bedragen verliezen. Dit komt vooral door de hoge volatiliteit van de cryptomarkt, waar koersschommelingen veel extremer zijn dan bij traditionele investeringen zoals aandelen en obligaties.

Waardedalingen van meer dan 95% zijn in de cryptowereld niet ongewoon.

Daarnaast is de cryptomarkt minder gereguleerd dan de traditionele financiële markten, wat de mogelijkheid schept voor vrijwel iedereen om een nieuwe cryptomunt of exchange te lanceren zonder uitgebreide toezicht.

Dit leidt tot risicovolle investeringen in projecten waar de oprichters er mogelijk met het ingezamelde geld vandoor gaan.

Het is daarom belangrijk om altijd voorzorgsmaatregelen voor risicobeheer te nemen, zoals het grondig onderzoeken van elke investering en niet meer geld investeren dan je bereid bent te verliezen, om dergelijke financiële verliezen te vermijden

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin