3 tips om risicobeheer toe te passen op je crypto holdings

risicobeheer crypto
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

De cryptomarkt staat erom bekend een vrij risicovolle markt te zijn. Dit hoeft je er echter als investeerder niet persé van te weerhouden om er een stukje van je kapitaal in te gaan beleggen. Het is namelijk op verschillende manieren mogelijk om risicobeheer toe te passen. Op deze manier kan je enerzijds het risico beperken terwijl je anderzijds ook nog eens uitzicht blijft houden op een prima rendement. Wil jij nu graag alles te weten komen over risicobeheer in crypto? Lees dan vooral snel verder!

Wat is risicobeheer in crypto?

Zoals de naam reeds laat vermoeden is het door het toepassen van risicobeheer mogelijk om de risico’s die je loopt met je investeringen in crypto in te kunnen perken. Dat is gelet op het volatiele karakter van cryptocurrencies geen overbodige luxe. 

In eerste instantie lijkt het ernaar uit te zien dat investeren in cryptovaluta’s altijd een significant risico met zich meebrengt, maar in de praktijk bestaan er gelukkig verschillende manieren om je daar toch enigszins tegen in te kunnen dekken.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Tips rondom risicobeheer in crypto

Bovenstaande informatie heeft ongetwijfeld duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om risicobeheer toe te gaan passen. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor korte termijn speculanten, maar zeker ook voor investeerders die hun crypto willen vasthouden voor de lange termijn. De drie crypto tips die je op vlak van risicobeheer beslist niet over het hoofd mag zien zijn de volgende:

Tip 1: Maak gebruik van take profit en stop loss orders

Twee zeer belangrijke tools waar elke investeerder in crypto mee bekend moet zijn, zijn de take profit en de stop loss functies. Door gebruik te maken van de take profit optie die wordt aangeboden op crypto platformen zal je kunnen vaststellen dat je een bepaalde winst veilig kan stellen. 

Het spreekt voor zich dat je als investeerder niet altijd over de mogelijkheid beschikt om meteen te anticiperen op een bepaalde koersstijging. Je kan de exchange het werk voor jou laten doen en dat met een honderd procent garantie op het verzilveren van een bepaalde winst.

Stel bijvoorbeeld dat je ervoor hebt gekozen om voor 1.000 euro aan Bitcoin te kopen. Je hebt voor jezelf uitgemaakt dat je tevreden bent met een winst van 25 procent. In dat geval kan je de take profit activeren op een waarde van 1.250 euro. Zodra jouw holdings in Bitcoin deze waarde aantikken wordt je positie automatisch door de exchange gesloten waardoor je winst wordt veilig gesteld. Zakt de koers van Bitcoin daarna meteen weer weg? Dan kan je indien je dat wenst met je gerealiseerde winst terug voordeliger gaan inschalen.

De stop loss is eigenlijk het tegenovergestelde van de take profit functie. In dit geval ligt de nadruk dan ook op het beperken van je verlies. Heb je voor 1.000 euro aan Bitcoin aangekocht en wil je slechts een maximaal verlies slikken van 25 procent? Dan betekent dit dat je positie automatisch zal worden gesloten op het moment dat deze de 750 euro aantikt. 

Voor langer termijn investeerders die geloven in de toekomst van Bitcoin is deze optie misschien net wat minder interessant. Toch kan het een prima manier zijn om je verlies in te perken en je geïnvesteerde kapitaal veilig te stellen.

Tip 2: Zorg voor spreiding binnen je crypto portefeuille

Of je er nu voor kiest om te investeren in aandelen of in cryptocurrencies, in elke situatie geldt dat spreiding van cruciaal belang is. Voor de cryptomarkt geldt evenwel dat je die spreiding ook niet te ver hoeft door te trekken, in het bijzonder niet wanneer je instapt voor de lange termijn. Voor het merendeel van de altcoins is namelijk de verwachting dat ze op lange termijn geen levensvatbaarheid hebben. 

In het bijzonder dien je er dan ook voor te kiezen om een significant gedeelte van je portefeuille aan te houden in Bitcoin en Ethereum. Dit gezegd hebbende is het zo dat projecten zoals bijvoorbeeld Binance Coin & Cardano hebben bewezen dat het aanhouden van een aantal extra tokens ook behoorlijk lucratief kan uitdraaien voor je investeringsportefeuille.

Tip 3: Maak uitsluitend gebruik van betrouwbare partijen en wallets

Last but not least geldt dat je er uiteraard altijd voor moet zorgen dat je gebruik maakt van betrouwbare partijen evenals wallets. Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwe euro exchanges op de markt verschenen die bijvoorbeeld achteraf een scam bleken te zijn. Heel wat mensen zijn hier geld door verloren. Het spreekt voor zich dat jij een dergelijke situatie graag zal willen voorkomen. 

Ben je van plan om niet met je cryptocurrencies te handelen en wil je ze graag vasthouden voor de lange termijn? Dan doe je er altijd goed aan om ze weg te zetten op een hardware wallet. In het bijzonder Trezor en Ledger toestellen staan erom bekend uitstekend te werken. Let wel, zorg ervoor dat je deze altijd nieuw aankoopt. Het kopen van dergelijke systemen op de tweedehandse markt stelt je namelijk bloot aan een zogenaamde ‘man-in-the-middle attack’. Ook hierdoor kan je met een significant verlies worden geconfronteerd wat uiteraard geenszins de bedoeling is.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin