Wat zijn de gevaren van crypto? Alle risico's uitgelegd!

Welke risico's kleven er aan de handel in crypto? In dit artikel maak je kennis met de gevaren van crypto.

risico's crypto

De gevaren van crypto is iets waar je heel snel aan voorbij gaat als je je laat leiden door de snel stijgende populariteit van crypto. Als je leest dat de waarde van digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum nog wel eens door het dak kunnen schieten, zou je bijna geneigd zijn om te denken dat succes verzekerd is als je besloten hebt om te beleggen of te handelen in cryptocurrency. 

Het tegendeel is echter waar. Hoewel je hier zeer succesvol in kan zijn, kan de crypto handel ook een negatieve keerzijde hebben. Omdat dit zeker wel iets om je te realiseren als je plannen hebt om in de cryptowereld te stappen, richten we in dit artikel je aandacht op de risico’s van crypto.

Risico's van crypto: Cryptokoersgids.nl informeert

Als je een regelmatige bezoeker bent van deze Cryptokoersgids, weet je dat we je graag informeren over de manier waarop crypto werkt, plaatsen we regelmatig artikelen over de verschillende soorten cryptomunten (en je meest interessante opties hierin) en vergelijken we de meest in aanmerking komende crypto exchanges voor je. 

In vrijwel ieder artikel plaatsen we een disclaimer waarin we je duidelijk wijzen op de risico’s van het handelen in cryptocurrency en vermelden we de gevaren van crypto. Dit doen we bewust om je te triggeren om hier een overwogen keuze in te maken. Wij zijn van mening dat je in deze cryptokoersgids een totaalbeeld moet krijgen over het handelen in crypto. 

Daarom vinden we het belangrijk om de keerzijde van de medaille onder je aandacht te brengen. Er is (nog) geen sprake van een wettelijke verplichting hiervoor en toezicht is er helemaal nog niet op de crypto handel. Wellicht zorgt juist dit gebrek voor de grootste gevaren van crypto….

Waarom wijzen we je op het gevaar van de crypto handel?

Het bovenstaande roept wellicht de vraag op waarom we je wijzen op het gevaar van de crypto handel. Zijn de disclaimers in de teksten en onderaan op Cryptokoersgids.nl website niet genoeg? Het antwoord op deze vraag is dat dit niet het geval is. Hiervoor verwijzen we graag naar een onderzoek van het consumentenprogramma Radar die in de zomer van 2021 is uitgevoerd. 

Hieruit blijkt dat een ruime helft (54%) van de crypto bezitters aangeeft dat hun kennis van het onderwerp matig of zelfs (zeer) slecht is. Radar ondervroeg 1663 crypto bezitters. Het nieuws rondom cryptomunten wordt lang niet altijd gevolgd en het risico van investeren in cryptovaluta wordt door bijna de helft (46%) van de ondervraagde bezitters gezien als een (zeer) groot. Het andere deel van de ondervraagden ziet wel een risico, maar noemt deze niet zo groot of ziet (bijna) geen risico. 

Hebben de crypto reclameborden die langs de formule 1 circuits, de billboards die je niet kunt vermijden als je met het Amsterdamse openbaar vervoer reist en/of de TV reclames die je attenderen op je kansen die je hebt als je besluit om te starten met cryptomunten dan zoveel effect? Of is het de sociale druk omdat de buurman of een familielid ook in crypto handel is gestapt en hier zeer succesvol is? Dit zou betekenen dat het FOMO effect al in een vroeg stadium de kop opsteekt!

Wat zijn de risico’s van crypto?

Als je een cursus volgt over het handelen en traden in cryptocurrency zou de eerste les eigenlijk moeten gaan over de gevaren hiervan. Weinig mensen lijken te weten wat de risico’s van crypto zijn of zonderen zich hier zich bewust van af. Het grote succes lonkt immers! Laten we allereerst een belangrijk misverstand wegnemen: het handelen in een digitale munteenheid is absoluut legaal. Er is op dit moment echter nog weinig toezicht op de handel in digitale munteenheden. 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dan ook dat crypto’s ruimte bieden voor misleiding en oplichting. Daarnaast is het goed te realiseren dat de karakteristieke eigenschappen van het handelen of beleggen uiteraard ook niet zonder gevaar is. Dit is uiteraard ook het geval bij de aandelenhandel maar op deze vorm van beleggen is veel meer toezicht. Een goede reden dus om de gevaren van crypto onder je aandacht te brengen.

In hoeverre vormt de blockchain technologie een gevaar bij de handel in crypto?

Elders op deze website vind je een uitgebreid artikel over de blockchain technologie. Je leest hoe deze technologie werkt een waarom voor deze decentrale structuur gekozen wordt. Hoewel veel mensen het decentrale karakter (lees: de toegankelijkheid) van deze technologie zien als een voordeel, brengt dit voordeel juist ook een aantal nadelen met zich mee. Je hebt immers geen centrale bank of overheid waarop je kunt terugvallen als er iets mis is. 

Hacks, inloggegevens kwijt en meer gevaren

Heb je een geldbedrag per ongeluk gestort naar een verkeerde wallet, ben je de inloggegevens van jouw wallet kwijt of is je account gehackt? Dan kun je hiervoor niet bij een exchange of een broker terecht en hiertegen verzekeren is geen optie! De term decentraal kun je ook omschrijven als “zelf verantwoordelijk” en “onomkeerbaar”. 

Om meteen maar even met oplossingen te komen om de kans op dit soort situaties te verkleinen: maak zeker gebruik van een 2-factor authentication en een hardware wallet. Daarnaast is de kans op technische fouten nooit uitgesloten. Het zal je gebeuren dat je niet meer in je wallet komt omdat je jouw keys door een technische oorzaak niet meer kunt gebruiken. Helaas zijn dit voorbeelden die in de praktijk voorgekomen zijn en bewijzen dat je het beste kunt kiezen voor een betrouwbare exchange om de kans op dit soort situaties aanzienlijk te verkleinen.

Hoe anoniem is de handel in cryptocurrency?

Als je jezelf hebt verdiept in de blockchain technologie zul je ontdekt hebben dat deze technologie is gericht op het waarborgen van de privacy van de handelaren en beleggers in crypto. De transacties vinden echter niet volledig anoniem plaats. Het is immers voor iedere aangesloten deelnemer van het netwerk inzichtelijk welk bedrag wordt overgemaakt en wanneer. Het is echter niet mogelijk om te zien welke personen de eigenaar zijn van de betreffende wallets. Hierdoor weten buitenstaanders niet wie de verzendende partij is en welke persoon de ontvanger is. 

Know Your Customer (KYC)

Daarnaast zul je bij het aanmaken van je wallet wel een aantal persoonsgegevens aan de exchange moeten opgeven zodat de aanbieder voldoet aan de Know Your Customer (KYC) zoals we die ook kennen van de traditionele financiële markt. Dat betekent dat gebruikers zich nu moeten kunnen legitimeren voordat zij van de dienst gebruik kunnen maken. Bij een goede exchange zijn je gegevens uiteraard wel in betrouwbare handen maar dit is zeker wel een punt van aandacht als je in de cryptowereld stapt!

Know your customer
Know your customer

Welke vormen van fraude met cryptomunten zijn er?

Er bestaan veel verschillende vormen van fraude met cryptomunten en er worden zeer regelmatig nieuwe manieren toegepast. De meest toegepaste vormen van fraude met cryptomunten zijn:

  • Het opzetten van malafide platformen om te beleggen in cryptomunten
  • Het online betalen met cryptomunten voor een item dat nooit uiteindelijk geleverd wordt.
  • Het online gokken met Bitcoins (op bijvoorbeeld de uitkomst van sportwedstrijden) waarbij je winst nooit wordt uitbetaald
  • Wallet fraude waarbij je bij het storten van je geld automatisch wordt omgeleid naar een ander adres waardoor je geld meteen verdwenen is.
  • De internetomgeving waarin de cryptomunt verhandeld (dus je virtuele portefeuille) kan gehackt worden waardoor je jouw digitale geld verliest. Je loopt immers het risico dat je cryptomunten via virussen, Trojaanse paarden of malware gestolen worden.
  • De mogelijkheden dat iedereen (ook zonder technische kennis) een cryptomunt kan creëren maakt de weg vrij voor iemand die dit doet omwille van oplichting, drugshandel, terrorisme of een andere criminele activiteit. Een goede influencer kan op een redelijk eenvoudige manier de aandacht op zo’n project trekken en dit verkopen als een gouden kans die je niet moet laten lopen. In de praktijk laat je jouw geïnvesteerde geld hiermee lopen want er zal in de praktijk niets (aan jou) worden uitbetaald.

De waarde van crypto’s is op geen enkele manier gewaarborgd

De handel in crypto is voor een groot deel gebaseerd op het handelen in cryptocurrency waarvan de koers sterk aan verandering onderhevig is. De volatiliteit, dus de beweeglijkheid van de koers, is dus van groot belang maar zorgt ook voor een groot gevaar. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de koers van de betreffende munt en zelfs de oorzaak kunnen zijn dat zelfs de beste cryptomunten niets meer waard zijn! In dat geval is de handel onverbiddelijk want de waarde van crypto’s is op geen enkele manier gewaarborgd.

Inleg kwijt 

Dit betekent in de praktijk dat als de crypto waarin jij geïnvesteerd hebt alle waarde kwijt is, ben jij automatisch ook al je inleg kwijt. Je moet dus maar het vertrouwen hebben dat het team dat achter de cryptomunt zit ook daadwerkelijk doet wat het belooft en de verwachtingen waar maakt. Het is niet het eerste team dat veel geld casht door ambitieuze plannen te presenteren om daarna met de noorderzon te vertrekken met de investeringen. 

Het is dus een erg gevaarlijke keuze om mee te liften op het (beloofde) succes van dit soort zogenaamde hype-coins zonder hier zelf onderzoek naar te doen! De AFM waarschuwt er dan ook voor dat je bij de handel en het beleggen in cryptocurrency een reëel risico loopt dat crypto’s hun waarde geheel en permanent verliezen. Dit is in het bijzonder het geval bij digitaal geld zonder intrinsieke waarde.

Wat gebeurt er als de exchange zelf omvalt?

Naast het bovenstaande is het goed om te realiseren dat de exchange zelf ook kan omvallen zoals dat ook kan gebeuren bij een bank op de traditionele financiële markt. Veel mensen realiseren zich niet wat de gevolgen zijn als de exchange zelf omvalt. Als dit soort situaties zich voordoen op de traditionele financiële markt zal de overheid in de meeste gevallen ingrijpen. 

Hiermee wordt voorkomen dat een bank kan omvallen of er worden financiële regelingen getroffen. Op het moment dat een crypto exchange omvalt, hoef je daar niet op te rekenen. In dat geval ben je in de meeste gevallen gewoon jouw geld kwijt. Waarom we de woorden “in de meeste gevallen” gebruiken, ontdek je verderop in dit artikel.

Beweeglijkheid in koersen kan een groot risico vormen tijdens de handel in crypto
Crypto anoniem

Bitvavo als geschikte exchange om het gevaar van crypto te beperken

We kunnen en willen de handel in cryptogeld niet mooier maken dan het is en dat doen we dan ook zeker niet. De gevaren van crypto mogen we niet uit het oog verliezen. We kunnen je echter wel adviseren hoe je het gevaar van crypto zoveel mogelijk kunt beperken. Naast het zorgvuldig te werk gaan en zorgen dat je kennis van (crypto)zaken hebt is de keuze voor een geschikte exchange de voornaamste stap die je hierin kunt zetten. Dit is een belangrijke stap want lang niet iedere exchange is hecht evenveel waarde aan de veiligheidsnormen. 

Hoge internationale veiligheidsstandaarden

De veiligste keuze die je op dit gebied kunt maken is Bitvavo. Deze Nederlandse exchange voldoet aan zeer hoge internationale veiligheidsstandaarden. Dit betekent in de praktijk dat jouw digitale geld op de meest veilige manier is opgeslagen in je wallet. Daarnaast is het goed om te weten dat Bitvavo zelfs geregistreerd staat bij de Nederlandse Bank, iets wat je niet veel ziet bij brokers. Hieronder een aantal voorbeelden waarom Bitvavo zo’n betrouwbare exchange is:

  • De belegger krijgt de mogelijkheid om twee-factor authenticatie in te schakelen.
  • Bij inlogpoging vanaf een onbekend apparaat moet de actie bevestigd worden door te klikken op een link die via email verstuurd wordt.
  • Een aparte stichting zorgt voor het beheer van je vermogen (hieronder meer hierover)
  • Het KYC-beleid (“Know Your Customer”) voldoet aan de AML-richtlijnen van de EU (AMLD 5) en de “Wwft’ (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).
  • De gebruikte systemen voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen
  • Het grootste deel van de crypto’s worden opgeslagen in cold wallets. Hierbij is dus sprake van een offline opslag die niet toegankelijk is voor derden.

Bestaat er een verzekering voor je crypto wallet?

We zouden nog even terugkomen op de woorden “in de meeste gevallen” die we eerder in dit artikel gebruikt hebben en we komen hierdoor automatisch op een wallet verzekering. Bestaat er een verzekering voor je crypto wallet? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt. We kunnen deze vraag bevestigend antwoorden. 

De betere exchanges zoals Bitvavo en Coinbase (een van de grootste internationale uitwisselingen met een bestand van meer dan 25 miljoen gebruikers in meer dan 32 verschillende landen) voorzien immers in een wallet verzekering. De tegoeden van Bitvavo gebruikers zijn zelfs verzekerd door een samenwerking met Coinbase Custody International. De wallets die bij Bitvavo ondergebracht worden, zijn hierdoor verzekerd tot een schade van 255 miljoen dollar. 

Stichting Bitvavo Payments

Daarbij is het goed te weten dat Bitvavo als exchange gebruik van Stichting Bitvavo Payments. Dit is een aparte stichting die met betrekking tot de organisatiestructuur los staat van de exchange zelf. Het belangrijkste voordeel van deze constructie is dat je fondsen geen risico lopen als deze broker failliet zou gaan. Je kunt dus uitstekend bij Bitvavo terecht om de meest veilige manier je (digitale) geld te storten en te bewaren.

Uit het bovenstaande blijkt dus wel dat het heel handig en een veilige gedachte is, als de broker bij wie je een account hebt een wallet verzekering aanbiedt. Als dit niet het geval is, kun je je wenden tot steeds meer verzekeringsmaatschappijen. Steeds meer grote verzekeringsmaatschappijen gaan zich immers bezig houden met verzekeringen voor cryptovaluta of bieden dit soort wallet verzekeringen al aan. Het is wel goed om je te realiseren dat dit soort verzekeringen erg duur zijn en de voorwaarden zeker niet altijd even gunstig. 

De verzekeraars zien immers wel wat (lees: een interessant verdienmodel) in het aanbieden van een wallet verzekering. Verzekeraars stellen zelf dekkingslimieten in (waarbij er gerekend wordt met bedragen in dollars of euro’s) maar door de volatiliteit van de cryptomarkt is het eigenlijk onzeker hoeveel Bitcoins (als we deze cryptomunt maar even als voorbeeld nemen) er daadwerkelijk gedekt zijn bij een hack, technische fout of fraude geval.

Wallet van Bitvavo exchange
Handel je via Bitvavo dan ben je tot €100.000 verzekerd

Risico’s van crypto beperken?

Je zou bijna denken dat we dit artikel over de gevaren van crypto hebben geschreven om je te ontmoedigen om in de cryptowereld te stappen. Het tegendeel is uiteraard het geval. Het beleggen en handelen in cryptogeld is immers zeker een interessante keuze mits je de mogelijkheden hiervoor hebt. Het is goed om te benadrukken dat je uitsluitend geld moet inzetten dat je kunt veroorloven om te verliezen. 

Leen dus géén geld om te kunnen handelen in cryptocurrency en gebruik hiervoor géén geld dat je nodig hebt om je vaste lasten te betalen! Het geld dat je ingezet hebt, moet je dan ook beschouwen als uitgegeven. Het handelen in cryptocurrency mag in geen enkel geval een last zijn voor jou of je naasten! 

Kies altijd voor een betrouwbare exchange

Daarnaast is het verstandig om alles te doen om de risico’s van crypto beperken. De risico’s van crypto beperk je door te kiezen voor een betrouwbare exchange, door zorgvuldig te werk te gaan en vooral door te zorgen dat je voldoende kennis hebt over de handel en het beleggen in crypto. Dit laatste kunnen we eenvoudig onderbouwen met veelzeggende cijfers uit het eerder genoemde Radar onderzoek. 

Uit de onderzoeksresultaten blijkt immers dat de personen die hun eigen crypto kennis als matig tot slecht hebben beoordeeld veel minder vaak op winst (59%) en juist vaker op verlies (23%) staan. Van wie zegt (zeer) goed geïnformeerd te zijn, staat 81 procent op winst.

Wat zijn de toekomstverwachtingen met betrekking tot de gevaren van crypto handel?

De kans is groot dat je op basis van het bovenstaande stuk de conclusie trekt dat het toezicht op crypto’s nog niet goed geregeld is. Tevens is er nog geen depositogarantiestelsel waardoor er sprake is van een 100% veilige opslag van het geld. Inmiddels onderhandelt de Nederlandse overheid op Europees niveau over een concreet voorstel om consumenten in de hele Europese Unie beter te beschermen tegen uitwassen die gerelateerd kunnen worden aan de bovenstaande gevaren van crypto. Er zijn dus strengere regels voor cryptocurrency op komst. 

Deze regels zijn onder andere gericht op zaken als het witwassen, digitale fraude en het financieren van terrorisme. Dit betekent onder andere dat Crypto dienstverleners in de toekomst niet meer zonder vergunning mogen opereren. Uiteraard is dit toekomstmuziek maar gezien de toenemende populariteit van digitaal geld is het een kwestie van tijd voordat dit soort maatregelen worden doorgevoerd om de gevaren van crypto zoveel mogelijk het hoofd te bieden.

Veilig crypto kopen?

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Koop mandjes crypto

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 385 crypto's

Coinmerce review
#3
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Veelgestelde vragen over de risico's van crypto

Veelal is hier een sterke stijging aan vooraf gegaan. Crypto is onderhevig aan flinke koersschommelingen. Dit wordt veroorzaakt door vraag en aanbod. Doordat de markt van crypto betrekkelijk klein is, kunnen er grote koersschommelingen plaatsvinden. Hou in je achterhoofd: winst is winst. Neem dus altijd tijdige winsten, dit kan niemand meer van je afpakken.

Je kunt jouw crypto op verschillende manieren bewaren:

  • op de exchange/broker zelf
  • online wallet
  • cold wallet

En zo zijn er nog wat mogelijkheden. De beste en meest veilige manier om crypto te bewaren is in een cold wallet. Hiermee zijn de zogenoemde sleutels van jou, en kan alleen jij bij jouw cryptovaluta. 

Er zijn verschillende cold wallets op de markt. Enkele bekende zijn: Trezor & Ledger

Bitvavo is nooit gehackt geweest. Dit in tegenstelling tot een exchange zoals Binance. Toch kun je van een exchange als Bitvavo vrijwel zeker zijn van een veilige plek voor jouw digitale valuta. Mits je een sterk wachtwoord gebruikt in combinatie met 2FA beveiliging. De verhalen die rond gaan over mensen die bestolen zijn, hebben in de meeste gevallen niet gebruik gemaakt van extra veiligheidsmaatregelen.

In het geval Bitvavo toch wordt gehackt is het goed te weten dat de waarde tot €100.000 verzekerd is, per crypto wallet. 

Meer artikelen over de risico's van crypto lees je hier

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.