De risico’s van meedoen aan een ICO

risico's ico
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Het investeren in een ICO (initial coin offering) kan behoorlijk lucratief zijn. Veel cryptocurrencies en blockchains die het nu erg goed doen, zijn immers zo begonnen. Ethereum is bijvoorbeeld zo begonnen en is nu niet meer weg te denken uit de cryptowereld. Investeren in een ICO kan potentieel een torenhoog rendement opleveren. Echter zijn er ook behoorlijke risico’s die bij het investeren in ICO’s komen kijken. In dit artikel zetten we er een paar voor je op een rij.

ICO’s zijn nu nog ongereguleerd

Een groot risico van ICO’s is dat ze op dit moment volkomen ongereguleerd zijn, maar dat daar in de toekomst best verandering in zou kunnen komen. Omdat veel mensen het potentieel van ICO’s zien, wordt er dan ook massaal in geïnvesteerd om er snel geld aan te kunnen verdienen. 

Hoe populairder ICO’s worden, hoe groter de kans is dat ze gereguleerd zullen worden. Dit kan moeilijkheden gaan veroorzaken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met ICO tokens die voordat ze gereguleerd werden, zijn gekocht? Veel ICO’s zouden op deze manier waarde kunnen verliezen.

Belastingen

Het investeren in een ICO brengt ook belastingrisico’s met zich mee. ICO tokens kunnen namelijk op verschillende manieren geclassificeerd worden als het gaat om het innen van belasting. Sommigen worden gezien als aandelen, anderen als bezit of schuld en sommigen als vooraf betaalde goederen/diensten. 

Iedere ICO moet dus op een andere manier belastingen betalen. Dit verschilt natuurlijk ook nog eens per land. Omdat er nog veel onduidelijkheden zijn hierover, worden er behoorlijk veel fouten gemaakt bij het doen van belastingaangiften over ICO’s.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Cyberaanvallen

Omdat een ICO zich afspeelt op de blockchain wordt iedere actie dus digitaal ondernomen. Dit zorgt ervoor dat ze dankbare doelwitten zijn voor cybercriminelen. Zij zijn continu op zoek naar manieren om blockchains te hacken en zoveel mogelijk Bitcoins of andere cryptovaluta buit te maken. 

De meest voorkomende manier waarop ze dit doen is door het versturen van phishing e-mails naar investeerders. Let dus goed op voor je een mail die je niet helemaal vertrouwt, open maakt.

Fraude

Helaas zijn er veel ICO’s die eigenlijk de boel belazeren. Ze schrijven een of ander mooi verhaal op en beloven gouden bergen. Omdat er nu een hype in ICO’s gaande is, zijn er veel investeerders die bang zijn dat ze de boot missen wanneer ze niet meteen meedoen met een ICO. Nieuwe ICO’s kunnen dus ook vrij makkelijk aan investeerders komen. 

Zodra ze genoeg geld hebben, verdwijnen ze simpelweg. Vraag je dus altijd af wie er achter een nieuw project zit. Een andere tip is: kijk of ze in de beschrijving een voorbeeld geven van hun blockchain code.

De legaliteit van ICO’s is twijfelachtig

Het is niet helemaal duidelijk hoe legaal ICO’s nou eigenlijk zijn. Er bestaat eigenlijk nog geen wetgeving over. Er zijn inmiddels al wel landen (bijv. het VK) die hebben aangekondigd de legaliteit te gaan onderzoeken of van plan zijn meer toezicht erop in te stellen. 

De onzekerheid over wat de wetgevers in verschillende landen in de toekomst gaan doen, draagt ook bij aan het risico. Wie weet worden ICO’s in de huidige vorm over een aantal jaren illegaal.

Te weinig kennis en ervaring

Veel ICO’s zijn startups die niet worden ondersteund door bedrijven of onderzoekers. Ze moeten dus alles zelf doen en zijn volkomen afhankelijk van crowdfunding. Dit kan natuurlijk erg goed uitpakken, maar helaas is het zo dat er veel meer voorbeelden zijn van ICO’s die falen omdat de bedenkers simpelweg te weinig ervaring en ondersteuning hebben.

Een ander risico zijn investeerders zelf die te weinig kennis hebben over hoe en wanneer ze op een effectieve manier ICO tokens en/of andere crypto’s moeten kopen. Omdat blockchain technologie nog zo’n nieuw verschijnsel is, is bijna iedere investeerder ondertussen nog aan het leren wat de beste strategieën zijn. Voor je het weet kan een investeerder besluiten al zijn tokens in een keer te verkopen op een onverstandig moment.

De volatiliteit van de markt

Wat geldt voor iedere cryptocurrency geldt ook zeker voor ICO’s. De prijs van een token kan behoorlijk fluctueren. Cryptocurrencies zijn berucht vanwege de extreme prijsschommelingen. Wat gisteren een gouden kans leek, kan je de volgende dag ruineren. Daarom is het belangrijk dat je goed vooronderzoek doet voordat je besluit te investeren in een ICO. Vraag je vooral af waarom een bepaalde ICO ineens een hype is geworden. Lees het ontwikkelingsplan van de mensen die het uit willen geven en kijk waar ze gevestigd zijn.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin