Vandaag de dag kan er eigenlijk geïnvesteerd worden in alles. Wanneer we even de verschillende mogelijkheden om te investeren die worden aangeboden van naderbij gaan bekijken kunnen we dan ook vaststellen dat alternatieve investeringen populairder zijn dan ooit. Dat geldt niet alleen voor kunst, maar ook voor bijvoorbeeld whisky en zelfs beleggen in trading card games zoals Pokémonkaarten is een ding geworden. Niet alleen in het gewone, “fysieke” leven zijn alternatieve investeringen razend populair geworden. Ook in de digitale wereld worden tegenwoordig fortuinen neergeteld voor bijvoorbeeld NFT’s. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag of ze mee moeten springen op deze trein. Op deze pagina zetten we in ieder geval alle risico’s voor jou op een rijtje.
Wat maakt NFT’s tegenwoordig zo ongelofelijk populair?
Nu spaargeld eigenlijk zo goed als niets opbrengt en er een beetje dreiging aan de horizon loert voor de aandelenbeurs zijn veel mensen op zoek naar alternatieve investeringen om hun geld in te stoppen. Bovendien spreekt het voor zich dat het merendeel van de mensen op deze planeet er uiteraard nog steeds van dromen om snel rijk te worden.
NFT’s kunnen aan beide wensen of verwachtingen tegemoet komen. Bovendien is het ook nog eens erg leuk om te kunnen zeggen dat je over een unieke, digitale asset beschikt. Op z’n minst vormt dit een mooie gespreksstarter.
Slechts een select groepje slaagt erin om winst te maken
De NFT’s die van eigenaar verwisselen voor gigantische bedragen halen uiteraard lang en breed het (internationale) nieuws. Wat echter veel minder duidelijk is zijn de NFT’ die niet verkocht geraken. Verschillende onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat slechts 0,2 procent van de makers van NFT’s daadwerkelijk winstgevend zijn. Dat is natuurlijk ongelofelijk weinig. Dit drukt de verwachting dat snel rijk worden door een NFT te maken peanuts is uiteraard stevig de kop in.
De kosten kunnen bij NFT’s al vrij snel oplopen
Bovenstaande brengt ons meteen bij een significant tweede nadeel waar heel wat mensen tegenaan lopen. Het is namelijk zo dat er bepaalde kosten gelden voor het kopen van een NFT. Een belangrijke kost om aandacht aan te besteden zijn de zogenaamde GAS-fees.
De maker of verkoper van een NFT kan ervoor kiezen om deze kosten op zich te nemen, maar het is ook mogelijk dat er wordt ingesteld dat de koper deze dient te betalen. In principe maakt dit weinig verschil. Wanneer de maker of verkoper de kosten in eerste instantie voor zich heeft genomen zal hij deze meer dan waarschijnlijk namelijk toch uiteindelijk gewoon verwerken in de verkoopprijs. Zijn de GAS-fees nog niet betaald? Dan moet je deze wel nog optellen bij de vraagprijs die geldt voor de NFT in kwestie.
Niet alleen de GAS-fees die worden gevraagd voor een NFT zijn een doorn in het oog. Het lijkt er namelijk op moment van schrijven een beetje naar uit te zien dat de hele NFT-markt vooral een speeltuin is geworden voor de rijken der Aarde. Uiteraard is het mogelijk om te investeren in een bepaalde NFT waar een beperkt prijskaartje aan verbonden is, maar anderzijds moet het gezegd dat de meest lucratieve en meest interessante NFT’s toch wel degelijk over een vrij stevig prijskaartje beschikken. Het is namelijk één ding om te investeren in een NFT, het spreekt voor zich dat je ze uiteindelijk op een bepaald moment wel (met winst) zal willen verkopen.
NFT’s zijn ongelofelijk risicovol
Voor alternatieve beleggingen of investeringen geldt in de praktijk dat ze steevast als extra risicovol worden bestempeld. Dat is het gevolg van het feit dat er lang niet altijd (doorgaans zelfs helemaal niet) een intrinsieke waarde aan verbonden is. Het is dan ook veelal voor een kwestie van “wat de gek ervoor geeft”.
Datzelfde patroon zien we eigenlijk terugkeren bij NFT’s. Er lijkt eigenlijk op geen enkele manier een bepaalde intrinsieke waarde voor te gelden, wel in tegendeel. Voor de gekste prentjes die eigenlijk gewoon random worden gegenereerd worden gigantische bedragen neergeteld. De vraag die daarbij gesteld moet worden is, wat wanneer niemand nog meer wil betalen? Uiteindelijk is dit namelijk mogelijks wel de hamvraag die betrekking heeft tot NFT’s.
Bovenstaande zorgt ervoor dat investeren in een NFT in de praktijk toch moet worden bestempeld als ongelofelijk risicovol. Niet alleen heb je te maken met een markt die eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat, daarnaast is het ook zo dat het momenteel een beetje een Wilde Westen is.
Iedereen wil graag een NFT bezitten en iedereen denkt er rijk van te zullen worden, maar in de praktijk is dat geluk slechts voor enkelen weggelegd. Ondanks het feit dat er met zekerheid een ongelofelijk potentieel schuilt in NFT’s moet het dus toch benadrukt worden dat je geld investeren in deze vorm van “digitale kunst” gepaard gaat met zeer significante risico’s.