Hoe risicovol is geld wegzetten in een stablecoin?

stablecoins geld wegzetten risicovol
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Onder meer de economische crisis van 2008 heeft ervoor gezorgd dat heel wat mensen hun geloof in de traditionele financiële markten zijn verloren. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat velen op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden om hun kapitaal (weliswaar gedeeltelijk) aan deze markt te onttrekken. Daarvoor wordt zoals steeds gekeken in de richting van edelmetalen zoals goud en zilver, maar het komt in de praktijk ook steeds vaker voor dat een bepaald gedeelte van het kapitaal wordt weggezet op de blockchain (in bijvoorbeeld stablecoins). Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen wordt onttrokken aan de traditionele, financiële markten, daarnaast wordt ze ook gevrijwaard van controle door de banken. Dit gezegd hebbende zijn er bij het wegzetten van vermogen op de blockchain toch enkele niet onbelangrijke zaken waar je aan moet denken. Wil je graag weten welke? Lees dan snel verder!

Waarom kiezen zoveel mensen voor stablecoins?

Er vloeit elke maand opnieuw een behoorlijke som geld richting de cryptomarkt. Zoveel is inmiddels wel duidelijk geworden. Daarbij kan er worden vastgesteld dat dit geld in verschillende assets wordt geïnvesteerd. Niet alleen gerenommeerde cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum zijn op dit vlak zeer populair. Dat geldt immers eveneens voor enkele van de zogenaamde stablecoins.

Op het eerste zicht lijkt bovenstaande misschien een beetje vreemd. Waarom zou je er nu namelijk als investeerder voor kiezen om een bepaald gedeelte van je vermogen weg te zetten op de blockchain in een stablecoin? Deze volgt toch gewoon de koers van de dollar of de euro? Dat klopt. De manier waarop je geld gaat wegzetten op de blockchain wordt in de praktijk dan ook altijd bepaald door het doel dat je voor ogen hebt. Hierbij maken we een onderscheid tussen deze opties:

  1. Kapitaalbehoud;
  2. Kapitaalgroei;

Wanneer jouw focus ligt op het behouden van kapitaal zal je al snel kunnen vaststellen dat het wellicht voor jou minder interessant is om daarvoor te kijken in de richting van volatiele assets als Ethereum en Bitcoin. Meer dan waarschijnlijk kies je dan ook voor een minder volatiele optie zoals:

  • Tether (USDT);
  • USD Coin (USDC);
  • Binance USD (BUSD);

Let op, de koers van deze stablecoins is niet gegarandeerd. Dit betekent dat je aldus in de praktijk alsnog rekening zal moeten houden met kleine schommelingen in de koers. Gelukkig vallen deze schommelingen in het niets wanneer we ze vergelijken met assets als Bitcoin en Ethereum.

Hoe risicovol is kapitaal wegzetten in stablecoins?

De beperkte volatiliteit waar stablecoins over beschikken zorgt ervoor dat mensen al snel het gevoel hebben dat er hier eigenlijk geen risico’s aan verbonden zijn. Is dat echter wel correct? Ja en neen. Het volatiliteitsrisico is bij deze assets uiteraard verwaarloosbaar. Dat is echter niet het enige risico waar je rekening mee moet houden. Andere risico’s die je aandacht verdienen zijn dan ook:

  1. Je holdings in een bepaalde stablecoin kunnen gestolen worden;
  2. Het is mogelijk dat de uitgevende partij achter de stablecoin in de problemen komt;

Sinds jaar en dag bestaat er op de markt heel wat onduidelijkheid over Tether en het feit of ze wel echt voor elke uitgegeven USDT-token een dollar aanhoudt op een bankrekening. Datzelfde wantrouwen bestaat ook bij andere stablecoins. Wil je ervoor zorgen dat dit in de toekomst voor jouw holdings geen issue kan worden? Stop je geld dan vooral niet in uitsluitend de bekendste stablecoin, maar kies voor die token die je de meeste transparantie en zekerheid biedt.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Bescherm ook je kapitaal in stablecoins zo optimaal mogelijk!

Het derde risico dat je loopt heeft betrekking tot de manier waarop je, je stablecoin holdings moet beschermen tegen derden. Vergelijkbaar met Bitcoin en andere cryptovaluta’s is het namelijk zo dat je deze assets uiteraard bij een bepaalde partij onderbrengt. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij de beste crypto exchange van Nederland Bitvavo, maar je kan ook kiezen voor een DeFi-platform als BlockFi. Voor welke optie je uiteindelijk ook gaat kiezen, het is zeer belangrijk om te zorgen voor een goede spreiding en een optimale beveiliging van je assets. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het kapitaal dat je aanhoudt op een spaarrekening is er immers geen sprake van een bepaald vangnet wanneer het fout gaat.

Kan je met stablecoins dan geen enkele financiële groei realiseren?

De focus ligt bij het aanhouden van kapitaal op de blockchain in stablecoins dus duidelijk op kapitaalbehoud. Betekent dit dat er op geen enkele manier een bepaalde kapitaalgroei kan worden gerealiseerd? Dat nu ook weer niet. Het is op twee verschillende manieren mogelijk om je holdings in een bepaalde stablecoin te laten toenemen. Het gaat hierbij om de volgende opties:

  1. Je kan je holdings staken bij een exchange zoals Bitvavo;
  2. Het is mogelijk om stablecoins aan te houden bij een DeFi-platform als BlockFi;

Let op, het staken van stablecoins of het onderbrengen van deze assets bij een DeFi-platform is uiteraard niet zonder risico. Ook hier zal je dan ook zeker aandacht aan willen besteden. Toch, door deze opties te benutten kan je genieten van het beste van twee werelden.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin