Welke signalen kondigen het einde van een bearmarkt aan?

Einde bearmarkt signalen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Voor welke investeringsmarkt geldt dat er sprake kan zijn van twee verschillende soorten sentimenten. In eerste instantie is er de periode waarin er sprake is van een positief sentiment. In dat geval spreken we over een bullmarkt. In een dergelijke markt is er vaak sprake van louter en alleen een opwaartse koersbeweging met hier en daar mogelijks wat kleine(re) correcties. Echter zijn groene koersen steevast degene die in deze tijd de dienst uitmaken. Er bestaat echter ook nog zoiets als een bearmarkt. Tijdens een dergelijke markt is het sentiment heel wat negatiever.

We begrijpen best dat een bearmarkt een vervelende periode is om in te zitten. Dat geldt voor iedereen die er in het verleden reeds voor heeft gekozen om geld in bijvoorbeeld de cryptomarkt te investeren. Daar hoeven we ook verder niet vreemd over te doen, dat is nu eenmaal zo. Toch moet het gezegd dat een bearmarkt ook heel wat interessante kansen met zich meebrengt. Welke kansen dat nu precies zijn en welke signalen het einde van een bearmarkt kunnen “voorspellen” laten we je graag ontdekken door middel van de informatie op deze pagina!

Wat zegt een technische analyse over het einde van een bearmarkt?

Wanneer we het hebben over “signalen” spreekt het voor zich dat er al snel wordt gedacht aan het uitvoeren van een technische analyse. Er bestaan in de praktijk uiteraard tal van verschillende technische indicatoren die trachten te voorspellen hoe de evolutie eruit zal zien voor een bepaalde soorten cryptovaluta. Van belang om rekening mee te houden wanneer je gebruik gaat maken van dergelijke technische analyse indicatoren is dat ze vooral zijn gebaseerd op historische prijsactie. Dit betekent dat ze nooit een honderd procent garantie kunnen bieden voor de toekomst.

Bovenstaande gezegd hebbende spreekt het voor zich dat er diverse indicatoren zijn die door de jaren heen hun belang hebben aangetoond. Dat bovendien niet alleen maar binnen de cryptomarkt, maar ook reeds binnen de reguliere aandelenmarkt. Denk op dit vlak dan bijvoorbeeld aan:

  • Fibonacci Retracements;
  • Bollinger Bands;
  • Relative Strength Index;
  • Het On-Balance Volume;

Het kan zeker geen kwaad om gebruik te maken van dergelijke indicatoren, zolang je, je er maar bewust van bent dat ze geen enkele garantie kunnen bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld de slaagkansen van een trade of een langdurige investering vergroten, maar een echte zekerheid heb je nooit. Zolang je dit in het achterhoofd houdt zit je uiteraard goed.

Is er sprake van een verandering in sentiment?

Het uitvoeren van een grondige technische analyse kan er in de praktijk voor zorgen dat je reeds een degelijke indicatie krijgt van de richting die de markt uitgaat. Echter moet zich dit uiteraard ook laten zien in het daadwerkelijke sentiment dat overheerst binnen de cryptomarkt. Een positieve outlook is natuurlijk slechts echt een positieve outlook wanneer er daadwerkelijk terug motivatie bestaat onder (potentiële) investeerders om in te stappen. Ontbreekt die motivatie? Dan zal er bezwaarlijk sprake kunnen zijn van een echte bullmarkt. Een tijdelijke oplevering van de koersen hoeft dus zeker niet automatisch te betekenen dat de bearmarkt in het verleden ligt.

Net omwille van het feit dat de markt zeer moeilijk te timen valt wordt het door experten aangeraden om niet in één keer met al je investeringskapitaal in te stappen. In plaats daarvan kan het interessant zijn om de zogenaamde DCA-methode toe te passen. Door periodiek in te stappen werk je aan een interessante gemiddelde aankoopkoers waar je over de lange(re) termijn altijd het meeste rendement op zal weten te realiseren.

Let op! Het einde van een bearmarkt kan nooit 100% worden voorspeld!

In het bijzonder voor de cryptomarkt geldt dat we kunnen stellen dat het een vrij gevoels gedreven markt is. Wat bedoelen we hier nu precies mee? Zeer eenvoudig. In eerste instantie is het van belang om te beseffen dat er één fundamenteel verschil is tussen enerzijds de cryptomarkt en anderzijds bijvoorbeeld de traditionele aandelenbeurs. Voor deze laatste geldt namelijk dat ze volledig is gereguleerd. Dat zorgt ervoor dat er een belangrijk stuk onzekerheid wordt weggenomen. Die onzekerheid zit op moment van schrijven wel nog wat ingebakken in de cryptomarkt.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de cryptomarkt aanzienlijk vatbaarder is voor volatiele koersbewegingen. Dat zien we ook elke dag terug in het koersverloop van de meeste cryptovaluta’s. Dergelijke vaak extreme koersschommelingen zijn op de beurs eerder een absolute uitzondering. Dit is iets wat je als investeerder wel altijd in het achterhoofd moet houden. 

Ook al lijkt het einde van een bearmarkt bij crypto nabij, het is altijd mogelijk dat er zich plots een verandering in de markt voordoet waardoor de beren het toch weer blijken te winnen van de stieren. Hou er dus altijd rekening mee dat het einde van de bearmarkt nooit met 100% zekerheid kan worden voorspeld.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin