Celo: hoe te kopen + koers (uitleg & review)

Op zoek naar meer info over Celo? Check dit artikel en ontdek of deze coin de wereld kan veroveren!

Celo
Cijfer
3.2/5

Eén van de vaakst gebruikte en tevens ook eenvoudigste manieren om geld over te maken in Nederland is het versturen van een zogenaamde Tikkie. Het lijkt in eerste instantie nog niet mogelijk te zijn om op een dergelijk eenvoudige wijze crypto betalingen uit te voeren… of toch? Nu is er namelijk het project Celo. 

Zij wil eigenlijk een crypto-alternatief bieden voor het versturen van een Tikkie. Klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe verloopt dat precies in de praktijk? Dat en nog veel meer laten we je graag ontdekken hier op deze pagina!

Opgericht in 2017
Ticker Celo
Token PoS
Staken Ja
Whitepaper Ja
Roadmap Nee
Team Bekijk
Website Bezoek

Pluspunten

✔️ Stabiele overdracht van digitale valuta
✔️ Validators kunnen aanspraak maken op beloningen

Minpunten

❌ Niet compatible met het Ethereum netwerk

Een eerste kennismaking met Celo

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven kunnen we Celo het best omschrijven als een blockchainproject dat zich als doel heeft gesteld om betalingen met cryptocurrencies zo eenvoudig mogelijk te kunnen realiseren. 

Dit betekent dat er geen sprake bij is van complexe, gecodeerde adressen die beheerd dienen te worden. In plaats daarvan is het mogelijk om cryptocurrencies te versturen door gebruik te maken van de mobiele telefoonnummers. 

Met de introductie van Celo op de markt verscheen ook het platform genaamd ‘Celo Dollars’. In eerste instantie leek het er nog naar uit te zien dat gebruikers van Celo verplicht waren om de mobiele applicatie op hun smartphone of tablet te installeren. Dat is echter niet correct. Wanneer je gebruik maakt van dit platform is het installeren van de app helemaal niet vereist.

Bij het openen van een account bij Celo wordt ervoor gekozen om het telefoonnummer van de gebruiker in kwestie te koppelen aan een bepaald adres. Vervolgens wordt er door het systeem voor gezorgd dat er een cryptografische hash wordt gemaakt van het telefoonnummer welke vervolgens kan worden opgeslagen in de blockchain. 

Uiteindelijk is het eveneens mogelijk voor gebruikers om waarde te versturen door gebruik te maken van de populaire mobiele applicatie WhatsApp. Om dit te kunnen doen is het downloaden van de Celo app evenwel wel vereist.

Een aantal gerenommeerde investeerders

In de theorie klinkt bovenstaande natuurlijk allemaal fantastisch. De vraag die we ons dan echter meteen moeten stellen is hoe realiseerbaar dit concept is in de praktijk. 

Wanneer we dat doen kunnen we stellen dat er heel wat gerenommeerde partijen blijkbaar alvast veel vertrouwen hebben in het principe van Celo. Zo slaagde het project erin om reeds investeringen te ontvangen van partijen zoals:

  • Andreessen Horowitz’s;
  • YardCapital;
  • Coinbase Ventures;
Celo

In totaal zouden bovenstaande partijen samen met nog verschillende andere investeerders hebben gezorgd voor een beschikbaar vermogen van zomaar even 36,5 miljoen dollar. Dit gecombineerd met de zogenaamde tokenbod zorgt ervoor dat de schatkist van Celo bestaat uit ruim 46,5 miljoen Amerikaanse dollar. 

Bij monde van medeoprichter Rene Reinsberg werd gesteld dat de nieuwste fondsenwerving specifiek zal worden gebruikt om het lopende ontwikkelingswerk te kunnen bekostigen. Bovendien zouden ook de community subsidies ermee worden betaald die zijn vereist ter ondersteuning van het ecosysteem.

Welke concrete voordelen biedt Celo?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Celo-systeem. In eerste instantie kunnen Celo Dollars helpen bij een stabiele overdracht van digitale waarde tussen gebruikers. Voor deze CUSD-token geldt dat ze een stablecoin is die op moment van schrijven (nog) door het leven gaat als een ERC-20 token. Dit betekent dat ze gekoppeld is aan de prijs van de Amerikaanse dollar. 

Voor de CELO-token geldt dat er in tegenstelling tot de CUSD-tokens sprake is van een vastgestelde voorraad. Het aanmaken van een CUSD-token gebeurt eenvoudigweg door het versturen van een bepaalde hoeveelheid aan CELO naar de reserve van de Celo Foundation. Voor deze organisatie is het eveneens mogelijk om CUSD te burnen door ze terug om te zetten in de CELO-token.

Omwille van het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een vastgestelde hoeveelheid aan CELO spreekt het voor zich dat dit de waarde van de token alleen maar ten goede kan komen. Stijgt op een bepaald ogenblik de vraag naar deze token? Dan zorgt het gelijkblijvende aanbod ervoor dat de Celo koers een aardige sprong kan pakken. Dit zorgt ervoor dat deze token potentieel interessant kan zijn voor investeerders om naar te kijken.

Het systeem van Celo maakt tot slot gebruik van zogenaamde validators. Voor dergelijke gebruikers die een bepaalde hoeveelheid aan CELO-vasthouden en deze regelmatig gebruiken om mee te stemmen geldt dat ze aanspraak kunnen maken op verschillende beloningen. Ook dit zou zomaar een extra reden kunnen zijn voor crypto-investeerders om te kijken in de richting van dit project.

Een toegankelijke manier om gebruik te maken van crypto

Voor verschillende mensen geldt nog steeds dat ze vinden dat de kloof met de cryptomarkt nog iets te groot is. In het bijzonder de complexiteit van bijvoorbeeld een wallet is een doorn in het oog voor heel wat potentiële gebruikers. 

Daar kan Celo zomaar een prima alternatief voor bieden wanneer ze haar doelstelling volledig weet te realiseren in de praktijk. Ook de ondersteuning voor betalingen via WhatsApp klinkt zeer veelbelovend. Sowieso een project om in het oog te houden dus!

Waar Celo kopen?

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Krijg €10 cash Bonus

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 360 crypto's

Coinmerce review
#3
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.