Marlin (POND): kopen + verwachting (uitleg & review)

Hoe werkt het open protocol van Marlin (POND)? Voor welke toepassingen wordt het gebruikt? En waar kun je POND kopen? Lees onze review!

Marlin
Cijfer
4.5/5

Ben je op zoek naar een nieuw protocol en token om in te investeren? Dan kun je wellicht Marlin overwegen. Marlin is een zogenaamd open protocol. Dit protocol is ontwikkeld uit onvrede over de traagheid van transacties die sommige munten met zich meebrengen. Daarom is Marlin een protocol waarmee onder meer DeFi-applicaties gehost kunnen worden. Verder zijn er mogelijkheden voor Web 3.0 toepassingen. 

Deze cryptocurrency bestaat aan de hand van ‘knooppunten’ in het Marlin network. Deze knooppunten noemen we Metanodes die draaien op MarlinVM. Daarmee is het mogelijk om met een lage vertraging de blockchain aan te passen of netwerken op elkaar aan te sluiten.

Kort gezegd kun je met Marlin dus gecentraliseerde web applicaties opzetten via de blockchain. Daarmee heb je dus een wezenlijk verschil met Web 2.0, waarbij je vooral hosting nodig hebt. In principe is Marlin dus een soort hosting via de blockchain.

Opgericht in 2018
Ticker POND
Token ERC20
Staken Ja
Whitepaper Ja
Roadmap Nee
Team Bekijk
Website Bezoek

Pluspunten

✔️ Relatief jonge munt
✔️ Stabiele groei

Minpunten

❌ Nog maar op weinig grote exchanges verkrijgbaar

De geschiedenis van Marlin

Marlin is een relatief nieuwe cryptomunt en eigenlijk nog veel meer dan dat. De ontwikkelaars zien Marlin als een netwerk die het huidige internet moet kunnen vervangen. Alle websites en web-apps worden decentraal op de Ethereum blockchain opgeslagen. Marlin is ontstaan in 2018 en is daarmee één van de nieuwere cryptomunten en protocollen. 

Het protocol werd opgericht door Siddharta, Prateesh en Roshan. Zij hebben ieder een brede ervaring in peer-to-peer-netwerken. Het project is ontstaan nadat de ontwikkelaars samen hadden gewerkt bij de Ethereum Stichting.

Zo was Siddharta de ontwikkelaar van Zilliqua. Dit was de eerste blockchain met een hoge doorvoer. Siddharta had eerder voor Microsoft en Adobe gewerkt en heeft bovendien twee patenten in de Verenigde Staten op zijn naam staan. Prateesh is een PhD-kandidaat en studeert aan de MIT, de technische universiteit van Massachusetts. Hij focust zich daar op computernetwerken. Roshan is een open-source ontwikkelaar die onder meer mee heeft geschreven aan Boost C++-bibliotheken.

Marlin is in veel opzichten een uniek protocol. Dit is een zogenaamd layer-0 project. Marlin is vooral bedoeld om een gedecentraliseerd internet op te zetten. Waar worden deze versleutelde bestanden gehost? 

Bij het huidige internet heb je daarvoor een hosting server nodig. Maar dat is bij Marlin zeker niet het geval, want de bestanden worden peer-to-peer, dus tussen twee computers, uitgewisseld.

Marlin POND

Hoe werkt Marlin?

Marlin is dus een protocol, maar het heeft ook een eigen crypto. De afkorting voor deze crypto heet POND en kent een aantal voordelen om deze te gaan verhandelen. Ten eerste is Marlin een open source blockchain protocol. 

Daarmee is het mogelijk om allerlei problemen rondom schaalbaarheid, privacy, performance en dergelijke op te lossen. Er zijn maar een aantal Layer 0-projecten waarmee je blockchains kunt schalen. Over het algemeen zijn de toepassing op het Ethereum blockchain van een andere order; de Layer 2 toepassingen. Deze toepassingen zijn minder goed schaalbaar en hebben daardoor allen hun eigen problemen.

Voordeel van POND

Het voordeel van Marlin is dat het relatief ‘plug- en play’ is. Eenmaal Marlin is geïnstalleerd als knooppunt, kunnen grote hoeveelheden aan data in een korte tijd worden binnengehaald en verwerkt. Dit protocol heeft namelijk hoge doorvoersnelheden.

Juist om die reden is Marlin ook als cryptomunt aantrekkelijk. Want er is een hoge, positieve volatiliteit. Sinds het ontstaan van Marlin in 2018 waren er maar weinig crashes en liep de waarde steeds verder op. 

Daarmee kan POND zeker een interessante investering zijn. De prijs is uiteindelijk gestabiliseerd, wat aantoont dat het een betrouwbare munt is. Zo meteen vertellen we meer over de verwachtingen van Marlin, maar het is eerst belangrijk om te weten hoe je precies in Marlin (POND) kan investeren.

Om in Marlin te kunnen investeren, heb je een broker of een platform nodig. Een van deze platforms is Bitvavo. Bitvavo is een betrouwbaar platform om deze cryptocurrency aan te kunnen kopen. 

De keuze voor Bitvavo is uitstekend, omdat je meerdere hosted wallets aan kunt maken en zo dus Marlin in een eigen wallet op kunt slaan. Verder is deze munt ook zeker aantrekkelijk voor beginners, vanwege de lagere instapprijzen en relatief jonge leeftijd.

.

Verwachtingen van Marlin

Als je geld investeert in Marlin, wil je graag weten wat de verwachting van de munt is. Is de verwachting dat de prijzen omhoog zullen schieten en moet je daarom nu instappen, of kun je beter even wachten? Eén Marlin kost slechts 8 dollarcent. Dat is een heel andere prijs dan de tienduizenden dollars die voor een Bitcoin gerekend worden. De verwachting is dat de prijzen verder zullen stabiliseren. Een prijsstabilisatie bij een cryptomunt is juist een goed teken aan de wand. Je hebt minder te maken met een geldbubbel zoals je bijvoorbeeld wek vaak bij Bitcoin ziet.

Daarmee zien experts Marlin als een serieus project dat je tussen blockchain en cryptoprojecten kunt gebruiken. Hoe de koers van Marlin precies verloopt, kun je ook inzien in je Bitvavo-account. De munten zijn daar eenvoudig aan te kopen. Want één ding is zeker: Marlin is een snel groeiende cryptocurrency. Steeds meer cryptocurrency fanaten hebben de munt omarmd en zijn nu onderdeel van de steeds verder groeiende community. 

De ontwikkeling van Marlin staat allesbehalve stil. Er worden door ontwikkelaars steeds weer nieuwe projecten opgestart en er worden ook meer partnerschappen aangegaan. Dit is positief voor de prijs op langere termijn. Het is belangrijk om van tevoren te weten hoe de munt zich zal gaan gedragen. Dit noemen we de prognose.

Prognose is en blijft lastig

We kunnen concluderen uit het verleden dat Marlin een stijgende cryptomunt is. Deze munt stijgt vooral vanwege de positieve ontwikkelingen. Er wordt steeds weer opnieuw ontwikkeld aan de munt en er zijn steeds meer adoptanten die er echt in geloven. 

Daarom is de verwachting dat over een paar jaar de waarde van de munt gestegen is. Kijk bij het instappen in Marlin altijd goed naar de huidige koers. Op basis van het verleden en de huidige POND koers kun je iets zeggen over de toekomstige prijs.

Ons advies is als je in Marlin wilt investeren, is om te kiezen voor een veilige manier van investeren. Koop dus niet meteen alle Marlin cryptomunten die je wilt hebben, maar besluit om iedere maand een beetje bij te kopen. Zo hoef je niet meteen alles in één keer te investeren. 

Daalt de Marlin cryptocurrency, dan maak je niet meteen veel verlies. Stijgt het, dan heb je een mooi gemiddelde. Wil je als trader op korte termijn geld verdienen, dan zal je meer moeten investeren. 

Nadeel is wel dat de prijzen ook behoorlijk kunnen zakken en dan ben je je geld sneller kwijt. Toch zijn de toekomstverwachtingen van Marlin over het algemeen volgens experts erg positief.




Blockchain achter Marlin

Marlin is een zogenaamd layer 0 protocol dat is gebaseerd op de Ethereum blockchain. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld webapps en andere decentrale apps middels peer to peer met elkaar worden uitgewisseld. Daardoor heb je bijvoorbeeld geen hostingpartij meer nodig en zijn de apps beter beveiligd. Doordat Marlin Ethereum als blockchain gebruikt en daarover een eigen laag heeft gebouwd, is er meer ruimte voor schaalbaarheid, veerkracht en decentralisatie.

Eén van de grootste nadelen van de huidige blockchains is het feit dat de doorvoer van grote blokken erg traag is. Daardoor kan het blockchain netwerk zich onvoorspelbaar gaan gedragen. Doordat Marlin plug-en-play is, is het mogelijk om de doorvoersnelheid te vergroten, terwijl er maar weinig wijzigingen aan het protocol hoeven te worden gemaakt. 

Bovendien is bij sommige andere cryptocurrency het aantal knooppunten gelimiteerd om op die manier lage bevestigingstijden te bewerkstelligen. Deze gedachte is dankzij het ontstaat van Marlin niet meer nodig.

Token model
Token model Marlin

Koersschommelingen van de munt

Marlin heeft al voordeel dat het een volatiele munt is. Dat betekent dat het redelijk stabiel is en dat de prijzen niet extreem dalen of stijgen. De afgelopen tijd lag de waarde van Marlin rond de 5 tot 10 cent per crypto-eenheid. Daardoor heb je niet te maken met een forse stijging en heb je geen hoge hartslag als je de volgende ochtend even kijkt hoe het met de waarde gesteld is.

De schommelingen liggen tussen één cent per dag. Omgerekend kunnen de waardes van de munt zo’n tien procent stijgen of dalen. Dat is tekenend voor de meeste stabiele munten. Verder kennen we de schrikverhalen van Bitcoin, waarbij mensen duizenden dollars per dag verloren door enorme koersschommelingen. Dat is bij Marlin zeker niet het geval. Investeren in Marlin kan ertoe leiden dat je een klein verlies of een kleine winst maakt. Daardoor is het aantrekkelijk om per maand iets bij te kopen of juist te verkopen.

Daarmee is handelen in Marlin een stuk minder spannend dan bij bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum het geval is. Er zijn geen grote crashes bekend, zoals bij sommige andere munten wel het geval is. Weet je nog niet veel over crypto en wil je redelijk risicoloos investeren in een nog redelijk onbekende munt, zodat je zonder al te grote gevolgen steeds een beetje bijleert, dan is Marlin een goede keuze.

Voor- en nadelen van Marlin

Is Marlin een goede keuze om in te investeren? Dat bepaal je over het algemeen door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wij vinden van wel, vanwege de stabiliteit van de munt. Het is een uitstekende munt om mee te handelen vanwege de hoge volatiliteit,

Het project is verder ook een goede belofte voor de toekomst. Er wordt immers steeds weer aan doorontwikkeld en door de stabiele koers is het een interessante munt voor handelaars en investeerders. Bovendien is vanwege de lage prijs deze munt ook goed te gebruiken voor beginnende cryptohandelaars. Je raakt immers niet meteen duizenden euro’s kwijt als de munt een beetje zakt.

POND is één van de bekendste en meest betrouwbare cryptomunten. Daarmee is de munt redelijk liquide. De risico’s zijn daardoor minder hoog. Toch is het aan te raden om alleen te investeren in Marlin met wat je echt kunt missen.

Marlin crypto staken

Marlin werkt via de Ethereum blockchain en daarmee is het mogelijk om deze munt te staken. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een smart contract of een exchange. Een goede manier om Marlin crypto te staken is door gebruik te maken van de stakingsoptie in je crypto wallet. Bitvavo ondersteunt deze mogelijkheid bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om te onthouden dat Marlin werkt aan de hand van Ethereum. Ga je met Marlin handelen aan de hand van een smart contract, dan kost dit een bepaald verbruik. Dit verbruik wordt gerekend als ‘gas’. Je betaalt daardoor een vergoeding voor het gebruik van het contract. Daarom kan het nodig zijn om naast Marlin ook Ethereum in je wallet te hebben.

Hoe is Marlin beveiligd?

Marlin is ontwikkeld door ontwikkelaars met een behoorlijke staat van dienst. Daarnaast is Marlin gebouwd op de Ethereum blockchain. Dat betekent dat de correctheid van de uitvoering van smart contracts is beveiligd door de Ethereum blockchain en haar nodes.

Verder bestaat het Marlin protocol uit verschillende Metanodes. Het netwerk is beveiligd tegen DDoS-aanvallen en spamaanvallen. Op die manier zal het netwerk niet snel offline gaan.

Waar Marlin (POND) kopen?

Ben je geïnteresseerd geraakt in Marlin vanwege de vele voordelen? Dan wil je er vast een paar aanschaffen om te kijken of dit iets voor je is. Dit kan door de cryptomunten aan te schaffen via een exchange. Zelf hebben we goede ervaringen met het kopen van POND of Marlin Protocol aan de hand van Bitvavo.

Bitvavo is Nederlands beste crypto exchange die gebruikmaakt van hosted wallets. Door een gratis account aan te maken, kun je Marlin Protocol kopen, verkopen, verzenden en ontvangen vanaf elke locatie. Het maakt dus niet uit waar in de wereld je je bevindt en of je je cryptomunten beheert via mobiel of laptop. 

Je koopt deze munten aan via iDEAL of Bancontact. Je euro’s worden dan meteen omgezet in Marlin. Dat tegen een zeer lage maximale handelsvergoeding van 0,25 procent. Het opslaan van Marlin Protocol in de hosted wallet van Bitvavo is volledig veilig.

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Krijg €20 cash Bonus

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 370 crypto's

Coinmerce review
#3
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.