MASK Network: hoe kopen + verwachting (uitleg & review)
MASK Network moet censuur op het web tegen gaan, doordat gebruikers in staat zijn berichten te kunnen versleutelen. Lees er alles over!
- Laatste update: januari 11, 2024
Ben je op zoek naar een protocol en token dat werkt aan de hand van de Ethereum blockchain? Dan kun je overwegen om te investeren in MASK Network. Dit is een protocol dat werkt op de Ethereum blockchain en heeft overeenkomsten met andere decentrale protocollen zoals bijvoorbeeld Marlin.
Steeds meer ontwikkelaars laten zich inspireren door een visie die Web 3.0 heet. Tegenwoordig kunnen we communiceren met andere partijen dankzij de tussenkomst van centrale servers. Dat maakt het internet op sommige gebieden ook meteen kwetsbaar. We horen steeds vaker dat diensten van bijvoorbeeld de overheid of banken het slachtoffer zijn van DDoS-aanvallen. Dat komt door de aanwezigheid van centrale servers.
Bij Web 3.0 worden er geen centrale servers meer ingezet, maar worden de afspraken gevat in een smart contract. Bovendien wordt de informatie met de partijen uitgewisseld middels het peer-to-peer principe. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een social medium zoals Facebook of Twitter op een decentrale blockchain zou kunnen zetten. De Ethereum blockchain is daarvoor uitermate geschikt.
Opgericht in | 2018 |
Ticker | MASK |
Token | ERC20 |
Staken | Ja |
Whitepaper | Niet beschikbaar |
Roadmap | Niet beschikbaar |
Team | Onbekend |
Website | Bezoek |
Pluspunten
✔️ Versleutelen van berichten
✔️ Brug van Web 2.0 naar Web 3.0
Minpunten
Geen roadmap, info over team & whitepaper beschikbaar
Dumpen van MASK door ontwikkelaars
Voorkomen van censuur middels MASK Network
Deze toepassingen worden wat betreft de ontwikkelaars van MASK vooral gezocht in het versleutelen van posts op sociale media zoals Facebook en Twitter. Op die manier kan censuur voorkomen worden.
In de toekomst zullen steeds meer toepassingen van Web 2.0 veranderen naar Web 3.0. Dat betekent dat websites en apps niet langer meer bij een hosting partij worden ondergebracht, maar worden versleuteld in de blockchain van Ethereum.
Dit werkt aan de hand van het peer-to-peer principe. Met MASK zou het mogelijk moeten worden om bijvoorbeeld interactieve sociale netwerken, waarbij gebruikers de inhoud genereren, onder te brengen in een gedecentraliseerd netwerk.
Dit betekent dat je een soort point-to-point berichtentoepassing hebt. Een blockchain die daar uitermate geschikt voor is, is Ethereum. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de toekomst volgens het Web 3.0-principe sociale netwerken zoals Twitter en Facebook in de blockchain onder te brengen.
Gebruikers kunnen versleutelde berichten en cryptocurrencies verzenden. MASK is uitgegroeid tot een serieuze speler voor de toekomst. Van oorsprong was het alleen maar een widget waarmee gebruikers berichten op Twitter en Facebook tegelijkertijd konden versleutelen.
Toch heeft de ontwikkelaar achter MASK Network niet bedoeld om een nieuwe soort Facebook of Twitter op te gaan richten die dan volledig gebaseerd is op de Ethereum blockchain. Het is dus geen vervanger, maar moet worden gezien als aanvulling op het veilig verzenden en ontvangen van informatie die we op social media kunnen vinden. Juist om deze reden komt de oorsprong van MASK Network uit het verleden als een aparte plugin. Tegenwoordig is MASK Network veel meer dan dat. Zo heeft het protocol nu een eigen token die op zijn hoogtepunt zeker de moeite waard was.
De geschiedenis van MASK
De geschiedenis van MASK Network vinden we in China. In Shanghai werd het protocol opgericht door Suji Yan. Suji Yan was voorheen een onderzoeksjournalist en is afgestudeerd als ingenieur.
Voordat MASK Network ontstond, waren er al een paar producten door deze ingenieur op de markt gebracht. In China is er veel behoefte aan minder censuur en meer sociale vrijheid. Dit zijn dan ook de waarden waar de oprichter zicht op heeft gebaseerd.
In 2018 werd dit nieuwe crypto protocol officieel op de markt gezet. Het was toen nog een browser extensie die gebruikers van Facebook en Twitter konden gebruiken om hun berichten versleuteld te verzenden aan de hand van Web 3.0 technologie.
In november 2020 wist MASK Network tijdens een investeringsronde 2 miljoen dollar op te halen. Verschillende ondernemingen investeerden in dit nieuwe protocol. De ronde werd geleid door HashKey en Hash Global.
Een half jaar later volgde er een nieuwe investeringsronde. Zo wist MASK Network in februari 2021 ruim 3 miljoen dollar op te halen bij individuele investeerders en instituties. Onder meer Digital Currency Group en Animoca Brans hebben geïnvesteerd.
Later die maand werd er nog eens 40 miljoen dollar opgehaald in een openbare aanbieding. Eén token kostte van tevoren 3,90 per token. 36 uur later kostte de token 13,22 dollar per token. De liquiditeit werd verbeterd door 2 miljoen dollar in MASK, 1 miljoen dollar in Ethereum en 1 miljoen dollar in USDC te plaatsen.
Samen met andere Initial Twitter Offers en investeringsrondes heeft MASK Network nu zo’n bijna 43 miljoen dollar op weten te halen.
Hoe werkt MASK Network?
Met MASK Network is het mogelijk om een extra laag privacy toe te voegen aan social media, zoals Twitter en Facebook. MASK Network heeft een gedecentraliseerde end-to-end codering. Daarmee is het mogelijk informatieoverdracht en het interpreteren van deze informatie versleuteld te laten verlopen.
De berichten worden daarbij asymmetrisch versleuteld. Dat betekent dat de versleuteling op twee manieren gebeurt: aan de hand van een openbare sleutel voor het coderen van de informatie en een privésleutel voor het decoderen van de informatie. In de praktijk geldt dat als een bericht via MASK wordt verzonden, het wordt versleuteld aan de hand van de openbare sleutel naar de aangewezen ontvangers. Als de ontvanger het bericht heeft ontvangen, wordt het bericht ontsleuteld en wordt het bericht weergegeven in Plain Text (zonder versleuteling).
Verder heeft MASK Network een eigen token die werkt op blockchain portemonnees. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de token te bewaren in een hosted wallet zoals die via Bitvavo. Het is verder met MASK Network mogelijk om cryptomunten zoals Ethereum te bundelen in een slim contract en deze op Twitter te delen, zodat anderen deze weer kunnen claimen.
Verwachtingen van MASK
De verwachting van experts is dat de prijzen van MASK Network tokens de komende tijd weer zullen stijgen. Dat komt vooral door de komst van NFT’s en de populariteit daarvan. NFT zijn Non Fungible Tokens.
Dat betekent dat ze niet kunnen worden ingewisseld en bovendien dat er maar één van deze token bestaat. Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat kunstwerken zoals schilderijen of populaire memes aan de hand van NFT verkocht worden.
Daarnaast zijn ook decentrale financiële toepassingen steeds verder in opkomst. Deze tokens geven investeerders de mogelijkheid om een trend aan te tonen. Vooral de hoge mate van privacy leidt ertoe dat veel investeerders willen investeren in de token.
Mechanisme tegen hoge inflatie
Het investeren in MASK Network tokens is vooral populair onder investeerders die weinig risico willen lopen. Er is namelijk een mechanisme tegen een hoge inflatie ingebouwd in het protocol. Daardoor kun je relatief veilig investeren in deze token. De verwachting van de prijs is dan ook dat deze verder zal gaan stijgen. Daarmee kan MASK Network op langere termijn een goede investering zijn. De toenemende populariteit van DeFi en NFT geeft te denken dat het een goed moment is om in te stappen. Daarnaast wordt het binnenkort mogelijk om de token met meer diensten uit te breiden, zoals bijvoorbeeld opslag van data.
Het is uiteraard vooral interessant om de token te kopen als er een dipje is. Het dipje kan dagenlang aanhouden, waardoor je meer dan genoeg tijd hebt om aan de hand van Bitvavo dergelijke tokens aan te schaffen. Het is een goed moment om tokens nu aan te schaffen, want de waarde is zelfs 90 procent lager dan zijn all-time high. Maar de verwachting is wel dat de prijzen weer zullen stijgen. Al kunnen we waardes van 30 dollar per token op korte termijn waarschijnlijk wel vergeten.
Ben je van plan om wat langer geduld te hebben met MASK Network tokens, dan kan de investering voordelig uitpakken. Cryptocurrencies zijn vrijwel altijd volatiel en dat is bij MASK crypto ook zeker het geval. Waarschijnlijk zal de waarde in de komende 12 maanden stijgen tot 20 dollar per token. In 2025 ligt de waarde op zo’n 100 dollar per token.
Dat betekent dat de waarde van de munt met zo’n 5 procent per maand meer waard wordt. Houd er wel rekening mee dat er zich koersschommelingen voor kunnen doen. Voordat je in de munt gaat investeren, is het raadzaam om deze koersschommelingen te onderzoeken. Deze koersschommelingen van MASK werden vooral veroorzaakt door handelingen van de ontwikkelaars achter de munt. Het zou dus in de toekomst nog eens kunnen gebeuren. Lees je daarom goed in over de koersschommelingen.
Koerswisselingen van de munt MASK
Toen MASK Network in 2018 werd geïntroduceerd, kostte één token nog bijna 4 dollar. 36 uur later was de prijs verdrievoudigd met ruim 13 dollar per token. Dat betekent dat de prijzen in een paar uur sterk kunnen stijgen. De MASK-prijs heeft een hoogtepunt beleeft naar maar liefst ruim 31 dollar per token. MASK Network heeft eerder in 2021 4 procent van het totale aanbod geveild. Op die manier kon de werkelijke waarde van de tokens worden bepaald. Als de marktprijs was overschreden, stopten mensen met het kopen van de token.
In de praktijk bleek de waarde dus veel lager te liggen dan de waarde van 31 dollar. Daardoor is de prijs van deze munt met ruimt 70 procent gedaald. Nu is de munt nog ongeveer 7 dollar per token waard. Dat betekent dus dat als je wilt investeren in deze munt, je er goed bij stil moet staan dat de waarde de afgelopen tijd fors gedaald is.
Momenteel staat de token op plek 345. Er zijn zo’n 12,8 miljoen tokens in omloop, wat neerkomt op een market cap van 88,8 miljoen dollar.
Voor- en nadelen van de munt
Er zijn verschillende voordelen aan de keuze voor MASK Network. Zo wordt het vooral ingezet als een brug van Web 2.0 naar Web 3.0. Dat betekent dat het mogelijk is om de berichten op Facebook en Twitter decentraal te versleutelen. Door de versleuteling kan censuur worden tegengegaan. Het is dan ook zeker geen toeval dat de munt zijn oorsprong in China vindt. In China komt het immers vaak voor dat berichten op sociale media zoals Facebook en Twitter onder censuurwetgeving worden verwijderd, of dat er juridische gevolgen gelden voor hen die de berichten geplaatst hebben.
Daardoor is het versleutelen van informatie een welkome toevoeging. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld premiumfuncties te gebruiken, governance toe te passen of DApplets te ontwikkelen. De waarde van de munt is relatief stabiel en stijgt ongeveer 5 procent per maand. Daarmee kan het aantrekkelijk zijn om in deze token te investeren.
Denk ook aan de nadelen van deze munt. Het gebeurt wel vaker dat de munten worden verkocht op de markt door de ontwikkelaars van de munt, om zo de realistische waarde van de munt te bepalen. De laatste keer dat dit is gebeurd, is de waarde uiteindelijk met wel 90 procent gezakt. Als de ontwikkelaars dit dus nog eens zullen doen, kun je ervan uitgaan dat je snel geld kwijt bent.
Ons advies: wees voorzichtig met het investeren in MASK Network tokens. Investeer alleen het geld dat je kunt missen. Investeer nooit een groot bedrag in één keer. De kans dat je geld kwijtraakt, is dan groot.
Waar koop je MASK Network?
Wil je gaan investeren in MASK Network tokens? Dan is het slim om deze tokens aan te kopen via Bitvavo. Bitvavo is een online exchange met een hosted wallet. Op die manier kun je je tokens veilig bewaren, kopen en verhandelen. Bitvavo is de beste exchange van Nederland en heeft lage handelskosten van slechts 0,25 procent. Bovendien hoef je dan zelf de tokens niet te minen, maar koop je deze eenvoudig aan via iDEAL en Bancontact.
Dankzij onder meer de mobiele app is het mogelijk om je crypto gemakkelijk te kopen en te verkopen. De waarde van MASK Network tokens kunnen behoorlijk schommelen. Om deze reden is koersverloop in de app volgen een welkome toevoeging. Het investeren in MASK Network is met Bitvavo eenvoudig, waardoor je ook als beginneling gemakkelijk met de tokens kunt beginnen.
Ten eerste kun je een gratis account aanmaken waarmee je de tokens kunt kopen, verkopen, verzenden en ontvangen. Daarna verifieer je je rekening en kun je je euro’s omzetten naar MASK Network tokens. Een Bitvavo wallet biedt 8 verschillende betaalmethodes. Op het moment van schrijven kost één MASK Network token ongeveer 7 euro per token.
Advertentie