Perpetual Protocol (PERP): kopen + koers (uitleg & review)

Perpetual Protocol, afgekort PERP maakt het mogelijk om financiële transacties te regelen via DeFi platformen. Hoe dat zit, lees je hier!

Perpetual Protocol
Cijfer
3.8/5

Als je op zoek bent naar een nieuw protocol en token om in te investeren, kun je Perpetual Protocol gaan verkennen. Dit is een relatief nieuwe token die wordt afgekort tot PERP. Dit protocol is gebaseerd op de Ethereum blockchain en maakt gebruik van alle voordelen die de Ethereum blockchain te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van smart contracts. Met dit protocol is het mogelijk om op een zogenaamde DeFi-platform financiële producten te kopen. Zo is het uiteraard mogelijk om cryptomunten te kopen via bijvoorbeeld Bitvavo, maar PERP maakt ook andere zaken mogelijk.

Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van online weddenschappen, sluiten van een liquidity pool, het staken van crypto en zelfs aandelen zoals futures zouden mogelijk kunnen zijn. DeFi betekent dan ook ‘decentrale financiën’. Op deze manier is het mogelijk afspraken te maken, zonder dat je de gevolgen merkt van mensen die met afspraken sjoemelen. Want door je afspraken vast te leggen middels het Perpetual Protocol, moeten alle partijen zich er aan houden. Ideaal als het om afspraken gaat waar grotere bedragen mee gemoeid gaan.

Zo zou je bijvoorbeeld futures kunnen afsluiten voor grondstoffen die veel waard zijn, zoals olie of goud. Of je zet je fiatgeld zoals euro’s om in de cryptocurrency van PERP. Voor veel gebruikers van PERP daarom een interessante investering zijn. PERP werkt aan de hand van vAMM’s. Dit zijn de zogenaamde ‘virtual automated market makers’. In principe is dit het kloppende hart van een DeFi ecosysteem.

Opgericht in 2019
Ticker PERP
Token ERC20
Staken Ja
Whitepaper Ja
Roadmap Ja
Team Onbekend
Website Bezoek

Pluspunten

✔️ Eerste protocol op vAMM gebaseerd
✔️ Hoge betrouwbaarheid van Smart Contracts

Minpunten

❌ Je kunt snel aan waarde verliezen

Geschiedenis van Perpetual Protocol (PERP)

Perpetual Protocol is een relatief nieuw protocol en cryptomunt. Deze munt is opgericht in 2019 en heette in het begin eerst Strike. Later werd de naam omgedoopt naar Perpetual Protocol. 

Vanaf het begin af aan was dit protocol geïnspireerd op andere protocollen die het mogelijk maken om financiën decentraal te regelen. Het is dan ook geen geheim dat PERP is gebaseerd op bijvoorbeeld Synthetix en Uniswap. Het team heeft een aantal voordelen van deze protocollen aan elkaar verbonden aan de hand van een perpetual contract trading protocol op Ethereum.

Dit protocol is ontwikkeld in Azië. Beide ontwikkelaars zijn afkomstig uit Taiwan. De teamleden en adviseurs komen uit verschillende continenten, zoals Azië, Noord-Amerika en de Europese Unie. Het bedrijf achter dit protocol is gestationeerd op de Seychellen. De rest van de zaken worden afgehandeld in Taipei.

Hoe werkt PERP?

Je vraagt je nu vast af hoe PERP precies werkt. Het protocol is redelijk eenvoudig opgezet. Daardoor is het ook voor beginnelingen goed te begrijpen. In principe werkt Perpetual Protocol als volgt: er wordt een transactie gedaan. Daarvoor stuurt de handelaar een fonds naar het clearinghuis. 

Daarbij verstrekt hij verdere informatie over het bedrag. De transactie vindt plaats aan de hand van een hefboom. Het clearhuis stuurt de fondsen vervolgens naar een clearinghuis.

Perpetual Protocol

Clearinghuis

Het clearinghuis werkt aan de hand van de virtual automated market maker. Daarover zo meteen meer. Vervolgens zal de vAMM de storting en de hefboom aangeven. 

Daarna wordt bepaald of het gaat om long of short handelen. Het algoritme berekent uiteindelijk het te crediteren bedrag. De handelaar kan dan de positie sluiten. 

Als je dus al iets weet van hefbomen en winsten en verliezen, ben je in het voordeel met PERP. Zeker als je in het verleden al eens gehandeld het in bijvoorbeeld futures op de aandelenmarkt, is PERP een goed alternatief als cryptomunt.

Meerdere keren kwam het begrip ‘vAMM’ voorbij. Het voordeel hiervan is dat de prijzen voorspelbaar zijn, de markten onbevooroordeeld zijn en dat alle afgesloten contracten op de Ethereum blockchain volledig eerlijk en gegarandeerd zijn afgesloten. 

Met deze garanties weten handelaren altijd zeker dat de transactie eerlijk verloopt. Het neemt de risico’s op impernanent loss weg. Mocht dat wel voorkomen, dan betalen de stakers het verschil.

Impermanent loss komt op verschillende plekken in de cryptowereld voor. Het is daarom goed om te weten wat het betekent. Het maakt niet uit of je nu in crypto investeert om te speculeren of om projecten te steunen, er is altijd een reëel risico dat je geld kunt verliezen. 

Zeker in de wereld van DeFi platformen kun je ook relatief snel veel van je geld verliezen. Doordat PERP gebruikmaakt van zogenaamde vAMM’s, is dat risico een heel stuk kleiner. Impermanent loss betekent dus eigenlijk een verlies van kapitaal. Bij PERP is dit risico kleiner.

Verwachtingen van Perpetual Protocol

Het PERP-token heeft een behoorlijk marktkapitalisatie (market cap). Daarmee behoort het tot de top 150 wereldwijde cryptoprojecten. Gemiddeld gaat er zelfs 99 miljoen euro per dag in om. Er wordt dus volop gehandeld in PERP. Hoeveel tokens er maximaal beschikbaar zijn is nog niet helemaal duidelijk. Dit wordt afgestemd in de gemeenschap van het protocol. 

PERP is een veelbelovend protocol en dat ziet de gemeenschap dan ook. Sinds het ontstaan van de token (PERP) is de waarde al aan het stijgen. Er zijn daardoor gebruikers die relatief veel hebben verdiend aan hun investering in deze token. De prijzen stijgen alsmaar door, dus is het verstandig op tijd in te stappen. Het is nog zeker niet te laat, want genoeg analisten voorspellen dat de waarde in de toekomst nog verder toeneemt.

Voor het instappen is het wel belangrijk om een oogje in het zeil te houden betreft de koers. Zo weet je zeker dat je niet te veel voor je tokens betaalt. Je wilt immers de tokens zo goedkoop mogelijk aanschaffen en tegen een veel betere prijs van de hand doen. Momenteel betaal je voor één token tussen de 11 en 13 euro per token.

Blockchain achter PERP

 

De blockchain achter PERP is de Ethereum blockchain. Dat is niet voor niets, want met Ethereum blockchain is het mogelijk om smart contracts op te stellen. Dit is precies waarop PERP gebaseerd is. 

Je kunt immers contracten maken over het handelen, een online weddenschap of het verhandelen van grondstoffen zoals bijvoorbeeld goud of olie.

Juist doordat PERP op Ethereum werkt, is het mogelijk om de vAMM-automatisering te gebruiken. Zo wordt de kans op impermanent loss kleiner, terwijl het risico bij sommige andere op Ethereum gebaseerde tokens veel groter is.

Koerswisselingen van de munt

Er wordt veel gehandeld in PERP-tokens. Er gaat tot wel 99 miljoen euro per dag in om. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel tokens er maximaal beschikbaar zijn. Het zouden er ongeveer 150 miljoen tokens zijn die nu in omloop zijn. Doordat de waarde van PERP steeds een beetje hoger wordt, is het de vraag of het nu nog verstandig is om in deze cryptovaluta te gaan investeren.

In principe is het zeker nog niet te laat om nu in te stappen in PERP. Experts en analisten verwachten dat de prijzen zullen stijgen. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat je alleen geld investeert dat je kunt missen. Want hoewel de kans op impermanent loss een stuk kleiner is, is er natuurlijk wel een risico dat je een deel van je investering verliest. We raden daarom aan om een aantal tokens per maand aan te kopen en dus niet meteen duizenden euro’s in één keer te investeren.

Verder is het belangrijk om van tevoren onderzoek te doen naar het verloop van de koers. Een alsmaar stijgende koers klinkt aantrekkelijk, maar ‘the sky is the limit’ gaat niet in alle gevallen op. Want door te investeren ben je er nog niet zeker van dat de koers nooit omlaag kan. Op sommige dagen sluit PERP met een verlies tot wel 10 procent aan waarde af. De koers kan dus ook zeker naar beneden. Bekijk daarom goed of er in het verleden grote crashes (flinke waardeverminderingen) zijn geweest. Is dat het geval, dan is het goed om uit te zoeken wat de oorzaak van die crash is geweest.

Crash van PERP

Een voorbeeld: op 21 februari 2021 is de koers van PERP gecrasht. Binnen een uur was de waarde weer hersteld. Maar het is dus belangrijk om te weten dat je niet meteen binnen een uur je cryptomunten van de hand moet doen en gewoon even geduld moet hebben. Bij een munt als PERP gebeuren zogenaamde ‘flash crashes’ wel vaker. Dat is een risico waar je mee moet leren leven. Een aantal Nederlandse crypto exchanges zoals Bitvavo hebben daarom goede begeleiding wat betreft deze flash crashes.

Ook is het goed om te weten dat de crash van PERP niet veroorzaakt was door een bug of een hack. Het werd juist veroorzaakt doordat Bitcoins minder waard werden in verhouding tot PERP. Dat is ook meteen een belangrijke les om te leren: ook al investeer je alleen in PERP, je bent voor de koers ook afhankelijk van de waarde van andere munten.

Koers crash PERP
Koers crash PERP

Voor- en nadelen van PERP

PERP is een relatief nieuwe token en dat heeft verschillende voor- en nadelen. Een groot voordeel van de token is het feit dat dit de eerste token is die op vAMM gebaseerde handelsplatformen werkt. Toch zijn limieten en stoporders nog in ontwikkeling. Daarnaast is de waarde van PERP relatief gezien vaak stijgend, maar is het ook mogelijk dat je dagen meemaakt dat de waarde daalt.

Verder ben je dankzij PERP wel voorzien van gegarandeerde smart contracten. De overeenkomst is dus altijd eerlijk. Dat is handig als je in waardevolle spullen zoals goud of olie gaat handelen. Maar besef wel dat er ook risico’s aan kleven. Je bent nog steeds afhankelijk van waarde van andere cryptomunten zoals bijvoorbeeld de Bitcoin. DeFi protocollen worden over het algemeen wel gezien als een manier van gemeenschap en inclusiviteit.

Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen. De voordelen: een hoge mate van betrouwbaarheid betreft de smart contracten en het lagere risico op impermanent loss als gevolg van de inzet van vAMM’s. Het nadeel: je kunt redelijk snel wat waarde verliezen en bent net als bij andere munten zeer afhankelijk van speculatie van andere bezitters.

PERP exchange
PERP exchange

Crypto PERP staken

Mocht je er niet veel voor voelen om te gaan handelen, dan kun je er ook voor kiezen om PERP crypto te gaan staken. Je houdt de tokens dan een langere tijd vast om op die manier rente te verdienen. PERP is gebaseerd op Ethereum en is inmiddels al zover ontwikkeld dat je er mee kunt gaan staken.

Veel investeerders vragen zich af hoe ze aan Perpetual Procol tokens kunnen komen. Over het algemeen kun je deze tokens nog niet minen, gezien de oorsprong van de munt. Deze munten zijn anders ontworpen dat bijvoorbeeld Bitcoin. PERP heeft geen eigen blockchain die gebaseerd is op Proof of Work. In plaats daarvan is het volledig gebaseerd op de Ethereum blockchain.

Je kunt wel staken met deze tokens. Door te staken is het mogelijk de vraag naar de munten te verzekeren en uit de markt te houden. Op die manier kan de waarde gegarandeerd worden in noodsituaties. Denk bijvoorbeeld aan een extreme gebeurtenis op te markt. De PERP-tokens worden van verkocht om een tekort te dekken. Stakers lopen dus risico dat ze hun munten in zulke gevallen kwijt zullen raken. De kans is niet erg hoog, maar wel aanwezig. Uiteindelijk word je voor het vasthouden van de cryptomunten beloond met een rente. De hoogtes van de beloningen zijn afhankelijk van hoeveel PERP tokens er zijn achtergehouden.

Waar Perpetual Protocol kopen?

Perpetual Protocol werkt dus aan de hand van Proof of Stake. Zelf minen is daardoor niet mogelijk. Maar je kunt uiteraard wel zelf aan deze tokens komen. Met een prijs rond de 12 dollar per token ligt de prijs relatief laag. Dat terwijl de verwachting van analisten is dat de prijs verder zal stijgen. Instappen is daarom het overwegen waard.

Je kunt de Perpetual Protocol tokens kopen via een exchange zoals Bitvavo. Bitvavo biedt een hosted wallet aan waarin je de tokens kunt opslaan. Verder biedt Bitvavo ook de mogelijkheid om met de crypto tokens te staken. Voordeel van Bitvavo is dat je het staken ook variabel kunt doen, zodat je niet voor langere tijd je PERP tokens hoeft te bevriezen. Gaan de koersen enorm omlaag, dan kun je alsnog kiezen om op dat moment de tokens van de hand te doen. Let wel: wacht even af. Flash crashes komen bij munten zoals PERP relatief vaak voor. Ervaring leert dat de waardes van de koers daarna snel weer herstellen.

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Krijg €20 Bitcoin Bonus

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 370 crypto's

Coinmerce review
#3
Auteur foto

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.