Terra (LUNA): kopen + koers (uitleg & review)

Wie of wat kan ervoor zorgen dat de volatiliteit in de cryptomarkt beperkt blijft? Heeft Terra Luna de oplossing in handen?

Terra Luna
Cijfer
4.8/5

We durven het vandaag de dag vaak over het hoofd te zien. Toch is het zo dat cryptocurrencies in eerste instantie op de markt zijn gebracht met als doel om dienst te doen als betaalmiddel. Tegenwoordig is het zo dat heel wat van deze virtuele munten echter eerder worden bestempeld als een speculatieve asset of een store of value. 

Daar is op zich niets mis mee. Toch is het in de praktijk zo dat cryptovaluta’s nog altijd zeer interessant kunnen zijn als (decentraal) betaalmiddel. Om dat te kunnen realiseren moeten we echter af van het volatiele aspect waar digitale valuta’s bekend om staan. Terra is één van de platformen die ervoor heef gekozen om zich hierin te specialiseren.

Voor Terra geldt eigenlijk dat ze het beste van twee werelden weet te bieden. In eerste instantie maakt het platform het namelijk mogelijk om het volatiele karakter van een cryptovaluta als het ware weg te nemen. Anderzijds is het zo dat ze haar investeerders wel degelijk de mogelijkheid biedt om te speculeren. Dat door middel van haar LUNA-token. De combinatie van beide factoren zorgt ervoor dat dit een ontzettend interessant project is welke het ontdekken meer dan waard kan zijn.

Opgericht in 2019
Ticker LUNA
Token ERC20
Staken Ja
Whitepaper Ja
Roadmap Nee
Team Onbekend
Website Bezoek

Pluspunten

✔️ Luna zorgt voor verminderde prijsvolatiliteit
✔️ Snelle en goedkope transacties

Minpunten

❌ Beschikt niet over een uniek businessmodel

Terra Luna pakt het probleem 'volatiliteit' aan

De volatiliteit die heerst op de cryptomarkt is eigenlijk één van de bekendste problemen. Het is ook deze eigenschap van cryptomunten die ervoor zorgt dat ze eigenlijk niet geschikt zijn om dienst te doen als betaalmiddel. 

Stel nu bijvoorbeeld maar eens dat een bepaalde webwinkel ervoor kiest om Bitcoin te accepteren. De prijs voor een bepaald artikel bedraagt 100 euro, maar de waarde kan door de klant worden afgerekend in BTC. Meteen na het afrekenen daalt de koers van Bitcoin echter aanzienlijk. Deze koersdaling zorgt ervoor dat de waarde van het betaalde bedrag in BTC plots nog slechts overeenkomt met 70 euro. Dat betekent een verlies van 30 euro voor de webwinkel.

Ook het tegenovergestelde is natuurlijk mogelijk. Wanneer de koper het equivalent van 100 euro in Bitcoin betaalt en de koers gaat vervolgens met 30 procent omhoog heeft de koper eigenlijk geen 100, maar wel 130 euro betaalt voor het artikel dat hij heeft aangekocht. Voor de verkopende partij is dat mooi meegenomen, want hij heeft extra winst. De koper zal hier echter een flink pak minder tevreden over zijn. Het wegnemen van die volatiliteit is dus eigenlijk vereist om ervoor te kunnen zorgen dat bepaalde cryptovaluta’s echter als betaalmiddel ingezet kunnen worden.

Terra Luna co-founder

Focus op prijsstabiliteit

Voor Terra en haar LUNA-token geldt dat ze zich in de praktijk in het bijzonder richt op het creëren van zogenaamde prijsstabiliteit. Het team dat schuilgaat achter Terra is van mening dat een elastisch monetair beleid de oplossing is om stabiliteit te kunnen bieden. 

Het spreekt bovendien voor zich dat ook een sterk fiscaal beleid hier een niet onbelangrijke bijdrage aan kan leveren. Voor deze twee oplossingen geldt dat ze er immers in de praktijk voor kunnen zorgen dat koersen minder snel invloed zullen ondervinden van externe factoren. Als voorbeeld zouden we bijvoorbeeld een tweet van een bekend en machtig persoon kunnen aanhalen.

Hoe werkt Terra dan concreet?

Voor Terra geldt dat ze werkt met cryptocurrencies die steeds over dezelfde waarde beschikken. Het gaat hierbij aldus om zogenaamde stablecoins die de waarde volgen van een bepaalde fiat valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Voor de waarde van dergelijke stablecoins geldt dat ze door middel van een speciaal algoritme wordt gestabiliseerd door het native token waar Terra gebruik van maakt. 

Dat lijkt in eerste instantie misschien heel complex, maar de werking is in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig. Het eerste wat je moet weten is van welk algoritme er gebruik wordt gemaakt door Terra. Dat is het zogenaamde Proof of Stake algoritme. Het grote voordeel van dit algoritme is dat ze niet alleen veel duurzamer is dan het Proof of Work algoritme, daarnaast is ze ook beter schaalbaar.

Waarde van een stablecoin stabiliseren

De waarde waar een stablecoin over beschikt moet uiteraard in de praktijk op een bepaalde manier gestabiliseerd worden. Standaard is dat niet het geval. Hiervoor spelen in eerste instantie eigenlijk de klassieke regels van vraag en aanbod. Concreet betekent dit dat, wanneer er veel vraag zou zijn naar een bepaalde stablecoin, de koers daardoor zou kunnen gaan stijgen. Ook het omgekeerde zou uiteraard het geval kunnen zijn. 

Daalt de vraag naar de stablecoin in kwestie? Dan zou dat als gevolg kunnen hebben dat de waarde daardoor zal afnemen. Dat is niet de bedoeling, want op die manier is er terug sprake van volatiliteit en dat is nu precies wat deze cryptomunten niet willen.

UST, de stablecoin van Terra

De stablecoin die deel uitmaakt van het Terra project luistert naar de naam ‘UST’. De waarde van deze token is in de praktijk altijd gelijk aan één Amerikaanse  dollar. Wanneer er een stijging plaatsvindt in de vraag naar UST zou er volgens het klassieke economische model uiteraard behoeften zijn aan een groter aanbod om de verhouding tussen vraag en aanbod gelijk te kunnen houden. Alleen op die manier is het ook mogelijk om de waarde van deze token te beschermen tegen volatiliteit.

Terra zorgt voor een stabilisatie in de waarde van haar UST-token door haar LUNA-token in de strijd te betrekken. LUNA-tokenhouders hebben in de praktijk dan ook de mogelijkheid om hun LUNA-tokens te swappen naar UST. Voor elke LUNA-token die men gaat swappen naar UST krijgen ze een iets grotere waarde terug in UST. 

Dat dus als beloning voor het werk dat door de LUNA-tokenhouder werd verricht. In deze situatie is er sprake van een stijging in aanbod van UST waardoor de waarde van de UST-token behouden blijft. Dat gezegd hebbende is er nog een rechtstreeks effect van het hanteren van deze werkwijze. Er zal immers minder LUNA in omloop zijn. Dat kan ervoor zorgen dat de waarde van LUNA positief wordt beïnvloed.

Daling prijsvolatiliteit

Het spreekt voor zich dat prijsvolatiliteit betekent dat de waarde van UST niet alleen kan stijgen, maar ook kan dalen. Wanneer dit laatste het geval is zal er een overschot in het aanbod ontstaan. Daardoor zou de waarde van de UST-token kunnen gaan dalen. Dat willen we niet. 

In deze situatie hebben gebruikers dan de mogelijkheid om hun UST-tokens terug om te zetten naar LUNA-tokens. Ook voor deze swap of trade geldt dat er uiteraard terug een bepaalde winst mee wordt gerealiseerd. Deze winst moet in de praktijk uiteraard als drijfveer dienen voor gebruikers om ervoor te kiezen om het swappen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Hoe wordt de beloning bepaald die je kan ontvangen?

De beloning die wordt toegekend in UST of LUNA is afhankelijk van de waarde van de transactie. Hoe meer UST of LUNA er nodig is, des te hoger ook de beloning uiteraard zal komen te liggen. Dat is ook nodig. Wanneer er sprake is van een hoger benodigd bedrag spreekt het immers voor zich dat er in de praktijk ook behoeften zal zijn aan meer gebruikers om de tokens in kwestie te kunnen swappen.

De werking van het zogenaamde 'seigniorage'

Het swappen of uitwisselen van de tokens lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig. Wie reeds over een beetje ervaring beschikt met crypto weet echter dat er niet zomaar sprake is van een één-op-één omwisseling tussen twee tokens. Op het ogenblik dat een gebruiker LUNA wil swappen wordt er een bepaalde hoeveelheid van deze token verbrand. Het overige gedeelte zal worden verplaatst naar de zogenaamde community pool. Vervolgens zal er door het algoritme een nieuwe UST-token worden aangemaakt. Deze manier van werken noemen we ‘seigniorage’.

Naarmate meer partijen zoals bijvoorbeeld webwinkels en applicaties ervoor zullen kiezen om te gaan betalen met UST, des te meer LUNA-tokens er omgezet zullen moeten worden naar UST. Dit heeft als gevolg dat de hoeveelheid LUNA-tokens in de community pool steeds meer gaat stijgen. Omwille van het feit dat de waarde van LUNA steeds meer zal stijgen zal er aan de community pool ook steeds meer waarde worden toegekend. De tokens die in deze pool zijn terug te verdienen dienen uiteraard een specifiek doel.

De tokens die zich in de community pool bevinden zullen door het team achter Terra worden gebruikt om het platform verder te kunnen ontwikkelen. Hierbij kan er dan bijvoorbeeld worden gedacht aan de ontwikkeling van nieuwe gedecentraliseerde applicaties. Daarnaast spreekt het voor zich dat er op deze manier ook verbeteringen kunnen worden doorgevoerd aan het Terra-protocol. Deze verbeteringen moeten er in de praktijk voor zorgen dat het project niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst haar waarde binnen de cryptomarkt zal kunnen blijven behouden.

Een extra financiële meerwaarde creëren met LUNA staking

Het swappen van de tokens tussen LUNA en UST creëert voor gebruikers dus reeds een mogelijkheid om een bepaalde financiële meerwaarde te kunnen realiseren met dit project. Er is echter meer. LUNA kopen zorgt er namelijk niet alleen maar voor dat je de mogelijkheid krijgt om deel te nemen aan de werking van het Terra platform. Daarnaast is het namelijk ook mogelijk om deze token te staken. Hier komt de meerwaarde van het Proof of Stake algoritme om de hoek kijken.

Ook bij een speculatieve asset zoals bijvoorbeeld de LUNA-token is het in de praktijk zo dat het voor het achterliggende project van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat de volatiliteit niet te groot wordt. Dat maakt Terra mogelijk door het aanbieden van staking opbrengsten. Het staken van LUNA-tokens zorgt ervoor dat houders van de token kunnen rekenen op een passieve inkomstenstroom. Zo wordt de stabiliteit van de token toch voor een niet onaanzienlijk deel bewaakt.

Terra Bridge, een interessante cross-chain oplossing

Door middel van Terra Bridge wordt er een zogenaamde cross-chain oplossing aangeboden voor andere cryptocurrencies. Het wordt hierdoor in de praktijk met name mogelijk om gebruik te maken van het Terra protocol voor projecten die draaien op andere blockchains. Denk hierbij concreet aan:

  • De blockchain van Ethereum;
  • De Binance Smart Chain;

Ook dit maakt wederom duidelijk dat de mogelijkheden die worden aangeboden door Terra niet alleen een meerwaarde betekenen voor haar eigen platform, maar ook zomaar interessant kunnen zijn voor andere (gerenommeerde) projecten die op de cryptomarkt zijn gelanceerd.

Hoe ziet de toekomst van Terra eruit?

Van cruciaal belang om te weten voordat je gaat investeren in een bepaalde cryptomunt is natuurlijk over welk toekomstperspectief ze al dan niet beschikt. Het idee dat schuilgaat achter Terra is er één die duidelijk niet alleen maar tegenwoordig, maar ook in de toekomst een niet onbelangrijke meerwaarde kan betekenen. Sterker nog, de kans is zeer groot dat het belang van dit project in de komende jaren alleen maar verder zal gaan toenemen. Dat niet in het minst omdat meer dan waarschijnlijk almaar meer webwinkels en applicaties crypto als betaalmiddel zullen willen ondersteunen. De kans is dus zeer groot dat de vraag naar Terra alleen maar zal stijgen.

Sinds haar lancering op de markt heeft Terra een behoorlijke groei meegemaakt. Die groei heeft ervoor gezorgd dat ook de waarde van de LUNA-token aanzienlijk is gestegen. De waarde die deel uitmaakt van de zogenaamde community pool zorgt er in de praktijk voor dat ook toekomstige ontwikkelingen meer dan waarschijnlijk zonder probleem in een vrij constante stroom doorgevoerd zullen kunnen worden. Dat garandeert de toekomst van dit project eigenlijk nagenoeg.

(Passief) inkomen verdienen met de LUNA-token

Voor heel wat mensen die investeren in crypto geldt dat ze er de voorkeur aan geven om te investeren in assets waarmee ze op een bepaalde manier(passief) inkomen kunnen realiseren. Terra biedt deze mogelijkheid door middel van haar LUNA-token perfect aan. In eerste instantie is er de financiële meerwaarde waar je op kan rekenen bij het swappen van de tokens. Dat is echter niet alles. 

Het Proof of Stake algoritme zorgt er namelijk ook voor dat je echt een passieve inkomstenstroom kan opzetten met de LUNA-token. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook voor wie op zoek is naar een interessante manier om passief inkomen te verdienen met crypto is het mogelijk om daarvoor te kijken in de richting van het Terra project.

Wat zijn de voordelen van Terra?

Doorheen deze pagina is gebleken dat er best een niet onaanzienlijk aantal voordelen zijn verbonden aan het Terra platform. In eerste instantie is er de verminderde prijsvolatiliteit. Deze zorgt ervoor dat cryptomunten daadwerkelijk ingezet kunnen worden als betaalmiddel. Bovendien zorgt het swappen van tokens er in de praktijk eveneens voor dat er op een eenvoudige manier inkomsten gegenereerd kunnen worden. Ook een manier om dat te doen is natuurlijk door het staken van de LUNA-tokens. Daarvoor geldt een zogenaamde APY van 5 procent op moment van schrijven. Dat is een stukje hoger in vergelijking met andere Proof of Stake projecten die op de markt zijn terug te vinden.

Bovenstaande voordelen zijn uiteraard niet alles. Daarnaast is het zo dat transacties bijzonder snel kunnen worden uitgevoerd. Het duurt dan ook amper 6 seconden om een nieuwe blok aan te maken. Daarnaast zijn de transactiekosten ook lekker laag gelegen. Deze bedragen dan ook minder dan 5 eurocent. Ook dat geeft het project een voordeel ten opzichte van concurrerende cryptocurrencies.  

Voor menig aantal cryptoprojecten geldt tot slot dat ze op een zeker moment zonder financiële middelen komen te zitten om hun project verder te kunnen door ontwikkelen. Dat is een probleem waar Terra meer dan waarschijnlijk niet mee zal worden geconfronteerd. De community pool zou dat in de praktijk in principe zonder al te veel problemen moeten kunnen voorkomen.

Staking dashboard
Staking dashboard

Met welke nadelen moet er rekening worden gehouden?

Er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan het Terra platform. In eerste instantie dient er rekening mee te worden gehouden dat het project niet over een geheel uniek businessmodel beschikt. Ze moet dan ook in de praktijk de strijd aangaan met andere projecten zoals Maker (MKR) en DAI. Bovendien zouden we ook in zekere zin kunnen stellen dat er sprake is van centralisatie. 

Dit als gevolg van het feit dat de UST-token de koers volgt van de Amerikaanse dollar. Tot slot spreekt het voor zich dat er ook rekening dient te worden gehouden met het stakingsrisico dat geldt voor de LUNA-token. Dat is echter een risico dat geldt voor alle PoS-coins.

Conclusie; een solide project met toekomstperspectief

Terra zou er zomaar in kunnen slagen om één van de belangrijkste problemen op de cryptomarkt te tackelen. De volatiliteit die bestaat op de cryptomarkt is er één die niet voor iedereen een pijnpunt vormt. In het bijzonder voor de zogenaamde traders geldt dan ook dat deze volatiliteit zelfs een belangrijk voordeel met zich meebrengt. Het traden van cryptocurrencies kan dan ook behoorlijk lucratief zijn. Anderzijds beperkt ze de gebruiksvlakken van deze virtuele munten.

Terra zou er in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat het echt mogelijk wordt om cryptocurrencies te gaan gebruiken waarvoor ze initieel zijn bedoeld en dat is het uitvoeren van (decentrale) betalingen. Ook het feit dat er zoiets bestaat als de Terra Bridge zou zomaar eens een ongelofelijke meerwaarde met zich mee kunnen brengen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat dit beslist een project zou kunnen zijn om ook in de toekomst in het oog te blijven houden.

Waar koop je Terra?

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Krijg €20 cash Bonus

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 370 crypto's

Coinmerce review
#3
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.