‘Bitcoins vormen geen bedreiging economie, stablecoins mogelijk wel’

stable coins bedreiging economie

De Bitcoin vormt geen bedreiging voor de Canadese economie. Dat zegt Paul Beaudry, de vicegouverneur van de Bank of Canada. Dat is de centrale bank van het land. Beaudry sprak onlangs over cryptomunten en de stabiliteit ervan binnen de economie van het land. De toespraak vond plaats tijdens Ontario Securities Commission Dialogue 2021. Hoewel Bitcoins geen bedreiging voor het financiële stelsel van Canada vormen, worden er wel vraagtekens gezet bij de zogenaamde stablecoins.

‘Bitcoin en Ethereum vormen amper risico’

Zowel Bitcoin als Ethereum vormen armen een risico voor de economische gezondheid van Canada. Er zijn geen significante risico’s. Dat wil zeggen: nog niet met deze mate van de adoptie van de munten. Het is wel mogelijk dat het standpunt verandert als meer mensen in de munt zullen gaan investeren. De Bank of Canada ziet momenteel nog geen gevaren in crypto, omdat de bank vindt dat ze nog niet ontwikkeld zijn op een manier dat het een risico kan vormen voor de economie. Beaudry stelt dat crypto’s nog ver buiten het normale financiële stelsel staan en dat het nog steeds niet erg gangbaar is om ermee te betalen.

De Canadese consument rekent de meeste boodschappen af met de Canadese dollar en niet met Bitcoins of Ethereum. Bovendien is het ook niet gangbaar voor winkels om de tokens te accepteren. Daarmee staat crypto veraf van het gangbare geld. “We zijn nog niet op het punt dat we crypto’s als een risico voor de economie beschouwen. We houden het uiteraard wel nauwlettend in de gaten”, zei de vicegouverneur in zijn speech.

De bankdirecteur stelt wel dat Bitcoin en Ethereum een belangrijke rol in de financiële markten kunnen gaan spelen. Dat betekent dat het risico dan opnieuw afgewogen moet worden. Volgens Beaudry spelen Bitcoins geen rol in betalingen. Investeerders kopen ze vooral om mee te speculeren en niet om betalingen mee te doen.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

‘Stablecoins vormen mogelijk grotere bedreiging’

De stablecoins kunnen een grotere bedreiging vormen dan munten als Bitcoin en Ethereum. Dat heeft ermee te maken dat de waarde van de munt gekoppeld is aan een valuta of andere activa. Om die reden kunnen stablecoins een grotere rol in het Canadese betalingsverkeer gaan spelen dan het geval is bij Bitcoin en Ethereum. Daarom houden Beaudry en zijn medewerkers een oogje in het zeil rondom de ontwikkeling van deze cryptomunten. Toch wil dat niet zeggen dat stablecoins een acute bedreiging vormen voor de Canadese economie.

“Stablecoins hebben een grotere potentie om een rol te gaan spelen bij betalingen. Ze worden namelijk ondersteund door echte activa zoals bijvoorbeeld de dollar. Dat is dan ook iets waar we naar blijven kijken.”

Kijk van de Verenigde Staten

Eerder waarschuwden de Verenigde Staten nog voor de gevaren van stablecoins voor de financiële gezondheid van een land. De coins zouden de financiële markten behoorlijk onder druk kunnen zetten en zelfs schadelijk voor de economie kunnen zijn. Daardoor valt op dat de toon van Beaudry een stuk milder is dan de harde toon die de voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hilary Clinton hanteerde. Zij waarschuwde juist dat de munten een groot gevaar voor een land kunnen zijn en dat deze een “grote potentie hebben om gangbare valuta te ondermijnen.”

Dat zou kunnen leiden tot “ondermijning van de dollar als reservevaluta en het stabiliseren van de hele natie.” Later benadrukte Clinton die mening nog een keer. Daarmee lijken Clinton en Beaudry niet op een lijn te zitten als het gaat om meningen over de toekomst van stablecoins. Clinton maakte daarbij ook geen verschil tussen Bitcoin, Ethereum en stablecoin.

‘Bitcoin en Ethereum wel gevaarlijk’

Want waar Beaudry juist zegt dat Bitcoin en Ethereum te ver afstaan van de regulier financiële markt, heeft Clinton een heel andere mening. De voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, voormalig presidentskandidaat en voormalig first lady haalde een paar weken geleden nog hard uit naar alle cryptocurrencies. Het gaat dan niet alleen om de stablecoins waar overheden al langer een gevaar inzien, maar ook om crypto zoals Bitcoin en Ethereum.

Die munten zouden de fiatvaluta als de Amerikaanse dollar sterk kunnen ondermijnen, zo sprak ze tijdens de Bloomberg New Economy Forum op 19 november. “De opkomst van cryptocurrency is zeer interessant en enigszins een exotische poging om nieuwe munten te minen en ermee te handelen. Daardoor is de kans groot dat het fiduciair valuta’s kan ondermijnen. Op die manier kan het naties destabiliseren.”

Het was de eerste keer dat Clinton zo hard uithaalde naar crypto in een toespraak. Ze sprak daarbij over de opkomst van technologie in het geheel en welke bedreiging die kunnen vormen voor de staten. Ook eerdere wereldleiders zien gevaar in Bitcoin, Ethereum en stablecoins. Voormalig president Trump haalde ook al vaker uit naar crypto. Afgelopen zomer noemde hij de Bitcoin ‘een vorm van oplichting.’ In plaats daarvan zag Trump meer in het betalen in één valuta over de hele werd; de Amerikaanse dollar.

De opmerkingen van Trump en Clinton maken de cryptogemeenschap maar weinig nerveus. De meeste mensen investeren in crypto om de inflatie van de Amerikaanse dollar tegen te gaan. Sommige fans zien de uitspraken van Clinton en Trump juist als reclame. In ieder geval staat Canada positiever tegenover de Bitcoin en Ethereum dan haar buren.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin