Welke stablecoins kun je kopen bij Bitvavo? (staking + tips)

welke stablecoins kopen bitvavo
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Bitvavo is in Nederland de plek waar veelal startende crypto investeerders hun eerste aankopen doen. Via het platforum kun je meer dan 175 cryptovaluta kopen. Een klein deel van die munten bestaat uit zogenoemde stablecoins. In dit artikel leer je welke stablecoins je kunt kopen bij Bitvavo en welke rente je hierover ontvangt door middel van staking. Daarnaast geven we enkele tips die je kunt gebruiken bij het investeren in stablecoins. Tot slot behandelen we enkele voor – en nadelen van het staken van stabiele cryptomunten bij Bitvavo

Welke stablecoins kun je kopen bij Bitvavo?

Handel jij nu via een andere exchange, maar wil je overstappen naar Bitvavo? Dan is het goed om te weten wat dit platform allemaal in huis heeft. Via cryptokoersgids.nl kun je diverse artikelen vinden over Bitvavo. Zo lees je o.a. over onze ervaringen met Bitvavo, en kom je via onze site te weten of je kunt shorten op Bitvavo

Via dit artikel lees je over welke stablecoins je kunt kopen bij Bitvavo. Mogelijk wil jij stablecoins op een veilige manier aanschaffen. In dat geval zit je goed bij het veilige Bitvavo. Je kunt er diverse redenen voor hebben om stablecoins aan te schaffen:

 • Wanneer je een volatiele munt om wil ruilen voor een stabiele munt. Bijvoorbeeld bij een crash;
 • Omdat je in een bearmarkt voor een langere tijd terug wil gaan naar een stabielere munt;
 • Of omdat je stablecoins wil staken tegen een kleine vergoeding (rente);
 • Je liever geen euro’s op de bank wil hebben staan, maar de voorkeur geeft aan cryptovaluta;
 • Het overzetten van stablecoins van de ene naar de andere exchange de garantie geeft dat de waarde nagenoeg gelijk blijft.
Wat jouw reden ook is, Bitvavo heeft een aantal stablecoins in haar assortiment die je eenvoudig kunt kopen. We bespreken alle stablecoins hieronder. 

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅1 oktober

Tether (USDT)

USDT is de grootste stablecoin ter wereld. De munt is populair onder beleggers die even pas op de plek willen doen in een bearmarkt. Tether heeft overigens niet altijd deze naam gedragen. Voorheen stond de altcoin bekend onder de naam Realcoin. Dit concept munt sloeg echter niet aan, waardoor de ontwikkelaars een ander pad kozen. 

USDT werd geboren en moest dé stabiele munt worden. Tether is gekoppeld aan de dollar. Dit wil zeggen dat de prijs van Tether gelijk staat aan de dollar. Er moet voor ieder Tether in omloop ook een dollar voorradig zijn. Helaas is het nog altijd onzeker of er daadwerkelijk 1 dollar voor iedere Tether voorradig is. 

Door de jaren heen is Tether volatieler geworden. De koers houdt dus niet altijd even goed stand. Dit komt o.a. door slecht nieuws rondom cryptovaluta. Ook kan de koers in euro’s lager of hoger uitvallen voor Tether indien de euro sterker of zwakker wordt ten opzichte van de dollar. Dit zijn zaken om rekening mee te houden wanneer je investeert in Tether. 

NamePrice24H (%)
Tether (USDT)
€0.95
0.02%

USD Coin (USDC)

USDC is na Tether de populairste stablecoin. Deze centrale munt is, net als Tether, gekoppeld aan de dollar. 

Deze stabiele munt is in september 2018 op de markt gekomen. Hiervoor werd een samenwerking aangegaan tussen Circle & Coinbase. 

Daar waar er over USDT weinig openheid wordt gegeven over het onderpand, is dit bij USDC wel het geval. Gebruikers kunnen er zodoende zeker van zijn dat ze altijd een dollar krijgen voor iedere USD Coin. 

NamePrice24H (%)
USDC (USDC)
€0.95
0.02%

Dai (DAI)

DAI moet enkel BUSD (stablecoin van Binance) voor zich laten als het gaat om de grootte van de marktkapitalisatie. Deze gedecentraliseerde munt is in handen van gebruikers. 

DAI is anders dan de hierboven genoemde stablecoins. DAI is niet gekoppeld aan de dollar, maar behoudt haar waarde door het lenen en uitlenen van crypto. Voor iedere keer wanneer er iemand een lening met onderpand afsluit, worden er DAI-tokens gecreëerd. Wanneer een lening wordt terugbetaald, krijg je het onderpand terug en wordt dit deel uit de ‘onderpand kluis’ gehaald. Daar tegenover staat dat er een gelijke waarde aan DAI-tokens wordt geburnt. Dit mechanisme zorgt dat de prijs altijd gelijkt blijft. 

In een ander artikel op Cryptokoersgids.nl beschrijven we alle voor – en nadelen van DAI

NamePrice24H (%)
Dai (DAI)
€0.95
0.04%

Euro Coin (EUROC)

EUROC zag in 2022 het levenslicht en behoort tot de kleinere stablecoins.  Deze gecentraliseerde stablecoin is tevens te koop op Bitvavo en is, net als USDC, ontwikkeld door Circle.

In dit geval wordt de munt niet gekoppeld aan de dollar, maar aan de euro. 

Alle euro’s die als onderpand dienen wordt bewaard op gerespecteerde banken. Eens per maand is er een gerenommeerde Amerikaanse partij die controleert of de euro tegoeden daadwerkelijk aanwezig zijn. 

You have not selected any currencies to display

Bitvavo Stablecoin staking (rente + doorlooptijd)

Wanneer je crypto staking aan hebt staan bij Bitvavo, kun je rente ontvangen door stablecoins te staken. Bitvavo heeft het zo geregeld dat je automatisch rente ontvangt over bepaalde cryptomunten. De rente krijg je eens per week, op maandag, uitgekeerd. De rente ontvang je in dezelfde munt als die je staked. Wil je stoppen met staken, dan verkoop je de desbetreffende munt. Anderzijds kun je de optie ‘staken’ uitzetten in je profiel. Cryptokoersgids adviseert overigens om ‘staking’ altijd aan te hebben staan, omdat je anders geld misloopt. 

Bij Bitvavo zit je niet vast aan een bepaalde doorlooptijd (locked staking). Stake je bij Bitvavo dan krijg je te maken met flexibele manier van staken. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment kan stoppen. Dit is anders voor locked staking, waardoor je in een bepaalde periode niet bij je crypto kunt. 

Voor dit artikel hebben we gekeken naar de stablecoins die in aanmerking komen voor staking rewards wanneer je ze bij Bitvavo koopt. Niet alle stablecoins genereren rente. De volgende stablecoin geeft je recht op een x-percentage jaarlijkse rente. 

USDTGeen
USDC1,75%
DAI Geen
EUROCGeen

Wil je weten welke vergoeding andere, niet stablecoins, opleveren? Klik dan hier!

Tips bij het kopen van stablecoins

Ben je van plan een mandje stablecoins te kopen via Bitvavo? Dan is het raadzaam onderstaande tips door te nemen, zodat je niet voor eventuele verrassingen kunt komen te staan. 

Risico's beperken

Het idee achter stablecoins is dat ze een stabiele waarde heeft. Toch geeft dit niet de garantie dat een munt onderuit kan gaan. Kijk naar het UST schandaal. Deze zogenoemde stabiele munt verloor 95% van haar waarde. Veel mensen hebben hierdoor veel geld verloren. Dit was niet gebeurd als ze hun geld in meerdere stablecoins hadden belegd. Door te spreiden zorg je dat je minder risico loopt alles te verliezen. 

Risico's spreiden
Risico's spreiden

Veilig bewaren van stablecoins op een externe wallet

Ken je de uitspraak: ‘not youre keys not youre coins’? Je doet er verstandig aan zoveel mogelijk cryptovaluta (waaronder jouw stablecoins) op een externe wallet te bewaren. Zo krijg je toegang tot de sleutel ‘keys’ om zodoende bij jouw crypto te kunnen komen. Nu is het echter wel zo dat Bitvavo veilig is en tot dusverre nooit slachtoffer is geweest van een hack. Bovendien ben je verzekerd tot een bedrag van €100.000 in het geval een kwaadwillende toegang krijgt tot jouw crypto. 

Beleg je op een buitenlandse exchange, zonder een vergunning bij de Nederlandsche Bank, dan doe je er verstandig aan jouw stablecoins op een externe wallet te bewaren. Je wil niet slachtoffer worden van een hack of een exchange die failliet gaat, zoals dat bij FTX het geval is. 

Ledger Nano S
Externe wallet

Hou het nieuws in de gaten

Door het laatste cryptonieuws te lezen, kun je mogelijk een volgend cryptoschandaal voor zijn. Twitter is hét medium waar je als eerst het laatste crypto nieuws leest. Duiken er allerlei verontrustende berichten op over een bepaalde exchange of stablecoin (die zijn waarde dreigt te verliezen), dan kun je tijdig actie ondernemen. 

Korting ontvangen over jouw aankopen

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Meld je in dat geval aan via deze link en krijg handelskorting over de eerste €1000 die je spendeert.  

Conclusie: voor - en nadelen van het kopen van stablecoins bij Bitvavo

Bitvavo is, zeker voor de beginnende handelaar, een uiterst geschikte exchange voor de aankoop van stablecoins en andere cryptocurrencies. Koop je stablecoins bij deze populaire Nederlandse exchange dan zijn dit de voordelen:

 • Krijg korting over de eerste €1000;
 • Bitvavo wordt gezien als de meest gebruiksvriendelijke exchange;
 • De cryptobeurs Bitvavo is nooit slachtoffer geweest van een hack;
 • Het staken van stablecoins vereist geen verdere technische kennis;
 • Het is super eenvoudig om crypto om te zetten in euro’s en uit te laten betalen naar jouw bankrekening.

Daarnaast kleven er ook enkele nadelen aan het beleggen in stablecoins via Bitvavo:

 • Staking rewards ontvang je niet wanneer je jouw muntjes bewaard op een externe wallet;
 • De rente die je ontvangt is marktconform, maar kan hoger;
 • Het handelsvolume in enkele stablecoins is sommige gevallen erg klein, waardoor je mogelijk te duur aankoopt/verkoopt.

Meer informatie over de minpunten van Bitvavo, lees je in het artikel ‘de grootste nadelen van Bitvavo‘. 

Cryptokoersgids is zelf fan van het platform en belegt hier dan ook graag in stablecoins. We hopen dat er in de toekomst meerdere stabiele munten worden toegevoegd aan het assortiment. We houden je vanzelfsprekend op de hoogte indien er nieuws is. 

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅1 oktober

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin