Starten met cryptomunten? Dé ultieme crypto handleiding! [2023]

In deze crypto handleiding krijg je alle tips die nodig zijn om te starten met cryptomunten. Eenvoudige uitleg voor beginners.

Starten met cryptomunten

Hoe moet je beginnen als je van plan bent om te starten met cryptomunten en welke keuze kun je hierbij het beste maken? Het zijn vragen die veel mensen hebben nadat ze het besluit hebben genomen om te handelen of te beleggen in cryptocurrency. Er is op internet veel te lezen over de handel en het beleggen in digitaal geld maar dit is vaak informatie voor mensen die al redelijk bekend zijn in de cryptowereld. Daarom hebben we besloten om deze eenvoudige crypto handleiding voor je samen te stellen. Deze handleiding vormt een ideale informatiebron als je besloten hebt om te starten met crypto. In deze gids lees je alles wat je moet weten over het handelen en beleggen in cryptovaluta, delen we handige tips hierover en verwijzen we je naar artikelen waarin je meer informatie kunt vinden over het specifieke onderwerp.

Stappenplan om te starten met cryptomunten

Dit stappenplan is speciaal ontworpen om je te begeleiden door de basisprincipes van investeren in cryptocurrency. We hebben een eenvoudig te volgen stappenplan gemaakt dat je helpt om de juiste keuzes te maken en je inzicht geeft in de belangrijkste aspecten van de crypto wereld. Of je nu een absolute beginner bent of al enige ervaring hebt, dit stappenplan is een waardevol hulpmiddel.

We bespreken onderwerpen zoals het kiezen van de juiste cryptocurrency, het kiezen van de juiste exchange, hoe je een wallet aanmaakt en beveiligt, hoe je transacties uitvoert, hoe je een strategie opstelt, en hoe je winst kunt nemen. Elk van deze stappen is cruciaal voor succes in de crypto wereld.

Dus laten we beginnen. Volg deze stappen, en je bent goed op weg om een geïnformeerde en veilige crypto investeerder te worden!

Onderzoek doen naar crypto

Stap 1: Begin met onderzoek

Voordat je investeert in crypto, is het belangrijk om je onderzoek te doen naar de cryptomarkt, de verschillende soorten cryptocurrencies en hoe ze werken. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de technologie achter crypto, hoe de markt beweegt, en de risico’s die eraan verbonden zijn.

Stap 2: Kies je cryptocurrency

Er zijn duizenden cryptocurrencies om uit te kiezen. De meest bekende zijn Bitcoin en Ethereum, maar er zijn ook andere coins en tokens die potentieel waardevol kunnen zijn. Kijk naar de technologie achter de munt, het team dat het ontwikkelt, en het nut van de munt binnen zijn ecosysteem. Bekijk ook vooral eens onze toplijstjes met daarin onze favoriete cryptomunten. 

Stap 3: Vind een betrouwbare exchange

Een cryptocurrency exchange is een platform waar je fiatgeld (zoals euro’s of dollars) kunt inruilen voor cryptocurrencies. Er zijn veel exchanges om uit te kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zoek een betrouwbare exchange die een interface heeft die je begrijpt en prettig vindt, die goede beveiliging heeft, en die de cryptocurrencies aanbiedt die je wilt kopen. We hebben alvast drie betrouwbare keuzes voor je op een rijtje gezet, waarbij Bitvavo onze favoriet is. 

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis.

Finst

🎁 Investeer Nu €5000 Gratis Crypto.

Coinmerce

Verhandel 160+ Crypto & Staking Mogelijkheden.
Account aanmaken

Stap 4: Maak een account aan en koop je cryptocurrency

Zodra je een exchange hebt gekozen, moet je een account aanmaken. Dit proces varieert per exchange, maar omvat meestal het verifiëren van je identiteit (KYC-proces). Zodra je account is ingesteld, kun je geld overmaken naar de exchange met iDEAL en je eerste cryptocurrency aankopen doen.

Stap 6: Blijf leren en volg de markttrends

De cryptomarkt verandert snel en het is belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste trends en ontwikkelingen. Blijf leren over nieuwe cryptocurrencies, technologieën, en strategieën. En vergeet niet, investeer alleen wat je bereid bent te verliezen!

Winst nemen crypto

Stap 7: Het nemen van winst

Het is belangrijk om een strategie te hebben voor het nemen van winst. Dit zal afhangen van je persoonlijke financiële doelen en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Het is over het algemeen een goed idee om winst te nemen in stappen, in plaats van te wachten tot de prijs een bepaald hoogtepunt bereikt. Dit wordt ook wel “laddering” genoemd. Bijvoorbeeld, je kunt besluiten om 20% van je positie te verkopen als de prijs met 50% stijgt, nog eens 20% als de prijs met 100% stijgt, enzovoorts. Op deze manier kun je winst nemen terwijl je nog steeds een deel van je positie behoudt voor het geval de prijs verder stijgt.

Nu je het stappenplan hebt doorlopen, ben je goed op weg om te beginnen met je crypto-avontuur. Maar onthoud, dit is slechts het begin. De wereld van cryptocurrency is enorm en constant in beweging. Er is nog veel meer te leren en te ontdekken. 

Laten we eens kijken wat er nog meer is. Te beginnen met: wat zijn cryptocoins nou eigenlijk?

Wat zijn cryptocoins?

Cryptomunten zijn digitale- en op cryptografie gebaseerde munteenheden. Dit digitale geld kun je zien als alternatief op de traditionele munteenheden zoals de euro (€) en/of de dollar ($). Als bezitter van digitale munteenheden heb je dus geen fysiek geld in je portemonnee maar beschik je over een digitale wallet. 

Hierover lees je verderop in deze crypto handleiding meer. We gaan ons eerst richten op de bovenstaande definitie waarmee we hierboven een uitleg hebben gegeven wat cryptomunten precies zijn. Als je deze definitie opgesplitst, ontdek je twee belangrijke termen die de karakteristieke eigenschappen van deze valutasoort het beste omschrijven: 

 • De term “digitaal” geeft aan dat er alleen online met deze munteenheden betaald kan worden. 
 • De term “cryptografie” heeft betrekking op het coderen of versleutelen van bepaalde gegevens. Deze versleutelde codes zijn van groot belang voor het veilig gebruiken van de cryptomunten. Op basis hiervan zijn dus termen als “cryptovaluta”, “cryptomunt” of “cryptocurrency” ontstaan. 

Verschillende soorten cryptogeld

Hoewel je kunt handelen en beleggen in een zeer groot aantal digitale munteenheden, kun je dit “aanbod” onderscheiden in twee soorten. De Bitcoin is de allereerste cryptomunt die ontwikkeld is en hiermee ook meteen de meest bekende digitale munteenheid. Als er gesproken en/of geschreven wordt over de koers van de digitale munteenheden, wordt er vrijwel altijd gerefereerd aan de Bitcoin koers. Dit is een logische ontwikkeling als je kijkt naar de marktkapitalisatie van de Bitcoin. De totale marktkapitalisatie (aantal munten in omloop vermenigvuldigd met de koers) van de Bitcoin bedraagt vele miljarden Dollars. 

De Bitcoin is daarmee goed voor de helft van de totale marktkapitalisatie van de wereldwijde cryptomarkt. Om hier op een hele eenvoudige manier een beeld in te vormen: de Bitcoin is net zo groot als alle andere cryptovaluta bij elkaar. Veel altcoins bewegen dan ook mee met de koers van de Bitcoin. Deze andere soorten cryptovaluta worden ook wel de “altcoins” genoemd. 

Zoals deze term al aangeeft, worden deze digitale munteenheden gezien als de alternatieven op de Bitcoin. De eerste functionele altcoin was de Namecoin. Deze digitale munteenheid werd in 2013 geïntroduceerd. Tegenwoordig zijn er meer dan duizend altcoins waarin je in kunt investeren. Het is hierbij van belang om te benadrukken dat het investeren en beleggen in altcoins zeker niet minder interessant is! Iedere cryptomunt heeft immers elke munt zijn eigen karakteristieken, doelstelling en toepassing. Het is dus van groot belang om eerst je huiswerk te doen voordat je het besluit neemt om te handelen of te beleggen in cryptocurrency. 

Wil je meer weten over de geschiedenis van de cryptocurrency, hoe de altcoins zijn ontstaan en wat de eerste aankoop is geweest met Bitcoins? Neem dan ons uitgebreide crypto handleiding over de verschillende soorten cryptomunten door. Hierin geven we je ook adviezen wat jouw beste keuzes hierin zijn. Nou vooruit: hierbij al een aantal cryptomunten: 

Axie Infinity

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

1inch Network

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

NuCypher

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

De techniek achter bij het handelen in cryptocurrency

Je leest in de media veel over cryptocurrency en dat is volledig logisch. Er is sprake van een dusdanig sterk toenemende interesse in het handelen in digitale valuta dat het handelen, beleggen en betalen met digitale munteenheden meer dan ooit wordt gezien als een stap in de toekomst. Het is dan ook zeker interessant om te weten hoe cryptocurrency werkt. De term “cryptocurrency” is een afkorting van de term “cryptographic currency”. Deze term kun je het beste omschrijven als “versleuteld geld”. Dit brengt ons automatisch op de techniek waarvan gebruik wordt gemaakt bij het handelen en beleggen in digitale munteenheden. 

De oorspronkelijke doelstelling van de Bitcoin is het creëren van een wereldwijd digitaal betaalmiddel waarbij decentralisatie een belangrijke rol speelt. Deze doelstelling verklaart volledig waarom er gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie voor het verhandelen en beleggen in digitaal geld. 

Een van de belangrijkste karakteristieke eigenschappen van de blockchain technologie is immers dat de blokjes informatie (dus de transacties met een cryptomunt) digitaal kunnen worden ondertekend door beide partijen en gecontroleerd worden door andere nodes (computersystemen) uit de database. Dit betekent dat de blockchain technologie onderhouden wordt door de gebruikers zelf en hiervoor géén tussenkomst van een derde partij voor nodig is.

Hoe werkt de blockchain technologie?

Aangezien het gebruik van de blockchain technologie een van de belangrijkste karakteristieke eigenschappen is van de handel en het beleggen in digitale munteenheden, is het goed om in deze handleiding over cryptomunten wat dieper in te gaan op deze toepassing. 

De letterlijke vertaling van de term “blockchain” is een “keten van blokken”. Hiermee creëren we direct een goede visualisatie van een blockchain structuur. Deze structuur bestaat uit een denkbeeldige ketting die wordt gevormd door blokjes informatie die elkaar opvolgen. De blockchain technologie is een constructie die je kunt zien als een grote digitale databank. 

Deze databank wordt niet beheerd door één partij maar door een groot aantal computers die hierop aangesloten zijn. Hierdoor wordt het mogelijk om op een veilige manier- en snelle manier transacties met digitale munteenheden uit te voeren. De aangesloten computers controleren immers iedere transactie die wordt uitgevoerd. Op deze manier ontstaat er een lange ketting van onveranderbare- en onkraakbare informatie. Een andere karakteristieke eigenschap van het toepassen van de blockchain technologie is immers dat er gebruik wordt gemaakt van een ijzersterke wiskundige versleuteling. 

Verklaring van de naam cryptocurrency

Dit verklaart uiteraard ook meteen de naam “cryptocurrency”. Deze ingewikkelde wiskundige cryptografische versleuteling maakt het bijna onmogelijk om te frauderen met de gegevens buiten het feit dat de transacties door een groot aantal computers gecontroleerd worden. Het gebruik van blockchain technologie is hiermee een zeer veilige methode. Dit maakt het gebruik maken van een derde partij bij transacties (zoals een bank of een overheid) volledig overbodig. 

Je hoeft dan ook geen vertrouwen te hebben dat centrale autoriteiten je vermogen wel op de juiste manier beheren. De term “Don’t trust, verify” (wat je kunt vertalen als “vertrouw niet, controleer”) past dan ook volledig bij de karakteristieke eigenschappen van de blockchain technologie.  

Wat is Blockchain Technologie?

Uitgebreide uitleg
 •  

Wil je meer weten over blockchain toepassingen? Dan ben je bij de Cryptokoersgids aan het juiste adres! Op deze website vind je een zeer uitgebreide cryptohandleiding over blockchain toepassingen. Hierin leggen we uitgebreid uit hoe blockchain werkt, wat de voordelen van blockchain toepassingen, nemen we de nadelen van blockchain met je door en ontdek je wat smart contracts zijn. Dit is immers veruit de meest gebruikte toepassing van blockchain technologie.  

Hoe interessant is het minen van Bitcoins in Nederland?

Naast het investeren in Bitcoins, kun je deze cryptomunt ook verdienen. Bij het denken aan een verdienmodel in Bitcoins, denk je wellicht meteen aan een gunstige investering. Dit is de beste manier om je doelstellingen te realiseren. Er wordt immers gesproken over een Bitcoin koersdoel van 100.000 dollar! Of dit een reëel koersdoel is? We geven je in een artikel elders op deze website het antwoord of het Bitcoin koersdoel van 100.000 dollar als realistisch gezien kan worden. Een andere optie om geld te verdienen met Bitcoins is het minen. 

De term “mining” kun je het beste omschrijven als het verwerken van transacties op de blockchain. Miners zorgen er met hun rekenkracht voor dat de transacties worden bevestigd op de blockchain lijst. Zij laten hiervoor hun computers draaien en investeren hiervoor in speciale apparatuur om de meest ingewikkelde rekenkundige puzzels op te lossen waarbij je de concurrentie aangaat met andere miners. 

Als je zo’n puzzel oplost, krijg je hiervoor een beloning in vorm van cryptocurrency. De vraag is echter of dit rendabel is. Mining kost heel erg veel energie omdat de computers wiskundige formules die opgelost moeten worden niet zomaar kunnen kraken. Het is dus zeker even een afweging waarvoor je een rekensom moet maken die je wel met je rekenmachine kunt uitvoeren. Lees hier waar je rekening moet houden als je Bitcoin wilt minen in Nederland

starten met cryptomunten: bitcoin minen nederland
Blockchain

Hoe de handel of een belegging in digitaal geld in z’n werk gaat

Heb je interesse in digitale munteenheden? Dan is het belangrijk om te weten hoe de handel of een belegging in digitaal geld in z’n werk gaat. Deze handel gaat uiteraard niet via een bank maar via een broker of een exchange. Bij een broker kun je jouw Euro’s en Dollars omzetten in digitale munteenheden zoals de Bitcoin of een van de altcoins. Daarnaast kun je uiteraard bij een broker terecht voor een omgekeerde transactie. Je kunt een broker dus het beste zien als een cryptovaluta wisselkantoor. 

Lees elders op deze Cryptokoersgids website hoe je op de meest eenvoudige manier je Bitcoins om kunt zetten in Euro’s. Als je van plan bent om cryptocurrency aan te kopen, kun je bij de betere brokers gebruik maken van diverse veel gebruikte betaalmethodes zoals IDeal, PayPal, Bancontact of een andere optie. 

Voor de daadwerkelijke handel of belegging in digitaal geld, kun je terecht bij een exchange platform. Dit zijn de digitale handelsplatformen waar je jouw digitale munten kunt in- en verkopen. Je kunt een exchange platform dus het beste vergelijken met een aandelenbeurs. Om je het makkelijk te maken is het goed te weten dat een aantal brokers ook een online trading platform faciliteren. In dat geval kun je via een broker je wallet beheren.

De keuze voor een geschikte euro-crypto exchange vormt dus de basis van het handelen en beleggen in digitaal geld. Als je besloten hebt om te starten met cryptomunten is de keuze voor een geschikte exchange de eerste stap die je moet zetten. We hebben hierover dan ook een uitgebreid artikel op onze website geplaatst. Hierin geven we een uitgebreide uitleg over het uitzoeken van de beste Nederlandse crypto exchange en geven we je inzicht waar je op moet letten bij je keuze hierin. 

Wat zijn exchanges?

Uitgebreide uitleg
 •  

Hoe ziet een digitale wallet eruit?

Als je gaat starten met cryptomunten, wil je ongetwijfeld weten hoe een digitale wallet eruit ziet. Zoals aangegeven is je digitale wallet niets meer en niets minder dan je digitale portemonnee in combinatie met je bankrekening. Je gebruikt je wallet om je digitale munteenheden in opslag te houden als je besloten hebt om te investeren in een van de beste cryptomunten. Daarnaast gebruik je de digitale portemonnee uiteraard om betalingen en overschrijvingen mee te doen. Om je wallet te identificeren, heeft deze een uniek “adres” die wordt vormgegeven door een hele lange tekenreeks. 

Deze reeks van cijfers, letters en tekens kun je zien als je bankrekeningnummer. Dit wordt ook wel een “public key” genoemd. Om jezelf toegang te verschaffen tot je digitale wallet voor cryptogeld en om daadwerkelijk een transactie uit te kunnen voeren, heb je een “private key” toegewezen gekregen. 

Deze sleutel kun je dan ook het beste zien als je pincode. Het is belangrijk om je te realiseren dat jij de enige persoon bent die deze sleutels in het bezit hebt. Dit komt namelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van een decentraal systeem. We brengen dit punt expliciet onder je aandacht omdat je geen toegang meer hebt tot je digitale geld als je de toegangscodes (de keys) niet meer in je bezit hebt. 

Er zijn er vandaag de dag een groot aantal verschillende soorten crypto wallets op de markt te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hot wallet of een hardware wallet. Een hot wallet is meer geschikt voor de traders in cryptomunten, dus de actieve handelaren terwijl een hard wallet juist een veilige optie is voor de beleggers op dit gebied. Gezien het feit dat de volatiliteit op de cryptomarkt veel (financiële) gevaren met zich meebrengt, kan een hardware wallet een interessante optie voor je zijn…. of toch niet? Je leest alles over hardware wallets elders op deze Cryptokoers website.          

Hoe anoniem is de handel in cryptogeld?

Voordat je gaat starten met cryptomunten is het goed te weten dat de transacties niet volledig anoniem plaatsvinden. Je privacy wordt daarentegen wel gewaarborgd. Dit vraagt uiteraard enige uitleg. Bij het gebruik maken van de blockchain technologie, zijn de transacties precies te volgen. Het is dus voor iedere deelnemer uit het netwerk zichtbaar welk bedrag wanneer is overgeboekt. 

Het is echter niet mogelijk om te zien welke personen de eigenaar zijn van de betreffende wallets. Hierdoor weten buitenstaanders niet wie de verzendende partij is en welke persoon de ontvanger is. Je kunt deze gedeeltelijke inzicht zien als een nadeel maar je kunt dit ook als een voordeel zien. De veiligheidsvoorzieningen van de blockchain technologie zijn immers (deels) hierop gebaseerd. Deze opzet maakt het immers erg lastig om fraude te plegen met dit soort transacties. 

Hoe werkt crypto?

Uitgebreide uitleg
 •  

Een ander punt met betrekking tot je privacy en anonimiteit bij de handel in cryptogeld is het aanmaken van je wallet. De broker en/of exchange waar je gebruik van maakt, verstrekt uiteraard alleen je digitale portemonnee als je een aantal persoonlijke gegevens verstrekt. Als je de keuze maakt voor een goede euro-crypto exchange, zijn je gegevens in betrouwbare handen!  

Wil je hier meer lezen over je privacy bij de handel in cryptomunten?  In ons uitgebreide artikel met de titel “Hoe werkt cryptocurrency” gaan we hier dieper op in.  

Voor- en nadelen van het handelen en/of beleggen in cryptomunten

Als je besloten hebt om te starten met cryptomunten zal ongetwijfeld het spreekwoord “bezint eer ge begint” door je hoofd hebben geschoten. In dit kader is het goed om de voor- en nadelen van het handelen en/of beleggen in cryptomunten goed voor je op een rijtje te zetten. In deze handleiding maken we deze fase wat gemakkelijker voor je door hieronder deze voor- en nadelen voor je op een rijtje te zetten.

Voordelen van het handelen en/of beleggen in cryptogeld

 • De beschikbaarheid en het bezit van cryptovaluta biedt je alle vrijheden in je mogelijkheden om te betalen. Dit punt heeft twee raakvlakken. Allereerst komen er steeds meer mogelijkheden om met cryptogeld te betalen. Daarnaast heb je alle vrijheden om transacties met digitaal geld te doen omdat hier geen derde partij bij betrokken is doordat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain technologie.
 • Er is sprake van een behoorlijke Transparantie in informatievoorziening. Dit betekent in de praktijk dat alle transacties inzichtelijk zijn voor het netwerk waarbij uiteraard de privacy met betrekking tot de persoonlijke gegevens wél gewaarborgd blijven.
 • Het handelen en beleggen in cryptomunten wordt gezien als veilige manier van het beheren van cryptovaluta. Je kunt je digitale munteenheden in een beveiligde omgeving beheren en hier zelf de controle op uitoefenen.
 • Er worden lage transactiekosten in rekening gebracht bij het handelen en/of beleggen in cryptogeld, mits je hiervoor gebruik maakt van de juiste broker/ exchange maar daarover elders in deze handleiding meer. Dit is zeker het geval als je de handel in cryptomunten vergelijkt met andere vormen van aandelen- of obligatiehandel. Daarnaast worden er geen transactiekosten in rekening gebracht als je betaalt met cryptogeld.     

Nadelen van het handelen en/of beleggen in cryptogeld

 • Het handelen en/of beleggen met cryptocurrency brengt risico’s met zich mee. Veel mensen zien ook de volatiliteit (de beweeglijkheid van deze koersen) als nadeel maar dit kan uiteraard ook als voordeel worden gezien. Deze volatiliteit ontstaat door het beperkte aanbod in veel cryptomunten waarbij er wel sprake is van een sterk toenemende vraag. Het is goed om te benadrukken dat je uitsluitend geld moet inzetten dat je kunt veroorloven om te verliezen. Leen dus géén geld om te kunnen handelen in cryptocurrency en gebruik hiervoor géén geld dat je nodig hebt om je vaste lasten te betalen! Het geld dat je ingezet hebt, moet je dan ook beschouwen als uitgegeven. Het handelen in cryptocurrency mag in geen enkel geval een last zijn voor jou of je naasten!  
 • Het handelen en/of beleggen in cryptomunten wordt door veel mensen gezien als een stap in een compleet nieuwe omgeving. Het is daarom van groot belang om je te verdiepen in deze materie voordat je deze stap zet. Met het doornemen van deze handleiding en de grote hoeveelheid informatie op deze website waar we in deze gids naar verwijzen, helpen je al een flink eind op weg.

Wil je meer weten hoe je het beste een goed risicobeheer kunt toepassen op je crypto holdings? Lees dan onze 3 cruciale tips hierover.

Wat is DeFi?

Het bovenstaande brengt ons vrijwel automatisch op het antwoord op de vraag wat DeFi is. Dit is een term die ongetwijfeld voorbij gaat komen als je actief aan het handelen of beleggen bent in de cryptowereld. De letters DeFi staan voor “Decentralized Finance”, een term die je in het Nederlands kunt vertalen als “gedecentraliseerde financiering”. Het is dus een vorm van financiering die gebaseerd is op het gebruik maken van gedecentraliseerde netwerken en blockchains om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken. 

Zoals aangegeven kan de DeFi prijsvolatiliteit en opbrengstgevoeligheid gezien worden als grote nadeel van deze vorm van handelen. Als je deze risico’s voor een deel wilt wegnemen, is het goed om je te verdiepen in een coin als BarnBridge met het BOND token. Het BarnBridge (BOND) token is een Ethereum token waarmee gebruikers zich kunnen indekken tegen DeFi prijsvolatiliteit en opbrengstgevoeligheid. BarnBridge is immers ontwikkeld en vormgegeven als een platform onafhankelijk protocol. Je kunt gebruik maken van het risicoprofiel dat bij je past en de renterisico’s kunt afdekken via meerdere DeFi protocollen.

Wil je weten welke andere DeFi coins interessante opties voor je zijn? Lees dan onze gids over de 6 DeFi coins die wij zeker onder je aandacht willen brengen. Onderstaande munten zijn typische DeFi muntjes. 

Enzyme Finance

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

Perpetual Protocol

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

BarnBridge

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

Wat is sharding?

Sharding is een techniek dat gebaseerd is op “divide and conquer” wat je kunt vertalen als “het verdelen en heersen”. In de blockchain technologie wil dit zeggen dat de taken niet door alle nodes in de blockchain gedaan hoeven te worden. Er is dus sprake van “horizontaal scaling” wat wil zeggen dat de taken op een eerlijke en willekeurige manier worden onderverdeeld over de nodes. Dit brengt als praktisch voordeel met zich mee dat meerdere transacties tegelijk verwerkt en geverifieerd kunnen worden. 

Hiermee wordt het ontstaan van wachtrijen bij een groeiend blockchain netwerk voorkomen. Dit is immers een van de grote pijnpunten als het netwerk groeit. Er zijn veel projecten die gebruik maken van deze techniek. Een goed voorbeeld hiervan is Streamr DATAcoin (met de ticker DATA). 

Dit is een gedecentraliseerd netwerk dat het leveren van data op een snelle, gestructureerde en dus overzichtelijke manier als voornaamste doelstelling heeft geformuleerd. Dit is dan ook een zeer interessant project in onze huidige datagedreven samenleving. 

Waaraan voldoet de beste euro-crypto exchange?

We hebben het eerder in deze handleiding al aangegeven, als je besloten hebt om te starten met cryptomunten is de keuze voor een geschikte exchange de eerste stap die je moet zetten. Bij deze exchange/ broker breng je dus je wallet onder en kun je de transacties uitvoeren. Op dit digitale platform kun je dus je cryptogeld (ver)kopen en eventueel omzetten in euro’s. Er zijn een behoorlijk aantal exchanges die hun diensten op dit gebied aanbieden. Dit roept de vraag op aan welke voorwaarden een goede (lees: de beste) euro-crypto exchange moet voldoen. De beste euro-crypto exchange voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Exchange is een redelijk groot en bekend platform 
 • Een goed aanbod in interessante cryptovaluta
 • Het gebruiksgemak van het handelen in cryptocurrency
 • Mogelijkheden om gebruik te maken van een crypto app 
 • Gebruiksvriendelijkheid bij het beheren van je wallet
 • Voordelige transactiekosten 
 • Beschikbaarheid over analysetools en handelsgrafieken
 • Hoge privacy/ veiligheidsstandaarden
 • Mogelijkheden om gebruik te maken van meerdere betaalmiddelen
 • Beschikbaar stellen van stakingsopties 
 • Opties om een keuze te maken voor stablecoins
 • Beschikbaarheid van een trading bot die de handel automatisch voor je verzorgd
 • Opties om opbrengsten in Euro’s of Dollars uit te laten betalen op de bank
 • Beschikbaarheid van een servicegerichte (Nederlandstalige) helpdesk    

Wat kost het handelen in digitale munteenheden?

Een van de vereisten waaraan een goede euro-crypto exchange moet voldoen, heeft betrekking op de transactiekosten die in rekening worden gebracht. Als je handelt in digitaal geld worden deze kosten uiteraard in rekening gebracht. Als je de verschillende euro-crypto exchanges met elkaar vergelijkt, lijken de transactiekosten wellicht niet ver uit elkaar te liggen maar pas op. 

Als je veel handelt in cryptogeld, kunnen deze kosten nog wel eens flink oplopen! Op basis hiervan zul je jezelf ongetwijfeld afvragen wat het handelen in digitale munteenheden kost. Het handelen in digitaal geld is immers alleen rendabel als je de kosten hierbij in de hand kunt houden. Zoals je zult begrijpen, is er geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Het is wel goed om enige kennis te hebben hoe de kostenberekening van het handelen in digitale munteenheden werkt. 

Er is immers sprake van verkapte transactiekosten (als onderdeel van het verdienmodel van de exchange) waar je zeker rekening mee moet houden bij het kopen en verkopen van je cryptogeld. In de praktijk kan er wel 10% verschil zitten tussen de aankoop- en verkoopwaarde. De waarde van een cryptomunt wordt immers op drie manieren gecommuniceerd:

 • De middenkoers is de gemiddelde handelskoers van de digitale munt. Deze koers wordt ook wel de “marktwaarde” van de digitale munteenheid genoemd. 
 • De aankoopwaarde is de waarde die je betaalt als je de digitale munteenheid koopt. Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat dit de hoogste waarde is van de drie waardes die wordt vermeld in de koersoverzichten.
 • De verkoopwaarde is de prijs die je ontvangt bij de verkoop van de digitale munteenheid, vaak is dit dus de laagste waarde die wordt vermeld in de koersoverzichten.    

Alles wat je wil weten over alle kosten die handelen in crypto met zich meebrengt lees je  in deze uitgebreide crypto handleiding ‘kosten handelen crypto’. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Want zeg nou zelf: dat wil je niet!

Lees in dit artikel o.a. over de goedkoopste exchange van Nederland en profiteer van een aanbieding: Bitvavo €1000 welkomstbonus!

Wat zijn handelskosten?

Uitgebreide uitleg
 •  

Wat zijn de beste crypto exchanges?

Nu je weet aan welke voorwaarden een goede “digitale bank” moet voldoen, wil je uiteraard ook weten wat de beste crypto exchanges zijn. Uiteraard gaan we je hier in deze cryptovaluta handleiding inzicht in geven. We hebben hieronder onze top drie voor je op een rijtje gezet:

 • Bitvavo is wat ons betreft veruit de beste keuze als je op zoek bent naar de beste euro crypto exchange om te starten met cryptomunten. Dit is dan ook veruit de meest populaire en meest gekozen broker in Nederland. Bitvavo heeft een goed aanbod in verschillende (nieuwe) cryptovaluta. Daarnaast is het een uitermate geschikte exchange met veel mogelijkheden en functionaliteiten voor zowel beginnende- als gevorderde beleggers/ handelaren in cryptomunten. Daarnaast is het met betrekking tot de handelskosten absoluut de meest voordelige optie waarvoor je kunt kiezen. Het platform voldoet aan zeer hoge internationale veiligheidsstandaarden, staat geregistreerd bij de Nederlandse Bank en biedt een uitstekende servicegraad.
 • Finst is een relatief nieuwe exchange in Nederland. Deze exchange staat bekend om haar lage fees en de eenvoud van de echange. Een unieke feature is ‘crypto bundels‘, waardoor je met een druk op de knop in meerdere muntjes kunt investeren.
 • Coinmerce: Deze Nederlandse exchange is super handig in gebruik. Je kunt hier 160+ munten verhandelen. Ook biedt Coinmerce staking aan, waardoor je rente kunt ontvangen over je crypto. Daarnaast kun je bots automatisch voor je laten handelen. 

Hoe betalingen met digitaal geld in z’n werk gaan

Je kunt Bitcoins of andere altcoins in bezit hebben voor diverse doeleinden. Er zijn genoeg redenen te benoemen om een goede crypto strategie uit te werken. Naast het handelen en beleggen in cryptomunten om je investering te laten groeien, kun je ervoor kiezen om Bitcoins te sparen om je van een mooi pensioen te voorzien. Elders op de Cryptokoersgids website lees je overigens of dit een goede keuze is en op welke manier je dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast zijn er steeds meer plekken waar je betalingen kunt verrichten met digitaal geld. 

Veel mensen vragen zich af hoe betalingen met digitaal geld in z’n werk gaan en verwachten hierbij een zeer ingewikkelde constructie. Niets is echter minder waar! Betalingen met digitaal geld gaan op een vergelijkbare manier zoals bij bijvoorbeeld de bank het geval alleen achter de schermen gaat het in dit geval op een decentrale manier en loopt de transactie in dit geval niet via een centrale organisatie in vorm van de bank. 

Het enige wat je nodig hebt is het adres van de wallet van de ontvanger, dus de public key. Met behulp van jouw private key, dus je pincode, kun je de transactie activeren. Met deze handeling kun je cryptomunten overschrijven maar ook betalen met cryptocurrency. Bij het doen van betalingen met digitaal geld zet je grofweg drie stappen:

 1. Het indienen van een transactie request. Dit verzoek wordt uitgezet in het gehele netwerk dus bij alle nodes.
 2. De validatie van de transactie door het computernetwerk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aantal geavanceerde algoritmes.
 3. Het samenvoegen van deze transactie met andere (historische transacties) om een nieuw blokje aan informatie te vormen. Dit is de methode om een onuitwisbare transactie te vormen. Met het vormgeven van dit blokje informatie wordt deze transactie request officieel afgesloten.

In een artikel dat je elders op deze Cryptokoersgids vindt, gaan we uitgebreid in op het betalen met cryptocurrency. Hierbij geven we je ook inzicht wat de voor- en nadelen hiervan zijn en hoe je snel en eenvoudig kunt ontdekken waar je in Nederland met digitaal geld kunt afrekenen.

Betalen met cryptocurrency

Uitgebreide uitleg
 •  

Welke factoren zijn bepalend voor de waarde van cryptogeld?

Nu je een beeld hebt hoe het handelen en beleggen in cryptocurrency gaat, wordt het tijd om je (verder) te verdiepen in het cryptogeld zelf. Voor een rendabele handel in digitale munten, moet je uiteraard weten welke factoren bepalend zijn voor de waarde van cryptogeld. Uiteraard is de vraag/ aanbod verhouding hierbij van het grootste belang. De stelregel hierin is eenvoudig: Bij groeiende vraag zal de koers oplopen, bij dalende vraag zal de prijs afnemen. Deze verhouding wordt bij digitaal geld extra versterkt omdat cryptocurrency in beperkte mate wordt uitgegeven. 

Hierdoor kan er een schaarste ontstaan. Daarnaast zijn er andere factoren die bepalend zijn voor de waarde van cryptogeld. Denk hierbij aan de acceptatiegraad van het publiek, de grote invloed van social media en de interesse van de grotere cryptocurrency exchanges voor een betreffende cryptomunt. 

Heeft het handelen in cryptogeld nog zin?

Heb je plannen om te starten met cryptomunten en vraag je jezelf af of het handelen in cryptogeld nog wel zin heeft nu “iedereen” dit lijkt te doen?  Uiteraard verdiepen wij ook dagelijks in deze vraag en hebben we hier onder andere een interessante blog over geschreven waarin we de Bitcoin als voorbeeld nemen. Laat je inspireren door ons artikel of het te laat is om Bitcoins te kopen.  

Als je weet dat er sprake van een sterk toenemende interesse in het handelen in digitale valuta en deze interesse alleen maar toeneemt, kun je gerust de conclusie trekken dat het betalen met digitale munteenheden als een stap naar de toekomst kan worden gezien. Ook de handel en het beleggen in cryptogeld neemt nog altijd steeds meer toe. In dit geval moet je wel goed overwegen in welke coins je gaat handelen. We hebben hier diverse artikelen over geschreven.  

Wat zijn de bekendste cryptomunten?

Er zijn een zeer groot aantal cryptomunten waarin je kunt investeren en/of handelen. Als je gaat starten met cryptomunten zul je ongetwijfeld de bekendste cryptomunten wel kennen. Ee zetten de top vijf van de bekendste cryptomunten hieronder voor je op een rijtje:

 1. Bitcoin (BTC), de moeder van de cryptomunten en hiermee ook de meest bekende digitale munteenheid. De Bitcoin is een algemeen geaccepteerde digitale munt met een zeer groot handelsvolume.
 2. Ethereum (ETH), een van de bekendste software platformen ter wereld dat gebruik maakt van de blockchain technologie. Ethereum is een gedecentraliseerd platform met veel potentie. 
 3. Chainlink (LINK), een gedecentraliseerd orakelnetwerk voor smart contracts met een eigen reputatiesysteem. Hiermee wordt gegarandeerd dat dat alle data veilig en betrouwbaar is.
 4. Enjin Coin (ENJ), een digitale munt met veel potentie dat gebouwd is op blockchain van Ethereum. Enjin Coin is erg populair in de gamewereld omdat dit token kan worden omgezet in digitale eigendommen, waaronder game goud en game items. Lees hier meer over in onze blog over de beste play to earn coins. Crypto gaat immers de komende jaren een onmisbare rol gaat spelen in de ontwikkeling van de game-industrie.
 5. Cardano (ADA), de allereerste peer-reviewed gedecentraliseerde blockchain oplossing ter wereld. Cardano is een veelbelovende cryptomunt waar je nog veel van gaat horen. Daarnaast biedt de gelaagde architectuur van deze digitale munt voldoende schaalbaarheid. Lees meer over deze crypto in onze blog waarin we je alles over Cardano’s vertellen. 

Snelste stijgers 2023

Tips
 •  

Beste crypto 2023

Tips
 •  

Play to earn coins

Tips
 •  

Metaverse crypto

Tips
 •  

ISO 20022 crypo

Tips
 •  

AI crypto

Tips
 •  

Polkadot crypto

Tips
 •  

Metaverse crypto

Tips
 •  

Zijn alle cryptomunten een investering waard?

Zoals aangegeven zijn er zeer veel verschillende soorten cryptomunten. Iedere cryptomunt heeft een eigen unieke toepassing/ doelstelling. Dit wil zeker niet zeggen dat alle cryptomunten een investering waard zijn. Een cryptomunt heeft immers alleen een kans van slagen als er voldoende interesse is in de doelstelling achter de coin. Daarnaast spelen factoren als je doelstelling, je leeftijd, je beschikbare vermogen en je risicoprofiel een belangrijke rol bij je keuze in welke cryptomunt. 

Een jong iemand zal wellicht bereid zijn om meer risico te nemen als een ouder persoon. Daarnaast maakt het een verschil of je besluit om in een crypto te investeren met als doelstelling om hierin te handelen of te beleggen. Tot slot zijn factoren als de waarde van de munt zelf en de ontwikkelingen van de betreffende markt van groot belang bij het maken van je keuze welke cryptomunten interessant zijn om te investeren. 

Wat zijn op dit moment de meest interessante cryptomunten?

Als je het bovenstaande gelezen hebt, wil je ongetwijfeld weten wat op dit moment de meest interessante cryptomunten zijn. Je begrijpt nu ook wel dat hier geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven is omdat dit afhangt van je wensen en doelstellingen op dit gebied. 

We kunnen je uiteraard wel inzicht geven hoe je er op de meest eenvoudige manier achter komt welke cryptomunten voor jou interessant zijn. Hiervoor hoef je immers alleen maar deze Cryptokoersgids te bezoeken! Wij wijzen je met grote regelmaat op de cryptomunten die op dit moment interessant voor je zijn. Hoe hiervoor zeker onze blogpagina in de gaten waar we je op de hoogte houden van het laatste crypto nieuws. 

Hoe ziet een goede crypto strategie eruit?

Een van de belangrijke zaken waar je aan moet denken als je gaat starten met cryptomunten, is hoe je crypto strategie eruit ziet. Uiteraard hangt ook dit af van je wensen en doelstelling maar de belangrijkste tip die we je hierin wel kunnen geven is dat je er het beste voor kunt kiezen om je investeringen te diversifiëren. Hiermee willen we je aangeven dat het niet verstandig is om je volledige investering in te zetten op één cryptomunt. Dit doe je om te zorgen voor risicospreiding.  De crypto markt is immers te sterk aan verandering onderhevig om al je eieren in één mandje te stoppen. 

Je doet er verstandig aan om te kiezen voor een mix van risicovolle- en wat minder risicovolle cryptomunten als je niet helemaal op safe wilt spelen. De 50/25/25 regel is hierbij een veel gekozen optie. Deze regel houdt in dat je ervoor kiest om 50% van het vermogen investeren in ‘big cap’ altcoins om daarnaast 25% van je investering te besteden aan een mid cap coin om voor het overige deel voor een low cap digitale munteenheid te kiezen. Uiteraard ben je volledig vrij om hieraan een invulling naar wens aan te geven, mits je een overwogen keuze maakt!

Wat betekent buy low, sell high?

De term “buy low, sell high” is een zeer bekende term in de crypto wereld en is dé tip voor handelaren en beleggers in digitaal geld. Het is een strategie tip die je zeker ter harte moet nemen als je besloten hebt om te starten met cryptomunten. Het is heel verleidelijk om te kiezen om te investeren in een specifieke cryptomunt als het heel goed gaat met deze digitale munteenheid en deze omhoog schiet in waarde. Toch kan deze keuze verkeerd uitpakken als de munt daarna weer keldert. Je kunt de munten dus het beste kopen als deze in een dipje zitten. 

Wil je je meer verdiepen in deze strategie?

Lees dan ons artikel of het goed is om te investeren in de Bitcoin als deze op een all-time high staat. We hebben hierin de Bitcoin als voorbeeld genomen maar de informatie die je in deze blog leest, is uiteraard van toepassing op iedere cryptomunt. 

Wat is een Stablecoin?

Een van de strategieën waarvoor je kunt kiezen als je gaat starten met cryptomunten is het investeren in een Stablecoin. Dit zijn digitale activa die ontworpen zijn om de koers van fiatvaluta te volgen. Fiatvaluta zijn de munteenheden waarvan gebruik wordt gemaakt op de traditionele financiële markt zoals de Dollar of de Euro. Fiat-gezekerde stablecoins zijn cryptovaluta één op één aan fiatvaluta zijn gekoppeld. 

Dit zijn dan ook veel gebruikte trading pairs. Met stablecoins is het mogelijk om op een snelle-, eenvoudige- en vooral goedkope manier geld vanaf iedere plek van de wereld te versturen, zonder dat grote prijsveranderingen hierbij van invloed zijn. Het investeren in stablecoins is dus een betrekkelijk veilige keuze. 

Wat is een ERC20 token?

We willen je in deze eenvoudige handleiding over het starten met cryptomunten niet te veel “belasten” met technische crypto termen maar er zijn een aantal begrippen die je zonder twijfel tegenkomt als je jezelf in de crypto wereld begeeft. Er wordt onder andere veel gesproken over ERC20 tokens. De term ERC20 heeft betrekking op het feit dat er veel cryptomunten worden gecreëerd op de Ethereum blockchain. 

Dit is immers een open source netwerk dat hier uitstekend voor geschikt is. Daarnaast heeft deze keuze als voordeel dat de ontwikkelaars van Ethereum om een open en transparant beleid te hanteren. Voorwaarde is wel dat het token aan een aantal voorwaarden voldoet. Hiervoor hebben de ontwikkelaars een standaard vormgegeven. De afkorting ERC20 staat voor “Ethereum Request for Comment 20” en kun je zien als een reeks van voorwaarden die betrekking hebben op de veiligheid en uniformiteit op gebied van codering. 

Ambire Adex Network (met het token ADX) is een van de vele voorbeelden van een crypto die gecreëerd is op de Ethereum blockchain. Dit is een interessante coin aangezien Adex Network een gedecentraliseerd advertentienetwerk is. Dit digitale advertentie-ecosysteem is geïntroduceerd met als doel om de huidige digitale advertising modellen te vervangen en te verbeteren en kun je hierdoor zien als een veelbelovend project. 

Wat is een Polkadot blockchain?

De cryptomarkt telt verschillende blockchains die een digitale revolutie willen veroorzaken. Je weet nu dat Ethereum (ETH) uiteraard het bekendste voorbeeld is maar ook Cosmos (ATOM) en EOS.IO (EOS) gooien hoge ogen. Daarnaast is Polkadot (DOT) een project dat je zeker in de gaten moet houden. Polkadot is een netwerkprotocol en een zogeheten multi-chain omgeving. Dit houdt in dat er data kan worden overgedragen tussen openbare- en private blockchain. 

Een interessant voorbeeld van een Polkadot blockchain is Clover Finance (CLV). We brengen deze coin onder je aandacht omdat dit een project is dat is ontwikkeld om een eenvoudige uitwisseling van data tussen verschillende DeFi applicaties (dApps) mogelijk te maken, ongeacht of deze gemaakt zijn op een Ethereum, Polkadot of andere blockchain platform. Het project is er dus op gericht om de verschillende DeFi applicaties beter met elkaar te kunnen laten communiceren. 

Wil je meer weten over Polkadot altcoins en weten wat nog meer interessante projecten zijn die gemaakt zijn op dit blockchain platform? Neem dan zeker deze blog over Polkadot altcoins door! In dit artikel lees je ook meteen wat side-chains zijn en waarvoor deze dienen.

Wat is staken?

Crypto staking is een interessante manier om meer te verdienen aan het bezit van cryptocurrency. Hierbij kies je ervoor om cryptocurrency voor een langere tijd vast te houden in je wallet. Je krijgt een beloning als je ervoor kiest om een crypto een langere tijd niet uit te geven. Hierdoor zorg je immers voor rust en stabiliteit in een blockchain en lever je ook een bijdrage aan de veiligheid hiervan.

Hoe werkt crypto staking?

Uitgebreide uitleg
 •  

Deze vergoeding kun je vergelijken met de rente die je (in het verleden ontving van de bank bij het gebruik van een spaarrekening. Als je besloten hebt om te starten met cryptomunten, is dit een interessante optie. Het is immers zeker mogelijk om zonder al te veel crypto ervaring met staken te beginnen. Niet alle cryptocurrencies zijn overigens te staken. Het is alleen mogelijk om dit bij een bepaald aantal munten te doen. Daarnaast bieden niet alle exchanges deze opties aan.

Wil je meer weten over deze interessante mogelijkheid? Neem dan ons uitgebreide artikel over crypto staking eens door.  

Zo kun je de koers van je cryptogeld het beste volgen!

Als je geïnvesteerd hebt in digitale munteenheden wil je uiteraard weten hoe je de koers van je cryptogeld het beste kunt volgen. Ook hiervoor hoef je niet ver te zoeken en kun je uitstekend bij deze Cryptokoersgids terecht. Wij bieden je alle mogelijkheden om via deze website de actuele koers van jouw munteenheden in de gaten te houden. We nemen in dit geval SuperFarm (SUPER) als voorbeeld. Dit is immers een veelbelovend platform dat is vormgegeven met als doel om de NFT wereld toegankelijker te maken voor zowel de ontwikkelaars als de gebruikers van cryptocurrency. 

Hiervoor wordt een platform geboden waarop iedereen zijn of haar eigen NFT’s en NFT boerderijen kan lanceren zonder dat hier enige codeer kennis voor vereist is. Je begrijpt wel dat dit een cryptomunt is met veel toekomstperspectief. Een investering hierin is dus zeker een overweging waard maar je moet uiteraard wel weten wat het beste moment is om je slag te slaan! Hiervoor hebben we speciale pagina’s voor je ingericht waarop je de actuele koers op de voet kunt volgen! 

 

Klik bijvoorbeeld op deze link om inzicht te krijgen in de live koers van SuperFarm (SUPER) te volgen! Bij iedere coin review vind je op deze website een link om 24/7 op de hoogte te blijven over de live koers van de betreffende cryptomunt. 

Je vindt op deze Cryptokoersgids dus alle informatie die je nodig hebt als je gaat starten met cryptomunten of als je een gevorderde belegger of handelaar in cryptogeld bent.. 

Praktische tips als je gaat beginnen met cryptocurrency

Nu je aan de hand van deze crypto handleiding wat basiskennis hebt opgedaan, kun je gaan starten met cryptocurrency. De eerste stap die je hierbij gaat zetten is het bepalen welk traject je gaat doorlopen, hoeveel geld je wilt investeren en wat je doelstelling hiervan is. Om je hiermee verder op weg te helpen, verwijzen we je graag door naar een artikel op deze Cryptokoersgids website waarin we maar liefst 20 eenvoudig toepasbare crypto tips met je delen. 

Deze tips kunnen een zeer waardevolle basis vormen voor het bereiken van jouw doelstellingen. Hierin geven we je inzicht waarom het van groot belang is om je goed te verdiepen in de handel in cryptocurrency, waarom je jezelf vooral niet moet laten leiden door emoties en waarom je bereid moet zijn om iets te missen. 

Het FOMO effect is immers een valkuil waar veel mensen die zich begeven in de cryptowereld in stappen. Gelukkig kun je dit op een eenvoudige manier voorkomen door deze Cryptokoersgids goed in de gaten te houden. Wij houden je op de hoogte over alles wat er gebeurt in de cryptowereld!

FAQ, dit zijn de meest gestelde vragen over starten met cryptomunten

Het is allereerst raadzaam deze uitgebreide beginnersgids te lezen over alles wat met cryptovaluta te maken heeft. 

En wanneer je een beslissing hebt genomen, dan ga je goed van start met een welkomstbonus t.w.v. €1000 bij onze favoriete website. De bonus kun je via deze link claimen

Er is natuurlijk maar één Bitcoin. Die kun je via verschillende websites kopen. Voor Nederlanders kun je hier terecht. 

Mocht je op zoek zijn naar andere munten die wij kunnen aanraden? Klik dan het artikel aan en lees alles over hoe je moet beginnen met crypto? Welke crypto de moeite waard zijn. Wat cryptocurrencie is, en nog veel meer!

Veruit de meeste mensen beginnen met cryptomunten, omdat ze er een centje aan willen verdienen. Verggelijk het met beleggen in aandelen. 

Daarnaast kunnen diverse crypto coins gebruikt worden om betalingen mee te verrichten. En tot slot is juist de onderliggende blockchain technologie zo interessant voor nog veel meer toepassingen. 

Over deze toepassingen en andere zaken lees je in deze crypto gids. 

Meer interessante artikelen voor een vliegende start in crypto