‘Strengere regels voor cryptocurrency op komst’

strengere regels regulering crypto

Er komen mogelijk strengere regels voor cryptocurrency. De digitale munten worden opnieuw onder de loep genomen door Amerikaanse toezichthouders. Er bestaan onder de toezichthouders grote zorgen rondom de zogenaamde stable coin. Het gaat daarbij niet om munten als Ethereum of Bitcoin, maar om digitale valuta die zijn gekoppeld aan traditioneel geld. Een goed voorbeeld daarvan is ‘de digitale dollar’, de digitale variant van de bekende Amerikaanse dollar. Deze speciale cryptomunten hebben een belangrijke rol in het handelen in cryptovaluta.

Grote zorgen om stable coins

Rondom stable coins zijn grote zorgen onder Amerikaanse toezichthouders. Ze werken ook wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de Bitcoin of Ethereum, omdat de munten gekoppeld zijn aan traditioneel geld. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse digitale dollar. 

Een stable coin heeft een belangrijke rol in het handen van crypto’s. Bij cryptomunten is het gebruikelijk dat de ene munt wordt omgeruild voor de andere. In principe gebeurt dat vaak met stable coins. Daarmee lijken deze munten op hoe echt geld werkt, zoals bijvoorbeeld het omwisselen van een dollar of een euro.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Zo werkt een stable coin

Een stable coin heeft de naam te danken aan het feit dat ze redelijk stabiel zijn. Waar bij Bitcoin en Ethereum de waarde behoorlijk kan stijgen of dalen, is dit bij een stable coin niet het geval. Dat komt doordat de waarde gekoppeld is aan traditioneel geld. 

Dit is dan ook meteen de reden waarom Amerikaanse toezichthouders er zich zorgen over maken. De munten kunnen namelijk de stabiliteit op de financiële markten stevig onder druk zetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door gebrekkige controle op de munten. Een stable coin is eenvoudig in te zetten om illegaal verkregen crimineel geld wit te wassen. Er zijn nauwelijks regels rondom de munten.

Controle stable coins gebrekkig

Door de anonimiteit van stable coins is de controle op het verhandelen van de munten relatief gebrekkig. Dat betekent dat het vaak niet duidelijk is wie de munten verhandelt, hoe hij aan het traditionele geld komt en wat hij ermee gedaan heeft. Daardoor kan de financiële stabiliteit van de markt in gevaar worden gebracht. Om deze reden wordt het tijd dat er strengere regels voor stable coins komen, zegt de Amerikaanse toezichthouder.

Strengere regels door toezichthouders

Strengere regels voor cryptomunten zijn in de Verenigde Staten niet nieuw. Er zijn al een aantal munten die inmiddels door de toezichthouders worden gereguleerd. Het gaat dan om de stable coins: Tether, USD Coin en Binance USD. Dat schrijft de toezichthouder in een eigen rapport. Zonder strengere regels op stable coins zijn er diverse gevaren. Zo kan de financiële markt onder druk komen te staan en zijn er ook diverse risico’s die beleggers in de munten lopen.

USDT is een stable coin. Prijs schommelt rond de 0.9857 - 1.0564
Stable coin (USDT/Tether)

Een risico voor beleggers

Gezien de naam is het verleidelijk om te denken dat stable coins stabiel zijn en dus weinig kwaad kunnen. Maar toch zijn er wel degelijk verschillende risico’s aan verbonden, zo waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder. De waarde van een stable coin is over het algemeen gelijk aan de waarde van het traditionele geld. Zo kun je een Tether coin kopen voor precies 1 dollar. Daardoor weten consumenten precies wat ze voor hun Tether coin terug kunnen krijgen, als ze deze gaan verkopen. Op die manier is er geen winst of verlies te maken, maar wordt traditioneel alleen omgeruild in digitaal geld.

Toch werkt dit niet precies zo. Want de dollars die het bedrijf achter een stable coin ontvangt, worden meestal belegd op de beurs. Vanaf daar is het niet precies duidelijk in welke zaken de bedrijven de waarde van de digitale munten heeft belegd. Uit een onderzoek uit 2019 kwam aan het licht dat er problemen waren bij het bedrijf achter de munt Tether. Slechts 74 procent van Tether was gedekt door dollars. De rest van de munten was helemaal niet gedekt en had daarmee geen enkele waarde.

Op die manier bracht investeren in zo’n stable coin risico’s mee voor beleggers. Er is immers een kans dat het geld verloren gaat en de investering nooit meer terugkomt. Juist om deze reden moeten de munten volgens de toezichthouders worden gereguleerd. Sommige stable coins worden ook niet in Amerika, maar in China belegd. Bijvoorbeeld in een Chinese lening of Chinese cryptobeurs. Dat kan ertoe leiden dat consumenten hun waarde niet terugkrijgen als ze dat wensen. Een onstabiele stable coin is daarmee onwenselijk, stellen economen.

Stabiliteit op financiële markt onder druk

Stable coins kunnen bovendien ook de financiële markt behoorlijk bedreigen op gebied van stabiliteit. Als consumenten om een reden hun stable coins massaal om gaan ruilen voor traditioneel geld als gevolg van een gebrek aan vertrouwen, kan dit leiden tot problemen op de financiële markt.

Dat werkt als volgt: als veel mensen hun stable coin toch weer om willen ruilen voor bijvoorbeeld een Amerikaanse dollar, moeten de bedrijven die zo’n cryptomunt uitgeven snel hun beleggingen verkopen om de teruggave van het geld rond te kunnen maken. Dit kan grote nadelige effecten hebben op de koers van de beurs. Daarmee kan de stabiliteit van financiële markten voor beleggers in gevaar komen.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Reguleren stable coins

Toezichthouders in Amerika pleiten er daarom voor dat de zogenaamde stable coin wordt gereguleerd. Er gelden dan strengere regels zoals die bijvoorbeeld ook al voor Tether gelden. Deze regulering zal vooral een probleem vormen voor de bedrijven die de munten uitgeven, maar niet zo zeer voor de consument. 

Die weet dan zeker dat hij zijn investering altijd terug krijgt. De stable coins kunnen bijvoorbeeld dezelfde regels krijgen als die er gelden voor banken. Stable coins zouden door de overheid kunnen worden gereguleerd door lokale overheden. Daarmee zou er eventueel zelfs een depositogarantiestelsel op gezet kunnen worden. Zodat als de munt in waarde verliest en ten onder gaat, beleggers hun geld niet kwijt zijn.

Daarnaast zien toezichthouders in Amerika nog een andere reden om strengere regels in te gaan voeren. Het is daardoor mogelijk om de controle op witwassen beter in de hand te houden en financiering van terroristische groeperingen tegen te gaan.

Lees verder over...

Snel investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin