SundaeSwap, wat is het en wat maakt ze zo interessant?

SundaeSwap
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Wanneer je een blik werpt op de verschillende gedecentraliseerde exchanges die op de markt zijn terug te vinden zal je ongetwijfeld in aanraking komen met SundaeSwap. Dit is de gedecentraliseerde exchange van Cardano (ADA). Het jaar 2021 bracht voor het eerst smart contracts naar de blockchain van Cardano. Dit maakt het plots voor ontwikkelaars mogelijk om hun eigen applicatie op het netwerk te gaan ontwikkelen. Ben jij hier ook wel in geïnteresseerd en zou je bijgevolg graag meer te weten willen komen over deze gedecentraliseerde exchange van Cardano? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder terug kan vinden.

Wat moet je weten over SundaeSwap?

In 2021 werd er door een team begonnen met de ontwikkeling van de gedecentraliseerde exchange SundaeSwap. De whitepaper verscheen uiteindelijk op 1 juni van dat jaar. De manier waarop de ontwikkeling van SundaeSwap plaats heeft gevonden is in grote lijnen hetzelfde als Cardano. 

In eerste instantie werd er door een team van wetenschappers heel wat onderzoek uitgevoerd voordat er werd gestart met de ontwikkeling. Het zijn Mateen Motavaf evenals Artem Wright die aan de basis liggen van SundaeSwap. Het spreekt voor zich dat zij niet de enige personen zijn die werken aan de gedecentraliseerde exchange. Het totale team bestaat op moment van schrijven uit tien personen die allen ervaring hebben binnen de sector van de fintech en met high-tech startups.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

De werking van SundaeSwap voor je uitgelegd

Voor SundaeSwap geldt dat ze vergelijkbaar met andere gedecentraliseerde crypto exchanges een zogenaamde Automated Market Maker is. Dit betekent concreet dat ze gebruik maakt van liquidity pools. Met behulp van een dergelijke liquidity pool is het zoals de naam reeds aangeeft mogelijk om liquiditeit te verstrekken aan het platform. Dit gebeurt door zogenaamde liquidity providers. Iemand die dergelijke liquiditeit wil verschaffen aan het platform zal daarvoor twee verschillende assets moeten plaatsen. Voor het verschaffen van liquiditeit wordt men beloond door middel van LP-tokens.

De basis van een gedecentraliseerde exchange is in de praktijk nagenoeg altijd hetzelfde. Toch zijn er verschillende zaken die SundaeSwap wel uniek maken. Neem nu bijvoorbeeld het Constant Product Pool model. Het betreft hier een model dat het voor gebruikers mogelijk maakt om veel efficiënter te kunnen handelen in crypto. Eenvoudig gezegd is het mogelijk om tokens niet alleen sneller, maar ook tegen een lagere prijs te verhandelen. 

Om de zogenaamde swaps tussen de verschillende tokens te kunnen realiseren maakt SundaeSwap gebruik van de SundaeSwap Pool Factory token. Door het toepassen van minting wordt ervoor gezorgd dat elk handelspaar over een uniek karakter beschikt. Dat is handig omdat op deze manier een hoge liquiditeit evenals een goede slippage gegarandeerd zijn.

Extended Unspent Transaction Outputs model

Voor SundaeSwap geldt dat ze gebruik maakt van het zogenaamde Extended Unspent Transaction Outputs model. Het betreft hier de tegenhanger van het zogenaamde UTXO-model. Deze laatste wordt door menig aantal blockchains in de praktijk gebruikt. Ondanks het feit dat dit model zeer populair is moet het gezegd dat er ook wel een aantal nadelen aan verbonden zijn. Deze nadelen wou het team achter SundaeSwap aanpakken en daar is ze ook in geslaagd.

Cardano DEX
Cardano DEX

SundaeSwap versus UniSwap

Voor heel wat mensen die graag gebruik willen maken van SundaeSwap geldt dat ze daarvoor toch eerst even de afweging maken met het populaire UniSwap. Beiden zijn uiteraard gedecentraliseerde exchanges. Dit betekent dat er door gebruik te maken van beide platformen cryptomunten kunnen worden verhandeld zonder dat er daarvoor sprake moet zijn van de tussenkomst van een centrale autoriteit. Een belangrijk verschil tussen beide platformen is natuurlijk de achterliggende blockchain. Voor UniSwap geldt dat ze gebruik maakt van Ethereum terwijl SundaeSwap zoals eerder reeds aangehaald gebruik maakt van de Cardano blockchain.

Ook de uiterlijke kenmerken van SundaeSwap verschillen in principe slechts in beperkte mate ten opzichte van UniSwap. De ontwikkelaars achter de gedecentraliseerde exchange van Cardano hadden eerder al eerlijk aangegeven duidelijk geïnspireerd te zijn door de overzichtelijke interface van UniSwap. Voor menig aantal beginnende crypto traders geldt dat zij van mening zijn dat gebruikmaken van een DEX best een beetje lastig is. Dit omdat er best heel wat handelingen dienen te worden uitgevoerd voordat er bijvoorbeeld een bepaalde aankoop kan worden voltooid. 

SundaeSwap heeft er uiteindelijk voor gekozen om haar interface zo overzichtelijk mogelijk te maken. Op deze manier moet het ook voor de beginnende crypto traders op een eenvoudige manier mogelijk worden om gebruik te maken van een gedecentraliseerde exchange.

In ieder geval mag het duidelijk zijn, zou jij ook graag gebruik willen gaan maken van een DEX en voel je, je om welke reden dan ook niet echt aangetrokken tot de interface van UniSwap? Dan zou SundaeSwap van Cardano mogelijks een interessant alternatief kunnen zijn.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking MogelijkhedenOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin