Wat moet je weten over de Taproot update voor Bitcoin?

Taproot update Bitcoin
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Updates die gebeuren aan het systeem van Bitcoin zijn eerder uitzondering dan regel. Voor de laatste grote update moeten we op moment van schrijven (2021) dan ook reeds zomaar even vier jaar terug gaan in de tijd. Toen was het namelijk zo dat het eveneens langverwachte Segregated Witness live ging. Deze heeft de basis gelegd voor het Lightning Netwerk dat we tegenwoordig kennen. Een nieuwe belangrijke update die wordt doorgevoerd aan het netwerk van Bitcoin luistert naar de naam ‘Taproot’. Telkens wanneer er een nieuwe update wordt doorgevoerd spreekt het voor zich dat deze met argusogen wordt gevolgd door de hele crypto community. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat deze nieuwe update allemaal precies met zich meebrengt? Lees dan snel verder!

Wat kunnen we verwachten van de Bitcoin Taproot update?

Zowel voor huidige als voor potentiële Bitcoin investeerders is het natuurlijk van belang om te weten welke nieuwigheden een bepaalde update met zich meebrengt. Dat geldt eveneens voor deze Taproot update. De eerste vernieuwing die ze met zich meebrengt zijn de zogenaamde ‘Schnorr signatures”. 

Deze nieuwe manier van tekenen zorgt ervoor dat transacties kleiner kunnen worden gemaakt. Voor het bestaande format van ECDSA-handtekeningen geldt dat het ondertekenen van een transactie ongeveer 72 bytes kost. Voor handtekeningen die worden uitgevoerd met Schnorr geldt in de praktijk dat ze slechts 64 bytes per handtekening kosten. Dat is toch een niet onaanzienlijke verbetering van zomaar even 12 procent ten opzichte van de huidige methode.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅30 september

Minder transactiekosten

Bovenstaande heeft als logisch gevolg dat we dankzij Schnorr signatures minder transactiekosten zullen moeten betalen. Bijkomend voordeel is bovendien ook dat de blockchain zal worden ontlast. Het uitvoeren van een transactie vereist namelijk een beperktere hoeveelheid aan data die moet worden weggeschreven op het netwerk. 

Dit wordt door experten bestempeld als een zeer mooie efficiëntieslag voor de nummer één cryptocurrency van de wereld. Toch is het zo dat hier niet de echte meerwaarde van Schnorr in schuilt. Deze schuilt namelijk in de validatie van de data.

De echte meerwaarde die de Taproot update met zich meebrengt

Binnen het bestaande format is het zo dat een Bitcoin node wanneer het een blok ontvangt elke individuele transactie evenals handtekening dient te valideren. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk een behoorlijke inspanning vergt van een computersysteem. 

Handtekeningen die worden gezet met Schnorr kunnen worden gebundeld en met volledige ladingen tegelijkertijd gevalideerd. Des te meer Schnorr-handtekeningen er worden gebruikt voor het uitvoeren van transacties, des te minder er moet worden geleund op de computerkracht van het netwerk. Het spreekt voor zich dat dit een niet onbelangrijke meerwaarde met zich meebrengt voor de schaalbaarheid van Bitcoin.

Veranderingen op het gebied van privacy

Last but not least zorgt de komst van de Taproot update eveneens voor een meerwaarde op vlak van privacy. De manier waarop Schnorr wordt verwerkt maakt het namelijk onmogelijk om een standaard Bitcoin-transactie te onderscheiden van het openen van een kanaal in het Lightning Netwerk. 

Dat is momenteel wanneer er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde ECDSA-handtekening wel nog steeds het geval. Ook voor mensen die hun privacy hoog in het vaandel dragen brengt de Taproot update dus zeker en vast een niet onaanzienlijke (extra) meerwaarde met zich mee.

Bitcoin privacy
Bitcoin privacy

Wanneer wordt de Taproot update doorgevoerd

Verschillende updates die in de planning staan voor Bitcoin zijn reeds enige tijd in de software. Het feit dat ze zich in de software bevinden hoeft echter niet automatisch te betekenen dat ze ook zomaar meteen worden geactiveerd. Voor de vernieuwingen die Taproot met zich meebrengt geldt dat ze worden doorgevoerd vanaf blok 709.632. Uiteraard gebeurt de activering specifiek voor nodes die de meest actuele versie van de software draaien.

Taproot maakt Bitcoin opnieuw net dat tikkeltje beter

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het zo dat er in de praktijk niet bepaald veel updates gebeuren aan het Bitcoin systeem. Dat is onder meer het gevolg van het feit dat elke update goed doordacht moet zijn. Bovendien is het eveneens zo dat een nieuwe update heel wat obstakels moet zien te overwinnen om daadwerkelijk doorgevoerd te kunnen worden. Dit alles zorgt ervoor dat Bitcoin er met elke update die wel kan worden doorgevoerd een beetje vooruitgang boekt. Dit geldt zeker ook voor Taproot. Deze nieuwe update zorgt er dan ook in de praktijk voor dat:

  1. Bitcoin-transacties efficiënter worden gemaakt;
  2. Er meer privacy complexere transacties naar het netwerk kunnen worden gestuurd;

In het bijzonder het feit dat Taproot er op verschillende vlakken in is geslaagd om Bitcoin transacties efficiënter te maken heeft meer ruimte gecreëerd voor extra complexiteit in de transacties.

De theoretische limiet van 100 kilobyte die wordt gehanteerd kan dus veel efficiënter worden benut. Dit maakt zaken mogelijk die voor het doorvoeren van de Taproot update nagenoeg ondenkbaar waren.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin