Twitter investeert voorlopig toch niet in crypto

Twitter investeert toch niet in crypto

Twitter gaat voorlopig toch niet investeren in cryptomunten. Dat is een opvallende uitspraak, want eerder maakte het bedrijf nog bekend om een eigen cryptoteam op te zetten. Het cryptoteam zou moeten onderzoeken wat cryptocurrencies voor Twitter kunnen doen en waar Twitter van waarde kan zijn voor crypto. Toch betekent dat niet dat we op korte termijn hoeven te verwachten dat het social medium platform binnenkort gaat investeren in Bitcoins of in andere cryptomunten. De verwachtingen waren hoog gezien het feit dat CEO Jack Dorsey groot voorstander van crypto’s is. Maar daar denkt het financiële hoofd van Twitter toch anders over.

Niet investeren in crypto

Het financiële hoofd van Twitter is Ned Segal. Hij bekleedt de functie van Chief Financial Officer. Nadat het sociale medium bekendmaakte een eigen cryptoteam op te zetten die zou gaan onderzoeken hoe het crypto kan betrekken bij Twitter, was de verwachting dat Twitter er ook actief in zou gaan investeren. Maar Segal vertelt nu aan de Wall Street Journal dat het bedrijf dat niet ziet zitten. Het bedrijf gaat geen Bitcoin of andere cryptomunten op de balans zetten. Het platform doet dat niet, omdat dat ‘geen verstandige keuze’ zou zijn.

Dat is een opvallende uitspraak, maar Segal neemt de tijd om het uit te leggen. Hij legt de oorzaak vooral bij de hoge volatiliteit van de cryptomarkten. Het gebeurt vaak dat cryptomunten in korte tijd veel meer waard worden, om in een paar uur opeens een vrije val te maken. Dat is wat de CFO met een ‘hoge volatiliteit’ bedoelt.

Segal stelt dat de wisselvallige koersen van de munten ertoe leiden dat investeren in cryptocurrencies momenteel niet verstandig is voor het bedrijf. Het risico op grote verliezen is voor Twitter simpelweg te groot, zegt Ned Segal. Daarnaast maakt het investeringsbeleid van het sociale medium het momenteel niet mogelijk om zulke investeringen te doen. Daarvoor zou eerst het beleid volledig veranderd moeten worden.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Opzetten van het crypto team

Op 10 november meldde Financial Times nog dat Twitter juist erg geïnteresseerd was in de opkomst van de crypto industrie en de blockchain. Het bedrijf had daartoe zelfs een eigen cryptohoofd ingesteld, in de persoon van Tess Rinearson. Zij zou samen met het team ‘de strategie bepalen voor de toekomst van crypto op Twitter.’

Dat Twitter niet wil investeren in cryptomunten, zegt nog niet dat het sociale medium de plannen met blockchain en crypto dan maar helemaal in de ijskast zal zetten. Het is ook goed mogelijk dat het bedrijf wel geïnteresseerd is in het deels decentraliseren van het platform zelf. Bijvoorbeeld door tweets op te slaan in de blockchain. Dat kan ook zonder grote investering in cryptomunten. Twitter is een samenwerking aangegaan met het cryptobedrijf van Twitter-CEO Jack Dorsey, dat Bluesky heet.

Hoge volatiliteit van crypto

Hoewel Twitter enthousiast begon aan het onderzoek naar de toekomst van Twitter en crypto, moeten de hoge verwachtingen nu toch getemperd worden. Het bedrijf gaat niet binnen nu en een afzienbare tijd cryptomunten aanschaffen. Daarmee komen er ook geen Bitcoins of Ethereum op de balans van het sociale medium. 

Het is onaantrekkelijk voor Twitter om erin te investeren, omdat cryptocurrencies hoog volatiel zijn. Dat wil zeggen dat de waarde van de koers aan flinke schommelingen onderhevig is. De kans op grote verliezen is voor het bedrijf te groot, stelt CFO Ned Segal. Wat dat precies gaat betekenen voor het pas opgezette cryptoteam is nog niet bekend.

CFO Twitter
CFO Twitter

Stabiele activa

Twitter gaat op dit moment wel geld uitgeven aan stabiele activa op de balans. Het gaat dan om activa die niet onderhevig zijn aan flinke koerswijzigingen. CFO Ned Segal ziet vooral in cryptocurrencies ‘explosieve bewegingen’ en wil een sterk wisselende balans daarmee voorkomen.

Het is een flinke ommezwaai van wat de plannen van het bedrijf in 2017 nog waren. Toen wilde Ned Segal serieus laten onderzoeken of het mogelijk is om een investering in cryptomunten te doen en of dat van de grond zou komen. Blijkbaar heeft het sociale medium in die paar jaar besloten dat het niet overtuigd is van de mogelijkheden van cryptocurrency. Dat betekent niet dat het bedrijf de investering volledig uitsluit, maar we hoeven voorlopig niet te verwachten dat Twitter Bitcoins of andere altcoins aan zal schaffen.

Jack Dorsey als crypto bull

Dat Ned Segal momenteel niet veel in crypto ziet, is opvallend. Zijn baas, CEO Jack Dorsey, is juist een enorme crypto bull. Hij is daarmee compleet het tegenovergestelde van zijn CFO. Jack Dorsey spreekt zich al jaren uit voor het omarmen van Bitcoins en andere cryptocurrencies. Eerder zei Dorsey zelfs nog dat hij verwacht dat Bitcoin misschien wel het belangrijkste project is waar hij zelf een bijdrage aan kan doen.

Dorsey stelde in een eerder interview zelfs dat als de kans zich voordeed, hij zou stoppen bij Twitter. Hij zou zich dan volledig willen focussen op de ontwikkeling van Bitcoin. Dat kan hij nu met zijn eigen cryptobedrijf, Blue Sky. Voor zijn andere bedrijf Twitter is die toekomst voorlopig nog niet weggelegd.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Niet op één lijn

Het is in ieder geval duidelijk dat Jack Dorsey en Ned Segal op het gebied van het cryptobeleid niet helemaal op één lijn zitten. Waar Dorsey Bitcoins en altcoins ziet als een zinnige investering, is Segal vooral bezorgd om de sterke koersschommelingen die cryptomunten soms kunnen hebben.

Ondanks dat Segal nogal terughoudend is als het gaat om het opnemen van cryptocurrencies op de balans van Twitter, is Jack Dorsey nog steeds ervan overtuigd dat crypto en blockchain ooit wel een centrale rol zullen innemen in het sociale media platform. Wanneer dat dan precies zal gebeuren, is koffiedik kijken.

Lead-foto via cnbc.com

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin