Hoe veilig zijn je cryptocurrencies op een exchange?

veilig cryptocurrencies exchange
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Eén van de vaakst gehoorde tips onder experten is dat je er bij voorkeur niet voor kiest om je cryptocurrencies op een exchange te laten staan. Tegenwoordig bestaan er tal van verschillende manieren om je crypto op te slaan. Hierbij kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld een hardware wallet of een specialistische software wallet. Ondanks het feit dat er dergelijke zeer geavanceerde en veilige wallets bestaan kan er toch worden vastgesteld dat mensen nog steeds vaak aanzienlijke holdings aanhouden op een exchange. Hoe komt dat nu precies en waar moet je in dat geval met zekerheid rekening mee houden? Je ontdekt het hier op deze pagina.

Waarom houden mensen cryptocurrencies aan op een exchange?

Er zijn tal van verschillende redenen aan te halen waarom mensen er vandaag de dag (nog steeds) voor kiezen om cryptocurrencies aan te houden op een exchange. In eerste instantie is het zo dat cryptovaluta’s op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Je kan ervoor kiezen om er in te investeren voor de lange termijn, maar daarnaast is het ook mogelijk om ermee te traden. 

Deze laatste optie zorgt ervoor dat het niet interessant zou zijn om de tokens steeds heen en weer te sturen tussen de exchange en bijvoorbeeld de hardware wallet waar je gebruik van maakt. Dit niet alleen omdat dit niet efficiënt werkt, maar ook omdat je op die manier wordt geconfronteerd met behoorlijk wat fees die moeten worden betaald. Dat kan uiteraard niet meteen de bedoeling zijn.

Er zijn echter nog andere redenen waarom mensen ervoor kiezen om (een groot gedeelte van) hun holdings aan te houden op een exchange of bij een broker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat lang niet iedereen over de vereiste technische kennis beschikt om een externe wallet op te zetten en te gebruiken. Daarnaast zijn er echter ook nog de extra mogelijkheden die sommige grote exchanges bieden om bijvoorbeeld passieve inkomsten te realiseren. Bitvavo is hier een mooi voorbeeld van.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Extra mogelijkheden voor je crypto holdings op exchanges

Wanneer je ervoor kiest om een groot deel van je holdings weg te zetten in een software wallet of op een bepaalde hardware wallet zal dat er in de praktijk al snel voor zorgen dat je geconfronteerd zal worden met een eerder beperkt aanbod aan mogelijkheden. Het zogenaamde staken van coins die niet over het Proof of Stake algoritme beschikken wordt op die manier bijvoorbeeld een stuk complexer… om maar niet te zeggen onmogelijk. 

Dat is anders wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld je tokens aan te houden bij een exchange als Bitvavo. Dan kan je een groot aantal tokens gewoon meteen staken of je kan ze zelfs locken om er een nog hoger passief inkomen mee op te bouwen. Deze mogelijkheden ontbreken vaak bij andere wallets.

Waar moet je in de basis rekening mee houden?

Er zijn dus best een aantal redenen aan te halen waarom het interessant kan zijn om een bepaald gedeelte van je crypto holdings aan te houden op één of meerdere exchanges. Dit goed wetende dat je hiermee  een groter risico loopt dan wanneer je ze op bijvoorbeeld een Ledger plaatst. In de basis zijn er op dit vlak sowieso een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  1. Kies voor een betrouwbare, gerenommeerde exchange;
  2. Bepaal voor jezelf of de coins op de exchange houden echt een meerwaarde biedt;
  3. Kies voor complexe inloggegevens die niet zomaar gegenereerd kunnen worden door bots;
  4. Zet ALTIJD 2FA-beveiliging aan;

Naast bovenstaande is het zo dat verschillende partijen uit de cryptowereld over een soort van noodfonds beschikken. Dat fonds kunnen ze aanspreken wanneer er zich bijvoorbeeld een hack voordoet waarbij verschillende holdings van klanten buit zijn gemaakt. Ook dit biedt uiteraard een zeer belangrijke extra zekerheid waar je bij heel wat andere partijen niet op kan rekenen.

2FA instellen bij Bitvavo
2FA instellen bij Bitvavo

Conclusie; hoe veilig zijn je tokens nu echt op een crypto exchange?

Bovenstaande brengt ons bij de conclusie van deze pagina. Deze zal meteen ook een antwoord bieden op de vraag hoe veilig je tokens nu echt zijn op een crypto exchange. Wanneer we dit in detail gaan bekijken zien we dat je voor een groot gedeelte van die veiligheid zelf verantwoordelijk bent. De hierboven terug te vinden informatie heeft aangetoond waar je in de basis zeker rekening mee moet houden. Dit zijn elementen die je altijd in het achterhoofd moet houden wanneer je niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan. Toch biedt ook dit geen 100 procent garantie.

Het wordt in de praktijk altijd sterk aangeraden om een bepaalde mate aan zekerheid in te bouwen. Het is dan ook niet verstandig om altijd al je cryptocurrencies op één en dezelfde exchange aan te houden. Bij voorkeur verdeel je ze over verschillende gerenommeerde partijen en zet je ook een bepaald percentage weg voor de lange(re) termijn op een hardware wallet. Wat je absoluut zal willen voorkomen is dat een hacker of een financieel probleem bij een bepaalde partij tot instant verlies van fondsen leidt. Hier moet je dus zeker en vast je voorzorgen voor nemen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking MogelijkhedenOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin