Vermogen aanhouden op de blockchain, hoe ga je te werk?

vermogen blockchain
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat het zeer belangrijk kan zijn om je vermogen te spreiden over verschillende assets. Het is mede omwille van deze reden dat er voor het creëren van een goede, evenwichtige portefeuille altijd wordt aangeraden om te investeren in een combinatie van:

  • Aandelen;
  • Cryptocurrencies;
  • Edelmetalen;

Door op de bovenstaande drie manieren te investeren zorg je ervoor dat je niet alleen gaat beleggen in verschillende assets, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat je, je vermogen zo optimaal mogelijk kan beschermen tegen bepaalde (onverwachte) situaties. Het aanhouden van een gedeelte van je vermogen op de blockchain is van alle drie de mogelijkheden de meest nieuwe. Voor heel wat mensen is het dan ook nog niet helemaal duidelijk hoe dit nu precies in zijn werk gaat. Geldt dat ook voor jou? Dan zal de informatie op deze pagina gelukkig heel wat duidelijk weten te maken.

Hoe zwaar weegt het volatiliteitsrisico door?

Eén van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij elke vorm van beleggen heeft betrekking tot het zogenaamde volatiliteitsrisico. Zowel wanneer je gaat investeren in aandelen, edelmetalen als cryptocurrencies krijg je hiermee te maken. Je gaat namelijk investeren in een asset die niet over een vastgestelde waarde beschikt. De mate waarin dat volatiliteitsrisico uiteindelijk door zal wegen is in de praktijk sterk afhankelijk van het soort asset waarin je gaat investeren. Neem nu bijvoorbeeld goud en zilver. Van deze beide assets is bekend dat ze slechts zeer beperkt volatiel zijn. Dat is toch best wel even anders voor Bitcoin evenals de verschillende altcoins die er bestaan.

Het volatiliteitsrisico is inderdaad een zeer belangrijke factor om aandacht aan te besteden wanneer je van plan bent om een stukje van je vermogen aan te houden op de blockchain. Er bestaat gelukkig ook een interessante manier om het geïnvesteerde kapitaal te beschermen tegen die volatiliteit. Welke oplossing dit nu precies is laten we je graag hieronder ontdekken.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Hoe kan je, je vermogen beschermen op de blockchain?

Het beschermen van je vermogen op de blockchain dient eigenlijk op twee verschillende manieren te gebeuren. In eerste instantie is het van belang om de volatiliteit van de asset waarin je gaat investeren zo beperkt mogelijk te houden. Dit betekent dus dat je er bij voorkeur niet voor kiest om al je kapitaal aan te houden in een asset zoals Bitcoin. Ondanks het feit dat het vertrouwen in deze cryptovaluta groot is mag het volatiliteitsrisico toch niet worden onderschat. Omwille van deze reden is het ook altijd interessant om te kijken in de richting van enkele stablecoins.

Door te investeren in stablecoins wordt het mogelijk om een gedeelte van je kapitaal weg te zetten op de blockchain terwijl je niet wordt blootgesteld aan het volatiliteitsrisico. Daar staat evenwel tegenover dat er ook geen kapitaalgroei mee kan worden gerealiseerd. Dit laatste is voor veel mensen natuurlijk een belangrijk nadeel. Het wordt dan ook aangeraden om een gedeelte van je kapitaal op de blockchain in een stablecoin aan te houden om vervolgens een ander stukje (dat toebehoort aan het meer risicovolle gedeelte van je portefeuille) te investeren in Bitcoin. Zo geniet je van het beste van twee werelden. Een beperkte kapitaalgroei realiseren met een stablecoin is uiteraard wel mogelijk door ervoor te kiezen voor crypto staking van stablecoins.

Dollar-cost-averaging is ook voor crypto zeer interessant

Eén van de belangrijkste investeringslessen waar onder meer topbelegger Warren Buffett bij zweert heeft betrekking tot het feit dat je er eigenlijk niet goed aan doet om je volledige kapitaal in één keer te investeren in een bepaalde asset. In plaats daarvan wordt gespreid instappen warm aanbevolen. Wanneer je deze tactiek toepast zal je dan ook kunnen vaststellen dat je nooit volledig wordt blootgesteld aan het risico van de actuele koers waar een bepaalde asset over beschikt.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de zogenaamde dollar-cost-average methode ook voor investeringen in de cryptomarkt als zeer interessant wordt bestempeld. Door op deze manier te investeren wordt het namelijk mogelijk gemaakt om het instappen te spreiden over een langere periode. Dit betekent dat je nooit volledig zal instappen op het laagste punt, maar ook nooit op het hoogste punt. Over de lange termijn blijkt dit doorgaans de meest succesvolle werkwijze te zijn.

Lees ook: hoeveel procent van vermogen in crypto?

Conclusie; de blockchain biedt extra mogelijkheden voor vermogensspreiding

Het spreiden van vermogen over verschillende assets blijkt in de praktijk niet alleen wenselijk, maar eigenlijk ook zeer aan te raden te zijn. De blockchain biedt daarvoor een interessante extra mogelijkheid. Toch is het ook bij investeren in crypto van belang om je bewust te zijn van de potentiële risico’s die eraan verbonden zijn. Net zoals bij bijvoorbeeld aandelen kan je ook je inleg grotendeels of zelfs volledig verliezen. Door rekening te houden met de tips zoals aangehaald op deze pagina is het gelukkig wel mogelijk om een groot deel van deze risico’s in de kiem te smoren.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin