Drie verschillen tussen goud en het digitale goud Bitcoin

verschillen bitcoin goud
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Sinds jaar en dag zweren heel wat experten bij het aanhouden van een bepaald gedeelte van het vermogen in fysiek goud. Dat niet in het minst omdat er op deze manier een bepaalde hedge zou kunnen worden gecreëerd tegen de reguliere financiële markt. Tegenwoordig is er echter nog sprake van een tweede vorm van goud, namelijk het digitale goud. Sinds haar lancering op de markt is dit een verwijzing die zeer vaak wordt gemaakt voor de nummer één cryptovaluta van de wereld. Voor heel wat mensen klinkt dit een beetje vreemd in de oren. De beide assets hebben namelijk in de basis toch helemaal niets met elkaar te maken? Dat is niet helemaal waar. Door te investeren in zowel goud als Bitcoin is het namelijk mogelijk om je kapitaal te onttrekken aan de reguliere financiële markten. Toch zijn er ook enkele niet onbelangrijke verschillen die aangehaald kunnen worden. Welke dat nu precies zijn laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina.

1.) De volatiliteit van Bitcoin is een stuk groter

Zowel goud als Bitcoin beschikken over een volatiele waarde. Dit betekent dat de koers niet is vastgesteld. Echter kan er worden vastgesteld dat de koersbewegingen die door beide assets worden gemaakt aanzienlijke verschillen kunnen vertonen. Voor goud geldt dat haar volatiliteitsrisico eigenlijk vrij beperkt is. Dat zorgt ervoor dat ze niet op korte termijn aanzienlijke dalingen laat optekenen. Anderzijds is het zo dat ook snelle winsten bij deze asset doorgaans zijn uitgesloten. De nadruk ligt bij fysiek goud dan ook voornamelijk op kapitaalbehoud en niet zozeer op kapitaalgroei.

Bovenstaande is net wat anders voor Bitcoin. In eerste instantie wordt ook deze asset steeds vaker bestempeld als een soort van store of value. Echter geldt voor deze cryptovaluta uiteraard dat ze wel heel wat volatieler te werk gaat. Dat betekent dat het risico op plots verlies aanzienlijk groter is, maar daarnaast slaagt ze er vaak ook in om op relatief korte termijn een aardige bullrun neer te zetten. De nadruk lijkt bij Bitcoin dan ook toch net wat meer op kapitaalgroei dan op kapitaalbehoud te liggen. Ook hierin schuilt dus een wezenlijk verschil tussen beide assets.

2.) Fysiek goud is en blijft een fysiek edelmetaal met alle zorgen van dien

Er zijn ongelofelijk veel mensen ter wereld die zweren bij het investeren in fysiek goud en fysiek zilver. Dat niet in het minst omwille van het feit dat ze op die manier echt waarde in de hand hebben. Dit niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Bij Bitcoin is dat veel minder het geval. Een Bitcoin kan je niet vastnemen. Het bestaat, maar is alleen aanwezig en “grijpbaar” op de blockchain.

Ondanks het feit dat de blockchain ongelofelijk betrouwbaar is en je door bijvoorbeeld gebruik te maken van een hardware wallet je assets uitstekend kan beschermen voelt het voor veel mensen toch net wat anders aan. Let wel, ben jij ook van plan om een significante investering te doen in zilver of goud? Dan zal je daar wel bepaalde voorzorgen voor moeten nemen. Het spreekt namelijk voor zich dat deze assets op een veilige manier moeten worden opgeslagen en beschermd. Denk dus zeker niet dat fysieke edelmetalen veiliger zijn dan een asset als Bitcoin. Mogelijks brengen ze in de praktijk zelfs zomaar een significant groter risico op bijvoorbeeld verlies door diefstal met zich mee.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅1 oktober

3.) Bitcoin zal zichzelf in de toekomst nog moeten bewijzen

Voor goud geldt dat het een edelmetaal is dat zich door de jaren heen reeds meermaals heeft weten te bewijzen. Dat is (nog) niet echt het geval voor Bitcoin. Uiteraard heeft de nummer één cryptovaluta van de wereld reeds een mooie evolutie doorgemaakt. Echter zijn er ook verschillende situaties waarin we de betrouwbaarheid en / of weerbaarheid van deze asset nog niet hebben kunnen aanschouwen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een economische recessie. We weten dat goud in een dergelijke periode uitstekend stand kan houden. Geldt dat echter ook voor Bitcoin?

Voor BTC geldt dat ze kan rekenen op ongelofelijk veel vertrouwen. Jarenlang was het zo dat de evolutie van cryptocurrencies als een losstaand feit werd beschouwd ten opzichte van de reguliere financiële markten. Tegenwoordig is dat niet langer over de hele lijn het geval. We zien namelijk een sterker wordende correlatie tussen enerzijds de gewone, traditionele aandelenmarkt en anderzijds de cryptomarkt. 

Dit is een evolutie die niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst in het oog zal moeten worden gehouden. Gaat de reguliere aandelenmarkt plots in een bear market als gevolg van een recessie? Dan zou het dus kunnen gebeuren dat ook de cryptomarkt daardoor wordt beïnvloed. Dat kunnen we echter pas met zekerheid stellen wanneer zich een dergelijke situatie voordoet.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin