De volatiliteit van je cryptoportefeuille inperken, kan dat wel?

volatiliteit cryptoportefeuille
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Eén belangrijk aandachtspunt waar elke investeerder in cryptocurrencies rekening mee dient te houden heeft betrekking tot de volatiliteit van de investeringen. Voor de cryptomarkt geldt namelijk dat de volatiliteit heel wat hoger is gelegen in vergelijking met de traditionele aandelenmarkten. Dit is ook een belangrijke waarschuwing die door het merendeel van de experten wordt gegeven aan mensen die bijvoorbeeld overwegen om voor het eerst in te stappen in de cryptomarkt. Ondanks het feit dat deze volatiliteit in grote lijnen kenmerkend is voor deze markt is het wel in de praktijk zo dat er verschillende zaken kunnen worden ondernomen om ze enigszins in te perken. Ben jij ook benieuwd om welke zaken het hierbij precies gaat? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Tip 1: Sta achter de projecten waarin je investeert

De eerste tip zal er niet zozeer voor zorgen dat de volatiliteit van je cryptoportefeuille zal worden ingeperkt. Toch is het een zeer belangrijke tip om rust in je eigen hoofd te kunnen creëren. Voor heel wat mensen die crypto kopen geldt dat ze dat doen omdat ze van een bepaalde persoon of partij te horen hebben gekregen dat een specifieke cryptocurrency wel eens heel veel geld waard zou kunnen worden. Deze keuze is misschien te begrijpen, maar tegelijkertijd is ze ook erg gevaarlijk. Het niet zelf doen van fundamenteel onderzoek kan er immers voor zorgen dat:

  1. Je veel sneller impulsieve beslissingen zal nemen;
  2. Je gaat investeren in zeer volatiele assets die bijzonder risicovol zijn;

Naast bovenstaande gaat het bij heel wat projecten uit de cryptomarkt ook om het perfecte in- en uitstapmoment te kunnen bepalen. Heel wat altcoins maken immers slechts één keer korte boom om vervolgens terug snel de gerealiseerde meerwaarde prijs te geven. Met dergelijke aankopen of investeringen kan je wel degelijk op korte termijn veel geld verdienen, maar je loopt ook altijd het risico om het perfecte verkoopmoment te mislopen. Het goed in de gaten houden van het koersverloop en eventueel zelfs automatisch verkooporders instellen kan dan aangewezen zijn.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Tip 2: Bepaal een duidelijke investeringshorizon

In principe hoeft de volatiliteit binnen je cryptoportefeuille ook niet meteen een groot probleem te zijn. Voor heel wat investeerders geldt in de praktijk eveneens dat ze ervoor kiezen om bijvoorbeeld te investeren in assets zoals pennystocks. In dat geval kan er worden vastgesteld dat er eveneens zeer aanzienlijke koersbewegingen mogelijk zijn. Dit geldt eigenlijk ook voor groeiaandelen in het algemeen. Wat dit betreft is er eigenlijk slechts sprake van een klein verschil met de cryptomarkt.

Voor heel wat mensen die instappen in Bitcoin of bepaalde altcoins geldt in de praktijk eveneens dat ze daarvoor een lange termijn horizon hebben. Met andere woorden, het is niet de bedoeling om in één klap miljonair te worden. Deze keuze zorgt er onrechtstreeks ook voor dat je gaat investeren in solide projecten die over een goed fundament beschikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), maar ook aan bijvoorbeeld Cardano (ADA) of Binance Coin (BNB).

Tip 3: Zorg voor een solide basis van je cryptoportefeuille

Bovenstaande brengt ons eigenlijk rechtstreeks bij de derde tip uit dit blogartikel. Het is namelijk zo dat er in de praktijk geen sprake is van een vastgestelde, even hoge volatiliteit bij alle cryptocurrencies die deel uitmaken van de markt. Voor met name Bitcoin geldt bijvoorbeeld dat ze aanzienlijk minder volatiel is in vergelijking met het merendeel van de altcoins die er bestaan. 

De enorme marktwaarde waar BTC over beschikt zorgt er bovendien voor dat ze ook allesbehalve vatbaar is voor manipulatie. Daar waar heel wat andere coins nog wel eens geconfronteerd kunnen worden met een vrij eenvoudig pump & dump scenario is dat bij Bitcoin nagenoeg onmogelijk. Door te zorgen voor een fundamentele basis voor je cryptoportefeuille zal je kunnen vaststellen dat het reeds mogelijk wordt om het volatiele karakter aanzienlijk binnen de perken te houden.

Tip 4: Kijk altijd verder dan je cryptoportefeuille alleen

De laatste tip is misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Voor heel wat mensen die instappen in de cryptomarkt geldt namelijk dat dit lang niet de enige assets is waarin ze beslissen om te investeren. Vaak is het dan ook zo dat er bijvoorbeeld ook sprake is van een aandelenportefeuille en mogelijks nog een aantal andere investeringen ook. Het kan in de praktijk de moeite waard zijn om al jouw investeringen als één geheel te beschouwen. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat de volatiliteit van je cryptoportefeuille meteen minder van belang wordt.

Het stukje van je kapitaal dat je op deze manier gaat investeren dient in de praktijk sowieso als wat risicovoller te worden bestempeld. Wanneer ze slechts een bepaald percentage van je volledige geïnvesteerde kapitaal vertegenwoordigt zal je kunnen vaststellen dat er automatisch meer gemoedsrust zal worden gecreëerd. De volatiliteit blijft dan wat hoger gelegen, maar de impact laat zich niet zo opvallend voelen. Voor veel mensen is dit toch vooral het belangrijkst.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin