Wat is crypto staking? Onze heldere uitleg + handige tips!

Wil jij je gaan bezig houden met crypto staking, maar weet je eigenlijk niet wat het is? Maak kennis met onze uitleg!

Crypto staking

Crypto staking is een interessante manier om meer te verdienen aan het bezit van cryptocurrency. Het is dan ook geen wonder dat we de term de laatste tijd steeds meer tegenkomen. De meeste (Nederlandse) crypto exchanges bieden de mogelijkheid om verschillende cryptomunten te staken. Daardoor is het ook mogelijk om zover veel ervaring aan staking te beginnen. Door te staken is het mogelijk een soort rente te ontvangen over je crypto. Het lijkt dus een beetje op een spaarrekening, maar dan met een betere rente. Door te staken haal je meer rendement uit je cryptocurrency. Maar zonder risico geen beloning. Daarom is het goed om te weten hoe crypto staking precies werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Verder wordt crypto staking gezien als bezit en dien je dus af te dragen aan de Belastingdienst.

Crypto staken?

Bitvavo

💶 Stake 24 coins tot ≈ 15.00%
🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

💶 Stake 7 coins tot 10%
🎁 €20 Cash Bonus

Coinmerce

💶 Stake 13 coins tot ≈ 5.00%
🎁 Verhandel 370+ munten + AI Bots

Wat houdt crypto staking in?

Crypto staking is het vasthouden van cryptocurrency in je wallet. Hoe lang je de crypto precies vast moet houden, staat van tevoren niet vast. Het staken van crypto heeft ook een doel; op die manier kan de veiligheid binnen de blockchain gewaarborgd worden. Om deze reden krijg je dan ook een vergoeding als je crypto langere tijd niet uitgeeft. Daarmee lijkt het concept op een gewone spaarrekening en het ontvangen van rente op het geld. Alleen komt er nu geen bank tussen.

Bij het staken van crypto is het de bedoeling dat je een bepaalde hoeveelheid Bitcoin, Ethereum, Cardano of andere coins koopt en deze langere tijd vasthoudt. Het vasthouden van de currency noemen we staken. Lees in dit artikel hoeveel je kunt verdienen met het staken van Cardano

Voor het vasthouden van je cryptogeld krijg je een beloning. Dit is de rente op de coin. De rente is vooraf bepaald en verschilt bovendien per cryptomunt. Niet alle cryptocurrencies zijn te staken. Het is alleen mogelijk om dit bij een bepaald aantal munten te doen. Deze munten moeten het zogenaamde concept van Proof of Stake ondersteunen.

Proof of Staking en beloning

Staken is dus nodig om de blockchain betrouwbaar te houden. Daarom krijg je niet bij elke coin precies dezelfde rente. Dit is afhankelijk van een algoritme dat werkt aan de hand van consensus. Dit algoritme noemen we Proof of Stake (PoS). Het algoritme is bedoeld om te achterhalen of transacties wel geldig zijn, maar ook om nieuwe blocks toe te voegen aan een blockchain. Een block wordt gemaakt door de deelnemers van het netwerk. Deze deelnemers houden de cryptomunten voor onbepaalde periode vast. Door te staken, kun je zelf zo’n deelnemer worden. Op die manier kan er een nieuw block worden gevalideerd, waardoor de blockchain betrouwbaarder wordt.

Door cryptocurrency te staken kun je zelf een validator worden. Op die manier kun je helpen om te bepalen of transacties wel echt valide zijn. Daarvoor betaal je een bedrag als borg. Door een borg te vragen is het zeker dat een validator zijn werk goed doet. Als blijkt dat de afspraken niet worden nagekomen, raakt de validator zijn borg kwijt. Om deze reden is frauderen met cryptocurrency bijna onmogelijk. Niet iedereen ziet het immers zitten om voor een fikse waarde aan crypto kwijt te raken. De zogenaamde perverse prikkels nemen daardoor af.

Het borgbedrag is een zogenaamde stake. Daarom noemen we het borgstellen van een bepaalde hoeveelheid aan crypto ‘staken’. Door een bepaalde hoeveelheid crypto vast te houden als borg, is het mogelijk om een beloning te krijgen. Dit is een soort rente. Deze rente wordt meestal uitgekeerd in dezelfde cryptomunt als die je staket.

Tussentijds zal het protocol van de munt steeds automatisch een deelnemer aanwijzen om een block te valideren. Bij een nieuw block wordt er niet gekeken naar de rekenkracht van de deelnemer, maar naar de hoogte van de borg (de stake) die is ingezet. Dat betekent dus dat deelnemers die een hoge borg in zetten, eerder en vaker een validator kunnen worden.

Het kan dus zeker rendabel zijn om een Proof of Stake validator te worden. Daarvoor is wel een grotere hoeveelheid crypto currency nodig. Op die manier neemt de macht voor het valideren toe. Hoe langer en meer cryptocurrency in je wallet, hoe groter de kans dat je een validator wordt. Voor het valideren krijg je een hoger aantal coins als beloning terug.

Voorwaarden aan crypto staking

Niet iedereen kan zomaar een validator worden en meedoen aan het stakingsproces. Zo heb je bijvoorbeeld een wallet nodig die het staken ondersteunt. Een voorbeeld van een wallet die 24/7 online staat en daarom het proces ondersteunt, is Bitvavo. Bij cold staking is deze voorwaarde niet noodzakelijk. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld met een exchange aan het staken bent.

De wallet moet het staken zelf ook ondersteunen. De munten moeten bovendien voor een onbepaalde periode vaststaan. In sommige gevallen is het voldoende om de munten enkele dagen vast te houden, totdat je een beloning ontvangt. Maar omdat de periode niet van tevoren bepaald is, kan het ook enkele weken duren totdat je rendement op het staken krijgt.

Een andere voorwaarde aan crypto staking is dat je een minimale hoeveelheid aan cryptocurrency nodig hebt. Die minimale staking geldt niet bij elke cryptomunt en is ook niet bij elke currency gelijk. Daarom dien je je van tevoren goed in te lezen.

Houd er rekening mee dat bij cryptostaking de regels en voorwaarden nooit altijd gelijk zijn. De voorwaarden kunnen per blockchain verschillen. Zoek daarom per munt die je wilt staken uit wat precies de regels zijn. Beginnen met staken is het gemakkelijkst door een wallet te nemen, maar zelf een computer 24 uur per dag, zeven dagen per week aan laten staan is ook een optie. 

Nadeel is dan wel dat je rendement kleiner wordt, doordat je meer stroom verbruikt en dus een hogere energierekening krijgt. Een VPS (Virtual Private Server) bij een hostingbedrijf huren is ook een mogelijkheid. We raden aan om te kiezen voor een online wallet, omdat je zo de minste kosten en moeite hebt.

Wat is cold crypto staking?

Er zijn verschillende cryptocurrency die het mogelijk maken om aan cold staking te doen. Bij cold staking heb je geen wallet nodig die voortdurend aan het internet verbonden is. Over het algemeen moet bij staking de wallet juist wel aan het internet verbonden is. Zo’n wallet is gemakkelijker te hacken dan het geval is bij een cold wallet. 

Daarom host je zo’n hot wallet liever niet zelf, maar laat je dit over aan een dienst waar de versleuteling helemaal op order is. Een cold wallet is meestal een hardware wallet die verbonden is aan je computer. Deze is niet permanent aan het internet verbonden. Op die manier is het mogelijk om te staken, zonder risico dat je wordt beroofd. Niet alle netwerken ondersteunen cold staking en bovendien kan het rendement vanwege het ontbreken van permanente beschikbaarheid ook een stuk lager zijn.

Waarom crypto staken?

Er zijn verschillende redenen om crypto te staken. Alle gebruikers die meedoen aan staking, kunnen daarvoor een beloning krijgen. Sommige cryptocurrency werken alleen op Proof of Stake, terwijl andere munten meer op Proof of Work werken. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin, waarbij vooral miners de blokken bij elkaar moeten minen. Dit kost veel rekenkracht en energie. De miners verdienen aan het beveiligen van de blockchain. Binnen een cryptocurrency waar het PoS-principe wordt toegepast, is dat niet het geval. Daar is het mogelijk door de cryptocurrency als borg te stellen al te verdienen aan de munt.

Het is dus niet nodig om een enorm krachtige computer te hebben. Een deel of alles inleggen als een stake is al voldoende om op een passieve manier inkomen te genieten. De rente verschilt per coin en bovendien vindt de automatische uitbetaling niet altijd op hetzelfde moment plaats. Dat is vooral afhankelijk van de gekozen cryptocurrency. Ook cryptomunten kunnen last hebben van jaarlijkse inflatie. Daardoor zullen de meeste Proof of Stake coins de hoogte van de beloning baseren op een inflatiepercentage.

Het is daardoor niet alleen interessant om de munten een tijdje vast te houden als belegging, maar ook actief staken kan behoorlijk rendabel zijn. Daardoor vallen de echte kosten voor het staken lager uit. Op die manier weten alle stakers precies wat ze kunnen verwachten aan jaarlijkse rente.

Het meest interessante aan crypto staken is dat er behoorlijk wat te verdienen is, zonder dat je daarvoor veel rekenkracht nodig hebt. Een PoS-blockchain vergt daardoor ook minder energie voor onderhoud. Het wordt daardoor ook voor computers met minder hoge specificaties mogelijk om een nuttige bijdragen aan de blockchain te leveren. Investeren in superkrachtige computers is bij PoS daarom niet nodig.

Een PoS-blockchain kan bovendien veel sneller blokken produceren. Deze blokken bevatten geverifieerde transacties. Daarom zijn cryptocurrency die gebaseerd zijn op PoS altijd sneller in het verwerken van transacties. Dat komt de schaalbaarheid van de munt ten goede. Het is ook mogelijk om een programmeerlaag toe te voegen, zodat er bijvoorbeeld decentrale applicaties op kunnen draaien, zonder dat de kans op storing aanwezig is. Daarom wordt PoS-blockchain meestal gebruikt voor sociale applicaties of zogenaamde DeFi-toepassingen.

Er zijn daardoor ook cryptocurrency die de overgang maken van een PoW-principe naar een PoS-principe. Er is immers meer mogelijk met minder rekenkracht.

Ook Bitcoin kun je staken
Ook Bitcoin kun je staken

Nadelen van crypto staking

Crypto staking heeft uiteraard niet alleen maar voordelen. Om je goed te informeren over de voor- en nadelen van cryptostaking, is het belangrijk om het hele plaatje compleet te krijgen. Daarom is het belangrijk ook de nadelen te kennen. Zo is het niet voor iedereen even prettig om de munt een bepaalde tijd vast te moeten houden. Je bevriest het tegoed en kunt er dus ook niet bij. Zie het daarom als een spaarrekening waarbij je voor lange tijd de rente vast zet en ook niet bij het spaargeld kan komen. Dat geldt ook voor een cryptomunt: het is dus niet mogelijk om deze te verkopen, totdat de tijdslimiet is opgeheven.

Bovendien is crypto staking een mooie manier om geld te verdienen, maar dat betekent niet dat je met een kleine stake hoge rendementen hoeft te verwachten. Want bij staking wordt degene met de hoogste borg geselecteerd om de verificatie uit te voeren en daar dus de beloning voor te ontvangen. Het is daarom nodig om aardig wat cryptocurrency in te leggen. Toch is het rendement van staking over het algemeen beter dan het rendement op een spaarrekening.

Door de coins langer vast te houden, is het niet mogelijk om mee te bewegen met de wijzigingen in de koers. Ben je elke dag bezig met het verhandelen van al je cryptocurrency, dan is staking niet voor jou weggelegd.

Ten slotte kun je sommige cryptomunten alleen maar staken via een exchange. Zo’n exchange is bijvoorbeeld Bitvavo. Je eigen wallet gebruiken is dan niet mogelijk. Toch is dit wel een veilige oplossing om je crypto currency langere tijd vast te houden.

Houd er bovendien rekening mee dat bij sommige cryptocurrency er aanvullende voorwaarden gelden voor het staken van de munt. Denk bijvoorbeeld aan een minimum hoeveelheid cryptomunten die moet worden ingezet. Soms geldt er ook een minimale periode waarbij de munten moeten worden vastgehouden.

Wat betekent crypto staking pool?

Eerder kwam de term ‘staking pool’ al even voorbij. Het is mogelijk om als deelnemer een deel of de volledige borg in te zetten binnen een gedeeld fonds. Dit fonds is een verzameling van vermogen van meerdere deelnemers. Op die manier is de kans groter dat het fonds het nieuwe transactieblok mag valideren. Daardoor is de kans op beloning ook groter. Immers, bij PoS zal de deelnemer met de hoogste borg de validatie toegewezen kregen. En in dit geval is dat de crypto staking pool, want die heeft meerdere borgen.

Het nadeel van zo’n staking pool is wel dat de winst gedeeld moet worden met de overige deelnemers. Toch kan het ook nuttig zijn om aan een staking pool del te nemen. Bijvoorbeeld als het gaat om een netwerk of cryptomunt waar je als normale staker bijna niet tussen komt. 

Een staking pool kost wel geld om te programmeren en te onderhouden. Het gebruik van een staking pool is om die reden meestal niet gratis. De aanbieders houden bovendien een percentage van de opbrengst in als vergoeding voor deze kosten. Dit wordt vaak aangeduid als een ‘fee’.

Wat doen crypto staking service providers?

Het is niet altijd aantrekkelijk om zelf 24 uur per dag, zeven dagen per week een cryptowallet online te houden. Het online houden van de computer kost geld betreft de stroomkosten en internet is uiteraard ook niet gratis. Daarom zijn er steeds meer bedrijven die een eigen staking pool beginnen. Er zijn ook exchanges zoals Bitvavo die aanbieden om de staking service op zich te nemen. 

De borg wordt dan gesteld aan zo’n exchange, die met deze borg gaat proberen namens de gebruiker een blok te valideren. De beste exchanges scoren vaak het hoogst en hebben meestal zelfs een verzekering, zodat je zeker weet dat je borg en overige cryptocurrency veilig zijn. Andere gebruikers laten de coins op een eigen wallet online staan, waardoor de kans op diefstal groter wordt. Het is daarom verstandiger om de cryptocurrency onder te brengen bij een exchange. Dat is de snelste manier om passief geld aan cryptocurrency te verdienen.

Exchanges en providers bieden meestal ondersteuning voor het staken van allerlei cryptocurrency uit. Denk bijvoorbeeld aan ARK, Cardano, Tron of Waves. Welke cryptocurrency ondersteund worden door de provider, is afhankelijk van twee zaken: ten eerste of de aanbieder er zelf ondersteuning voor biedt en ten tweede of een cryptocurrency wel volgens het PoS principe werkt. Dat geldt bijvoorbeeld wel voor Cardano, maar niet altijd voor bijvoorbeeld Bitcoin, omdat deze vooral gebaseerd is op het Proof of Work en maar deels op het Proof of Stake principe.

Bij Bitvavo worden de crytpomunten die je kunt staken aangeduid met een groene S
Bij Bitvavo worden de crytpomunten die je kunt staken aangeduid met een groene S

Wat hebben crypto staking en DeFi-platformen met elkaar te maken?

Eerder hadden we het al even over de mogelijkheden van crypto staking. Crypto staking maakt het mogelijk om een extra programmeerlaag aan de munt toe te voegen, zodat het mogelijk is om er decentrale apps mee aan te bieden. Daarom zijn er verschillende decentrale exchanges die de gebruikers in staat stellen om crypto munten te storten in een zogenaamd decentraal liquiditeitsfonds. Daarvoor gelden meestal hoge commissies en rentevoeten, zodat het risico beloond wordt.

Crypto staking in zo’n centraal fonds is niet geheel zonder risico. Zo loop je een kans dat je alle geïnvesteerde crypto zal verliezen. Dit is wat we impertent loss noemen. Er is ook een mogelijkheid dat een slim contract wordt gekraakt en dat het fonds daardoor volledig leeggeroofd wordt. Het gebruik van een DeFi-platform om te staken is nog experimenteel en staat daarvoor vaak nog in de kinderschoenen.

Niettemin wordt er door deze platformen wel van de fouten geleerd. Maar let op: er zijn nog veel bedriegers op een DeFi-platform, dus daardoor durven de meeste investeerders het nog niet aan. Wij raden aan om het risico niet te lopen en te staken via een exchange.

Risico’s van crypto staking

Het staken van crypto is niet volledig zonder risico. Het is belangrijk dat je jezelf eerst goed informeert voordat je eraan begint. De voorwaarden kunnen immers per cryptocurrency of exchange verschillen. Lees daarom altijd van tevoren de regels door. Het is niet aan te raden om te gaan staken zonder dat je de regels hiervoor kent. De kans is anders groot dat je voor onwelkome verrassingen komt te staan.

Staken gebeurt op verschillende manieren. Heb je je hele investering een lange tijd niet nodig, dan kun je alles investeren. Maar het is vaak slimmer om te kiezen voor een beperkte periode waarin je deelneemt aan het staken. Beide mogelijkheden hebben andere voorwaarden.

Ten eerste kiezen de meeste mensen voor het zogenaamd flexibel staken. Dat kan bij verschillende exchanges. Zo kun je bijvoorbeeld bij Bitvavo alle cryptomunten verkopen, ook als je deze voor langere tijd in een stakingspool stopt. Dit noemen we flexibel staken. Je hebt dan geen vaste periode waarbij je niet bij je cryptocurrency kunt komen. Heb je geen zin meer om te staken? Dan kun je meteen met het proces stoppen.

De risico’s zijn daardoor een stuk beperkter. Je kunt immers zelf kiezen wanneer je je currency liever verhandelt in plaats van in het staken stopt. Deze vrijheid is vooral belangrijk als je je winsten wilt pakken wanneer de koers erg hoog staat. Nadeel is wel dat de vergoeding van flexibel staken meestal ook lager is.

Voor sommige mensen maakt het niet uit of ze een langere tijd niet bij een deel van hun crypto kunnen komen. Je kiest dan voor een vaste periode(locked) waarbij je de munten als borg ter beschikking stelt. In deze periode kun je dus niet bij je crypto komen. Ook niet als je er geen vertrouwen meer in hebt. Daar tegenover staat uiteraard wel een aantrekkelijkere rentevoet. De risico’s zijn ook een stuk groter. Je kunt niet meer met de markt meebewegen. Als je 30 dagen borg stelt en je na de vijfde daag bang bent voor een koersdaling van de munt of zelfs een crash, kun je niet ingrijpen. Dat betekent dat je daardoor een grotere kans loopt om verlies te maken en de borg kwijt te raken.

Het is niet te zeggen welke optie de beste is. Het ligt er maar net aan hoeveel risico je wilt lopen bij het staken. Als je het niet erg vindt om je investering kwijt te raken als de beloning hoog is, kan dat een strategie zijn. Ben je iemand die gelooft in het project en is het je doel om zoveel mogelijk crypto te verdienen op de langere termijn, dan is een vaste periode waarschijnlijk het meest aantrekkelijk.

Maar wil je op de korte termijn een kleinere winst pakken door te staken, dan zul je waarschijnlijk eerder kiezen voor de flexibele periode. De winsten uit het stakingsproces stop je dan weer in het tradingsproces. Op die manier heb je altijd toegang tot je cryptovaluta. De beloning is daardoor wel minder. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de risico’s van het steken en mede op basis van die informatie een eigen besluit neemt.

Locked crypto staking bij Binance
Locked crypto staking bij Binance

Hoe lang moet ik wachten tijdens het staken?

Het kan wel even duren totdat je weer de beschikking hebt over je cryptomunten als je kiest voor een vaste periode. Dit verschilt per munt en exchange. In ieder geval maken de meeste exchanges wel duidelijk wanneer je je opbrengsten krijgt uitgekeerd. 

Dat kan bijvoorbeeld elke week zijn. Je hoeft zelf niet meer op een knopje te drukken, alles gaat volledig automatisch. Het kan gebeuren dat je na het stakingsproces bij andere exchanges langer moet wachten op de opbrengsten. Als je investeert op langere termijn is dat meestal geen probleem. Je kunt de opbrengsten dan niet gebruiken om te investeren in een nieuwe stakingssessie.

Het is ook mogelijk om je cryptomunten en de opbrengsten weer te verhandelen middels trading, maar je kunt ze ook opnieuw staken. Als je daarop moet wachten, zul je altijd een periode mislopen omdat je moet wachten op het uitkeren van de opbrengst. Houd er daarom rekening mee dat het altijd een paar dagen duurt totdat je winst is bijgeschreven op je wallet. Bij een exchange als Bitvavo is de wachttijd niet erg lang, waardoor je de opbrengst weer sneller kunt investeren.

Een volatiele markt is de grootste bedreiging voor het staken

Onthoud altijd dat handelen en staken met cryptocurrency een groot risico met zich meebrengt. De cryptocurrency markt is namelijk zogenaamd volatiel. Dat betekent dat deze veel meer beweegt dan bijvoorbeeld de euro. Het komt wel vaker voor dat de prijs van een cryptomunt de ene dag met 40 procent stijgt, terwijl deze morgen met 70 procent gedaald is. Je kunt natuurlijk optimistisch zijn en altijd uitgaan van een gunstige markt, maar je dient wel rekening te houden met deze volatiliteit. Een erg volatiele markt is namelijk een grote bedreiging voor het stakingsproces.

Als de waarde heel hard daalt, heb je geen toegang tot je cryptocurrency die je in het stakingsproces hebt gestopt als je voor een vaste periode kiest. Dat betekent dat je alleen maar kan toekijken terwijl je cryptomunten behoorlijk hun waarde verliezen. Het is daarom belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van de risico’s. 

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je 1000 euro aan cryptomunten gaat staken voor een vaste periode van twee weken. Maar daarna daalt de waarde met 50 procent. Je kunt je valuta dan niet uit de stakingspool halen, waardoor je eerder geld verliest. De rente van het staken is dan niet meer voldoende om het verlies goed te maken.

Is crypto staking rendabel?

De vraag is uiteraard of crypto staking rendabel is. In de meeste gevallen is dit zeker het geval. Maar het is wel afhankelijk van hoeveel cryptocurrency je precies hebt geïnvesteerd. De beloningspercentages verschillen ook per munt en per exchange. Coins en exchanges kunnen er altijd hun eigen regels en tarieven op nahouden. Daarom is het mogelijk je potentiële winst te berekenen aan de hand van een stakingscoin rekenmachine. Zo kun je uitrekenen voor welke cryptovaluta je welke beloning kunt verwachten.

Bij sommige exchanges wordt het rendement zelfs dagelijks berekend. De opbrengsten worden bij Bitvavo bijvoorbeeld op elke maandag uitbetaald. Dan weet je precies wanneer je de uitbetaling kunt verwachten en daardoor is het makkelijker om je rendement te berekenen. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat het rendement per coin verschilt. Sommige coins bieden een rendement van onder de 1% op jaarbasis, terwijl andere coins een rendement van wel tien keer deze waarde bieden. Het risico is dan vaak ook groter.

Crypto staking en de Belastingdienst

Je kunt cryptocurrency niet zomaar staken, zonder dat je daarbij te maken krijgt met de Nederlandse Belastingdienst. Want crypto currency zijn omgerekend echt geld waard. Omdat je de currency uit kunt laten betalen naar echte euro’s, ziet de Belastingdienst je cryptomunten als bezit. Deze dien je dan ook op te geven bij de jaarlijkse belastingaangifte Inkomstenbelasting. Doe je dat niet en loop je tegen de lamp, dan pleeg je een economisch delict. Je kunt dan torenhoge (bestuurlijke) boetes verwachten. Daarom geef je al je crypto’s ieder jaar op bij de Belastingdienst.

Het is daarom goed om van tevoren uit te zoeken hoe je de cryptomunten op moet geven en welke financiële gevolgen dat heeft voor je aanslag Inkomstenbelasting.

De Nederlandse Belastingdienst ziet cryptomunten altijd als onderdeel van het vermogen. Deze dien je daarom aan te geven in Box 3. We noemen deze box ‘overige bezittingen’. In je aangifte dien je de volledige waarde van je hele portfolio op te geven. Daardoor gebruik je de waarde van de portfolio op 1 januari van het jaar van de aangifte. Stel: je doet in 2022 aangifte over het jaar 2021. Dan moet je weten wat je portfolio op 1 januari 2021 waard was. De handel gaat altijd door, dus is het niet mogelijk om een openingskoers toe te passen.

Het ministerie van Financiën heeft daarom een richtlijn opgesteld waar je je aan dient te houden. Je neemt de koers van 1 januari om precies 00:00. Dat betekent terwijl de rest aan de champagne zit met Oud & Nieuw, jij op dat moment de koers moet vastleggen voor je belastingaangifte. Het is goed mogelijk dat je zelf twijfelt over wat je moet aangeven voor je Inkomstenbelasting. Daarom is het verstandig dit te overleggen met een belastingadviseur.

Je betaalt vervolgens over de waarde van de munten belasting. Dat geldt dus ook voor het rendement dat je verkregen hebt uit het stakingsproces. Het vermogen moet dan groter zijn dan 25.000 euro. Alles onder dit bedrag is heffingsvrij. Voor fiscale partners geldt een heffingsvrij vermogen van 50.000 euro in totaal.

Let op: je dient altijd al je cryptocurrency op te geven bij de Belastingdienst. Ook als je maar een paar cryptomunten hebt. Het kost niets extra’s om dit aan te geven en onder de 25.000 euro wordt het ook niet belast. Word je volgend jaar opeens rijk van je crypto currency omdat de koers explosief gestegen is, dan kun je tenminste aan de Belastingdienst uitleggen hoe je aan dat grote vermogen gekomen bent.

De winst over cryptogeld is nu nog niet belast. Maar hoe dat precies zit met andere activiteiten dan handelen, zoals staking, is dat niet helemaal duidelijk. De Belastingdienst heeft daar geen duidelijk richtlijn voor. Daarom wordt bestaande wetgeving toegepast en is er een kans dat je er toch voor moet betalen. Het is verstandig om een fiscalist of accountant te zoeken die begrijpt hoe de cryptowereld in elkaar zit.

Hoe kun je cryptocurrency staken bij Bitvavo?

De Nederlandse exchange Bitvavo biedt ondersteuning voor crypto staking aan. Je kunt bij deze exchange je coins vastzetten met staking. Je krijgt dan van de exchange eens per week de beloning op je wallet gestort. Het instellen van het staken doe je gemakkelijk via het daarvoor ontwikkelde staking dashboard. Je coins blijven altijd van jou. Het is jouw eigendom en je kunt ze ook gewoon tussentijds verhandelen op de exchange. Met andere woorden: deze staking is flexibel. Het rendement is daardoor iets lager, maar het blijft een mooie manier van extra geld verdienen aan cryptocurrency.

Cryptocurrency staken bij Bitvavo is zeer eenvoudig. Ten eerste maak je een account aan en laat je deze verifiëren. Daarna koop je een coin die ondersteund wordt voor het staken. Daarna zet je ‘staking’ aan in je accountinstellingen. Vervolgens worden de opbrengsten wekelijks elke maandag bijgeschreven aan je wallet. Daarvoor hoef je zelf dus niets te doen.

Als je wordt uitbetaald en je de app van Bitvavo hebt geïnstalleerd op je smartphone, krijg je een push notificatie op het moment dat de vergoeding voor het staken is bijgeschreven. Daarnaast ontvang je daarover ook nog een e-mail. Je blijft eigenaar van je gestakete coins bij Bitvavo en kunt ze dus op elk moment verkopen. 

Het kost geen geld als je aan het handelen bent en de coins ook gestaakt hebt, want dit gebeurt volledig automatisch. Staken levert daarom bij deze exchange geen beperkingen op, terwijl je bij sommige andere exchanges er niet volledig meer bij kunt. Dit is een vorm van ‘flexibel staken’. Om deze reden lever je wel wat in op de opbrengsten, want de rentepercentages zijn hoger bij andere exchanges die wel een vaste periode hanteren. Maar in ruil daarvoor heb je wel altijd toegang tot je coins. Merk je dat de waarde enorm zakt, dan stop je het stakingsproces en verhandel je je coins. Dat is geen probleem.

Bij Bitvavo zijn bepaalde coins te staken. Zo kun je staken met de volgende coins: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Tether, USD Coin, Tron, NEO en Litecoin. De stakingspercentages liggen op zo’n 6,1 procent voor Tether en USD Coin, en minimaal 0,52 procent bij NEO. Let op: deze waardes veranderen regelmatig, waardoor je dus het best van tevoren even in de exchange kijkt wat de geschatte opbrengsten zijn. Deze vind je terug op het dashboard bij de actuele percentages.

Stakingsopbrengsten kunnen tot wel vijf procent per jaar opbrengen. Voor andere coins kan dat onder de een procent per jaar liggen. Het is dus leuk om wat extra bij te verdienen, maar je wordt er zeker niet rijk van. Houd de volatiliteit van de munt goed in de gaten, want anders is de kans groot dat je munt waarde verliest en je daardoor meer verliest dan het opbrengt.

Staking overzicht Bitvavo ervaringen
staking overzicht Bitvavo

Tips om te staken met Bitvavo

Ten slotte geven we je nog een paar tips voor het staken met Bitvavo. Focus niet alleen op staking en zie het als een leuk extraatje. Door de volatiliteit stellen de opbrengsten niet altijd wat voor. En ten slotte: zorg ervoor dat je je account bij Bitvavo goed beveiligt. Je coins dien je op de wallet van Bitvavo te bewaren. 

Daarom is het belangrijk dat je ten volste gebruikmaakt van alle beveiligingsmogelijkheden die de exchange te bieden heeft: een goede twee factor authenticatie, anti-phishingcode en kies voor een uniek wachtwoord dat je nergens anders gebruikt.

Crypto staken? Dat doe je hier

Advertentie

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Bitvavo review
#1

Finst

🎁 Krijg €20 cash Bonus

Finst review
#2

Coinmerce

🪙 Meer dan 370 crypto's

Coinmerce review
#3
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Meer handige artikelen rondom crypto staking