De belangrijkste voor- en nadelen van crypto staking

voordelen nadelen crypto staking
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Binnen de cryptomarkt zijn er tal van verschillende verdienmodellen terug te vinden. In eerste instantie kan je er als investeerder uiteraard gewoon voor kiezen om over te gaan tot het kopen van bepaalde cryptocurrencies. Vervolgens wacht je tot de koers voldoende is gestegen om tot verkoop over te gaan. Het probleem dat betrekking heeft tot deze manier van werken is terug te vinden in het feit dat de aangekochte coins in tussentijd geen enkel rendement op zullen leveren. Dat is zonde, zeker omdat dit in de praktijk wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Door het toepassen van crypto staking of lending is het immers mogelijk om passief geld te verdienen. Wat hier nu precies de voor- en nadelen van zijn laten we je graag hieronder ontdekken!

Wat zijn de voordelen van crypto staking en lending?

De traditionele aandelenmarkt heeft ons geleerd dat mensen ongelofelijk grote fan zijn van passief inkomen. Het is dan ook omwille van deze reden dat investeerders van over de hele wereld reeds vele jaren beleggen in bijvoorbeeld dividendaandelen. Voor deze aandelen geldt immers dat ze erom bekend staan niet alleen een betrouwbaar koersverloop te realiseren, daarnaast keren ze ook nog eens periodiek een dividend uit. 

Wanneer er voldoende is geïnvesteerd in dergelijke aandelen zou dat er zomaar voor kunnen zorgen dat er kan worden gerekend op een zeer aantrekkelijke passieve inkomstenstroom. Dat valt ook met crypto staking zonder enig probleem te realiseren.

1.) Je verdient passieve inkomsten met je holdings

Voor de meeste mensen geldt dat de belangrijkste reden waarom ze crypto staken is terug te vinden in het feit dat ze op die manier passieve inkomsten weten te realiseren. Bijzonder veel mensen zijn in de praktijk dan ook op zoek naar een mogelijkheid om extra geld te verdienen boven op het vaste loon waarover ze beschikken. 

Crypto staking en crypto lending maakt dit eigenlijk perfect mogelijk. Vaak hoef je hier helemaal niets voor te doen buiten bijvoorbeeld een wallet openhouden op een bepaald systeem. Vaak is zelfs dat niet vereist wanneer je bijvoorbeeld gaat staken bij een Nederlandse crypto exchange zoals Bitvavo. Naarmate je meer coins kan staken zullen bovendien ook de opbrengsten hoger komen te liggen. Voor heel wat mensen vormt crypto dan ook reeds een aantrekkelijke bron van passieve inkomsten.

2.) Je levert een bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit van het netwerk

Door bijvoorbeeld aan crypto staking te doen zal je kunnen vaststellen dat er een bepaalde bijdrage wordt geleverd aan het netwerk. Door te staken word je dan ook één van de dragende krachten op vlak van niet alleen stabiliteit, maar ook veiligheid. Het is dus zeker niet zo dat er alleen maar een financieel voordeel is verbonden aan het staken van coins. Je levert op deze manier immers een zeer belangrijke bijdrage aan het gedecentraliseerde karakter van het netwerk in kwestie.

3.) Iedereen kan geld verdienen met crypto staking en lending

De voorwaarden waar je rekening mee moet houden om aan crypto staking of crypto lending te kunnen doen zijn ongelofelijk toegankelijk. Dit betekent dat je, hoe klein jouw holding ook mag zijn, eigenlijk altijd over de mogelijkheid beschikt om op deze manier passief inkomen te verdienen. 

Let wel, ben je van plan om een zogenaamde node te gaan draaien? In dat geval spreekt het voor zich dat de voorwaarden wat strikter zijn. In het bijzonder zal je dan rekening moeten houden met een vrij aanzienlijke investering die moet gebeuren voordat je kan starten met geld verdienen.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Er zijn aan crypto staking en crypto lending niet alleen maar voordelen verbonden. Dat kan natuurlijk ook eigenlijk niet. Een niet onbelangrijk nadeel waar je aandachtig voor moet zijn heeft betrekking tot de waarde van de token die je bijvoorbeeld gaat staken. 

In de praktijk is het tegenwoordig mogelijk om zowat elke coin te staken, zelfs wanneer deze geen gebruik maakt van het zogenaamde Proof of Stake algoritme. Dat is het gevolg van het feit dat er speciale staking opties worden aangeboden door brokers en crypto exchanges. Dat deze mogelijkheid bestaat betekent echter niet dat het staken of lenden van eender welke token ook echt interessant is, in tegendeel.

Voor menig aantal tokens geldt dat ze slechts over een beperkte waarde beschikken. Bovendien zijn deze tokens vaak ook uitermate volatiel wat als gevolg heeft dat de waarde ervan zeer regelmatig aanzienlijke verschillen kan vertonen. Dat kan niet alleen een bedreiging vormen voor de rendementen die je kan realiseren, daarnaast kan er ook zomaar sprake zijn van een bedreiging van je initiële investering. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden bij crypto staking of lending.

Crypto staken?

Bitvavo

💶 Stake 24 coins tot ≈ 15.00%
🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

💶 Stake 7 coins tot 10%
🎁 €10 Cash Bonus

Coinmerce

💶 Stake 13 coins tot ≈ 5.00%
🎁 Verhandel 300+ munten + AI Bots

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin