Alle voor- en nadelen van de DAI stablecoin op een rijtje

voordelen nadelen dai
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er op de cryptomarkt allerlei verschillende soorten stablecoins zijn terug te vinden. Voor het merendeel van deze stablecoins geldt dat ze op min of meer dezelfde manier werken. Neem nu bijvoorbeeld Tether (USDT). Voor deze cryptovaluta geldt dat ze (naar eigen zeggen) over een fysiek onderpand beschikt. Met andere woorden, voor elke USDT-token die wordt uitgegeven zou er ook één dollar worden aangehouden op een bankrekening. Of dat in de praktijk ook daadwerkelijk zo is, is echter nog maar zeer de vraag. Dat lijkt op het eerste zicht geen probleem, maar dat is het wel. Dit probleem weet een stablecoin zoals DAI vrij eenvoudig te tackelen. Wil jij ook graag ontdekken op welke manier ze dat precies doet? Lees dan snel verder!

Wat maakt DAI anders dan bijvoorbeeld Tether?

Op het eerste zicht lijkt het in de praktijk zo te zijn dat elke stablecoin eigenlijk op min of meer dezelfde manier werkt en over dezelfde kenmerken beschikt. In grote lijnen klopt dat ook wel. Zo is er bijvoorbeeld altijd sprake van een bepaald onderpand. Daarnaast volgt de waarde van een stablecoin token ook vrij nadrukkelijk de waarde van de gekoppelde valuta zoals de dollar of de euro. Kleine afwijkingen zijn mogelijk, maar die volatiliteit is eigenlijk verwaarloosbaar.

De manier waarop het onderpand wordt versterkt is het belangrijkste, meest tastbare verschil tussen de verschillende stablecoins die op de markt zijn terug te vinden. Voor Tether geldt dus dat het achterliggende team er prat op gaat dat er voor elke token ook ergens één dollar op een bankrekening wordt aangehouden. Dat is niet het geval bij DAI. Voor deze stablecoin geldt namelijk dat de uitgifte van de DAI-tokens wordt gedekt door krediet gerelateerde onderpanden.

Neem nu bijvoorbeeld dat er een lening moet worden afgesloten voor een bedrag van 2.700 euro en dat dit bedrag overeenkomt (als voorbeeld) met 1 ETH. Deze 1 ETH-token dient door jou in een kluis te worden gestopt waarna ze dienst zal doen als onderpand van de DAI. Van zodra dit is gebeurd zal er voor 3.700 euro aan DAI worden gemint.

Op het moment dat de lening is afgelopen en je de waarde van de 1 ETH hebt terugbetaald zal je jouw ether terugkrijgen. Op dat moment wordt de 1 ETH-token uit de kluis gehaald waarna de oorspronkelijke waarde van die token in DAI zal worden verbrand. Op deze manier is er altijd sprake van een matchend onderpand bij de uitgifte van een bepaalde hoeveelheid aan DAI.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Op welke voordelen kan je kan precies rekenen bij DAI?

De DAI stablecoin is er door de jaren heen in geslaagd om zichzelf te bewijzen. De manier waarop het onderpand wordt verworven bij deze stablecoin creëert bij heel wat partijen meer vertrouwen ten opzichte van de werkwijze die wordt gehanteerd door bijvoorbeeld Tether en haar USDT-token.

Een tweede voordeel waar je op kan rekenen bij DAI is dat ze uiteraard sterk gelinkt is aan de koers van de Amerikaanse dollar. Voor zeer veel mensen geldt tegenwoordig dat ze graag een stukje van hun vermogen willen wegzetten op de blockchain. Echter doen ze dat uiteindelijk toch maar niet omdat ze een significante volatiliteit vrezen. Door ervoor te kiezen om je kapitaal weg te zetten in een stablecoin als DAI speelt dit risico uiteraard niet. Zoals eerder reeds aangegeven is haar waarde daarvoor veel te fel gelinkt aan de koers van de Amerikaanse dollar.

En wanneer je vertrouwend tegenover DAI staat, dan is het aan te raden deze stablecoin aan te kopen op een exchange om er vervolgens rente over te ontvangen. Via Bitvavo krijg je jaarlijks 6,10% rent op DAI. Iedere maandag worden de stakingvergoedingen bijgeschreven op jouw account. Dat is fors meer dan dat je krijgt op je bankrekening!

Tot slot is het ook van belang om te weten dat het aanbod met DAI-tokens niet alleen vergroot, maar ook verkleint kan worden. Daarvoor maakt de stablecoin gebruik van smart contracts. Op het moment dat een bepaalde lening is terugbetaald en het onderpand dus terug werd vrijgegeven worden de daarvoor geminte DAI-tokens naar een contract gestuurd waar ze nooit meer uitgehaald kunnen worden. Op deze manier worden ze aldus voor altijd uit omloop genomen.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

In principe zijn er geen echte nadelen verbonden aan de werkwijze van DAI. Als we dan toch een minpunt moeten aanhalen dan kunnen we verwijzen naar het feit dat deze stablecoin niet de grootste is van allemaal. Op moment van schrijven is ze op vlak van marktwaarde dan ook “slechts” de vijfde grootste stablecoin op de markt. Voor veel mensen geldt dat ze er toch eerder voor kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld een Tether (USDT). Dat is natuurlijk hun goed recht. In ieder geval, wanneer de manier waarop het onderpand wordt verworven bij DAI jou meer aanspreekt is het vanzelfsprekend dat de keuze voor deze stablecoin al snel zal zijn gemaakt.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking MogelijkhedenOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin