Tesla en MicroStrategy zijn slechts twee namen van grote bedrijven die de keuze hebben gemaakt om te investeren in crypto. Ondertussen is het zo dat ook steeds meer landen erover nadenken om cryptocurrencies daadwerkelijk te erkennen als echte valuta’s en dus niet als digitale financiële assets. Op het eerste zicht lijkt het verschil tussen beiden misschien klein, maar dat is het niet. De erkenning van onder meer Bitcoin als een echte valuta kan in de praktijk dan ook zeer veel voordelen met zich meebrengen. In ieder geval, ben jij iemand die nog vrij sceptisch staat tegenover crypto en zou je graag de beweegredenen willen achterhalen van bedrijven om te investeren in cryptocurrencies? Dan zal de informatie op deze pagina je dat haarfijn uitleggen.
Wat maakt crypto zo aantrekkelijk voor grote(re) bedrijven?
Dat er vanuit de bedrijfswereld steeds meer interesse is voor crypto mag inmiddels wel duidelijk zijn. Dit uit zich in de praktijk ook op verschillende vlakken. Voor een partij als bijvoorbeeld Samsung geldt bijvoorbeeld dat zij uitpakt met een standaard wallet voor haar Galaxy toestellen waar ook crypto op een veilige manier in kan worden bewaard. Voor andere bedrijven geldt dan weer dat ze ervoor hebben gekozen om een deel van hun vermogen op de balans in bijvoorbeeld Bitcoin aan te houden. Dit omdat ze hopen op die manier te kunnen profiteren van toekomstige koersstijgingen.
De beweegredenen van menig aantal bedrijven om interesse te vertonen in de cryptomarkt kunnen dus sterk uiteenlopend zijn. Voor het ene bedrijf geldt dat ze er een mogelijkheid in zien om hun producten of diensten extra in de kijker te zetten terwijl anderen het beschouwen als een potentieel interessante asset om financieel voordeel mee te kunnen realiseren. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat zelfs absolute wereldspelers steeds meer interesse hebben in de cryptomarkt en haar assets.
Het wegzetten van kapitaal door bedrijven in stablecoins
Voor veel mensen lijkt het op het eerste zicht een beetje vreemd dat grote, gerenommeerde bedrijven ervoor kiezen om een bepaald gedeelte van hun kapitaal weg te zetten in cryptovaltua’s. Dit niet in het minst omwille van het doorgaans toch wel vrij aanzienlijke koersrisico dat eraan verbonden is. Lang niet voor alle cryptovaluta’s geldt echter dat ze even volatiel zijn als bijvoorbeeld Bitcoin en diverse altcoins. Wat bijvoorbeeld te denken van de zogenaamde stablecoins?
Voor een bedrijf als Tesla geldt dat zij ervoor heeft gekozen om een significant deel van haar vermogen op de balans om te zetten in Bitcoin. Naar eigen zeggen creëert het bedrijf op die manier een hedge tegen het traditionele financiële stelsel. Tegelijkertijd houdt ze uiteraard uitzicht op een flinke meerwaarde wanneer de BTC-koers onder impuls van een nieuwe bullmarkt naar een nieuwe all-time high wordt getorpedeerd.
Ook voor heel wat andere bedrijven waaronder tevens zelfs diverse investeringsmaatschappijen geldt dat ze hebben geïnvesteerd in de nummer één cryptovaluta van de wereld. Andere bedrijven kiezen voor iets meer zekerheid. Zij hebben dan ook de keuze gemaakt om een gedeelte van hun kapitaal om te zetten in een stablecoin zoals Tether (USDT). De vraag die veel mensen zich daarbij echter stellen is waarom?
Welke voordelen bieden stablecoins voor bedrijven?
Veel mensen vinden het maar een vreemde vaststelling dat bedrijven stablecoins als potentieel interessant bestempelen. Voor dergelijke cryptocurrencies geldt immers toch in de praktijk dat ze gewoon de koers van de dollar of de euro volgen? In principe zou je er dan dus toch als onderneming ook gewoon voor kunnen kiezen om het vermogen aan te houden op een spaarrekening? Ja en neen.
In eerste instantie geldt op moment van schrijven de dreiging van een negatieve rente. Dit betekent dat je zomaar vanaf een bepaald bedrag op een spaarrekening negatieve rentes moet betalen. Je verdient dus geen geld meer door vermogen aan te houden op een spaarrekening, maar je moet er op inboeten. Dat is iets anders wanneer je als bedrijf dat vermogen omzet in stablecoins.
Door de holdings in stablecoins vervolgens bijvoorbeeld onder te brengen bij een DeFi-platform zal je kunnen vaststellen dat je daar niet zelden zeer mooie rendementen op kan behalen. Dit geldt overigens niet alleen voor bedrijven, maar ook voor gewone particulieren. Let wel, bij bepaalde partijen is het niet mogelijk om een account aan te maken als zakelijke gebruiker. Indien jij eigenaar bent van een bedrijf die een bepaald gedeelte van haar kapitaal weg wil zetten op de blockchain is dit wel iets om rekening mee te houden.
Eén ding staat vast, ook bedrijven vinden crypto steeds aantrekkelijker
Onder particuliere gebruikers is de populariteit van cryptocurrencies door de jaren heen duidelijk sterk toegenomen. Dat geldt echter ook voor zakelijke gebruikers. Steeds meer bedrijven zijn er dan ook van overtuigd dat een bepaald gedeelte van hun vermogen wegzetten op de blockchain lucratieve voordelen met zich mee kan brengen. Benieuwd hoe dit richting de toekomst verder zal gaan evolueren. In ieder geval is dit iets waar logischerwijs nadrukkelijk aandacht aan wordt besteed.