Waarom een correctie op Bitcoin een mooi aankoopmoment creëert

correctie op bitcoin mooi aankoopmoment
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Geen enkele asset waarin je investeert gaat in één rechte lijn omhoog. Gaandeweg is het dan ook altijd zo dat er zich bepaalde correcties voordoen. Deze correcties lijken voor investeerders in eerste instantie een beetje jammer, maar eigenlijk zijn ze dat helemaal niet. Er zijn twee zaken die je wat dit betreft altijd in je achterhoofd moet houden. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Een correctie kan een potentieel interessant aankoopmoment realiseren;
  2. Zolang je maar lang genoeg vasthoudt herstelt een correctie zich nagenoeg altijd;

Zowel binnen de klassieke beleggersmarkt als binnen de cryptomarkt is het zo dat er altijd gaandeweg bepaalde correcties optreden in een bepaalde asset. Dat zie je ook wanneer je er bijvoorbeeld een vijf- of tienjaar koers bijneemt van de asset waarin je wenst te investeren. Ben je van plan om te investeren? Probeer dan altijd een correctie af te wachten. Op deze manier wordt het koersrisico dat je loopt met je investering immers meteen een stuk kleiner.

Wanneer is er sprake van een correctie op Bitcoin?

Binnen de cryptomarkt maken we een onderscheid tussen een correctie en een echte crash. Vaak denken investeerders dat een correctie slechts één bepaalde asset treft terwijl een crash de hele cryptomarkt onderuit haalt. Dat is niet helemaal correct. Ook een correctie kan namelijk plaatsvinden over de volledige breedte van de markt.

De impact van een correctie is in de praktijk beduidend minder groot. Daarnaast kan er ook worden vastgesteld dat een dergelijke gebeurtenis ook vrij eenvoudig terug kan worden ingehaald. Met andere woorden, een asset die een correctie ondergaat weet zichzelf doorgaans binnen relatief korte termijn te herstellen. Wanneer er sprake is van een crash is dat veel minder het geval. Deze laatste kan zomaar jaren duren om opgehaald te worden.

Bovendien spreekt het voor zich dat ook niet elke terugval in koers een echte correctie is. Een kleine dip in de koers is mogelijk als gevolg van een bepaalde gebeurtenis, maar een correctie hakt er beduidend harder in. Wanneer er dan wel sprake is van een correctie is eigenlijk iets wat niet helemaal is vastgesteld. In principe is hier sprake van vanaf een koersdaling van minstens 10 procent. Echter is het zo dat er in de praktijk geen sprake is van een echt vastgestelde definitie van wat een koerscorrectie nu precies is.

Wanneer is er sprake van een interessant aankoopmoment?

Dat er zich een correctie voordoet hoeft niet meteen te betekenen dat er ook direct sprake is van een interessant aankoopmoment. Daarvoor spelen verschillende factoren een niet onbelangrijke rol. Je dient namelijk ook altijd een aantal vragen aan jezelf te stellen voordat je in gaat stappen, namelijk:

  1. Met welk doel ga je investeren in Bitcoin?
  2. Op welke termijn wil je graag rendement hebben gemaakt?
  3. Hoeveel tijd heb je om een mogelijke correctie goed te maken?

De bovenstaande drie vragen zijn zeer belangrijk. Dit niet in het minst omdat de markt zich niet laat timen. Bovendien weet je ook nooit helemaal precies wanneer het laagste punt van een correctie is bereikt. Je kan het vermoeden hebben dat de bodem is bereikt, maar wanneer dat niet zo is, dan moet je een mogelijke verdere dip wel nog altijd kunnen opvangen. Voor traders geldt dat er hiervoor verschillende hulpmiddelen voor handen zijn zoals bijvoorbeeld een stop loss.

In ieder geval is het in de praktijk doorgaans een beetje zaak om het sentiment op de cryptomarkt enigszins aan te kunnen voelen. Op het eerste zicht lijkt dat misschien vrij eenvoudig, maar het is moeilijker dan je denkt. Het aanvoelen van dat sentiment is namelijk iets wat je uitsluitend kan verkrijgen door tijd door te brengen in de markt. Hou er rekening mee dat je, je zelfs bij veel ervaring nog wel eens kan vergissen. Honderd procent zekerheid heb je dus met andere woorden nooit. Verschillende indicatoren kunnen je gelukkig wel enigszins in de juiste richting wijzen.

Waarom speelt dit nu precies minder bij lange termijn investeerders?

Voor heel wat lange termijn investeerders geldt dat zij zich maar weinig zorgen maken over corrigerende fases die optreden tijdens het levensverloop van Bitcoin of een andere soorten cryptovaluta. Zij hebben er namelijk voor gekozen om te investeren voor de (erg) lange termijn. Of deze personen ervoor kiezen om de “dip te kopen” of niet is een beetje afhankelijk van de strategie die ze hanteren. Kiest men er bijvoorbeeld voor om in te stappen bij een dippende koers? Of gaat men periodiek investeren door middel van de dollar-cost-average strategie. Dat maakt een wezenlijk verschil.

In ieder geval, voor mensen die investeren op korte termijn spreekt het voor zich dat een tijdelijke drop in koers direct een veel grotere impact heeft. Zij beschikken immers doorgaans in de praktijk over aanzienlijk minder tijd om die koersval terug goed te maken. Voor deze doelgroep is het dan ook zeer belangrijk om te proberen het laagste punt in te schatten. Let wel, zekerheid heb je op dit vlak nooit. 

Echter zijn correcties vooral voor deze doelgroep erg belangrijk en een potentieel aantrekkelijk instapmoment. Dit geldt zeker ook voor mensen die bijvoorbeeld graag crypto willen traden. Voor hen is het uitkiezen van het meest optimale instapmoment al helemaal van groot belang. Een foutief instapmoment uitkiezen kan de hele trade op voorhand al ondermijnen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin