Waarom token burning belangrijk is voor crypto

token burning waarom gebruikt
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Voor het merendeel van de cryptocurrencies geldt dat het aantal tokens dat ervan in circulatie is na verloop van tijd toeneemt. We hoeven niet ver te zoeken om hier een voorbeeld van aan te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de nummer één cryptovaluta van de wereld, namelijk Bitcoin. Naar verwachting zullen alle tokens van deze cryptovaluta pas in het jaar 2140 in omloop zijn. Voor tal van andere projecten geldt echter dat ze zich niet zozeer richten op het verhogen van het aantal tokens, maar wel op het verlagen van de hoeveelheid die in circulatie is. Een bekend voorbeeld van zo’n token is BNB (Binance Coin) welke regelmatig een token burn uitvoert. Voor veel mensen die nog niet helemaal bekend zijn met crypto en de blockchain geldt dat ze dit mogelijks enigszins vreemd vinden. Hoe nuttig is token burning nu immers in de praktijk? Je ontdekt het hieronder!

Wat moet je weten over een token burn?

Wanneer er sprake is van een token burn is het zo dat de tokens eigenlijk uit circulatie worden gehaald. Voor elke soort cryptovaluta geldt dat zij zelf kan bepalen hoeveel tokens er op een zeker ogenblik in omloop zijn. Deze beslissing maakt deel uit van de zogenaamde tokenomics. Het vergroten van het aantal circulerende tokens heeft weinig voeten in de aarde. Daarvoor kan men namelijk gewoon nieuwe tokens aanmaken. Het uit circulatie halen van tokens is echter een compleet ander verhaal. Dit is namelijk geen kwestie van gewoon een cijfertje aanpassen, in tegendeel. Om dit voor mekaar te krijgen moeten tokens worden verbrand.

Token burning gebeurt door tokens naar een niet-bestaand of naar een foutief adres te versturen. Dit is een adres waar niemand eigenaar van is. Omwille van deze reden is het zo dat niemand ook bij de tokens kan die naar dit adres worden verstuurd. Dit zorgt ervoor dat de tokens die worden verbrand op geen enkele manier nog (terug) in circulatie kunnen komen. Dit gezegd hebbende betekent dit uiteraard niet dat de hoeveelheid tokens die in omloop zijn van een bepaalde cryptovaluta niet meer terug kunnen toenemen. Het aanmaken van nieuwe tokens blijft immers voor de ontwikkelaars of voor de achterliggende community nog steeds een mogelijkheid.

Wat maakt token burning in de praktijk precies zo interessant?

In eerste instantie lijkt het er mogelijks naar uit te zien dat het verbranden van tokens een beetje vreemd is. Waarom zou je er nu namelijk eigenlijk voor kiezen om dat te doen? Toch hoeft de achterliggende reden helemaal niet zo vreemd te zijn, in tegendeel. Het is namelijk zo dat er hier verschillende voordelen aan verbonden zijn. Je kan op dit vlak denken aan de volgende:

  1. Token burning verhoogt de waarde van de token;
  2. Het vormt een cruciaal onderdeel van het Proof-of-Burn algoritme;
  3. De mining balans kan eenvoudig(er) gelijk worden gehouden;

Het belangrijkste gevolg van token burning voor jou als (potentiële) investeerder is natuurlijk de impact die het heeft op de waarde van de token. Hoe meer tokens er geburnd worden, des te schaarser de resterende voorraad wordt en bijgevolg ook des te hoger de koers van de token zal uitvallen. Let wel op, zoals eerder reeds aangehaald is het mogelijk dat er opnieuw extra tokens in circulatie worden gebracht. Hierdoor kan het effect van de token burn op de koers voor een groot deel ongedaan worden gemaakt. Hier dien je uiteraard wel rekening mee te houden.

Bij welke tokens is er sprake van een token burn?

Ondertussen geldt voor verschillende tokens dat ze een token burn uitvoeren. Ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van zo’n coin is uiteraard BNB of Binance Coin. Voor deze coin geldt dat ze draait op de Binance Smart Chain. Binnen het protocol van dit project is een zogenaamde auto-burn geprogrammeerd. Op deze manier kan er op toe worden gezien dat de voorraad met in circulatie zijnde tokens kan worden verlaagd. Dit is één van de manieren waarop Binance haar tokenhouders wil belonen voor het aankopen en vooral ook vasthouden van hun BNB-tokens.

Zijn er eigenlijk ook nadelen aan verbonden?

Token burning brengt zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald een aantal niet onbelangrijke voordelen met zich mee. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Zo geldt voor een token burn dat ze er altijd voor zorgt dat er een bepaalde hoeveelheid aan assets verloren gaan. Veel mensen vinden dit zonde. Denk maar eens terug aan de token burn van 2 miljoen aan ETH-tokens. Bepaal aan de hand van de actuele koers van Ethereum maar eens hoeveel die tokens tegenwoordig waard zouden zijn geweest. Zoals eerder eveneens reeds aangehaald is het effect van een token burn op de waarde van een token ook omkeerbaar. Dit door het in circulatie brengen van nieuwe tokens. Ondanks deze nadelen kunnen we het er over het algemeen zeker over eens zijn dat token burning voor de cryptomarkt enkele interessante voordelen met zich meebrengt.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin