Wanneer is een cryptomunt een echte asset?

wanneer crypto asset
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Tegenwoordig is het in de praktijk zo dat er vaak wordt gezegd dat cryptomunten kunnen worden bestempeld als echte assets. Dat is natuurlijk het gevolg van het feit dat heel wat mensen er op een zeker ogenblik voor kiezen om erin te gaan investeren. Dat doen ze uiteraard met als belangrijkste drijfveer het mogelijk kunnen realiseren van een interessante financiële meerwaarde. Zomaar alle verschillende cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden bestempelen als een echte asset is echter niet correct. Er zijn immers verschillende eisen waar dergelijke producten aan dienen te voldoen om echt als asset geklasseerd te kunnen worden. Om welke eisen het hierbij precies gaat laten we je bijzonder graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie.

Wat begrijpen we onder echte assets?

Laat ons in eerste instantie even het begrip “assets” definiëren. In principe is het zo dat er hier tal van verschillende theorieën aan verbonden kunnen worden. In de praktijk zijn de verschillende experten het er echter met elkaar over eens dat elke asset over een bepaalde intrinsieke waarde dient te beschikken. Daar knelt meteen een eerste schoentje voor de cryptomarkt. Volgens heel wat traditionele partijen is het immers zo dat cryptocurrencies waaronder zelfs Bitcoin en Ethereum niet over een bepaalde intrinsieke waarde beschikken… Wij weten uiteraard wel beter.

Dat een asset over een bepaalde intrinsieke waarde moet beschikken betekent eigenlijk net zoveel als dat ze gebruikt moet kunnen worden. Dat geldt niet alleen voor coins als Bitcoin en Ethereum, maar ook voor met name de USDT-token van Tether, de BNB-token van Binance en ga zo maar door. Al deze verschillende projecten worden in de praktijk daadwerkelijk gebruikt waardoor ze een bepaalde rol invullen. 

Daarnaast is het zo dat mensen ze niet alleen gebruiken voor het doel dat ze dienen, maar dat ze er bovendien ook in willen investeren. Bijgevolg zouden we kunnen stellen dat alle net genoemde coins alvast onder de noemer van een echte asset vallen, maar is dat wel zo?

De fundamentele waarde van crypto projecten

Om een project daadwerkelijk als asset te kunnen klasseren moeten we aldus specifiek op zoek gaan naar de fundamentele waarde waar een crypto project over beschikt. Dan komen we als eerste eigenlijk uit bij Ethereum. Van begin af aan is dit project erin geslaagd om een fundamenteel gebruiksvlak te creëren. Dit bovendien niet zomaar voor één, maar wel voor meerdere doelen. In eerste instantie was ze bijvoorbeeld het geprefereerde platform voor het uitgeven van een zogenaamde ICO. Dit betekent concreet dat nieuwe projecten op de blockchain van Ethereum konden worden gelanceerd. Vervolgens konden ze langzaam doorgroeien om uiteindelijk als zelfstandige projecten op een eigen blockchain verder te gaan.

Op dit ogenblik is bovenstaande nog altijd een belangrijke user-case van Ethereum. Er is echter meer. Inmiddels is het bijvoorbeeld duidelijk dat de DeFi of gedecentraliseerde financiën een stelselmatig groter belang dienen binnen de financiële markt. 

Heel wat private personen kiezen ervoor om via deze weg een bepaald gedeelte van hun kapitaal ter beschikking te stellen terwijl bedrijven daar dan weer handig gebruik van maken om via deze weg geld te lenen. Dit niet zelden door ETH als onderpand in te dienen. Dit alles zorgt ervoor dat Ethereum met recht en rede kan worden bestempeld als een potentieel interessante asset om in te investeren.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

En Bitcoin dan?

Bitcoin heeft de status van een asset omdat ze ’s werelds eerste en tot tegenwoordig grootste en meest populaire cryptovaluta is. Door menig aantal partijen wordt Bitcoin bestempeld als het virtuele goud. Voor het edelmetaal goud geldt dat ze sinds jaar en dag één van de meest stabiele en waardevolle assets is die er in het echte leven bestaan. 

Of Bitcoin die status virtueel zal kunnen evenaren zal de toekomst moeten uitwijzen. Het verschil met Ethereum is wel dat bij Bitcoin het gebruiksvlak nagenoeg volledig is gelegen op het versturen van gedecentraliseerde transacties en haar karakter als store of value. Vooral dit laatste heeft er inmiddels in ieder geval voor gezorgd dat zelfs institutionele partijen ze steeds meer gaan zien als een volwaardige asset.

Elke cryptovaluta kan een asset zijn, maar is dat niet noodzakelijkerwijs

In principe geldt voor elke cryptovaluta dat ze bestempeld kan worden als een soort asset. Dit gezegd hebbende is het van cruciaal belang dat ze hiervoor weet te voldoen aan de belangrijkste eisen:

  1. Het project moet over een bepaalde user-case beschikken;
  2. Er moet sprake zijn van een zekere mate aan groeipotentieel;

Bovendien is het ook altijd mooi meegenomen wanneer een asset erin slaagt om een passieve inkomstenstroom te realiseren. Dat geldt voor aandelen onder de vorm van het dividend dat ze kunnen uitkeren, maar ook voor cryptocurrencies. Door bijvoorbeeld je Bitcoin, Ethereum of Cardano te staken is het mogelijk om stakingvergoedingen uitgekeerd te krijgen. Wanneer je deze vervolgens opnieuw gaat investeren kan je uiteindelijk profiteren van een interessant rente-op-rente effect.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin