Wanneer investeren in crypto? Dit wil je weten! [uitleg]
Wil jij weten wanneer je het beste kunt investeren in crypto? Lees dan vooral verder.
- Laatste update: december 30, 2023
De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen cryptocurrency zoals de Bitcoin gaan zien als het nieuwe digitale goud. Dat is niet vreemd, want de afgelopen tijd is de koers enorm gestegen. Hoewel Bitcoins bijvoorbeeld al jaren oud zijn, namen ze pas in de afgelopen vijf jaar behoorlijk in waarde toe.
Onbekend maakt zeker niet altijd onbemind is gebleken bij cryptocurrency. Niet alleen de Bitcoin doet het goed, maar ook andere cryptocurrency zoals Ethereum weet steeds verder te stijgen. Maar is het verstandig om in te stappen op het moment dat een cryptocoin zich al bewezen heeft, of is vroegtijdig instappen juist beter? Met andere woorden: wanneer is het juiste moment om te investeren in crypto?
Investeren in Bitcoin
Kun je anno dit jaar nog investeren in Bitcoin, of heb je dan echt de boot gemist? Pas sinds 2017 is de waarde van de Bitcoin bijna explosief gestegen. De media bleven erover berichten en iedereen wilde ze hebben. Het werd zelfs mogelijk om bij de bakker met Bitcoin te betalen. Een Bitcoin werd opeens 20.000 dollar waard, terwijl sommigen ze voor 100 dollar hadden gekocht. Daardoor dacht iedereen dat het een manier was om snel rijk te worden.
Maar het heeft ook een keerzijde: waar sommige mensen behoorlijke rendementen hebben weten te behalen, verloren investeerders die er te laat bij waren grote verliezen. Of het nog waard is om nu nog te investeren in Bitcoins, daar zijn de meningen over verdeeld.
Het rendement zoals mensen haalden in 2017, zal namelijk niet meer haalbaar zijn. Toen de Bitcoin in 2017 populair werd, kocht je zo’n munt voor ongeveer 1000 dollar. Om vervolgens in waarde te vertienvoudigen. Maar zo’n flinke boost zullen we waarschijnlijk niet gauw opnieuw zien. De prijs kan enkel weer toenemen als er grote beleggers bij komen kijken. Daarvoor is een flinke impuls (‘katalysator’) nodig. Die nieuwe investeerders zorgen ervoor dat de prijs zal stijgen.
Die katalysators bleken niet de investeerders, maar vooral berichtgeving door de media zorgden voor de langverwachte grote prijsstijging. Ook in 2021 is de prijs van de Bitcoin weer toegenomen. Instappen kan dus nog steeds een goed idee zijn, maar er zijn ook forse investeringsrisico’s. Een flinke prijsstijging of prijsdaling van tientallen procenten hoort bij de Bitcoin. Kun je dus niet tegen zulke stressvolle situaties, dan is het de vraag of de Bitcoin de juiste munt voor jou is.
Want waar er mooie kansen zijn om snel veel geld te verdienen, loeren ook grote risico’s. De Bitcoin is en blijft voorlopig een financieel experiment. De munt is nog steeds niet volwassen. Sommige mensen wachten liever even om te kijken naar het verloop van de munt. Als de Bitcoin in waarde daalt, is het een mooi moment om in te stappen. De waarde kan binnen een week zo weer tientallen procenten hoger uitvallen.
Maar bedenk wel: investeer alleen geld dat je echt kan missen. Je moet immers ook nog de huur, medicijnen en boodschappen kunnen betalen. Tot nu toe zijn er zes grote crashes geweest. De waarde van de Bitcoin nam tot wel 80 procent af. Maar als je geduld hebt, zal de waarde vanzelf weer (fors) stijgen.
Alternatieven voor Bitcoin
De Bitcoin was langere tijd de enige interessante munt. Maar niet iedereen ziet het zitten om nog duizenden euro’s te investeren om Bitcoins te kopen. Wie een wat laagdrempeligere crypto zoekt om mee te beginnen, kan ook het juiste moment vinden voor de aanschaf van andere soorten cryptocurrencies. Zulke munten noemen we altcoins. Er zijn genoeg altcoins die ook de aandacht waard zijn.
Een van de meest bekende tegenhangers van de Bitcoin is Ethereum. Deze heeft een flink aantal overeenkomsten met de Bitcoin. Een transactie van Ethereum is veel sneller dan bij een Bitcoin en bovendien is deze munt gebaseerd op zogenaamde smart contracts. Dat is een veilige manier om overeenkomsten af te sluiten. Ook als je de tegenpartij nog niet helemaal vertrouwt.
Ethereum wordt door velen gezien als een nieuwe manier van internetten. Het internet wordt niet meer bestuurd door één of meerdere grote bedrijven die gegevens bezitten, maar door een onafhankelijk, anoniem grootboek. De centralisatie, snelle transacties en hoge betrouwbaarheid zorgen ervoor dat Ethereum een interessante altcoin is om in te investeren. Maar vaak zijn de transactiekosten wel hoger door de vertraagde ontwikkeling. De prijs van Ethereum is fors gestegen en ook weer flink gekelderd. Daarmee vertoont de munt dezelfde grillen als bij Bitcoin.
De Litecoin is ook een goed alternatief dat al jaren in de top 20 van cryptocurrencies staat. Het is opgericht door Charlie Lee en lijkt sterk op de Bitcoin. Het hoofddoel is om betalingen sneller en goedkoper te make dan de Bitcoin. Er wordt gebruikgemaakt van blockchain technologie, zodat er geen bank of overheid meer bij komt kijken. Die snelle en goedkope transacties make dat het lijkt een goed moment is om te investeren in Litecoin.
Maar er zijn ook nadelen: de Litecoin wordt vaak gebruikt voor louche zaakjes, waardoor de munt een schimmig karakter heeft. En uitvinder Lee verkocht al zijn Litecoins toen de waarde op zijn hoogst was. Het gevolg was dat niemand meer in de munt geloofde en dat de waarde daardoor crashte. Dat is dus een moment waarop investeren zinloos is. Maar het is slim om de koers van de Bitcoin in de gaten houden. Merk je dat de Bitcoin stijgt, dan is dat een goed moment om te investeren in Litecoin. De kans is groot dat de waarde van Litecoin toe zal nemen.
Cryptocurrency zijn populair
Een goed moment om in te stappen in het investeren in welke cryptocurrency dan ook, is als de waarde lager is. Maar dat betekent niet dat het slim is om te investeren meteen na een flinke crash. Een crash is er niet voor niets en je geduld kan behoorlijk op de proef worden gesteld als je verwacht dat de waarde snel weer stijgt. Te lang wachten is ook niet slim; er blijft een markt van vraag en aanbod. Crypto blijft enorm populair. Er komen steeds meer currency bij, waardoor ook de mogelijkheden toenemen.
Voordat je investeert in een cryptomunt, verdiep je je eerst in wat je met de munt kan, wie erachter zitten en wat het doel is. Als je merkt dat een munt veel potentie heeft, kun je besluiten om er in te investeren. Investeer nooit duizenden euro’s tegelijk, maar bouw je portfolio rustig op. Investeer alleen geld dat je kan missen. Vooral nieuwe munten hebben hun nut nog niet bewezen en zijn vaak voor lage prijzen te koop. Als een munt veel potentie heeft, kun je daardoor flink winst maken. Dat betekent niet dat elke munt die belofte ook waar maakt: het is niet gezegd dat de koers echt zal stijgen.
Daarentegen kun je instappen en de volgende dag een koersstijging van 100 procent meemaken. Het is daarom slim om het verloop van een munt te bekijken. Zo weet je of je met een redelijk stabiele punt te maken hebt. Onthoud: no pain, no gain. Met andere woorden: als de munt stabiel is, is de kans op verliezen kleiner. Dat betekent eveneens dat de kans op hoge winsten ook veel kleiner is. Zonder spannende momenten geen hoge winsten.
Kan ik nog instappen?
Kun je dit jaar nog instappen in crypto, of ben je dan veel te laat? In principe is het altijd nog mogelijk om in te stappen in cryptocurrency. Er zijn genoeg nieuwe munten die de aandacht waard zijn. Als je wilt instappen in Bitcoin, zal je daarvoor waarschijnlijk flink moeten investeren. Maar wat dacht je van Ethereum, Litecoin of bijvoorbeeld Cardano? Zulke munten kunnen flink wat waard worden. Instappen is dus altijd een goed idee. Bekijk op verschillende websites de grafieken betreft de koers van de afgelopen week. Dan krijg je een beetje een indruk van wanneer je het best in kunt stappen.
Wanneer de waarde van een munt onverwacht hard zakt, zullen meer investeerders de munt verkopen. Daardoor wordt een cryptomunt alleen maar minder waard en is de kans op een snel herstel een stuk kleiner. Mensen zijn bang dat de waarde volledig zal afnemen en dat ze straks grote verliezen hebben en een waardeloze munt overhouden. Hier geldt: angst is een slechte raadgever en bij cryptocurrency is dat vaak niet anders. Er zijn een aantal fasen die veel cryptomunten doormaken.
De fasen van de munt
Het begint wanneer de eerste kopers zich aandienen. De munt begint in waarde te stijgen en er wordt in de media over geschreven. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd en kopen een munt. Daardoor zal de waarde stijgen. Maar des te meer de waarde stijgt, des te hebberiger mensen worden. Er ontstaat dan vaak een moment waarbij meer mensen verblind worden door het grote geld. Eigenlijk is het moment dat anderen hebberig worden al het moment om niet meer te investeren. Het is bijna zeker dat de waarde op een gegeven moment fors zal dalen.
Er zal een moment komen dat de munt weer naar de normale waarde terugzakt. Maar dan ontstaat er angst: het zal toch niet gebeuren dat de munt fors zal crashen? Als meerdere investeerders dat gevoel krijgen, zullen ze de munt van de hand proberen te doen. Als veel mensen uit emotie de munt verkopen, ontstaat er capitulatie. Dat betekent dat de munt een vrije val naar beneden maakt en inderdaad crasht. Niemand zal investeren in de munt, want de geloofwaardigheid lijkt dan wel weg. Toch blijkt in de wereld van cryptocurrency dat de waarde later weer naar normale waarden herstelt. Dat is het moment om in te stappen en te investeren.
Tips om te investeren in cryptocurrency
Als je besluit om te investeren in cryptocurrency en dit het goede moment is, hebben we nog wel een aantal tips voor je. Dat begint bij bepalen of dit echt het goede moment is om te investeren. Het is behoorlijk verleidelijk om in te stappen als blijkt dat er net een enorme winst is geweest. Dat noemen we handelen uit emotie. Bij het investeren in cryptocurrency baseer je je het liefst op feiten en gezond verstand. Handel dus zeker niet uit emotie. Als je wat geld hebt geïnvesteerd en je merkt dat alles in elkaar zakt, is dat nog niet meteen een reden voor paniek.
Geduld is bij cryptocurrency dan ook een schone zaak. Verkoop niet meteen als het minder goed gaat met de munt. Koop niet meteen als de munt een flinke stijger heeft. Koop laag in en wacht totdat de waarde stijgt. Ook als dat jaren duurt. Investeren in crypto doe je niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn.
Waar koop je cryptocurrency?
Wil je beginnen met cryptocurrency? Deze kun je tegenwoordig op verschillende Nederlandse crypto exchanges aanschaffen. Een van deze platforms is bijvoorbeeld Bitvavo. Op de meeste Nederlands ondersteunde platforms is het mogelijk om via iDEAL of Bancontact je cryptomunten te kopen. Dat is wel zo veilig en bovendien volledig legaal. Een aantal banken ondersteunt de aankoop van cryptocurrency niet. Dit wordt meestal van tevoren al aangegeven.
Het voordeel van een platform als Bitvavo is dat het volledig veilig is. Bovendien heeft deze broker veel cryptomunten op voorraad en worden ze direct geleverd. Zo hoef je er niet lang op te wachten en weet je zeker dat je transactie goed afloopt.
Tip: de crypto wallet van Bitvavo
Onze tip is dan ook om je cryptocurrency te bestellen en onder te brengen bij Bitvavo. Dit is een zogenaamde hosted wallet. De cryptocurrency kun je zo bewaren in je eigen account. Het is daardoor ook niet meer nodig om voor elke coin zoals Bitcoin, Etherum en Dogecoin een aparte wallet aan te maken. Je bewaart je cryptocurrency netjes op één plek in je account. Dat is een stuk overzichtelijker en zeker handig als je nog een beginner bent.
Een hosted wallet is volledig veilig, want de private key van een specifieke digitale valuta is niet op te vragen, waardoor de kans om gehackt te worden ook kleiner is. En er wordt een breed scala aan cryptocurrency aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan Cardano, Chainlink, Nano, Ripple, Tron en Verge. Een groot voordeel van Bitvavo is dat het alle transacties eerst inspecteert. Zo kun je voorkomen dat je grote fouten maakt. Controleer bij het overmaken van bijvoorbeeld Bitcoins altijd of de ontvangende partij ook een Bitcoin wallet heeft. Bitcoin naar een Ethereum wallet overmaken is onmogelijk en leidt tot verlies van de munten. Als je de transactie correct hebt uitgevoerd, zal deze worden bijgeschreven door Bitvavo.
Bitvavo bewaart bovendien een groot deel van de cryptocurrency offline, beveiligd en verzekerd. Zo blijft het relatief veilig om je crypto’s te bewaren. Dankzij de ondersteuning voor twee-factor authenticatie is het moeilijker om zonder toestemming bij je cryptomunten te komen.
Koop veilig crypto via
Advertentie