Voor heel wat mensen geldt dat ze graag een passieve inkomstenstroom willen opzetten. Dit kan gebeuren met traditionele assets zoals aandelen, maar ook crypto leent zich hiertoe. Wil je echter kunnen rekenen op de grootste opbrengsten, dan dien je er rekening mee te houden dat je crypto zal moeten staken voor een vastgestelde periode. Dat levert je heel wat meer rendement op in vergelijking met flexibele staking, maar er is ook een nadeel aan verbonden. Handelen met de tokens die je aan het staken bent is voor de looptijd van de stakingperiode immers niet mogelijk. Gaat de koers van je assets bovendien ondertussen naar omlaag? Dan heb je pech… Best vervelend, maar gelukkig bestaat er nu zoiets als Liquid Staking Derivatives.
Wat zijn Liquid Staking Derivatives?
De kans is vrij groot dat de inhoud van de inleiding hier op deze pagina je al vrij nieuwsgierig heeft gemaakt. Voor een crypto derivaat geldt dat het eigenlijk een product of contract is waarvan de waarde wordt bepaald door de onderliggende waarde waarvan sprake is. Voor deze waarde kan er worden gekeken in de richting van verschillende assets. Het kan hierbij dan onder meer gaan om:
- Aandelen;
- Obligaties;
- Grondstoffen;
- Cryptomunten;
De werking van zo’n derivaat is dus eigenlijk helemaal niet complex, in tegendeel. Stijgt de waarde van de onderliggende asset? Dan stijgt als het ware ook de waarde van het derivaat daarmee mee. Voor beide elementen geldt dus dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hou er bovendien ook rekening mee dat dergelijke derivaten in verschillende vormen bestaan.
Hoe werken die Liquid Staking Derivatives dan precies?
De bovenstaande informatie heeft al duidelijk gemaakt dat Liquid Staking Derivatives een vorm van derivaat zijn welke over een soortgelijke werking beschikken. Dit gezegd hebbende zal het voor veel mensen nog steeds niet helemaal duidelijk zijn hoe die werking er in de praktijk dan precies uitziet. Dat is nochtans vrij eenvoudig.
We nemen de Merge van Ethereum als voorbeeld. Ondertussen is het uiteraard zo dat Ethereum de overstap heeft gemaakt van het Proof of Work naar het Proof of Stake algoritme. Deze overstap heeft ervoor gezorgd dat het mogelijk wordt om je ETH-tokens te staken. Voor gebruikers die hun ETH zullen vastzetten geldt dat ze in ruil daarvoor een soort van ontvangstbewijs zullen ontvangen. Voor dit bewijs geldt dat ze een Liquid Staked Derivate is.

Beste van twee werelden
Het feit dat je de beschikking krijgt over zo’n Liquid Staked Derivate zorgt er in de praktijk voor dat je eigenlijk kan genieten van het beste van twee werelden. Enerzijds is het op deze manier namelijk mogelijk om stakingopbrengsten te verwerven terwijl je anderzijds toch nog gewoon een vorm van handel kan drijven met je coins. De verkregen synthetische tokens kan je dan ook gebruiken om:
- Te traden;
- Future contracten af te sluiten;
- Liquiditeit toe te voegen;
Ook wanneer je handel wenst te drijven op verschillende decentrale exchanges behoort dat met deze synthetische tokens uiteraard tot de mogelijkheden. In ieder geval, door het benutten van deze mogelijkheid kan je niet alleen extra passief rendement verdienen, daarnaast zal je eveneens tot de vaststelling komen dat je niet langer gebonden bent aan de vastgestelde stakingperiode. Dit kan voor heel wat mensen met holdings in bepaalde cryptomunten een zeer belangrijke meerwaarde vormen.
Wat zijn Liquid Staking Providers dan precies?
Het spreekt voor zich dat er in de praktijk voor moet worden gezorgd dat de liquiditeit in de markt zo hoog mogelijk dient te worden gehouden. Om dit voor mekaar te krijgen is het zo dat er verschillende crypto exchanges evenals dApps bestaan die jou voorzien van een bepaald rendement op het ogenblik dat je tokens gaat staken. Voor veel mensen geldt dat het niet helemaal duidelijk is welk verdienmodel er hier achter schuilgaat. Toch is dat vrij eenvoudig. Voor deze providers geldt namelijk dat ze tussen de vijf en tien procent van de beloningen inhouden als commissie. In principe ontstaat er zo een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.
Onder meer voor MetaMask geldt dat ze haar gebruikers de mogelijkheid biedt om rechtstreeks vanuit hun Ethereum wallet ETH-tokens te staken. Dit tegen een beloning van ongeveer 5 procent op jaarbasis. Voor MetaMask geldt dat ze op moment van schrijven ondersteuning biedt aan verschillende Liquidity Staking Providers. Het betreft hierbij dan onder meer partijen als Lido, Frax FXS evenals Convex Finance CVX en Rocket Pool.
Risicoloos staken en handelen met je crypto?
Het feit dat je over de mogelijkheid beschikt om tussentijds de cryptomunten die je aan het staken bent alsnog te verhandelen zorgt ervoor dat het risico dat je loopt enigszins kan worden ingeperkt. Dit gezegd hebbende is het fout om aan te nemen dat Liquid Staking Derivatives ervoor zorgen dat alle risico’s zomaar in één klap komen te verdwijnen. Het volatiele aspect van de cryptomunten waarin je gaat investeren blijft namelijk uiteraard bestaan. Blijf hier dus zeker rekening mee houden.