Welke crypto kopen als beginner?

Welke crypto kopen als beginner
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Welke crypto moet je kopen als beginner? Dit is één van de vaakst gehoorde vragen onder mensen die van plan zijn om hun eerste investering in crypto te gaan doen. Tegelijkertijd kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het vaak niet zo eenvoudig is om deze vraag concreet te gaan beantwoorden. Dat is het gevolg van het feit dat dit voor veel mensen toch enigszins anders kan zijn. Hoe dan ook, ben jij één van de vele mensen die er nog steeds dagelijks voor kiezen om hun eerste stappen te gaan zetten binnen de fascinerende wereld van de cryptovaluta’s? Dan is het van groot belang om te weten welke cryptocurrencies voor jou mogelijks het interessantst kunnen zijn om in te gaan investeren. Hoe je deze nu precies het beste kan bepalen ontdek je met de onderstaande informatie.

Creëer een solide fundament voor je crypto portefeuille

Het antwoord op de vraag welke crypto kopen als beginner het interessantst is zal in eerste instantie worden bepaald door de investeringen die je mogelijks al hebt gedaan. Begin je helemaal van nul en heb je dus met andere woorden nog geen posities ingenomen in de cryptomarkt? In dat geval zal je tot de conclusie komen dat het creëren van een solide fundament het eerste is wat je moet doen.

Ondanks het feit dat alle standaard cryptomunten over een volatiel koersverloop beschikken (de stablecoins dus even buiten beschouwing gelaten) is het uiteraard zo dat de intensiteit van die volatiliteit wel degelijk niet onaanzienlijk kan verschillen. Voor het fundament van je portefeuille geldt dat ze in het bijzonder moet bestaan uit cryptomunten die over een zo beperkt mogelijke volatiliteit, maar een zo hoog mogelijke betrouwbaarheid beschikken. Dan denken we vooral aan projecten als:

 • Bitcoin (BTC);
 • Ethereum (ETH);

Voor beide hierboven aangehaalde projecten geldt dat ze over verschillende eigenschappen beschikken welke ervoor zorgen dat ze eigenlijk kunnen worden bestempeld als de enige, echte fundamenten voor eender welke crypto portefeuille. 

Niet alleen geldt voor deze projecten immers dat ze over een zeer duidelijke user case beschikken, daarnaast is hun belang zo groot dat het ondenkbaar is dat ze zomaar van de cryptomarkt kunnen verdwijnen. Dat is iets wat uiteraard niet kan worden gezegd van het overgrote merendeel van de (kleine) altcoins waarvan sprake is.

Investeren in bitcoin of ethereum
Bitcoin en Ethereum als solide basis

Investeer nooit zonder eerst grondig je onderzoek te doen

Hoe betrouwbaar en solide een bepaalde soort cryptomunt ook mag zijn, het is in de praktijk ontzettend belangrijk om altijd grondig je eigen onderzoek uit te gaan voeren. Dit is hoofdzakelijk van belang bij crypto kopen als beginner. Wellicht ben je immers zo enthousiast om je eerste stappen in de cryptowereld te zetten dat je niet voldoende stil blijft staan bij de potentiële risico’s die daaraan verbonden zijn. Het onderzoek dat je moet doen naar de cryptomunten waarin je gaat investeren dient in de praktijk altijd uit verschillende onderdelen te bestaan. Denk hierbij aan de volgende:

 1. Van welke user case is er sprake bij het project in kwestie?
 2. Wat zijn de voornaamste concurrenten en welke meerwaarde bieden zij (mogelijks)?
 3. Welk team gaat er schuil achter het project (en is ze betrouwbaar)?
 4. Hoe toekomstbestendig is het project waarin je gaat investeren?

De bovenstaande vier aandachtspunten zijn van ontzettend groot belang om rekening mee te houden bij het voeren van je persoonlijk onderzoek naar de interessantste cryptocurrencies om in te gaan investeren als beginner. Alleen door hier rekening mee te houden kan je er immers voor zorgen dat je, je geld gaat beleggen in een asset die niet alleen tegenwoordig interessant lijkt, maar dat ook nog steeds is met het oog op de toekomst. 

Laat je dus niet zomaar verleiden door een influencer en zorg ervoor dat je altijd vol vertrouwen en na een gedegen onderzoek crypto gaat kopen.

Fantom team
Team achter een cryptomunt

Wat wanneer je graag (extra) wil diversifiëren?

De hamvraag van deze pagina is uiteraard welke crypto kopen als beginner nu precies interessant kan zijn. Eerder op deze pagina hebben we al twee voorbeelden aangegeven van cryptomunten die je eigenlijk altijd zou moeten overwegen. Al was het maar om te zorgen voor een solide fundament voor je crypto portefeuille. 

Dit gezegd hebbende geldt voor een behoorlijk aantal mensen in de praktijk dat ze graag willen zorgen voor een beetje extra diversiteit binnen hun portefeuille. Wanneer dat ook geldt voor jou zou je daarvoor nog kunnen kijken in de richting van andere projecten. Enkele potentieel interessante projecten waar je ook in zou kunnen investeren ontdek je hieronder.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Cardano (ADA), mogelijks goed gepositioneerd voor een volgende bullmarkt

Cardano mag zich een derde generatie blockchain noemen. Bekend is onder meer dat ze tot stand is gekomen mede door de inspanningen van een medeoprichter van Ethereum. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit project in de basis sterke gelijkenissen vertoont met Ethereum. Het voornaamste doel van dit project is om financiële applicaties uit te voeren welke wereldwijd door miljoenen partijen zouden kunnen worden gebruikt. Het zou daarbij dan niet alleen maar gaan om consumenten, maar ook om bedrijven evenals overheden. 

Tot op moment van schrijven geldt voor Cardano dat ze nog steeds het enige cryptoproject is waar wetenschappelijk onderzoek van aan de basis is gelegen. Ze beschikt over een zeer trouwe aanhang en een potentieel interessant toekomstperspectief. Tijdens een nieuwe crypto bullrun is dit project doorgaans goed gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren van het positieve sentiment dat dan overheerst.

cardano verwachting jaren
Cardano

Binance Coin (BNB), de token van ’s werelds belangrijkste exchange

Ooit werd Binance Coin (BNB) gelanceerd op de blockchain van Ethereum als zogenaamde ERC20-token. Tegenwoordig beschikt ze over haar eigen blockchain en staat ze bekend als één van de belangrijkste en meest populaire cryptomunten op de markt. Uiteraard is dit de token van ’s werelds grootste en belangrijkste crypto exchange. Er zijn verschillende voordelen aan verbonden, namelijk:

 1. De transactiekosten zijn bij het gebruik van deze token ontzettend laag;
 2. Er vindt een periodieke token burning plaats bij Binance Coin;
 3. Je kan er op meerdere manieren passief inkomen mee verdienen;

Voor heel wat investeerders geldt dat ze nog steeds sterk geloven in de toekomst van de BNB-token. Dit niet in het minst omdat Binance op moment van schrijven nog steeds een zeer belangrijke rol speelt binnen de cryptomarkt. Daarnaast heeft deze partij op verschillende momenten al aangetoond als zeer betrouwbaar bestempeld te kunnen worden. 

Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de waarde van de BNB-token sterk samenhangt met de populariteit van Binance. Krijgt de exchange een stevige opdoffer te verwerken? Dan zal je dat naar alle waarschijnlijkheid terug zien komen in de koers van deze asset. Dat is een belangrijk risico waar je zeker bij stil moet blijven staan.

Polkadot (DOT), een ontzettend beloftevol project

Crypto kopen kan je als beginner eveneens overwegen in een project genaamd Polkadot (DOT). Ook voor dit project geldt dat er een medeoprichter van Ethereum van aan de wieg heeft gestaan. Het gaat hierbij dan om Gavin Wood. Eigenlijk werd het project vooral opgestart vanuit de sterk toegenomen frustratie als gevolg van de langzame ontwikkeling van Ethereum.

Voor dit project geldt dat ze bekend staat als een zogenaamd shared multichain netwerk. Dit betekent dat ze meerdere blockchains verbindt tot een gezamenlijk netwerk. Dit maakt het voor de onafhankelijke blockchains mogelijk om zowel transacties als informatie te delen. De belangrijkste doelstelling van Polkadot is het realiseren van een volledig gedecentraliseerd internet.

Het unieke mechanisme dat het mogelijk maakt om verschillende blockchains met elkaar te combineren is zeker niet het enige voordeel waar op kan worden gerekend. Daarnaast maakt het project ook gebruik van zogenaamde sharding waardoor de verwerking evenals de verificatie van de transacties niet dient te gebeuren door het volledige netwerk. 

Door deze taak te verdelen over het volledige netwerk kunnen transacties niet alleen bijzonder snel, maar bovendien ook goedkoop worden uitgevoerd. Ondanks het feit dat ook dit cryptoproject zeer beloftevol is blijft het net als de andere twee hierboven aangehaalde projecten iets risicovoller om in te investeren dan BTC en ETH.

Polkadot altcoins
Multichain netwerk van Polkadot

Crypto kopen als beginner, ga je traden of investeren?

Ga je crypto kopen als beginner? Dan moet je jezelf ook altijd de vraag stellen wat het doel van die aankoop nu precies is. Wat het doel betreft van een crypto aankoop maken we dan ook een onderscheid tussen twee verschillende richtingen waar je ermee uit kan, namelijk:

 1. Het is mogelijk om te gaan traden met de aangekochte cryptovaluta’s;
 2. Je kan crypto kopen als beginner voor de lange termijn en dus als investering;

In het bijzonder voor beginners geldt dat het van cruciaal belang is om er rekening mee te houden dat crypto trading enkele significante risico’s met zich meebrengt. Voordat je aan de slag gaat met deze optie is het dan ook in de praktijk steeds de moeite waard om eerst even grondig na te gaan hoe dit precies werkt en vooral ook welke zekerheden je kan inbouwen bij je trade. Zo is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om stil te blijven staan bij de werking van een zogenaamde stop loss.

In principe kan elke cryptomunt in aanmerking komen als een asset om mee te gaan traden. Hou er wel rekening mee dat de volatiliteit hierbij bepalend is voor niet alleen het potentiële rendement, maar ook het risico waar je mee wordt geconfronteerd. Als beginnende trader kies je dan ook bij voorkeur voor een asset met een beperkte(re) volatiliteit zoals bijvoorbeeld een Bitcoin. Voor ervaren traders geldt dat ze vaak net aan de slag gaan met meer risicovolle (en kleinere) altcoins.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Kan je risicoloos vermogen wegzetten op de blockchain?

Welke crypto kopen als beginner is een vraag welke niet altijd dient te worden beantwoord met de naam van een asset die beschikt over een volatiele waarde. Soms is het bijvoorbeeld zo dat mensen gewoon op zoek zijn naar een manier om vermogen weg te zetten op een markt die niet direct gelinkt is aan onze traditionele economie. Wat dit betreft spreekt het voor zich dat de cryptomarkt zich hier uitstekend voor kan lenen. 

Ondanks het feit dat veel mensen en partijen een stukje van hun vermogen wegzetten in bijvoorbeeld Bitcoin spreekt het voor zich dat er hierbij nog steeds sprake is van het volatiliteitsrisico. Dat kan anders, bijvoorbeeld door het geld weg te zetten in een stablecoin.

Voor een stablecoin geldt dat ze zich kenmerkt door een stabiele koers die gelinkt hoort te zijn aan deze van een bepaalde fiat-valuta. Het kan hierbij dan gaan om de Amerikaanse dollar, maar ook om bijvoorbeeld onze eigen euro. Dit gezegd hebbende is dit een garantie die men niet altijd kan naleven. 

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de situatie die zich voor heeft gedaan met Terra (LUNA). Daar hebben ontzettend veel mensen erg veel geld mee verloren terwijl ze dachten dat ze hun vermogen echt veilig weg hadden gezet op de blockchain. Ga je dus met andere woorden een stukje van je vermogen wegzetten op de blockchain? Kies dan altijd voor het meest betrouwbare project!

Welke crypto kopen als beginner? Dat is zeer persoonlijk!

Het is niet meer dan logisch dat de vraag ‘welke crypto kopen als beginner’ in de praktijk ontzettend vaak wordt gesteld. Dit gezegd hebbende is het eigenlijk onmogelijk hier een concreet antwoord op te geven. Dit simpelweg omdat de onderstaande zaken daar een flinke invloed op kunnen hebben:

 1. Het risicoprofiel waar je als investeerder over beschikt;
 2. De actuele situatie op de cryptomarkt (en de onderlinge concurrentie tussen projecten);
 3. Met welk doel je de crypto wenst te kopen;
 4. In welke crypto assets je mogelijks al hebt geïnvesteerd;

Denk bij welke crypto kopen als beginner dus altijd in functie van jouw specifieke situatie evenals de samenstelling waar je cryptoportefeuille op dit moment al over beschikt. Vergeet bovendien ook zeker niet om altijd de actuele situatie op de markt mee in ogenschouw te nemen. Een cryptoproject dat tegenwoordig zeer beloftevol lijkt kan enige tijd later bijvoorbeeld al zijn achterhaald. Ook hier moet je altijd (zeker als beginnende investeerder) bij stil blijven staan.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin