WhatsApp gaat experimenteren met cryptobetalingen

whatsapp novi

Het sociaal medium platform WhatsApp gaat aan de slag met het testen van cryptobetalingen. Eerder waren er al berichten dat de chatdienst bezig zou zijn met het maken van een eigen wallet in de app. De wallet wordt ontwikkeld door Meta, het moederbedrijf van Facebook. WhatsApp is onderdeel van Meta en wordt nu als springplank gebruikt om het invoeren van cryptobetalingen te testen. Niet iedereen is enthousiast; er zijn veel zorgen over het gebruik van de wallet in de app. Mogelijk wordt de privacy van gebruikers geschonden en het kan volgens de Amerikaanse overheid zelfs volledig illegaal zijn.

Novi in WhatsApp

De eigen wallet van Meta gaat Novi heten en is straks te vinden in de WhatsApp-app. Inmiddels heeft de wallet langzaam vormen aangenomen en ligt het zelfs klaar om te gaan testen met echte gebruikers. De gebruikers die de wallet mogen testen worden van tevoren geselecteerd. Dat betekent dat Novi nog niet meteen voor iedereen beschikbaar komt.

WhatsApp test wel vaker functies in hun eigen beta’s, maar mogelijk is dat niet voldoende om Novi straks te kunnen testen. Er komen aanvullende eisen om de wallet te mogen gebruiken. Wel is al duidelijk dat Meta kansen ziet voor WhatsApp om Novi in te gaan voeren.

Testgebruikers

Het hoofd van de cryptoafdeling van Meta, Stephane Kasriel, heeft al bekendgemaakt dat Meta voornemens is om de Novi wallet grondig te gaan testen op WhatsApp. Dat betekent niet dat gebruikers er meteen mee aan de slag kunnen. Slechts een klein aantal testgebruikers mag de wallet alvast gaan testen. Deze gebruikers worden van tevoren geselecteerd.

Met Novi zou het mogelijk moeten worden om digitale valuta (crypto) over te maken naar andere gebruikers op WhatsApp. Novi werkt dus met de contactpersonen in WhatsApp. De crypto’s zouden gemakkelijk en zonder transactiekosten naar elkaar moeten kunnen worden overgemaakt.

Niet alle gebruikers ter wereld kunnen Novi en WhatsApp straks gaan testen. De test is eerst alleen beschikbaar voor gebruikers van WhatsApp in de Verenigde Staten. Volgens Will Cathcart, de directeur van WhatsApp, kunnen sommige gebruikers Novi nu al testen en geld versturen naar hun contactpersonen.

Of de wallet ook naar Nederland komt en of Europese gebruikers de diensten straks ook mogen testen, is niet bekend. Er zijn eerst nog een aantal problemen die Meta moet zien weg te poetsen, voordat het tot invoering van de wallet in WhatsApp kan overgaan.

bitvavo

€1000 Bonus!

Ontvang vandaag €1000 crypto welkomstbonus van Bitvavo. Mis het niet…

pijl

Zorgen en kritiek

Niet iedereen staat de springen om de komst van Novi naar WhatsApp. De ontwikkelaar van WhatsApp is het moederbedrijf Meta, dat voorheen bekendstond als Facebook. Meta ligt al sinds de aankondiging dat het bezig is met de Novi wallet onder vuur. Met name regulatoren en crypto investeerders ergeren zich aan de komst van de wallet. Dat heeft er vooral mee te maken dat Meta niet duidelijk is over vergunningen en welke informatie van gebruikers het op zal slaan. Zo maken gebruikers van WhatsApp zich grote zorgen dat als zij gebruik zullen maken van Novi, de kans groot is dat Meta ook meer te weten zal komen over het betaalverkeer van gebruikers van WhatsApp. Zij vrezen dan ook dat de invoering van Novi een schending van hun privacy zal betekenen.

Meta staat inmiddels al bekend om het op grote schaal schenden van privacy, zo zeggen critici. Die zorg is niet onterecht, zeggen ook de Amerikaanse regulatoren. Zij vragen zich af of Novi in de huidige staat wel in de Verenigde Staten mag worden ingevoerd. Mogelijk is de betaaldienst in zijn geheel illegaal. Dat betekent dat ook het testen van de cryptodienst zoals Meta dat nu doet met WhatsApp, mogelijk tegen de Amerikaanse wet is.

Novi is mogelijk illegaal

De wallet van Meta is mogelijk in strijd met de regels en wetten in de Verenigde Staten. Dat schrijft het Open Markets Institute in de Verenigde Staten in een brief naar het Amerikaanse ministerie van Justitie. Volgens het OMI is Novi in deze hoedanigheid volledig illegaal en zou het niet uitgebracht mogen worden. OMI spreekt ervan dat Novi met de cryptowallet en het overmaken van gelden naar contactpersonen bezig is met het opzetten van een betaaldienst.

Meta heeft geen enkele financiële licentie verkregen om met de wallet aan de slag te gaan. Daarom stelt het OMI nu dat het hier gaat om een betaaldienst en dat er daarom sprake is van een illegaal product.

Controverse

Er is dus nogal wat te doen om de nieuwe betaaldienst van WhatsApp. Doordat gebruikers cryptovaluta naar hun contactpersonen over kunnen maken, lijkt het erop dat de dienst niet legaal is. Als de dienst al legaal is, blijft de controverse rondom het nieuwe product bestaan. Gebruikers maken zich immers nog steeds zorgen over de privacygevoeligheid van Novi. Meta moet critici nu bewijzen dat de controverse rondom het product onterecht is. Maar of Meta de zorgen van de Amerikaanse overheden en de gebruikers weg weet te nemen, is voor nu nog onzeker.

Daarmee is ook de toekomst van Novi zelf nog onzeker. Nu het product al tegen problemen oploopt in de Verenigde Staten, is dat mogelijk een voorteken dat ook andere landen een dergelijke licentie zullen verplichten. Dat betekent dat Meta met behoorlijk wat juridisch getouwtrek te maken kan krijgen. Verder is maar de vraag hoeveel gebruikers hun betaalgegevens in handen willen leggen van een sociaal netwerk, waarvan er al langer vragen bestaan over hoe het bedrijf met de privacy van haar gebruikers omgaat.

Lees verder over...investeren in cryptovaluta?

Bekijk het gemak van onze favoriete website

bitcoin