ICO of IDO, wat is het verschil?

ico of ido verschillen
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

In de wereld van crypto en blockchains zijn investeerders altijd op zoek naar nieuwe ideeën en projecten. Wat hebben ICO en IDO daar mee te maken zul je je misschien afvragen. Voordat we daar antwoord op geven is het belangrijk dat je weet wat DEX betekent. Dit is een afkorting die staat voor Decentralized Exchange, oftewel een cryptobeurs.

Wat is een ICO?

ICO staat voor ‘initial coin offering’. Dit is een manier om geld in te zamelen voor nieuwe cryptocurrency projecten. Bij een ICO is het tevens zo dat de startup een eigen, nieuwe cryptomunt introduceert. Deze worden dan aangeboden aan investeerders in ruil voor reeds bestaande cryptomunten als bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) of Ether (ETH). Met een ICO kunnen ontwikkelaars niet alleen fondsen verzamelen, ook is het een goede aanzet voor het opbouwen van een groep vaste gebruikers. Als een ICO het goed doet, zullen vroege investeerders het project blijven volgen en ondersteunen. Dit komt de waarde van de nieuwe cryptomunt ten goede.

Wat is een IDO?

IDO is een afkorting voor ‘Initial Dex Offering’. Dit is tevens een nieuw crypto project dat fondsen probeert te werven. Echter wordt een IDO in tegenstelling tot een ICO aangeboden op een DEX, een gedecentraliseerde exchange dus. De meest prominente IDO’s werden gemaakt op de bekende Ethereum blockchain. Dit platform is ideaal voor het lanceren van nieuwe coins of tokens op een exchange. Bij een IDO zijn de tokens direct zichtbaar op een gedecentraliseerde exchange en kan een project dus meteen beginnen met handelen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een ICO en een IDO?

Hoewel een ICO en een IDO vergelijkbare functies hebben en in feite dezelfde diensten leveren (namelijk het aantrekken van investeerders voor nieuwe crypto valuta), zijn er wel degelijk verschillen aan te wijzen. We zetten de drie belangrijkste verschillen voor je op een rij:

  • Exchange fees en goedkeuring: Als een ICO zichtbaar wil worden op een crypto exchange moeten ze eerst een zogenaamde ‘Exchange fee’ betalen alvorens ze worden toegelaten. Vaak moeten ze ook best lang wachten op goedkeuring omdat er dagelijks nieuwe ICO’s bij komen. Aangezien een IDO een gedecentraliseerd systeem is, hebben ze geen toestemming nodig en hoeven ze ook geen echange fee te betalen.
  • Wachttijd: Bij het ontwikkelen van een ICO is er sprake van een wachttijd. Bij een IDO is dit niet het geval. Er is onmiddellijk toegang tot liquiditeit en je kunt meteen gaan handelen in de nieuwe coin.
  • Laagdrempeligheid: Over het algemeen kun je stellen dat ICO’s laagdrempeliger zijn dan IDO’s. De meeste ICO’s hoeven niet langer dan 30 dagen campagne te voeren voor ze de benodigde fondsen hebben binnen gehaald. Er zijn dan ook bijna geen ICO’s die niet uiteindelijk op de markt gelanceerd kunnen worden. Omdat IDO’s nog niet zo lang bestaan, kan het verzamelen van fondsen langer duren.
  • Klantenservice: IDO’s helpen gebruikers bij het vinden van een geschikte wallet en zijn over het algemeen beter bereikbaar voor vragen dan bij ICO’s het geval is (er zijn natuurlijk uitzonderingen).

Wat zijn de overeenkomsten tussen ICO’s en IDO’s?

De belangrijkste overeenkomst tussen ICO’s en IDO’s is dat beide vormen van crowdfunding een gepassioneerd team achter zich hebben en er alles aan zullen doen om zoveel mogelijk investeerders naar zich toe te trekken. Er is hun veel aan gelegen om een hechte community van investeerders te creëren zodat ze zo snel mogelijk verder kunnen groeien.

Daarnaast is het helaas zo dat er veel fraudeurs actief zijn. Dit geldt voor zowel ICO’s als IDO’s. Om die reden is het niet onverstandig om eerst de ‘white paper’ van een nieuw project door te lezen voordat je besluit te investeren. Dit is een document waarin een nieuw crypto project de doelen van dat project en de filosofie erachter uiteenzet. Kom je in dat white paper bijvoorbeeld veel spelfouten tegen dan heb je waarschijnlijk te maken met scammers.

Conclusie: Wat is beter, ICO of IDO?

Hoewel er voor beiden wat te zeggen is, zijn IDO’s toch inmiddels verder ontwikkeld. Het is eigenlijk de volgende stap in crypto-crowdfunding. Dat zit hem dan met name in het feit dat je direct op een exchange de nieuwe coin kunt traden. Ook het feit dat ze (over het algemeen) beter bereikbaar zijn voor investeerders spreekt voor IDO ten opzichte van ICO. Uitzonderingen daargelaten kun je dus beter voor IDO kiezen.

Lees verder over...



Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin